Benjamin Ingrosso får möta Alexander Rybak i Lissabon

”Ingrosso-krossen” var min rubrik i fredagens Nya Åland. ”Min magkänsla säger att slutsegraren kan bli Benjamin”, skrev jag.  Och visst – Benjamin dansade bort konkurrenterna med sin "Dance You Off" och krossade allt motstånd.

Det var dock otroligt jämnt då tittarna fick välja. Ingrosso tog 10,5 procent av rösterna, Felix Sandman 10,0.

Men de internationella jurygrupperna hade Ingrosso som klar favorit.

Ingrosso fick sex av elva tolv-poängare. Sandman fick tre. Margaret fick givetvis maxpoäng av sitt hemland Polen medan Storbritannien favoriserade Samir och Viktor.

En lycklig och tårögd trea blev John Lundvik och på fjärde plats kom Samir & Viktor- Även den placeringen prickades rätt i Nyan. Duon fick sin bästa placering i Melodifestivalen någonsin.

Jag hade tippat en bättre placering för Jessica Andersson, men ser nu tydligt hur stor inverkan de unga tittarna har. De gillar inte ”gammalschlager”, trots att produktionen är moderniserad.

Felix borde jag tippat högre. Då det gällde i finalen var numret i det närmaste perfekt. Betyget för Felix borde varit fulla fem stjärnor.

Benjamin Ingrosso har ett sound och ett nummer som känns helt rätt. Redan nu tror jag att Sverige igen kommer bland de fem bästa. Ett frågetecken är hur han skall göra med den förinspelade eko-sången och körerna. All sång måste vara live i eurovisionen. Det kan betyda att soundet inte alls blir detsamma då det gäller i maj.

Att Melfesten skulle vara över efter all kritikstorm kan vi bara glömma. Röstningsdeltagande slog alla tidigare rekord med 13 993 975  samtal och hjärtröstande. 1 961 602 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Samtidigt som Sverige valde sin representant blev det klart att Alexander Rybak kommer att tävla för Norge igen. Rybak, vann överlägset Eurovision Song Contest i Moskva 2009.

Nu nio år senare tar han fiolen med sig till Lissabon för att tala om för konkurrenterna hur man skriver en vinnare. Norrmannen tävlar nämligen med sin egenkomponerade ”That’s how you write a song”. Det är ett otroligt charmigt nummer, så räkna med Ryback även i år.

Finska Saara Aalto får tufft motstånd från Sverige och Norge, men jag tror att det kommer att gå riktigt bra för Norden i år. Den 14 maj får vi veta hur det går i Lissabon. Naturligtvis är jag där för att berätta hur det går. Och då måste jag få dansa med Benjamin Ingrossos mamma, Pernilla Wahlgren.

RESULTATLISTAN

(Förhandstippade resultatet i Nyan och betyg inom parentes)

1. Benjamin Ingrosso 181 poäng  (1. ****)

2. Felix Sandman 158 poäng (6. ***)

3. John Lundvik 128 poäng (5. ****)

4. Samir & Viktor 114 poäng (4. ***)

5. Mariette 113 poäng (7. ***)

6. LIAMOO 105 poäng (2. ****)

7. Margaret 103 poäng (9. *)

8. Martin Almgren 84 poäng (11. *)

9. Renaida 81 poäng (10. *)

10. Rolandz 75 poäng (12. ***)

11. Jessica Andersson 70 poäng (3. ***)

12. Mendez 64 poäng (8. **)

 

 

 

12.03.2018 kl. 08:51

Betyg på de tolv finalbidragen i Melodifestivalen 2018

tillbaka till alla blogginlägg

Davids betyg på Melfest 2018 ingår i Nya Åland fredag 9 mars och här i schlagerbloggen

Benjamin, Liamoo och John är bäst

 

1. Méndez – "Everyday" ♥♥

Vi inleder med SM i falsksång. Mendez gör den anatonala sångskalan till en charmig konstform. Han tar det med despacito för det svänger ju om denna chili con carne.

Visste du?
Mendez bor i Chile där han är megastjärna. Han har varit där de senaste åren med familjen och gjort den ”Familjen Osbourne”-inspirerade dopkusåpan ”Los Méndez” i fyra säsonger. Han kom tvåa 2002 med ”Adrenaline”. Razor Tongue blev hans stora genombrott 1999.

 

2. Renaida – "All the Feels"

Tropical house-maskinen har spottat ut en gammal Rihanna. Än sen då? Glad tjej. Får jag lust att sjunga i duschen eller dansa på köksbordet? NEJ!

Visst du?

Sjungit i musikalen Aladdin

 

3. Martin Almgren – "A Bitter Lullaby"

Martin wants to make Mellon great again. Det är bara cowboy-hatten som saknas i denna urtråkiga truckförar-rock. Det är lika inspirerande som att titta på en röllig kakstus iklädd  en potatissäck.

Visste du?

Martin vann Idol 2015.

 

4. John Lundvik – "My Turn" ♥♥♥♥

John njuter mest av alla och levererar så mycket äkta känslor att benen på hans flygel skakar. En arenaballad som når samma nivå som Sarah Dawn Finers ”Moving On”. Om det var final i USA hade det här varit i vinnaren. Så snyggt.

Visste du?

Londonbördige John har skrivit låten som Björn Skifs sjöng på Victorias bröllop. Och han skrev filmmusiken till Snabba Cash. Han har också tagit stafettbrons i SM på 100 meter. 

 

5. Jessica Andersson – "Party Voice" ♥♥♥

Rykten gick i höstas att Alcazar skulle vara med i Mellon. Jag kan ge mig sjutton på att den här Madonna-discon var tänkt åt trion. Jessica har en dunderschlager, signerad Fredrik Kempe, som hon piper fram i ett snäpp för högt tonläge. Men topp tre kan det bli.

Visste du?
Undertecknad träffade Jessica senast i Riga 2003, där hon tävlade för Sverige i duon Fame. Det blev en femte plats för ”Give Me Your Love”. Hon blev tvåa i Mellon 2015 med ”Can’t Hurt Me Now”.

 

6. LIAMOO – ”Last Breath” ♥♥♥♥

Välproducerad Eminem-skön rap med snygga harmonier. Mynnar ut i en refräng som definitivt platsar på topplistan 2018. Kommer kanske inte att gå hem bland jurygrupperna för att det skall räcka till seger.

Visste du?
Göteborgspojken Liamoo (Per Liam Pablito Cacatian Thomassen) vann Idol 2016.

7. Samir & Viktor – "Shuffla" ♥♥♥

Det i särklass det bästa som den här duon har uppträtt med hittills. Jag har inget emot att hela Europa skulle få shuffla. ”Epic Sax Guy”-saxofonen är effektiv. Det lyckades både 2010 och 2017 i eurovisionen så visst funkar årets svenska saxparty lika bra. Party.

