Nederländerna vann välförtjänt eurovisionen

Klicka på bilden för att läsa min artikel och krönikan som publicerats i Nya Åland idag

>> Tillbaka till alla artiklar

20.05.2019 kl. 08:56

American Song Contest, eurovisionen växer

Klicka på bilden för att läsa artikeln som ingoci i Nya Åland 18.5.2019

18.05.2019 kl. 11:13

Betygen på Sveriges värsta konkurrenter

Eurovisionsfinal

På lördag är det final i Eurovision Song Contest. Alla nordiska länder är med i slutstriden utom Finland som åkte tyvärr hem efter semi ett.
Tel Aviv har klarat värdskapet galant med en snygg tv-produktion och som socker på grädden – vi får se och uppleva Madonna sjunga live på scenen. Bara en sån sak.

I torsdagens Nya Åland prickade jag in nio av tio finalplatser. Det var endast Albanien som jag inte räknade med utan hade Armenien med på listan.

Jag minns inte när nivån på finalisterna varit så här hög senast. Kul att det i stort sett är ingen här i Tel Aviv som tror sig veta vem som vinner. Inte jag heller. Har faktiskt inte en blekblå aning. Det är så jämnt i toppen.

Sverige chanser minskade då John Lundvik fick startnummer nio. Det är alltid bra att ligga i slutet av tävlingen. Men ”Its To Late For Love” hör visst till vinnarkandidaterna på min lista.
Jag nämner de som utgör et hot. Och vågar meig på att ranka en topp fem:

 

DAVIDS VINNARE:

Italien *****

Soldi - Mahmood


FÖRDELAR: Får sjunga i slutet av tävlingen. Mahmood har helt enkelt bästa låten som även kan bli en hit efter tävlingen. Sånt gillar jurygrupperna. Det är också det ända som är modern och nytänkande.

TALAR EMOT: Italien lyckas aldrig med tv-produktionen. Numret sticker inte ut och sångaren har svajat på noterna under repen. Ligger bara sjua på oddsen.

 

DEN MEST TIPPADE VINNAREN:

Nederländerna ****

Arcade - Duncan Laurence


FÖRDELAR: Varit den mest omtalade låten hela tiden. Ligger överlägset etta på oddslistorna. Bästa balladen.
TALAR EMOT: Dunkan hade lätt vunnit om de hade satsat också på det visuella.

 

STOR VINSTCHANS

Sverige *****

 Too Late for Love -  John Lundvik


FÖRDELAR: Låten sticker ut mest av alla. Äkthet brukar belönas och här har vi äkta glädje. The Mamas är bara så underbara och höjer numret till skyhöga höjder. De tjejerna är det där lilla extra som kan ge en seger.
TALAR EMOT: Östeuropa gillar inte angloamerikansk gospel. Röster från typ Holland, Danmark och Norge räcker inte hela vägen.

 

SKRÄLLVINNAREN

Australien * men för showen *****

 Zero Gravity - Kate Miller-Heidke

FÖR: Visuellt det snyggaste, vackraste och mest iögonenfallande shownumret sedan Lordi. Man bara häpnar.  Går ut näst sist i tävlingen, aj, aj, det blir farligt.
TALAR EMOT: Låten är typ sämst av alla. Ingen kan nynna den här dyngan imorgon.

 

STARKA SVARTA HÄSTAR

Jag ser ytterligare tre vinnarkandidater.

 

Schweiz ****

She got me - Luca Hänni

FÖRDELAR: Snygg sångare och dansare med årets stora sommarhit. Sjunger i slutet av tävlingen.
TALAR EMOT: Rörig och mörk tv-produktion. Är inte byggt i tv som ett vinnarnummer.

Ryssland ****

Scream - Sergey Lazarev

 

FÖRDELAR: Sergey är superstjärna i många länder, han kom trea 2016 i Stockholm.
TALAR EMOT: Att det är just Ryssland. Många i väst vill inte ha dem som segrare.

 

Azerbajdzjan ****

Truth – Chingiz

FÖRDELAR: Snyggt nummer. Snygg sångare. Snyggt låtbygge. Sjunger i slutet.

TALAR EMOT: Azererna har nyligen vunnit det finns en trend att rösterna går till ett land som väntat länge på seger.

 

 

STARTORNINGEN

1. Malta ***
2. Albanien **
3. Tjeckien *****
4. Tyskland ***
5. Ryssland ****
6. Danmark *
7. San Marino **
8. Nordmakedonien ***
9. Sverige *****
10. Slovenien ***
11. Cypern ***
12. Nederländerna ****
13. Grekland ***
14. Israel **
15. Norge *
16. Storbritannien **
17. Island *****
18. Estland **
19. Vitryssland ***
20. Azerbajdzjan ***
21. Frankrike ***
22. Italien *****
23. Serbien *
24. Schweiz ****
25. Australien **
26. Spanien ***

17.05.2019 kl. 12:56

Betyg på bidragen i semifinal ll

Sverige åker på en räkmacka direkt till final

1. Armenien ***

 Walking out - Srbuk

Walking out promenerar rakt in till final med sin välproducerade rockballad a la Anouk.

Srbuk har en röst som heter duga.

FINAL

 

2. Irland **

 22 - Sarah McTernan

Tillbakalutade countryballader brukar inte alltid gå hem i de här sammanhangen men den här Taylor Swift-kopian är charmerande. Snusar på finalplats?

 

3. Moldavien *

 Stay - Anna Odobescu

”Stay, no matter what they say” sjunger Anna med alla balladklichéer du bara kan komma på. ”Stay” stannar inte kvar i tävling, men pipa har Anna.

 

4. Schweiz ****

 She got me - Luca Hänni

Min schlagernäsa säger att det luktar seger, men sånginsatsen har varit si så där under veckan. Vi har En ny Despasido med extra allt från smakhyllan och Lady Gagas dansare – bara det! Sitter direkt. Sommarens stora radiohit, jag lovar.

FINAL

 

5. Lettland *

 That night - Carousel


På 90-talet när Vaya Con Dios var stora hade den här gonattsången fått en del poäng. Det är lika lätt att hitta ”Carousel” i finalen som att hitta en knappnål i en höstack. 

