Saara skrev Domino med G:son, som vann med Loreens Euphoria

tillbaka till alla blogginlägg

I natt släppte Saara Aalto sitt andra bidrag DOMINO som hon skall tävla med i UMK den 3 mars.

Låten har hon skrivit med bland annat Thomas G:son som legat bakom en lång rad eurovisionshits, bland annat var det han som skrev Loreens vinnarlåt Euphoria. Medkompositörer är också Mello-Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez och Will Taylor.

Domino är ingen ny Euphoria. Den är mer typisk eurovision och den för tankarna till ABBA och Steps.

Domino älskas redan av schlagerfansen. Den är mer Melodifestivalen än Monsters, som lancerades förra veckan.
Men efter att ha läst lite kommentarer verkar fansen gilla Monster mer.

Jag föredrar Monsters. Faktum är att jag älskar den låten. Jag håller tummarna för att Saara får åka med Monsters till Lissabon.

1. MONSTERS ★★★★★ Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes) Läs artikeln om Monsters
2. DOMINO ★★★

Publicerad 16.02.2018 kl. 00:46

Saara Aaltos första UMK-bidrag läckte ut för tidigt och det verkar riktigt lovande

tillbaka till alla blogginlägg

 

UPDATE - LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR

Idag bara några timmar innan det blir officiellt släppt, har Saara Aaltos första bidrag  Monsters läckt ut på YouTube. Skivbolaget var snabba med att plocka bort videon, men fortfarande kan man höra en så kallad ”snippet” av låten.
Jag twittrade denna snippet tidigare utan att veta att den inte är officiell. Sorry för det.

Och vad är det jag hör?

Jo en fartfylld, välproducerad och röstkrävande låt som öppnar dina sinnen direkt. Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes)

JAG GILLAR DET! Det verkar riktigt lovande. Det börjar nästan osa en rejäl framgång för Finland och Saara Aalto i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj. Om det är nån som inte visste det, så skall Saara tävla mot bara sig själv i Metro Arena i mars. Hon skall framföra tre bidrag i en påkostad YLE-produktion med ingen mindre än Mel C från Spice Girls som gäst-artist.

Att låten läckte ut för tidigt tar bort överraskningen för fans över hela Europa. Att någon olagligt laddar upp låten tar bort hypen kring releasen. Samtidigt som det ju är bra med lite surr på nätet, rykten och stora rubriker. Båda kvällstidningar har redan lagt ut nyheten och en lång rad eurovisionsbloggar.

Kan det vara så att ”tricket” är medvetet från skivbolaget för att få mer uppmärksamhet?

Möjligen, men jag skulle inte tro det. Skivbolaget Warner erkänner dock missen, men jag tror inte den var avsiktlig.

Saara själv tar det med ro.

- Inte kan man göra något åt det, egentligen är det ju bara fint att eurovisionsfansen är så ivriga att få höra låten och att de fick feelis och genast tog den till sig, säger hon till tidningen Ilta Sanomat.

Skall Finland vinna med en monster-hit igen?

Låten är en typisk floorfiller som är lätt att dansa till. I sången sjunger Saara om monster och demoner från hennes förflutna, men att hon nu är starkare och inte längre rädd.

Är mostren Lordi? Eller är det demonerna som gjort att Saara alltid slutat tvåa i alla tävlingar?

Eller är det den ovänliga mediaförföljelsen hon syftar på?

Hur som helst behöver Saara inte vara rädd denna gång. Jag hör redan nu att det här kan sluta riktigt bra. Om första låten är så här bra, vad skall de andra två låta som?

Det här är käpplängder så mycket bättre än något vi hittills hört från svenska Mellon i år.

"Monsters" kan bli de andra monstren i rad som tar hem vinsten till Finland efter Lordi.

Saara kommer dessutom att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Krista Siegfrids har gett sin första reaktion på låten. Krista stordiggade och kunde redan föreställa sig hur fansen kommer att dansa till låten på Euro Club.

I natt kommer det att finnas ett livestream party för att fira den officiella releasen. Jag lägger ut den officiella videon i den här artikeln när den är tillgänglig.

Publicerad 08.02.2018 kl. 22:04

MELLOSTART PÅ LÖRDAG: Humorn tar över i stjärnfattigt startfält

FYRA DAGAR EFTER DETTA SKREVS. NU KAN DU LYSSNA PÅ BIDRAGEN:

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon kickstartar från Karlstad. Det är samma procedur som förra året. Det är samma procedur varje år. Så har det varit i femton år nu. Jag kommer att tycka, gissa och analysera läget. Känna på trenderna och ge betyg på finallåtarna i Friends Arena.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. I fjolårets försnack var rubriken ”Schlagerdivornas kamp”. Två tidigare vinnare, Loreen och Charlotte Perelli skulle ställas mot varandra. Vem skulle ta hem det hela, undrade jag. Två som tidigare vunnit hela Eurovisionen kunde ju inte ställa upp med vad som helst!?