Visste du?
Samir Badran och Viktor Frisk har varit med i Mellon två gånger tidigare - och gått till final vid båda tillfällena. Ni minns ”Bada nakna” och ”Groupie”.

 

8. Mariette – "For You" ♥♥♥

Min mamma brukade ha en sån där turban när hon kom från duschen. Mariette har den för att någon idiot intalat henne att hon tappar röster om hon det syns för mycket av hennes dreadlocks. Mariette är kompetent, men när har ”kompetent” lett till seger? Hennes tidigare låtar smakar gott årgångsvin i jämförelse. Jag får väl äta upp det här, men i min bok är detta ingen vinnare.

Visste du?

Mariette har tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years. Låtskrivaren Jörgen Elofsson har komponerat sex låtar till Britney Spears.

 

9. Felix Sandman – "Every Single Day" ♥♥♥

Felix innerliga och gripande snyftballad om förlorad kärlek går rakt in i hjärtat. Frans gjorde det avskalat och äkta. Salvador Sorbral lyckades vinna allt. Felix kan lika bra trotts att han sitter i mörkret och sjunger i en hårtork.

Visste du?
Tävlade i Melodifestivalen med "Gotta thing about you" 2017 med gruppen FO&O. Felix har fixat årets solodebut i Los Angeles med ett gäng unga amerikaner.

10. Margaret – "In My Cabana"

Sockersliskigt tropiskt sommar-stuk som man får lust att spola ner. Man längtar nästan efter vintern igen.

Visste du?
Polska Margaret hade en stor hit 2017 med "Cool me down", en låt som kom tvåa i den polska melodifestivalen 2016. En av låtskrivarna, Linnea Deb har skrivit årets finska vinnarlåt med Saara Aalto.

11. Benjamin Ingrosso – "Dance You Off" ♥♥♥♥

Michael Jackson, Imagination och Bruno Mars har fusionerats och förlovat sig med Daft Punk. Vigselförättaren Benjamin får alla att tacka JA i Mello-kyrkan. Ingrosso har funkpop-ingredienser som funkar för de flesta. Kan vinna!
Visste du?
Han blev femma i fjol med "Good Lovin". QX-Ronny tycker att en Benjamin-vinst är värd nåt om han får dansa med Benjamins mamma Pernilla Wahlgren i Lissabon. Vann Lilla Mellon 2006.

12. Rolandz – "Fuldans" ♥♥♥

Kvällen underhålling borde hålla sig utanför tävlingen, men jäklar vad kul det skulle vara om Sverige skulle få dåndimpen och den internationella jurys skulle vara så drogad av Benjamin-gunget att de skulle skicka Robert Gustavsson till Lissabon.

Visste du?
Den påhittade gruppen fick sitt namn efter en karaktär i "Torsk på Tallinn", Roland Järverup. Rolandz har hunnit ge ut fyra plattor. Största hiten ”Jajamen” har över 10 miljoner strömmar på Spotify.

09.03.2018 kl. 00:14

Ingrosso-krossen

tillbaka till alla blogginlägg

 
Min krönika i fredagens Nya Åland 9 mars inför finalen i Melodifestivalen.

Ni som följt med i kvällspressen och schlagerexperternas bloggar har under fem veckor inte fått läsa så mycket annat än gnäll. Produktionen är urkass, ”huvuden kommer att rulla på SvT”, programledarna har mobbats och låtarna beskrivs som ”sämst någonsin”.

 

Det har varit ord och inga visor. Jag har också blivit bortskämd och förblindad av SvT:s oerhört proffsiga produktion år efter år. I år rullade det liksom bara på. Det saknades nerv. Så visst, det ligger en hel del sanning i kritiken.

Humorinslagen har varit lika roliga som en hög med dammtussar under sängen. David Lindgren och Fab Freddi i all ära, men nästa år vill jag se programledare som är varma i kläderna och som har humor i blodet.

Min dröm-duo att leda festivalen skulle vara Robert Gustavsson och Christine Meltzer. Eller varför inte Krista Siegfrids. Vilken fest det skulle bli.

 

Men trots alla missar är ändå Mellon en folkfest. Än så länge. Det finns dock anledning för SvT att ta sig en funderare. Kanske skulle tre program + andra chansen och final vara tillräckligt. Jag orkade faktiskt inte titta på andra chansen i år. Det fick bli finska UMK då.

Jag har tittat på andra länders delfinaler. Malta, Rumänien, England, Schweiz, Frankrike. Jag lovar er. Ingen skulle orka titta på sådan dynga till slut i Sverige. Så var lugna i båten, det är inte så farligt. Endast Finland har kommit upp i Sverige-nivå.  Ja, bättre i Finland faktiskt.

Låtarna då? Jo det har förekommit många övertramp, bottennapp och rena uppstötningar, det skall medges. Men i finalen har vi sju starka låtar som alla skulle klara av att utmana finska Saara Aalto i Lissabon. Men det saknas en given vinnare som ”Euphoria” eller ”Heroes”.

Det är oerhört jämt i toppen. Kvällstidningarna tror på Mariette eller Benjamin Ingrosso.

Jag är tveksam till Mariette, men visst kan jag ha riktigt fel. Min magkänsla säger att slutsegraren kan bli Benjamin eller möjligen Jessica Andersson, Liamoo, Felix Sandman?

Till och med Samir och Viktor kan shuffle-skrälla och John Lundvik kan få sitt magical moment.

Ovissheten gör det extra intressant och roligt. Det är lika öppet som när Robin Stjernberg överraskande kom från andra chansen och vann 2013.

Hur skall jag kunna tippa det här? Dagsformen och jurygrupperna avgör.

Men jag måste våga mig på en djärv gissning.

 1. Benjamin Ingrosso
 2. LIAMOO
 3. Jessica Andersson
 4. Samir och Viktor
 5. John Lundvik
 6. Felix Sandman
 7. Mariette
 8. Mendez
 9. Margaret
 10. Renalda Braun
 11. Martin Almgren
 12. Rolandz
09.03.2018 kl. 00:05

Saara Aalto åker till Lissabon med en monsterhit

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall representera Finland med Monsters. Det var den melodin som hade den största hypen på förhand och som i Nya Åland fick fullt betyg ***** av undertecknad i fredagens Nya Åland och här på min egen blogg.

Favoriten höll för trycket även om många, liksom jag ändrade uppfattning under Saaras liveperformans. Då det gällde imponerade ”Dominos” röstmässigt och den showen var mer iögonenfallande med dominobrickor som föll och med artisten roterande i 360 grader.

I år hade YLE redan utsett Saara på förhand, men hon skulle tävla mot sig själv med tre olika bidrag.

Vinnarlåten hade element vi sett förut, med en gotisk mörk kåpa och flaggviftande. ”Monsters” var inte ett dåligt nummer, men ”Domino” och ”Queens” såg betydligt bättre ut i teve.