 

6. Rumänien **

 On a Sunday -  Ester Peony

Ester ser mer ut som hon är med i Gäster med gester. En kvinnlig Dracula med en drös av drama. Inget fel på denna western-rnb-kombi, irriterande stönig sång dock.

 

7. Danmark **

 Love is Forever - Leonora

Ett inställsamt klister som blandar fyra olika språk: danska, engelska, tyska och franska. Det smakar smørrebrød med för mycket remoulad. Minns någon låten Lemon Three? Här finns influenser. Piggt, glatt, mysigt och trallvänligt, men inte min kopp te.

FINAL

 

8. Sverige *****

 Too Late for Love - John Lundvik

Ett av de starkaste bidragen Sverige har haft. Grymt mäktigt med gospelmammorna i slutet. En säker finalplats för äkta kärlek. Numret har lyft och är än bättre än då John vann Mellon.

Grattis Sverige, vi får ett resultat!

FINAL

 

 

9. Österrike *

 Limits - PÆNDA

Sången heter Limits och det finns faktiskt gränser för hur tråkigt och introvert det kan bli. En lita stjärna får PÆNDA för att hon faktiskt kan sjunga och har fint blått hår.

 

10. Kroatien *

 The dream - Roko

Roko har ett hundra ton rokoko-vingar på ryggen. Det är tungt att vara ängel, men trots att killen kan sjunga den här svulstiga, pretentiösa saken så hjälper inte vingarna till något annat än att han får flyga hem till Kroatien redan ikväll.

 

11. Malta *** ½

 Chameleon - Michela

Veckans klättrare. Jag nynnar hela tiden på årets ris a la Malta. ”Ge mig vatten, jag är simmare, ge mig eld jag är en kämpe, ge mig kärlek jag är en älskare.” Knäppare text får man leta efter. Låtbygget är fräscht, fräckt, medryckande och kul.

FINAL

 

12. Litauen *

 Run with the lions - Jurij Veklenk

Att sjunga i falsett är årets trend. Många killar gör det, men inget gör det så mycket och så störande som Jurij.

 

13. Ryssland ****

 Scream - Sergey Lazarev

Sergey kom trea i ESC då han tävlade i Stockholm med "You Are the Only One". Den ryske superstjärnan återvänder med en stark och lidelsefull ballad. Blir det Sotji som står värd nästa år?

FINAL

 

14. Albanien

 Ktheju tokës - Jonida Maliqi

Ktheju levererar smärtsam klagosång späckat med inlevelsefull och emotionell spirit. Men det är nog svårt att ta till sig låten vid första lyssningen. 

 

15. Norge *

 Spirit in the sky - KEiiNO

En blandning sliskig godispåse med allt för mycket socker och dålig smak. Stöld från Saara Aalto, missplacerad jojk, inställsam och klämkäck smörig smörja. Det är inte Mello 1990 som är trenden i år. Jag brukar alltid ha Norge i topp, men i år hoppar vi över det.

FINAL

 

16. Nederländerna ****

 Arcade - Duncan Laurence

Ok, låten är fem stjärnor och skulle lätt kunna vinna finalen på lördag. Men vad gör de? Dunkan sitter på scen och tittar ner på en liten synt med en ful lampa i plexiglas framför sig. Ingen ögonkontakt, ingen show. Ville de inte vinna?

FINAL

 

17. Nordmakedonien ***

 Proud - Tamara Todevska

Tamara gör comeback i tävlingen med en stark ballad och feministiskt budskap om att inte låta sig slås ner. Gränslöst, tidlöst och snyggt. De kan nog vara stolta över ”Proud”.

FINAL

 

18. Azerbajdzjan ****

 Truth - Chingiz

Som alltid lyckas azererna få till en scenshow som sticker ut och med svensk låtskrivare.

Modernt popsmycke som låter Robyn, men med en stark manlig stämma och en atmosfär från mellanöstern.

FINAL

 

16.05.2019 kl. 13:33

Finland får hemläxa, Sverige har receptet

>> Tillbaka till alla artiklar

Tricket att skicka Darude till eurovisionen lyckades inte. Enligt många var låten för svag. Darude-fans väntade sig en ny ”Sandstorm”. Men projekter Darude feat. Sebastian Rejman var något helt annat och inte särskilt nytänkande. Jag hade gärna sett att Ville Virtanen hade tagit dance-genren till en ny nivå.  Den israeliska TV-produktionen runt det finska bidraget var dessutom allt för rörigt och ofokuserat.

En nästsista plats i finalen för starka Saara Aalto och missad finalplats för Darude är inte vad YLE hade hoppats på då man ändrade på eurovisionsuttagningen i Finland. YLE får nog väldigt svårt att övertala en etablerad artist nästa år att ställa upp i tävlingen. Fallet är nämligen stort och många vågar nog inte ta risken efter detta. Det är inte utan anledning att Darude-duon är besvikna. I grunden är konceptet Finland satsat på inte så dåligt, men då MÅSTE allt funka hela vägen ut. Nu blir det hemläxa.


Skicka Krista Siegfrids nästa år. Hon både kan och har sagt att hon vill göra comeback i tävlingen. Hon om någon vet vad som krävs. I år har hon synts överallt. Krista har uppträtt på flera eurovisionsfester i Tel Aviv, hon har gjort programledarinslag och varit kommentator samt gjort journalistjobb. Det finns ingen hejd på vad hon hinner och orkar med.

Jag tippade åtta rätt av tio bidrag till final.
Vitryssland räknade jag inte med, men deras nummer satt verkligen rätt när det gällde. San Marino gick vidare med en glad disco, en snygg tv-produktion och supersympatiske, men falsksjungande Serhat. Kul för honom.
Att Island gick till final första gången på fyra år var verkligen roligt och välförtjänt.
Australien gav jag en överkorsad stjärna. Det gör jag även nu om jag bedömer låten. Men numret var något av det vackraste jag sett. Så snyggt till så hemsk låt.

 

Ikväll gäller det för Sverige och här finns inget att orda om. Det blir finalbiljett direkt! Svenskarna kan alltid koka ihop eurovisionsnummer som ligger i tiden och går hem på bred front.

Sverige hjälper också Ryssland. Alla utom sångaren Sergey är från Sverige. Skall de sno segern från Lundvik? Har de inte duktigt folk i Ryssland? Bombäkert till final.
Andra säkra länder till final är Nederländerna, Schweiz och Azerbajdzjan.

 

De som förmodligen tar de sista fem platserna är Nordmakedonien, Malta, Armenien och sist vidare är möjligen Norge och Danmark men de kan skickas hem till förmån för någon som skräller.

 

Det kan med andra ord bli en final med alla nordiska länder utom Finland. Snyft.
 

 

 

 

16.05.2019 kl. 13:26

John Lundvik tävlar mot sig själv

>> Tillbaka till alla artiklar

John Lundvik är stolt över sitt bidrag

Vi går in i tävlingen med full glädje
 

Då John Lundvik vann melodifestivalen var det inte många eurovisionsexperter som snackade om Sveriges chanser. Men i Tel Aviv har hans poppiga gospel ”To Late For Love” plötsligt seglat upp som en av de heta segerkandidaterna. Nya Åland fick en exklusiv intervju med artisten på hans hotell i Tel Aviv.

 

Lundvik har just avslutat en tv-intervju på hotellets soliga takterrass då han vänligt kommer fram och skakar hand och ler stort med sitt kännspaka och vänliga leende.

Storfavoriten sätter sig i soffan bredvid mig och pratar som om vi skulle känt varandra länge.

Lundvik har inte bara fått äran att representera Sverige i ESC, han är också den första i eurovisionshistoriens 64-åriga historia som tävlar mot sig själv då han komponerat också det brittiska bidraget ”Bigger Than Us”.

- Det är ju bara så roligt och hedrande just för att det inte gjorts förut.  Samtidigt känner jag mig lite splittrad, för man vill ju att båda låtar skall gå bra. Det blir spännande. Michael Rice, som sjunger min låt är alldeles fantastisk, fast mitt bidrag är bättre. Jag är oerhört stolt över det vi gjort, säger Lundvik som först hade velat sjunga sin brittiska tävlingslåt i Mellon.

Tur att de tänkta annorlunda, för ”To Late för Love” har blivit en megastor hit i Sverige och legat etta på allt från Svensktoppen till Digilistan.

 

- Det är kul att det blivit så. Låten är ju inte min låt längre, den har blivit hela folkets låt och det är inte många gånger sånt händer. Jag får videoklipp sänt till mig där körer sjunger den, dansgrupper och idrottsfolk som repar till den. Det är överväldigande när man har skrivit den själv att den blir en sådan monumental succé, säger han. 

John Lundvik har också satt sina spår i kungahuset. Han skrev den officiella bröllopslåten för kronprinsessans bröllop. Jag undrar om kungafamiljen sagt något som lämnat intryck.

- Det var nog på Victoriadagen då jag och Jessica Andersson stod framför kungaparet och sjöng. Plötsligt såg jag hur tårarna rann ner för Victorias kinder. Efteråt kom hon fram till mig och sa ”den här låten betyder så oerhört mycket för mig, tack för att du är en del av en av mina största dagar i livet”. De orden kommer att sitta kvar för alltid. Att få vara en betydande del av kronprinsessans liv är ju stort.

Som låtskrivare har Lundvik jobbat för många stora artister, skrivit musik till tv-serien Empire. Han var också med på den finlandssvenske popidolen Isac Elliots debutplatta.

- Det stämmer. Jag skrev låten ”No 1” för Isac. Han är ju en grym talang som för tankarna till Justin Bieber. Det roliga är att min rap som jag sjöng in på demon blev kvar i slutproduktionen, säger Lundvik.

Från början sjöng Lundvik in alla körarrangemang själv i sin låt och kom snabbt på att han ville ha gospelkänsla.

- Ja är så glad och stolt över att jag kom på idén att ringa min vän Paris som snickrade ihop ett gäng glada gospelsångerskor direkt. Både jag och min låt är glad. Jag ville ha med glädje. The Mamams bildades och flögs in från olika håll och vi bara klickade direkt. Vi är som en familj, säger han.

John Lundvik har bekanta på Åland. Han hoppas att de tittar ikväll.


- Jag var där som pojk väldigt mycket, jag älskar ju att fiska. Däremot har jag inte varit på Åland så mycket som vuxen.

Ikväll gäller det för John Lundvik och vi på Åland får inte rösta på Sverige förrän i finalen i på lördag.

 

Text och bild: David Lindström

 

 

 

 

16.05.2019 kl. 13:08

Betyg på semifinal ett i Tel Aviv

<<alla artiklar

 

Finland klarar finalplatsen med nöd och näppe

1. Cypern ***
Replay - Tamta

Tamta tackade nej till ”Fuego”, som ifjol gav Cypern en andraplats med Eleni Foureira. Allt var skapat av ett svenskt team utom sångerskan. I år skickar Cypern en kopia på låten och svenskarna får fixa till det igen. Nu tackade Tampta ja till låten som passligt nog heter ”Replay”. 

FINAL

 

2. Montenegro *
Heaven - D mol

Jag är i himlen och faller sjunger denna sextett som definitivt faller ut ur tävlingen. Det hjälper inte att i sista minut försöka piffa upp en gammal Stock Aitken Waterman-inspirerad dynga med lite balkaninfluenser. 

 

3. Finland ***
Look Away - Darude feat. Sebastian Rejman

Brygga till refrängen påminner om Kim Wildes ”You Keep Me Hanging On”, men det är inget plagiat. EDM-standard med Darudes maffiga arrangemang ger tryck, men jag saknar det där lilla extra. Rejman har scennärvaro och showen är snygg. 

FINAL (gränsfall)

 

4. Polen **
Fire of Love (Pali się) - Tulia

Minns ni de ryska gummorna som kom tvåa med sitt brödbak på scenen? Nu är typ barnbarnen från Polen här med en uppdaterad kopia och piffat upp det hela med att härma finska etnobandet Wärttinä. Kunde ju vara rätt kul. Men, eh…

 

5. Slovenien ****
Sebi - Zala Kralj & Gašper Šantl

En stämningsfull Vanessa Paradis-pudrad liten godnatt-visa med en sångerska som försiktigt visk-sjunger textraderna, skapar en stämning som kryper in under huden. Anna Bergendahl sade hon fick Billie Eilish-feeling – jag håller helt med.