Efteråt talade jag med Michael Monroe från Hanoi Rocks. Han såg showen i arenan och hade även han G:sons popsnäcka Domino som klar favorit. Samma tonläge hördes bland jutymedlemmar och press.

Saara tar dock pressens farhågor med ro.

- Vi skall titta på numret och analysera vad vi kan göra för ändringar. Det skulle ju vara tråkigt att åka till Lissabon med exakt samma nummer, säger Saara med glimten i ögat.

Hon tänker att Monsters ändå höll hela vägen för att den fått längst exponeringstid i förväg då den släpptes tre veckor innan tävlingen.

Saara Aalto firade först med sina närmaste, men anlände senare till den officiella efterfesten på DTM. Där for hon genast upp på dansgolvet och dansade med programledaren Krista Siegrids och de nästan legendariska schlagersystrarna CatCat, som hade ett kul mellanaktsnummer i tv-showen.

Något vilt festande blev det inte för Saara.

- Jag skall in i studion och göra klart mitt album redan imorgon så jag måste kunna sjunga då också, säger en lättad Saara.

- Jag är glad att åka till Lissabon med en fartfylld låt som har ett djup i texten, den handlar ju om att vi alla har våra egna monsters som spökar i våra liv, men att det är viktigt att vi ta hand om oss själva och varandra. Livets mening är att hitta sin egen grej, tro på den och följa sitt hjärta, säger sångerskan.

På festen träffade jag de svenska låtskrivarna Joy och Linnea Deb, som skrivit vinnarlåten tillsammans med Saara.

- Vi är mycket glada, det blev faktiskt riktigt spännande då vi såg Domino live. G:ssona låt är ju riktigt bra.

Paret Deb avslöjade också att de skrivit två låtar till med Saara, som kommer på hennes nästa album.

- Vi kommer säkert att fortsätta göra musik tillsammans, Saara är så oerhört duktig. Jag tror att Saara till och med kan vinna i Lissabon, säger Linnea Deb.

G:sson var nöjd med silverplatsen.

- Jag trodde hela tiden att Monsters skulle slå vår låt, den var ju klar förhandsfavorit, säger G:sson, som nyligen fyllde femti med imponerande femtiett eurovisionsbidrag bakom sig.

I maj får vi se om Finland vinner på temat monster igen. Lordi-monstren tog hem segern till Finland första gången år 2006.

- Det är kanske ett gott omen. Jag trycker vi har en grym låt som kan klara sig riktigt bra. Jag är inte en person som tar någon stress över alla förväntningar, jag åker till Lissabon för att göra mitt allra bästa, säger Saara.

- Det är tack vare Mel C som jag blev artist, hon har inspirerat mig oerhört mycket, säger Saara. FOTO: David Lindström

ARTIKELN INGICK I NYA ÅLAND MÅ 5.3.2018

04.03.2018 kl. 12:39

Vinnarlåten är Monsters - här är alla tre bidrag från showen

Vinnare - Monsters

 

Silver - Domino

 

Brons - Queens

 

 

04.03.2018 kl. 10:34

Favoriten faller live - Domino eller Queens vinner

Idag fick jag se generalrepetitionen av Saara Aaltos stora show UMK18.

En låt av tre skall plockas ut till Eurovision Song Contest.
Min personliga favorit Monsters är också allas stora favorit ute på nätet.

Men tyvärr hade Monsters den minst iögonenfallande showen av alla tre. Synd, för det är fortfarande den bästa låten.

Bilden är tagen från Queens nummer. Domino såg bäst ut på skärmen och Monsters var minst lyckat.

Många i pressrummet är också fans de tyckte lika som jag.

Ändå är det många som in i det sista hoppas på Monsters. Vi får se hur det går.

I pressrummet fick vi inte intervjua Saara, bara ta bilder. Där dök också Mel C från Spice Girls upp.

- Det är tack vare Spice Girls som jag blev artist, sa Saara då hon fick träffa stjärnan tillsammans med programledaren, härliga Krista Siegfrids.

03.03.2018 kl. 18:41

Alla kort läggs på Saara Aalto

tillbaka till alla blogginlägg

David Lindströms artikel i Nya Åland i fredagens tidning 2mars inför den finska finalen med Saara Aalti i UMK18
BILDTEXT vid bilderna på Saara Aalto: 
Titta vilka kreationer. Saara Allto bär en dräkt för varje nummer. Stylisten Vesa Silver ville komma bort från Saaras ”prinsessalook” och göra henne tuffare och fräckare.
Foto: Anton Sucksdorff

 

Hela nöjes-Finland bubblar av förväntansfull spänning inför lördagens UMK, som den finska Mellon heter. Nu satsar YLE stort med en mega-show omgiven av internationella namn. Och artisten man lägger allt krut på heter Saara Aalto.

Efter år av besvikelser okade inte YLE se flera uteblivna finalplatser i Eurovision Song Contest. Den enda hyffsade placeringen efter Lordis vinst 2006 är rockbandet Softengines elfte plats 2014.

I augusti utlystes som vanligt en uppmaning att skicka in bidrag till tävlingen, men tydligen ansåg de ansvariga producenterna på YLE att bidragen inte höll måttet.

Istället ringde UMK-teamet upp Saara Aalto och frågade om hon ville ha en direktbiljett till Lissabon. Det ville hon så klart. Saara har försökt vinna finska eurovisionen två gånger och båda gångerna kom hon tvåa. Imorgon skall artisten tävla mot sig själv med tre nummer i en direktsänd galashow från Metroarena i Esbo.

Saara Aalto har fått stå ut med mycket smutskastning och illvillig journalistik. Efter alla motgångar var hon mycket nära att ge upp sin dröm att slå igenom som artist trots att hon kämpat hårt ända från barndomen, då hon tog sina första krävande pianolektioner.

Men allt vände när hon av en tillfällighet fick möjlighet att flytta till London och delta i X-Factor UK. Där var succén ett faktum. Engelsmännen älskade Saara, men också där slutade hon på en hedrande silverplats. Programmet visades i 26 länder, vilket gör at Saara redan är känd för många. Till Finland kom hon hem som en ny nationalhjälte.

Imorgon lördag får vi se resultatet av flera månaders förberedelser. Saara Aalto har själv skrivit tre låtar tillsammans med bland andra syskonen Deb, som skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes. Låter heter Monsters och den är redan nu stor bland fans i Europa. Musikvideon har över en miljon strömmar. Det andra bidraget, Domino, har hon skrivit med Thomas G:son som komponerat över femti bidrag till eurovsionen. Mest känd är naturligtvis Loreens Euphoria. Det tredje och sista bidraget är en hyllning till världens kvinnor. Bidraget Queens har Saara skrivit med Tom Aspaul, som bland annat har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge.