FINAL

 

6. Tjeckien *****
Friend of a friend - Lake Malawi

Den här killen gör mej bara lycklig. Glädjen som finns i både röst och framförande går att ta på. En modern jazzig och musikal-poppig smocka som går på repeat in min Spotify. Min favorit ikväll! 

FINAL

 

7. Ungern *** ½
Az én apám - Joci Pápai

Ungerns egen Nano tävlade för två år sedan och blev åtta i finalen. Nu är han tillbaka med en lidelsefullberättelse om sin pappa. Jag tror på allt han sjunger fast jag inte förstår ett ord. Äkta vemod! Tvekar på finalplatsen. Om Joci kniper finalplatsen så kan Finland ryka tyvärr.

 

8. Vitryssland ***
Like it - Zena

Så här blandar man till en vitrysse utanför baren. Det bästa landet någonsin skickat är en modern Zara Larsson-pastisch med en älskvärd tjej, som kanke känns en aning oerfaren på scenen. Lyckas hon med numret ikväll är finalplatsen inom räckhåll. 

 

9. Serbien *
Kruna - Nevena Božović

Den enda balkan-balladen i år. Fast med alla klischéer vi hört tusen gånger och inte end nära klassikerna och förlagorna ”Lane Moje”eller ”Molitva”. Artisten Kruna får ta av sig kronan nu! 

 

10. Belgien ****
Wake up - Eliot

Eliot är schlagerns Billy Elliot eller Belgiens svar på Finlands Isac Elliot. Bräcklig och skör och berörande med en ballad som låter 2019. Supersnygg vers men svagare refräng tyvärr. Killen har dock lidit av rampfeber under repen i Tel Aviv. 

FINAL

 

11. Georgien ***
Keep on going - Oto Nemsadze

Tankarna går till Ukrainas vinnarbidrag ”1944”med Jamala. Det här trollet skapar en stämning på scenen som ger mig gåshud. Vilken röst. Från vilken del av magen kommer den?

FINAL

 

12. Australien *
Zero Gravity - Kate Miller-Heidke

Jag bara kan inte lyssna på detta. Zero Gravity har verkligen noll dragningskraft. Kate hickar, fast med operaröst. Jag hickar av panik. Och hon sjunger svajande på en svängande stålpinne. Helknäppt, men också den mest spektakulära och minnesvärda scenshowen sedan Lordi. 

FINAL

 

13. Island ****
Hatrið mun sigra - Hatari

BDSM-tekno-punk trodde jag aldrig skulle dyka upp här.  Tänk dig Klaus Nomi som möter Marilyn Manson och går på en tekno-club för sadomasochister. Bandet beskriver sig som antikapitalistiska art-performers. Island har missat finalen fyra år på raken. Det gör de inte nu. Det är iögonenfallande och överraskande.  

FINAL

 

14. Estland **
Storm - Victor Crone

En svensk sångare som floppade i Mellon, vinner i Estland och kommer med en Avicii-stöld som sitter på trumhinnan som ett plåster. Det här är låten du först minns av alla men också den du först tröttnar på och aldrig mer vill höra igen. 

FINAL

 

15. Portugal ** 
Telemóveis - Conan Osiris

Man skulle kunna tro att Kina skickat detta bidrag. Ett postmodernt konststycke som ingen kan nynna på imorgon. Portugal fortsätter på vägen de hittade med vinnarskallen Salvador Sorbral. Bra gick det då, nu är det kanske för avant garde för att gå hem i stugorna. 

 

16. Grekland ***
Better love - Katerine Duska

Glöm Tzatziki. Tänk Eurythmics från 80-talet. Blunda och du hör Annie Lennox som förvandlas till Amy Winehouse. Snyggt, men jag vill ha tillbaka grekiska tongångar till ESC. 

Inget fel på vinet, men jag vill ha retsina. 

FINAL

 

17. San Marino ***
Say na na na - Serhat

Den här fina mannen har varit mr Jeopardy i Turkiet. Han var också med i ESC 2016. Då kom han inte till final. Den här disco-na-na-na-dängan har Serhat själv skrivit på fem minuter. Delar har han nog snott från Patti Austins ”Baby, Come To Me”. 

14.05.2019 kl. 11:16

Darude med darr på ribban

<<alla artiklar

 

Ikväll sänds den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Som vanligt befinner jag mig på plats för att bevaka tävlingen för Nyan. Denna gång i ett sommarvarmt Tel Aviv. 
Förra veckan uppgav Israel att det skjutits 600 missiler från Gazaremsan med dödsfall på båda sidorna om konflikten. 

En vecka senare anländer jag till Israel och killen som skjutsar mig till mitt boende berättar att det är slutskjutet ett tag. ”Det tar tid för dem att tillverka nya raketer”, säger han och berättar vidare vad som hänt. Han intygar att jag kan vara helt lugn nu trots att området han själv bor på, var just det som drabbades mest. Men nu skall inte den här spalten handla om det. Eller som en taxichaffis skrattade och sa: ”Förra veckan sköts det missiler, nu sjunger vi schlager och är glada”. 

Jag väntade mig rigorösa säkerhetsarrangemang, men faktum är att det inte als verkar vara så övervakat som tidigare år. Åtminstone inte vad vi märker. 

Jag kom senare till eurovisionsbubblan i år än tidigare så jag har inte hunnit se så många bidrag repetera, varför mina omdömen och betyg mer baserar sig på vad jag tycker om låtarna. Det kan vara väldigt missvisande eftersom scenkarisma och hur länderna paketerat in showen nästan har mest betydelse. 

Favoriterna som på förhand var så kallade säkra vinnarkandidater börjar det bli mer tyst om bland fansen här. De har helt enkelt inte övertygat under repetitionerna. Istället dyker underdogs upp och imponerar med snygga nummer. 

Jag återkommer till dem eftersom de inte tävlar i den första semifinalen. Det gör däremot Finland som skickat Darude feat. Sebastian Rejman. Två supersympatiska killar som många vill tala med tack vare Darudes megahit Sandstorm. Jag håller tummarna för Finland som får hårt motstånd i kväll. Det är tio som skall till final och det har aldrig varit så jämt och osäkert som i år.

William Lee Adams (bilden),på den största fansajten Wiwibloggs tror att Finland har chans på finalplats, men säger att det blir på håret. Han deltog själv som Englands jury i Åbo och röstade fram Look Away genom att dela ut Englands poäng i den finska uttagningen. 


Vilka är då Finlands motståndare ikväll? 

Säkra till final är nog Grekland, Cypern, Island och otroligt nog också gräsliga Australien. 

Troligen vidare är Slovenien, Tjeckien och Georgien. 

Om de tre sista platserna i finalen tävlar Estland, Belgien, Portugal, Finland, Serbien, Ungern och Portugal. 
Troligen chanslösa är Vitryssland, San Marino, Polen, Georgien och Montenegro (som kommer allra sist). 
 

Ingen ikväll hör till storfavoriterna. Ni får vänta till på torsdag då också Sverige, Norge och Danmark deltar. 

Ikväll får vi hålla tummarna för Finland!

 

David Lindström i Nya Åland 14,5.2015

14.05.2019 kl. 11:07

Min intervju med Darude i Nya Åland

<<alla artiklar

 

Darude rev av sin Sandstorm på invigningspartyt

 

I lördags invigdes klubben Euro Club med Nordic Night, där alla nordiska länder plus Estland deltog. Nya Åland fick en längre pratstund med Ville Virtanen (Darude) och Sebastian Rejman som sjunger det finska bidraget Look Away. Ikväll gäller det om vi skall få se Darude i final på lördag eller inte. 

Euro Club är den officiella klubben där artister, fans, pressfolk och ländernas delegationer festar tillsammans med ackrediteringsbrickor hängandes runt halsen. 

Vi sätter oss på en soffa och gör intervjun samtidigt som vi blir filmade av några tv-team som vill få bilder på Darude. Duon har hårdsatsat på marknadsföring under hela våren. Ville Virtanen, som var megastor Dj på nittiotalet, ser nu sin chans att få uppmärksamhet för sitt projekt, Darude även i dessa sammanhang. Det är inte fråga om någon come back. Han har hela tiden varit aktiv och gjort arenaspelaningar världen över. 

- Vi har varit i Amsterdam, London och Madrid där det satsas stort på Eurovision Prepartys, säger Virtanen. 
- I Amsterdam förstod vi vilken jättebubbla vi hamnat i. Vi har verkligen haft roligt hela tiden. Vi tar det inte på så stort allvar, vi är så rutinerade och har så mycket erfarenhet att vi kan ta det rätt cool, inflikar Rejman. 

Då det blev känt att Darude skulle delta i eurovisionen seglade Finland upp i toppstriden om slutsegern på lördag. Nu har deras låt ”Look Away”rasat ner till plats 33. 

- Det är bara några människor som följer listor och slår vad. Det är ändå de stora massorna som röstar. Det kan vara helt bra att ligga som underdogs och visa vad vi kan när det gäller. Jag tänker inte låta mig nedslås av några odds, säger Virtanen. 
 

Duon stortrivs på det nordiska partyt. Virtanen har lyssnat på samtliga bidrag och började digga Österrike så mycket att han gjorde en egen Darude-remix av deras låt. 


- Jag mötte sångerskan Paenda på promotion-turen i Amsterdam och vi fann varandra direkt. Hon skickade över enbart sångpartiet, så jag kunde göra en grundlig remix. Jag fick inspiration och kunde inte låta bli att sätta ner tid på det, säger Virtanen. 

 

Ville Virtanen uppger att har varit många gånger på Åland, men aldrig uppträtt där som Darude. 

- Jag var fem före att skriva på ett kontrakt för RockOff, men då skulle jag ha måsta åkt hem mellan turnén i USA och Australien så det blev lite för krångligt. Däremot åkte jag och min bästa vän en sex timmars resa med vattenskoter från Gustavs till Åland, minns Virtanen. 

Rejman, som också har ett förflutet som ishockeyspelare, är stolt över en vinst mot IFK Mariehamn då han för första gången stod som målvakt för IFK Helsingfors.

- Vi vann över Åland! Det kommer jag alltid att minnas, säger Rejman. 
 

Ikväll tävlar killarna för Finland. Jag undrar hur de kommer att reagera om de åker ut ur final. 
 

- Som en ärlig finne måste jag säga att det kommer att kännas för jävligt, vi har gett allt och är ju här för att gå vidare. Men vi får bara försöka ta till oss allt roligt som hänt på vägen. I går då vi repeterade hade vi grymt roligt tillsammans på scenen. Jag tror att det kommer att gå fint, säger Virtanen. 

Senare på kvällen fick hela EuroClub känna på trycket då Darude spelade sin jättehit ”Sandstorm”och årets bidrag. Kort därefter uppträdde både Charlotte Perrelli och Krista Siegfrids. 
 

Text och bild: David Lindström

 

14.05.2019 kl. 10:55

Davids betyg på Mellofinalisterna

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka till alla artiklar

1. Jon Henrik Fjällgren "Norrsken (Goeksegh)" ***

Fjällräven Fjällgren ger mig renskav i öronen av lättsmält jojk. Norrsken uppstår när laddade partiklar accelereras till höga energier i jordens magnetosfär och kraschar i atmosfären. Precis så är det med Fjällgrens Norrsken. Du fascineras i stunden, men lyssnar aldrig på nytt.
Visste du?
Jon Henrik Fjällgren är född i Colombia. Han vann Talang 2014. År 2015 blev han tvåa och 2017 tog han brons i Mellon. Utöver sång och kampsport arbetar han som renskötare.