She is in it to win it

Saara Aalto vill inte lämna något åt slumpen. När hon för en gång skull fick chansen att representera Finland gör hon det med besked. Saara har utmärkt sig för att jobba stenhårt, men motgångarna har gjort henne ödmjuk inför uppgiften.

Hon vet dock att det inte bara är låten som tävlar. Det krävs mer. I X-Factor blev hon känd för att ge allt i den ena spektakulära showen efter den andra. Då jobbade hon med koreografen Brian Friedman – ett världsnamn som koreograferat shower och videos för både Beyoncé och Britney Spears världsturnéer.

Saara Aalto, som blev god vän med Friedman under X-factor-tiden lyckades få honom att ställa upp och planera tre sprakande shownummer för samtliga tre bidrag i morgonens tävling. För de uppseendeväckande färggranna dräkterna står designern Vesa Silver.

- Till skillnad från tidigare år blir detta unikt. Vi har anlitat folk från England, USA, Sverige och Norge för att jobba med Saara. Ni kommer att få se något som aldrig gjorts tidigare, säger UMK:s producent Anssi Autio på YLE:s hemsida.

I Eurovisionen i Lissabon kommer man inte att använda sig av led-skärmar, därför gör man det inte heller imorgon lördag. Alla tre bidrag får massiva scenografiska lösningar, som ger koreografer och artisten själv stora utmaningar.
 

- Jag har aldrig gjort ett så svårt nummer som i Queens, det blir tufft, säger Saara Aalto i TV-programmet Halv Sju.

Programledare är Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen och som gästartist får vi se Melanie C, sångerskan som blev världskänd som Sporty Spice.

Vilken av de tre bidragen som får åka med Saara Aalto till Lissabon avgörs till hälften av TV-tittarna och för den andra hälften en internationell jury.

Text: David Lindström, Nya Ålands schlagerexpert
Så snyggt sjunger Saara – betyg på bidragen

Efter veckor av medioker så kallad tv-underhållning i Melodifestivalen kan vi kanske hoppa över Andra chansen imorgon och titta på finsk teve för omväxlings skull.

Nästa vecka har Sverige ändå en hyfsad final med en del fina bidrag. Men Mello-turnén i år har lämnat kvar mycket att önska framöver. Programmet har inte levererat den Mello-nivå som vi är vana vid. Sverige brukar vara överlägset bäst i Europa. Och fortfarande är produktionen ju ljusår bättre i jämförelse med vissa länders uttagningar. Men ändå smakar årets Mello bara mellanmjölk. Jag återkommer till Mellon nästa fredag.

Därför är jag grymt taggad att se vad finska YLE lycka åstadkomma då de verkligen storsatsar på sin produktion.

Jag är oerhört förväntansfull inför Saara Aaltos shownummer imorgon. Än så länge har jag bara läst om vad som komma skall, men vi har ju redan fått höra låtarna. Jag recenserar dem på basen av de musikvideor du hittar på min blogg. Men imorgon då vi ser Saara framföra de tre låtarna kan allt ändras. Mycket beror på hur hon lyckas sjunga de krävande låtarna live och framförallt hur hon framför dem. Jag är på plats i Metro-arena och följer programmet live.

Jag älskar Saaras scenkläder. Det påminner om uppdaterade Charlotte Perrelli-versioner från 1998. Och då gick det ju riktigt bra med kroppsstrumpa. Det är stor hype kring Saara. Hon kommer att åka till Lissabon med ett av de tre nedanstående bidragen, men trots att man ännu inte valt segermelodin ligger Saara fyra på spelbolagens sammanslagna oddslista.

I maj får vi se hur det går, då åker jag till Portugal. Vi kan skicka vad som helst med Saara, det här kommer att gå riktigt bra.

Betyger är satta innan jag sett uppträdandet med showen i arenan.

1. Monsters ♥♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saara hoppar genast ur bekvämlighetszonen och serverar en maffig pop-snäcka som doftar både Lady Gaga och Britney Spears. Den är redan storfavorit bland fansen, men enligt vissa kritiker är Monsters det sämsta popbygget av de tre. Jag håller inte alls med. Skicka Monsters till Lissabon, det blir en monsterhit!

2. Domino ♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Fyra meter höga dominobrickor skall falla i Saaras andra nummer som inte bara låter som en G:son produktion. Den ÄR signerad G:son och det är supersnyggt. Domino är det poppigaste bidraget med en stark och effektiv refräng. Den behöver dock fler lyssningar än Monsters för att bita sig fast.

3. Queens ♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saaras budskap är viktigt också i det tredje bidraget. Här vill hon hylla alla världens kvinnor.

Queens är inte lika omedelbar som Monsters, men den har kanske det mest radiovänliga soundet av dem alla samtidigt som Saaras mångsidiga och starka röst framhävs. Jag gillar Madonna-referenserna från Vogue i musikvideon. 

02.03.2018 kl. 17:23

Alla Aaltos låtar är släppta, här är mina betyg

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall tävla mot sig själv med tre bidrag i årets finska Mello, UMK. Kalla det för Euroviisut igen, please!

Alla tre bidrag är nu ute på nätet med respektive video. Jag gillar alla tre men håller fortfarande Monsters som min etta. Den har största wow-effekten och den sjunger jag gärna med i.

Dominos är också bra och den har växt betydligt sen jag först hörde den. Jag gillar dock inte hur producenten gjort ett lager på lager med Saaras röst. Så gjorde också ABBA och det är snyggt, men då kommer heller inte Saaras unika, klingande klara röst fram tillräckligt. Den håller utan kör.

Sämst av de tre är ändå Queens trots att också den håller måttet. Men jag får inte lust att spela den på replay lika mycket som Monsters och Dominos.

Jag måste också påpeka att mycket kan ändra då Saara sjunger live och framför bidragen. Saara kommer att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Så här tycker jag om de tre och Saaras chanser.

1. Monsters ★★★★★

 

Jag älskar det här. Jag vill lyssna på den om och om igen. Gillar hur låten är uppbyggd, snyggt producerad och lite mystisk. Har definitivt den största wow-effekten. Kan gå hur långt som helst i ESC och en säker finalplats. Saara får här visa hela sin skala. Hennes pipa håller för både låga och höga toner.

Saara har skrivit sången med Joy Deb, Linnea Deb och Ki Fitzgerald. Samma Debs som skrev vinnarlåten Heroes åt Måns Zelmerlöf, bara en sån sak

2. Domino ★★★★

 

Saara har skrivit låten med riktigt namnstarka schlagerrävar. Thomas G:son skrev vinnarlåten Euphoria för Loreen och  Bobby Ljunggren har skrivit bland annat Carolas Evighet och Sanna Nielsens Emty Room . Ytterligare Johnny Sanchez och Will Taylor har biddragit.

Det blev ett proffsigt popbygge a la ABBA. Den låter väldigt enkel och tillgänglig, men den växer faktiskt och blir bara bättre och bättre. Också den här borde klara finalplats i Lissabon, men Domino är inte lika originell som Monsters.