2. Lisa Ajax "Torn" **

Far du över golvet med Ajax blir det säkert glasklart och rent. Så är fallet med Lisa Ajax. Glasklart, rent men tyvärr utan lite skit som gör en röst personlig och behaglig att lyssna på. Gällt och skrikigt. Synd på ett så bra låtbygge. Sarah Dawn Finer hade vunnit med detta.

Visst du?

Lisa vann Idol 2014. Hon kom sjua i Mellon 2016 och nia 2017. Lisa har 275.000 följare på Instagram.


3. Mohombi "Hello"  **

”Hello” kommer inte i närheten av Mohombis egen världshit ”Bumpy Ride”. Den låten skulle vinna Eurovision Song Contest. ”Hello” är mer som ett rop på hjälp inifrån en cementblandare som hakat upp sig.

Visste du?

Mohombis Bumpy Ride har varit topp10 i tio länder och spelats 88 miljoner gånger på Spotify. Han har svensk mamma och kongolesisk far. Jobbat som låtskrivare åt Shaggy och Pitbull.


4. Lina Hedlund  "Victorious" **

Hade önskat Alcazar-Lina en bättre låt än den här gamla schlagern utan egen identitet. Att påstå att det är ABBA korsat med Loreen är att ta i. Det är snarare Lili & Sussi korsat med Friends.

Visste du?

Tillsammans med Alcazar har Lina varit med och tävlat i Melodifestivalen hela fem gånger. Tillsammans med sin syster Hanna tävlade de med ”Big time Party” 2002. Lina är sambo med barnprogramledaren Nassim Al Fakir (bror till artisten Salem Al Fakir).


5. Bishara  "On My Own" ****

Sveriges svar på en ung Michal Jackson visar hur man förvaltar ett bidrag skrivet av fjolårsvinnaren Benjamin Ingrosso. Lite osäkert svaj på rösten förlåter vi när man ändå har all känsla i rösten. Allt som Ajax saknar. VINSTVARNING

Visste du?
16-åriga Bishara jobbar för Laila Bagge och delar skivbolag med Zara Larsson. Han uppptäcktes genom sina sånginlägg på YouTube och har aldrig uppträtt för publik innan Mellon


6. Anna Bergendahl "Ashes To Ashes" *****

Anna går ur askan till elden. Från avgrunden, med floppen senast, till en direkt fajt i hetluften. Jag älskar den här countryschlagern. Etta på Svensktoppen. Bara att gratulera. Etta imorgon? Hon kan skrälla! SKRÄLLVARNING

Visste du?
År 2010 vann Anna Melodifestivalen med bidraget "This is My Life". Hon tog sig inte till final i Eurovision Song Contest och försvann efter det som artist i nio år drabbad av panikångestattacker. Anna studerar som bäst till läkare.


7. Nano "Chasing Rivers" ****

Nanopartiklar är så små att de tränger in under huden. Nanos gospelballad-partiklar tränger in i varje blodåder och trillar sakta ut ur tårkanalen som små milda droppar. Vackert men inte lika stort som ”Hold On” för två år sedan.

Visste du?
Fyrabarnspappan Nanos mamma kommer från Åland. Artisten har ett förflutet kriminellt liv som lyckligtvis byttes ut mot familjeliv och musik. Han slog igenom i Mellon med ”Hold On” 2017 där han kom tvåa.


8. Hanna Ferm & LIAMOO "Hold You" ***

Ell & Nikki från Azerbajdzjan vann hela Eurovsionen med den liknande balladen ”Running Scared” 2011. Samma upplägg och samma känsla. ”Hold You” har legat under ett karbonpapper och blivit en blekare kopia. Men Hanna och LIAMOO är strålande artister.

Visste du?

LIAMOO vann Idol 2016. Han kom sexa i Mellon ifjol med ”Last Breath”. Han jobbar även som modell. Hanna Ferm blev tvåa i Idol-finalen 2017. Det är första gången hon är med i Mellon.


9. Malou Prytz "I Do Me" **

Ace Wilde är kaxigare, Sarah Larsson har mer stjärnglans. Prytz försöker vara båda. Ge henne några år till så kanske!?. Men inte med denna låt.

Visste du?
Malou Prytz är yngsta deltagaren i år med sina 15 år. Då hon inte deltar i talangtävlingar spelar hon innebandy.


10. John Lundvik "Too Late for Love" *****

Hela finalarenan kommer att bli ett enda väckelsemöte med svängig, själfull gospel.
John Lundvik kom trea med ”My Turn”. Nu är det hans tur att vinna så ballongerna spricker av spirit i Friends. VINNER

Visste du?
Londonbördige John har skrivit låten som Björn Skifs sjöng på Victorias bröllop. Och han skrev filmmusiken till Snabba Cash. Han har skrivit Englands vinnarbidrag i år till eurovisionen i Tel Aviv.


11. Wiktoria "Not With Me" ***
Victoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen. Wiktoriafallen i Friends Arena dränker artisten, men inte låten. Jag tror mer på den här olyckliga balladen än Lisa Ajax dito. Nästan Sanna Nielsen-nivå.

Visste du?
Wiktoria blev fyra i Mellon 2016 med ”SaveMe”. 2017 tävlade hon igen med  "As I Lay Me Down", som slutade på sjätte plats. Wiktoria är gör den svenska rösten till karaktären Vaiana i Disneyfilmen med samma namn.


12. Arvingarna "I Do" ***

Efter fem tårdrypande ballader är det klart som korvspad att man slutar med en dansbandsdänga som till och med får soffpotatisen att svänga i stugorna. Här har ni låten som kommer att sjungas på bröllop många år framåt. Gillar inte alls dansband, men ger mig i det här fallet.

Visste du?

Arvingarna firar 30 år som band med 20 låtar på svensktoppen. De vann Mellon 1993 med klassikern "Eloise". Låten kom sjua i Eurovision samma år. År 1999 kom de trea med bidraget "Det svär jag på" men under framträdandet fungerade inte Casper Janebrinks mikrofon, varför gruppen fick framföra sitt bidrag på nytt.

09.03.2019 kl. 09:30

Undvik att rösta bort Lundvik

Mellon är mellanmjölk för trygghetstorskar
(krönika publicerad i Nya Åland 8.3.2019)

Tillbaka till alla artiklar

Hur ofta byter du från mellanmjölk till fettfri- eller helmjölk?

Just det, vi är trygghetstorskar. Varför byta när man kan sippa på det invanda. Vi vill ha det som det alltid har varit. Tror vi i alla fall.

Därför ser melodifestivalen ut på samma sätt varje år. Ballongerna är där. Deltävling efter deltävling får vi se nummer efter nummer anpassade till vår nordiska invanda lätt och lagom-smak.

Ifjol var det dock inte mycket fett i mjölken. Den omgången sågades rejält. Bäst före-datumet hade gått ut för länge sedan. Är det någon som ens minns vem som var programledare? Det var heller inte många låtar som gick till historien. 

I år blev det en uppryckning. Jag ger mer än godkänt till programledarkvartetten Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Marika Carlsson och Kodjo Akolor. Men SvT kunde släppa lite på de färdigskrivna replikerna. Kasta manus och låta skickliga programledare improvisera ens lite. Vi har ju en stand up-komiker med i gänget.

Ett skämt sitter sällan när man märker att det läses upp från en skärm.

Men vem kan motstå Sarah Dawn Finer? Att hon inte vann med Kempes monsterballad Moving On för tio år sedan är ett brott som ännu inte preskriberats. Hon hade sjungit skiten ur alla utom Alexander Ryback i Moskva 2009. Hon hade kommit tvåa. Malena Ehrnmans La Voix slutade på plats 21 i finalen. Skicka Dawn Finer igen. Nästa år tack!

Årets höjdpunkt: När Kodjo överraskade med att låta Johnny Logan sjunga vinnarlåten Hold Me Now framför sin egen mamma. Då rann tårarna på många inklusive programledarna.

Finalfältet i år är väl mellanmjölk det också, men jämfört vad de andra länderna sysslar med så är Melodifestivalen rena smoothien med mycket extra frukt. Så varför klaga.

I skrivande stund har 25 av 41 länder valt sina bidrag till Tel Aviv. Det finns inte många av dem som ens skulle platsa i en mellofinal. Konkurrensen hittills är svagdricka. Endast Italien, Tjeckien, Tyskland, Belgien och England har låtar som innehåller kolsyra.

Vinner John Lundvik melodifestivalen kan han faktiskt få tävla mot sig själv eftersom han skrivit Englands snygga ballad. Faktum är att det lutar åt Lundvik och han skulle kunna vinna även i Tel Aviv. Skulle tv-tittarna få bestämma tror jag på Bishara. Vi snackar om en ny Carola här. En 16-åring som ber till gud och sjunger sig rakt in det svenska folkets hjärtan.  Men den internationella juryn kommer att belöna Lundvik och Anna Bergendahl mer. Det finns endast en duo som kan blanda sig i topp med de ovan nämnda och det är Hanna Ferm & LIAMOO. Någonstans tror jag att Jon Henrik Fjällgren börjar kännas en aning passé trots att han väcker alla svärmödrar ur sina drömmar med sina bruna renögon.

Jag tippar finalen så här:

VINNARE: John Lundvik

2:a Bishara

3:a Wiktoria

4:a Anna Bergendahl

5:a Hanna Ferm & LIAMOO

6:a Jon Henrik Fjällgren

7:a Arvingarna

8:a Lina Hedlund

9:a Nano

10:a Lisa Ajax

11: Mohombi

Sist: Malou Prytz

 

David Lindström, schlagerexpert för Nya Åland

 

 

 

09.03.2019 kl. 09:27

Betyg på Sveriges samtliga bidrag

Mina betyg på alla vinnare i Melodifestivalen:
publicerat i Nya Åland 9.3.2019

Tillbaka till alla artiklar

2000-talet:

2018: Benjamin Ingrosso – Dance you off ***

2017: Robin Bengtsson – I can’t go on ***

2016: Frans – If I were sorry ****

2015: Måns Zelmerlöw – Heroes *****

2014: Sanna Nielsen – Undo *****

2013: Robin Stjernberg – You **

2012: Loreen – Euphoria *****

2011: Eric Saade – Popular ***

2010: Anna Bergendahl – This Is My Life **

2009: Malena Ernman – La Voix ***

2008: Charlotte Perrelli – Hero ***

2007: The Ark – The Worrying Kind **

2006: Carola – Evighet *****

2005: Martin Stenmarck – Las Vegas **

2004: Lena Philipsson – Det gör ont *****

2003: Fame – Give Me Your Love ***

2002: Afro-Dite – Never Let It Go ****

2001: Friends – Lyssna till ditt hjärta **

2000: Roger Pontare – När vindarna viskar mitt namn ****

 

90-talet:

1999: Charlotte Nilsson – Tusen och en natt *****

1998: Jill Johnson – Kärleken är ****

1997: Blond – Bara hon älskar mig *

1996: One More Time – Den vilda ****

1995: Jan Johansen – Se på mig ****

1994: Marie Bergman & Roger Pontare – Stjärnorna **

1993: Arvingarna – Eloise ****

1992: Christer Björkman – I morgon är en annan dag ****

1991: Carola – Fångad av en stormvind *****

1990: Edin-Ådahl – Som en vind *

 

80-talet

1989: Tommy Nilsson – En dag ****

1988: Tommy Körberg – Stad i ljus *****

1987: Lotta Engberg – Fyra Bugg och en Coca-cola *

1986: Lasse Holm & Monica Törnell – E’ de’ det här du kallar kärlek? **

1985: Kicki Danielsson – Bra vibrationer *****

1984: Herreys – Diggi-loo diggi-ley *****

1983: Carola Häggkvist – Främling *****

1982: Chips – Dag efter dag ****

1981: Björn Skifs – Fångad i en dröm *****

1980: Tomas Ledin – Just nu *****

 

70-talet:

1979: Ted Gärdestad – Satellit ****

1978: Björn Skifs – Det blir alltid värre framåt natten *****

1977: Forbes – Beatles *

1976: Tävlingen inställd

1975: Lasse Berghagen – Jennie Jennie ****

1974: ABBA – Waterloo *****

1973: Malta – Sommar’n som aldrig säger nej ***

1972: Family Four – Härliga sommardag **

1971 : Family Four – Vita vidder **

1970: Tävlingen inställd

 