3. Queens ★★★

 

Jag vet inte så mycket om Farley Arvidsson och Charlie Walshe. Tom Aspaul har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge. Saara Aalto berättar i en intervju att de träffades i London för att skriva ihop, men att det inte ville bli till något. Plötsligt kom Saara upp med en gammal idé hon haft då hon gjorde låten No Fear. Från det byggde man på och Queens uppstod. Den är effektiv men sticker inte ut tillräckligt och kunde riskera att inte nå final i Lissabon.

 

 

22.02.2018 kl. 19:42

Saara skrev Domino med G:son, som vann med Loreens Euphoria

tillbaka till alla blogginlägg

I natt släppte Saara Aalto sitt andra bidrag DOMINO som hon skall tävla med i UMK den 3 mars.

Låten har hon skrivit med bland annat Thomas G:son som legat bakom en lång rad eurovisionshits, bland annat var det han som skrev Loreens vinnarlåt Euphoria. Medkompositörer är också Mello-Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez och Will Taylor.

Domino är ingen ny Euphoria. Den är mer typisk eurovision och den för tankarna till ABBA och Steps.

Domino älskas redan av schlagerfansen. Den är mer Melodifestivalen än Monsters, som lancerades förra veckan.
Men efter att ha läst lite kommentarer verkar fansen gilla Monster mer.

Jag föredrar Monsters. Faktum är att jag älskar den låten. Jag håller tummarna för att Saara får åka med Monsters till Lissabon.

1. MONSTERS ★★★★★ Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes) Läs artikeln om Monsters
2. DOMINO ★★★

16.02.2018 kl. 00:46

Saara Aaltos första UMK-bidrag läckte ut för tidigt och det verkar riktigt lovande

tillbaka till alla blogginlägg

 

UPDATE - LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR

Idag bara några timmar innan det blir officiellt släppt, har Saara Aaltos första bidrag  Monsters läckt ut på YouTube. Skivbolaget var snabba med att plocka bort videon, men fortfarande kan man höra en så kallad ”snippet” av låten.
Jag twittrade denna snippet tidigare utan att veta att den inte är officiell. Sorry för det.

Och vad är det jag hör?

Jo en fartfylld, välproducerad och röstkrävande låt som öppnar dina sinnen direkt. Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes)

JAG GILLAR DET! Det verkar riktigt lovande. Det börjar nästan osa en rejäl framgång för Finland och Saara Aalto i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj. Om det är nån som inte visste det, så skall Saara tävla mot bara sig själv i Metro Arena i mars. Hon skall framföra tre bidrag i en påkostad YLE-produktion med ingen mindre än Mel C från Spice Girls som gäst-artist.

Att låten läckte ut för tidigt tar bort överraskningen för fans över hela Europa. Att någon olagligt laddar upp låten tar bort hypen kring releasen. Samtidigt som det ju är bra med lite surr på nätet, rykten och stora rubriker. Båda kvällstidningar har redan lagt ut nyheten och en lång rad eurovisionsbloggar.

Kan det vara så att ”tricket” är medvetet från skivbolaget för att få mer uppmärksamhet?

Möjligen, men jag skulle inte tro det. Skivbolaget Warner erkänner dock missen, men jag tror inte den var avsiktlig.

Saara själv tar det med ro.

- Inte kan man göra något åt det, egentligen är det ju bara fint att eurovisionsfansen är så ivriga att få höra låten och att de fick feelis och genast tog den till sig, säger hon till tidningen Ilta Sanomat.

Skall Finland vinna med en monster-hit igen?

Låten är en typisk floorfiller som är lätt att dansa till. I sången sjunger Saara om monster och demoner från hennes förflutna, men att hon nu är starkare och inte längre rädd.

Är mostren Lordi? Eller är det demonerna som gjort att Saara alltid slutat tvåa i alla tävlingar?

Eller är det den ovänliga mediaförföljelsen hon syftar på?

Hur som helst behöver Saara inte vara rädd denna gång. Jag hör redan nu att det här kan sluta riktigt bra. Om första låten är så här bra, vad skall de andra två låta som?

Det här är käpplängder så mycket bättre än något vi hittills hört från svenska Mellon i år.

"Monsters" kan bli de andra monstren i rad som tar hem vinsten till Finland efter Lordi.

Saara kommer dessutom att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Krista Siegfrids har gett sin första reaktion på låten. Krista stordiggade och kunde redan föreställa sig hur fansen kommer att dansa till låten på Euro Club.

I natt kommer det att finnas ett livestream party för att fira den officiella releasen. Jag lägger ut den officiella videon i den här artikeln när den är tillgänglig.

08.02.2018 kl. 22:04

MELLOSTART PÅ LÖRDAG: Humorn tar över i stjärnfattigt startfält

FYRA DAGAR EFTER DETTA SKREVS. NU KAN DU LYSSNA PÅ BIDRAGEN:

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon kickstartar från Karlstad. Det är samma procedur som förra året. Det är samma procedur varje år. Så har det varit i femton år nu. Jag kommer att tycka, gissa och analysera läget. Känna på trenderna och ge betyg på finallåtarna i Friends Arena.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. I fjolårets försnack var rubriken ”Schlagerdivornas kamp”. Två tidigare vinnare, Loreen och Charlotte Perelli skulle ställas mot varandra. Vem skulle ta hem det hela, undrade jag. Två som tidigare vunnit hela Eurovisionen kunde ju inte ställa upp med vad som helst!?

Det blev pannkaka av det hela. Ingen av de två divorna gick till final. Jag hävdar fortfarande att Loreens ”Statements” var för bra för sammanhanget, men det må vara glömt nu.

Nu är det dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
 

• STJÄRNFALL

Faktum att storfavoriterna fallit under flera år, är säkert orsaken till att INGEN stor svensk artist vill ställa upp. Det är för mycket begärt att Zara Larsson, Veronica Maggio eller First Aid Kit skulle ens tänka på det, men varför inte Icona Pop (Så mycket bättre dög ju) eller en comeback från Lena Ph? Jag skulle älska att se Laleh, Robyn, Kleerup eller Oskar Linnros i tävlingen. Det kan vi glömma. Det hetaste årets skörd kan erbjuda är Kicki Danielsson och Mariette.  WOW ;-)
 

PROGRAMMET
• Melodifestivalscenen blir den största någonsin: Här sparas det inte på krutet.

Och programmet leds av David Lindgren. På förhand får jag ingen kick av det beskedet. Det känns som ett säkert och tryggt val. Sidekicken Fab Freddie blir barnens favorit??, har inte sett honom, så vi får väl se. Var är kvinnorna SvT?
 

HUMORN

• För att bredda programmet är inte bara melodierna och shownumren viktiga. Det skall finnas rum för en stor dos humor också. Då Edward af Sillén fått sköta manuset och SvT har valt bra programledare, har det varit lyckat. Andra år (som ifjol) har det varit en smärre katastrof av torftig humor. I år är det inte bara mellanakter och mellansnack som skall vara roligt, nu skall ett bidrag i varje deltävling gå under devisen ”humorbidrag”. De som skall underhålla oss med ”roliga” tävlingsbidrag är Robert Gustafsson, Jonas Gardell och Edward Blom. Men det finns inte på pappret att Blom skulle vara aktuell för Lissabon i maj så varför skall de vara en del av tävlingen?
 

FÖR BRA

• Enligt Christer Björkman var fjolårets låtar ”för bra”. De var alla som klippta och skurna för Spotify och radiolistor, vilket enligt schlagergeneralen blev lite långrandigt och tråkigt att följa under fyra veckor. Därför ville man i år bredda utbudet och krydda med både humor och smalare musikgenrer. Det kan hända att detta är en smart idé om vi skall orka se Mellon i tjugor år till. Alla är inte fans av ESC. Jag ger idén en chans.  

 

DELTÄVLINGARNA

1. Från Karlstad får vi se Edward Blom sjunga om ”Livet på en pinne” och Kicki Danielsson sluddra fram ytterligare en country. Suck. Finalklar på pappret: Benjamin Ingrosso.
 

2. I Göteborg kommer Jonas Gardell att försöka övertyga oss att ”Det finns en väg”. Den vägen är svår att se i det här startfältet, när resten är totalt okända artister utom Samir & Viktor som säkert vill vara med varje år. Jag finaltippar bidrag nummer 4 på grund av de urstarka låtskrivarna Linnea Deb (Heroes med Måns) och Arash. Sjunger gör okända polskan Margret.
 

3.  Malmö. Fredrik Kempe har förmodligen skrivit en hit till Jessica Andersson (som vann tävlingen med FAME 2003. Hon deltar för sjunde gången. Här är också Kalle Moraeus,  Mendez och idolvinnaren 2015, Martin Almgren.
 

VINSTVARNING

4. Örnsköldsvik. Här får vi se Robert Gustafssons ”Fuldans”. Resten är en gåta.
Utom… sist men inte minst. Christer Björkman bruka låta den artist som det är störst förväntningar på att sjunga sist av alla 28 bidrag. Det är ofta den artist som han gissningsvis också vill att skall vinna Mellon. I år är det Mariette , som tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years”. Enligt ryktena är årets Mariette-låt snäppet bättre. Det luktar vinst på förhand, men Mellon överraskar alltid!

Här väntar en större drös med okända nykomlingar än någonsin. Skrällvarning!

Till mello-finalen återkommer jag med betygen och så hårdbevakar jag naturligtvis Eurovision Song Contest från Lissabon, där finska Saara Aalto också tävlar.

David Lindström
Nyans schlagerexpert

01.02.2018 kl. 23:48

Saara Aalto fick drömläge i Lissabon

tillbaka till alla blogginlägg

Idag arrangerade EBU lottdragning i Lissabon. Det blev klart vilka länder som deltar i vilken semifinal och vilka av de fem stora plus värdlandet som röstar i vilken semifinal. 

Finland fick drömläge för tävlingsklara Saara Aalto. Hennes chanser att gå till final ökade avsevärt. Jag klargör varför:

+ Finland är i den första semfinalen med Saara Aalto. Äntligen fick Finland en plats i den andra delen av programmet. Det är statistiskt mycket bättre. Många börjar titta senare och då man skall börja rösta minns man ofta de som sjöng i slutet av programmet.

+ Att dessutom England skall rösta i den första semin ökar Finlands chanser att ta sig till Final för första gången sedan 2014. Saara kom nämligen tvåa i engelska X-factor 2017 och blev Saara med hela England. Nu väntar vi en 12:a av UK!

+ Island och Estland i samma delfinal brukar också rösta på Finland. tyvärr får vi ingen hjälp av Sverige och Norge i år heller.

+ En faktor som ökar Finlands chanser är att både Azerbajdzjan och Armenien sjunger i semi ett. De har aldrig gett röster åt varandra, vilket gör att det teoretiskt sätt ger Finland chans att få poäng från dem. 

- Det är ett land mer med i den första semin, vilket minskar chanserna.

Sverige har det ännu bättre. De får tävla i den andra semifinalens andra del. Och de har Danmark och Norge med i samma delfinal. Sverige i final är så gott som säkrat. 

Vilka sånger som Saara Aalto kommer att sjunga väljs den 3 mars. 

Men vi får höra de tre tävlingsbidragen den 9 februari, 16 februari och 23 februari. Vilken sång som vinner avgör en internationell jury och tv-tittarna tillsammans. 

29.01.2018 kl. 17:00

Helt rätt UMK, Saara Aalto blir toppen i Lissabon

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

Finlands framgångar i Eurovisionen är inte många. Lordi är enda vinsten hittills. Det hände 2006 med Hard Rock Halleluja, i vår blir det tolv år sedan som monstren skrällde i Aten. Det skall jag sent glömma.

Efter det har Finland lyckats ta sig till final endast sex gånger och då har vi hamnat i botten. Bäst har det gått för Softengine som slutade på 11:e plats år 2014. Krista Siegfrids lämnade ett minnesvärt intryck med sin Marry Me, men hennes placering hamnade på en blygsam 24:e plats i finalen.

De tre senaste åren har Finland inte ens varit nära final.

YLE var givetvis tvungna att tänka om för att hålla intresset vid liv. Och det har man gjort med besked.  Det har prövats många koncept. Man har försökt sig på att kopiera Melodifestivalen med semifinaler i olika arenor. Det blev en kostsam katastrof med utebliven publik. Man har också försökt göra ett IDOL-liknande koncept då man lancerade UMK, men inte heller det lyckades. Programmet var otydligt och kunde inte tävla med riktiga IDOL.

I år ville YLE helt tydligt inte ta några större risker. UMK (som melodifestivalen numera heter i Finland) valde att för första gången göra som många andra länder redan gjort – man valde att plocka ut en artist som helhjärtat får satsa på sitt bidrag utan konkurrens.

Jag kan bara lyfta på hatten och gratulera! Valet föll på Saara Aalto. Mer rätt tänk kunde YLE inte ha.

Saara blev först känd i Talang Finland (slutade tvåa).

I finska Mellon debuterade Saara 2011 med den oerhört finstämda egenkomponerade balladen Blessed For Love. Paradice Oskar vann då med Da da Dam. Saara kom tvåa igen.

År 2012 var det dags för Voice of Finland. Saara slutade tvåa.

Andra gången Saara var med i UMK kom hon tvåa igen med det något överarbetade numret i låten No Fear. Hon satsade på alla kort, det var proffsigt men kändes något frampressat. 