60-talet:

1969: Tommy Körberg – Judy min vän ****

1968: Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek… *****

1967: Östern Warnerbring – Som en dröm ***

1966: Lill Lindfors & Svante Thuresson – Nygammal vals *****

1965: Ingvar Wixell – Annorstädes vals ***

1964: Tävlingen inställd på grund av artiststrejk

1963: Monica Zetterlund – En gång i Stockholm *****

1962: Inger Berggren – Sol och vår *

1961 :Lill-Babs – April april ***

1960: Siw Malmkvist – Alla andra får varann ***

 

50-talet

1959: Brita Borg – Augustin *

1958: Alice Babs – Lilla stjärna ***

09.03.2019 kl. 09:24

Darude låter bra men saknar det sista som behövs

>>>Tillbaka till alla blogginlägg

Jag vill säga det direkt. Jag var oerhört entusiastisk när nyheten kom att UMK i år satsar på Darude. Förväntningarna var skyhöga.  Darude har gjort mycket bra dance-musik också efter genombrottet med Sandstorm, som förövrigt redan har 119 miljoner streams på Spotify. Sedan nyheten om Darudes medverkan i UMK damp ner har Sandstorm fått ytteerligare tre miljoner lyssnare på Spotify. Den lever sitt egen liv. 

Darude feat. Sebastian Rejman är något helt annat. Det är inte Sandstorm och behöver inte vara det heller. Det är EDM med mer sång. Kanske mer anpassat till Eurovision, vilket jag kan tycka kan vara ett litet minus. Det är nämligen inte typiska eurovisioner som vinner längre. Våga vara annorlunda och sticka ut!

Men vad har vi i nuläget? 
Såhär. Vi har tre låtar som är proffsigt producerade. Producera kan Darude. Han hör till världseliten där. Sebastian Rejman sjunger också bra. Det finns ett stort MEN och jag hoppas det klarnar när vi ser hur de byggt upp showen kring låntarna. 

Alla tre tracks är ok. Jag har börjat gilla alla tre då jag lyssnat på dem några gånger. Problemet är att de sakar den där hooken. Det som gör att man vill lyssna igen. De har inte så tydliga refränger och inte heller en tydlig identitet. Det är lite lagom jämntjockt. Jag har också märkt att den här typen av produktioner gör sig bäst med hörlurar och hög volym. Tittar du på ett YouTube-klipp eller ser ett nummer på tv blir inte upplevelsen den samma. 

Just nu leder Look Away följt av Release Me med Superman på sista plats i alla nätomröstningar. 
Personligen tycker jag att den som ligger sit i mätningarna Superman är den tydligaste hiten. Har jag fel?

Jag hoppas och tror att Darude och UMK-produktionen kommer att leverera tre snygga shownummer. Hoppas bara att de vågar tänka lite out of the box och satsa på annat än bara någon som dansar, lite pyroteknik och laserstrålar (sånt har alla). Det som Cypern gjorde i fjol var ett exempel på effektivt nytänk. 

Jag gör ett försök att recensera de här låtarna. Jag har egentligen inte så stor skillnad vilken av de tre som åker till Tel Aviv, allt beror sist och slutligen på showen och framträdandet eftersom låtarna som sådana tyvärr saknar den där direkta smach hit-effekten. De är bra men inte bra nog. 


Darude feat. Sebastian Rejman “Look Away” ★★★ ½

Versen och bryggan upp till den kommande refrängen är lovande. Det finns delar i melodin som till en början påminner om Kim Wildes You Keep Me Hanging On. Men när refrängen kommer sker lite samma sak som i de andra tracksen. Det blir en repetativ enkel refräng som saknar identitet. Funkar som dance-track och med de maffiga arrangemangen låter det mäktigt då volymen är hög i lurarna. Visst är här tryck. Jag saknar bara det där lilla extra. Om Rejman har scennärvaro och showen är skithäftig är jag med. Sedan kan jag tycka tt budskapet här är lite dystert. Innan jag sett detta får låten 3/5. 

 

Darude feat. Sebastian Rejman “Superman” ★★★★

Superman är inget bra ord. Det låter som en cliché eurovisionstitel. Men när man lyssnar på texten och förstår att det handlar om hur hans egen son ser på sin pappa då han är mycket bortrest, blir det ju sympatiskt. Darude är också bara en vanlig pappa som försöker kombinera familjeliv med jobb. 
Det här bidraget har den tydligast refrängen och låter också mest poitivt. Jag blir helt enkelt lite glad av Superman. Låt vara att den kanske är den enklaste till sin uppbyggnad av de tre. Samplingarna från Darudes hit Sandstorm i slutet av låtet är också ett plus. Inget minus att Darude-fanen känner igen sig. 

 

 


Darude feat. Sebastian Rejman “Release Me” ★★★

Med andra ord än "Release Me " i refrängen hade det här fått lite högre betyg. Redan första gången jag hörde Darudes första bidrag var likheten med Agnes stora dance-hit Release Me irriterande lik. Då Sebastian sjunger Release Me gör han det med samma melodi och exakt samma ordi som i Agnes låt med samma namn. Lyssna på en jämförelse här. Där tar likheterna lyckligtvis slut, så något plagiat är det inte. Jag gillar syntpianots plingande i början likt HIM:s Join Me. Men också här är det refrängen som är svag. Det räcker inte bara med Release Me i alla evighet. 

 
22.02.2019 kl. 19:50

Titta på den här entusiasmen, det ger ju förhoppningar

”Det här kommer att explodera”

Wiwibloggs är den största Eurovisons-sajten på nätet. De kända William Lee Adams, Deban Aderemi och Chris Halpin har fans över hela världen och artisterna älskar dem. Det är rätt underhållande att se deras reaktion över det faktum att Finland valt att skicka Darude till Tel Aviv. Underhållande. Och det ger ju mig förhoppningar om att det kan gå riktigt bra för Finland i år. Titta. Den här trion är entusiastiska i nästa 20 minuter. 

01.02.2019 kl. 19:30

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!