Saara Aalto fick oförtjänt elak kritik i finsk media men hon fick sin stora revansch genom sin medverkan i brittiska X-factor, där hon blev internationellt känd och alla eurovisionsfans stora favorit med otroligt häftiga shownummer som kunde vunnit vilken eurovisionsfinal som helst. Jag följde programmet via satellit varje vecka!

Saara levererade vecka efter vecka. Euforin kring henne var enorm. Saara vann flera delfinaler men slutade för femte gången i karriären på en andra plats. Alltså tvåa!!!

Man kunde inte annat än tycka synd om den eviga tvåan Saara.

Men tvåa i brittiska X-factor är STORT! Hon blev genast en stjärna att räkna med. I Finland blev hon en nationalhjälte som hyllades på senatstorget som om hon vunnit alltihopa.

Nu jublar fansen och i England vet alla vem Saara Aalto är. Hon har lärt sig hur man gör show med hjälp av de bästa i branschen och hon kan skriva musik.

Senare i vår avslöjas vilka tre bidrag som Saara Aalto skall framföra i en direktsänd TV-gala från Metro Arena i Esbo.

Tv-publiken och en internationell jury får välja vilken låt som får representera Finland i Lissabon i maj. Men en sak är säkert, det blir Saara Aalto – jag har stora förhoppningar!

07.11.2017 kl. 21:56

Så bra Sobral - Grattis Portugal

Tumult och glädje bland den portugisiska pressen vid ögonblicket då Portugals seger blev klar. Jag stod på ett bord och filmade. Rörande. GRATTIS till er första seger Portugal. FOTO: David Lindström

Portugal skrällde och vann Eurovision för första gången

Portugal tog sin första vinst någonsin i Eurovision Song Contest. Salvador Sobral sjöng hem segern med sin emotionellt jazziga ballad Amar Pelos Dois.

Sången, som är skriven av hans syster fick arton tolvor av de nationella jurygrupperna och även högsta poäng från de sammanräknade telefonrösterna, som sedan förra året delas ut sist i rösträkningen för att göra röstningen med spännande.

-Jag förstod inte först att jag vunnit, man måste ju vara en matematiker för att hänga med i det där, sade Salvador på presskonferensen.

Salvador Sobral hade svårt att föreställa sig själv som en ny nationalhjälte. Den äran ville han ge Ronaldo. Den nya segraren har ännu inte insett vilken mottagning som väntar hemma i Lissabon. Ifjol hade Portugal tappat hoppet och var inte ens med i tävlingen i Stockholm.

- Man tänkte om på tv-bolaget. De ville komma med något nytt och bjöd in landets bästa kompositörer. Min syster är en av dem. Hon väntade barn och det blev inte någon sång skriven förrän de sista timmarna innan deadline, berättar Sorbral.

Det var ju tur att de gjorde det.  En del kritiker i menar att melodin, liksom vinnaren ifjol, inte går att spela på radio och inte kan bli någon hit.

- Min syster och jag gör inte musik för kommersiell radio, vi spelar och sjunger till er.

Vi gör musik som betyder något och jag hoppas att jag bidragit till att den här tävlingen får en ny riktning där olika typer av musik får en plattform. Musik som människor vill lyssna på och inte något som radiostationer tvingar oss att höra sexton gånger om dagen på någon playlist. Kanske äkta reggae?

Vinnaren lät systern Luisa sjunga halva segermelodin. Det var ju hon som hade skrivit den och hon repeterade även under den första veckan istället för sin svårt hjärtsjuke bror, som dessutom nyligen gått igenom två brockoperationer.

- Det var oklart om han skulle kunna komma hit överhuvudtaget eftersom han behöver vara nära sitt sjukvårdsteam, förklarade Luisa.

Men Salvador kom och han segrade med stor marginal.

DAVIDS KOMMENTAR (KRÖNIKA)

En skön seger

Så skönt att Portugal äntligen har vunnit. De har varit med i tävlingen sedan 1964. Som bäst har landet varit sexa (1996).
När jag första gången hörde Salvador sjunga så reste sig håren på mig. Jag borde ha litat på min magkänsla då och vågat tro att det var en guldgosse som sjöng rakt in i hjärtat på människor.

 I fredagens Nya Åland tippade jag ett silver för Portugal, men sänkte till brons i lördagens digitala tidning då jag plötsligt fick vinnarkänsla för Bulgarien Kristian Kostov.  Det var också Bulgarien som kom tvåa.

Så här skrev jag i min krönika i lördagens digitala tidning:

”Portugal är nytt genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. ”

Vad hände med storfavoriten Italien då? Han föll totalt och landade till slut på en sjätte plats. Genrepet hade gått dåligt för Francesco. Han levererade inte. Det var då juryn bestämde sina poäng. I finalen missade italienaren en massa kameravinklar och han improviserade så att allt såg lite rörigt ut.  TV-publiken vill rösta på det som når genom rutan. Det gjorde påde Portugal och Bulgarien.

Jag är lite tudelad. Tävlingen behövde en snabb rolig låt som vi alla kan dansa till.
Visst hade det varit roligt med Italien.

Speciellt efter Jamalas stillsamma visa ifjol. Men jag kan inte låta bli att mysa över Portugals seger. De var verkligen värda den.

Stackars Jamala förresten. Mitt under hennes återseende med TV-publiken då hon sjöng sin nya låt i mellanakten, rusade en galning upp på scenen med den australiensiska flaggan och drog ner byxorna. Han blottade länge sin bak inför tv-kameran och chockade arrangörerna totalt. EBU-bossen Ola Sand var bedrövad. Straffet i Ukraina för den företeelsen lär inte bli nådig.

Galningen var den ukrainska journalisten Vitalii Sediuk. Känd för att störa evenemang. Han hålls nu fängslad i tre dagar och kommer att åtalas.

Jag vågade mig på en tippning i fredags och lyckades pricka in åtta länder av tio i min topp tio-lista. Moldaviens femte plats och Norges tionde hade jag inte alls kunnat förutspå.  Men jag har aldrig någonsin prickat så många bidrag inom topp tio.

Finland kom på en tolfte plats i den första semifinalen.

Roligt att Sverige fick en femte plats. Det var de också värda.
Sist på 42:a plats kom San Marino som fick ett poäng i semifinal två.

Resultatlistan (min topp tio tippning på lördagen inom parentes)

1. Portugal (3)

2.  Bulgarien (2)

3. Moldavien

4. Belgien (5)

5. Sverige (6)

6. Italien (1)

7. Rumänien (4)

8. Ungern (9)

9. Australien (10)

10. Norge

11. Nederländerna

12. Frankrike

13. Kroatien

14. Azerbajdzjan

15. Storbritannien

16. Österrike

17. Vitryssland (7)

18. Armenien (8)

19. Grekland

20. Danmark

21. Cypern

22. Polen

23. Israel

24. Ukraina

25. Tyskland (tippade sista plats)

26. Spanien

14.05.2017 kl. 18:52

Davids BETYG på alla bidragen i ESC-finalen

LÄS ALLA ARTIKLAR (KLICKA)1. Israel ♡♡♡
Imri Ziv - I Feel Alive

Imri var sist ut i semi två nu är han först i ledet, omvänd ordning för Robin Bengtsson som tävlar i samma kategori popsnöre. Fördel Robin, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm.


2. Polen ♡♡♡

Kasia Moś – Flashlight

Snyggt, välsjunget, sensuellt. Godis för dig som fortfarande spelar CD-skivor med Lara Fabian och Celine Dion.


3. Vitryssland ♡♡♡
NaviBand - Story Of My Life

Birk och Ronja firar att våren har kommit. Och jag blir lika glad jag med. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka.  PLATS 6-10

 

4. Österrike ♡♡♡
Nathan Trent - Running on Air

En kopp te med Ed Sheeran utan extra socker. Lite feelgood för filten på gräsmattan i sommar.


5. Armenien ♡♡♡♡
Artsvik - Fly With Me

Madonnas ”Frozen” och Sertab som vann för Turkiet 2004 har fått en kronföljare. Kan Azererna verkligen täckas låta bli att rösta på det här. De ger alltid 0 poäng åt grannfienden nämligen. Toksnyggt! PLATS 6-10


6. Nederländerna ♡♡
O'G3NE - Lights and Shadows

En avslagen Destiny´s Child. Perfekt stämsång av tre Barbies, som kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.


7. Moldavien
SunStroke Project - Hey Mamma

Epic Sax Guy tog fram saxen och stötte ut små trudeluttpruttar som räckte till final. Inte undra på att de ropar på mamma. Pruttar på…


8. Ungern ♡♡♡♡
Joci Pápai - Origo

Samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. Jon Henrik Fjällgren kunde göra ens samisk version. PLATS 6-10
9. Italien  ♡♡♡♡

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma

Italien har årets King Kong-hit i i jämförelse med resten av startfältet. Och apan på scenen hjälper säkert till att få barnen att jubla. Francescos härliga italienska sommar-trall smittar av sig direkt. San-Remo-vinnaren kammar hem rubbet.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

VINNER

UDRAG UR MIN KRÖNIKA Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.


10. Danmark ♡♡
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien. Toni Braxton möter Mariah Carrey, men tunnare.


11. Portugal ♡♡

Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

Portugal har som bäst varit sexa. Salvador är som salva för själen i den här tävlingen. Tänk er en gammal Disney-film eller Monica Zetterlunds En gång i Stockholm. Det är stämningsfullt, gammalmodigt, äkta och originellt. Me like! TREA

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Bronset går till Portugal. (skrev silfver i torsdags) Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.


12. Azerbajdzjan ♡♡
DiHaj - Skeletons
Sandra Bjurmans femte låt till Azererna. Running Scared vann. En av dansarna får bära hästhuvudet i ett shownummer som kunde vara Loreen i skolbänken. Är det därför de tagit fram en griffeltavla?. Skeletons är ingen svart häst för det.


13. Kroatien  ☹
Jacques Houdek – My Friend

En Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Han har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.  KISSPAUS


14. Australien ♡♡
Isaiah - Don't Come Easy

17-åriga Isaiah  har samma låtskrivare som fjolårstvåan Dami Im. Snyggt och välproducerat paket. Korsa Alexander Ryback med ett rådjur och ni har en gullfaktor. Skriv upp att 12-poängaren kommer från Sverige för tredje året i rad till Australien.  PLATS 6-10


15. Grekland
Demy - This Is Love
Ett försök att göra moussaka utan grekiska smaker. En anonym Uptempo-schlager som är lika spännande som skvalet man hör i ett charterplan på väg till Rhodos.


16. Spanien
Manel Navarro - Do It For Your Lover

Jag glömde Spanien i gårdagens tidning. Kan man tänka sig. Jag ber inte om ursäkt för det, jag glömmer den hela tiden Spanien trots att han upprepar Do it for Your Lover 28 gånger. Minns hellre andra sånger.


17. Norge
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.  Kul med Norden, men den här finalbiljetten borde varit vigd åt Estland!


18. Storbritannien ♡♡
Lucie Jones - Never Give Up on You

Emmelie De Forest, som vann  med ‘Only Teardrops’ för Danmark, har skrivit en ballad till engelsmännen. Hon vinner inte igen, men det kan gå rätt bra för den här känsliga balladen. Artisten är äkta och det belönas alltid.


19. Cypern ♡♡

Hovig - Gravity

12 poäng från Grekland till Thomas G:sons effektiva, men aningen fadda cypriotiska Haloumi, kan få en hygglig mittplacering. Ingen Euphoria, men ett snyggt Linus-på-linjen-nummer. Vem kom på den idén?


20. Rumänien  ♡♡
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

Okej jag kapitulerar. Hatar egentligen joddling, Men den här jökjäntan och snygga rapparen charmade totalt. Om vi har en svart häst som kan skrälla så är det denna härliga duo. Tävlingen behöver ett nummer som väcker oss i sofforna. Joddeleeiii!  FYRA (skrällvarning!)

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.


21. Tyskland 
Levina - Perfect Life

Jag dör av tristess. Jo, det låter radio 2017, men än sen då.  Tyskland, ni vet väl att luften har gått ur Nenas 99 luftballonger för länge sedan. Det är roligare att skicka Angela Merkel.


22. Ukraina
O.Torvald - Time

Årets enda rockiga bidrag. Finland är ju lite med. Är det inte The Rasmus som är på scen? De sjunger om tid. Det tar lång tid innan vi är i Kiev igen om det fortsätter så här.


23. Belgien  ♡♡
Blanche - City Lights

Vettskrämda Blanche kan ta det lugn nu. Hon har årets största hit i en lite ask tillsammans med Italienaren och Bulgarien. Bästa låten på skiva! Bara nervervarna håller så skräller hon.  TOPP FEM


24. Sverige ♡♡

Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Drömplacering i slutet av programmet. Numret är kanske det snyggaste, men känns för slipat och perfekt. Robin har dock övat på att flirta med kameran, han gör ett mindre stramt intryck nu. Men som sagt det är inövat. Säger som Trump: There must be a moment of surprise.  PLATS 6-10


25. Bulgarien ♡♡

Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet. Årets bästa ballad och kanske den största rösten bakom gluggen mellan tänderna. Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! Jag är grymt imponerad. Etta på Spotify imorgon.

TVÅA

 


26. Frankrike
Alma – Requiem

En storfavorit bland fansen. Jag förstår grejen, men i mina öron försvinner allt lika snabbt som det snygga Eiffeltornet på scenen.  Det låter som en hickande hyena som vart safarirally i Afrika.

LÄS ÄVEN MIN FINALKRÖNIKA från fredagens pappersupplaga och den uppdaterade krönikan i dagens digitala tidning. KLICKA

 

 

13.05.2017 kl. 12:42

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!