Det blev pannkaka av det hela. Ingen av de två divorna gick till final. Jag hävdar fortfarande att Loreens ”Statements” var för bra för sammanhanget, men det må vara glömt nu.

Nu är det dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
 

• STJÄRNFALL

Faktum att storfavoriterna fallit under flera år, är säkert orsaken till att INGEN stor svensk artist vill ställa upp. Det är för mycket begärt att Zara Larsson, Veronica Maggio eller First Aid Kit skulle ens tänka på det, men varför inte Icona Pop (Så mycket bättre dög ju) eller en comeback från Lena Ph? Jag skulle älska att se Laleh, Robyn, Kleerup eller Oskar Linnros i tävlingen. Det kan vi glömma. Det hetaste årets skörd kan erbjuda är Kicki Danielsson och Mariette.  WOW ;-)
 

PROGRAMMET
• Melodifestivalscenen blir den största någonsin: Här sparas det inte på krutet.

Och programmet leds av David Lindgren. På förhand får jag ingen kick av det beskedet. Det känns som ett säkert och tryggt val. Sidekicken Fab Freddie blir barnens favorit??, har inte sett honom, så vi får väl se. Var är kvinnorna SvT?
 

HUMORN

• För att bredda programmet är inte bara melodierna och shownumren viktiga. Det skall finnas rum för en stor dos humor också. Då Edward af Sillén fått sköta manuset och SvT har valt bra programledare, har det varit lyckat. Andra år (som ifjol) har det varit en smärre katastrof av torftig humor. I år är det inte bara mellanakter och mellansnack som skall vara roligt, nu skall ett bidrag i varje deltävling gå under devisen ”humorbidrag”. De som skall underhålla oss med ”roliga” tävlingsbidrag är Robert Gustafsson, Jonas Gardell och Edward Blom. Men det finns inte på pappret att Blom skulle vara aktuell för Lissabon i maj så varför skall de vara en del av tävlingen?
 

FÖR BRA

• Enligt Christer Björkman var fjolårets låtar ”för bra”. De var alla som klippta och skurna för Spotify och radiolistor, vilket enligt schlagergeneralen blev lite långrandigt och tråkigt att följa under fyra veckor. Därför ville man i år bredda utbudet och krydda med både humor och smalare musikgenrer. Det kan hända att detta är en smart idé om vi skall orka se Mellon i tjugor år till. Alla är inte fans av ESC. Jag ger idén en chans.  

 

DELTÄVLINGARNA

1. Från Karlstad får vi se Edward Blom sjunga om ”Livet på en pinne” och Kicki Danielsson sluddra fram ytterligare en country. Suck. Finalklar på pappret: Benjamin Ingrosso.
 

2. I Göteborg kommer Jonas Gardell att försöka övertyga oss att ”Det finns en väg”. Den vägen är svår att se i det här startfältet, när resten är totalt okända artister utom Samir & Viktor som säkert vill vara med varje år. Jag finaltippar bidrag nummer 4 på grund av de urstarka låtskrivarna Linnea Deb (Heroes med Måns) och Arash. Sjunger gör okända polskan Margret.
 

3.  Malmö. Fredrik Kempe har förmodligen skrivit en hit till Jessica Andersson (som vann tävlingen med FAME 2003. Hon deltar för sjunde gången. Här är också Kalle Moraeus,  Mendez och idolvinnaren 2015, Martin Almgren.
 

VINSTVARNING

4. Örnsköldsvik. Här får vi se Robert Gustafssons ”Fuldans”. Resten är en gåta.
Utom… sist men inte minst. Christer Björkman bruka låta den artist som det är störst förväntningar på att sjunga sist av alla 28 bidrag. Det är ofta den artist som han gissningsvis också vill att skall vinna Mellon. I år är det Mariette , som tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years”. Enligt ryktena är årets Mariette-låt snäppet bättre. Det luktar vinst på förhand, men Mellon överraskar alltid!

Här väntar en större drös med okända nykomlingar än någonsin. Skrällvarning!

Till mello-finalen återkommer jag med betygen och så hårdbevakar jag naturligtvis Eurovision Song Contest från Lissabon, där finska Saara Aalto också tävlar.

David Lindström
Nyans schlagerexpert

Publicerad 01.02.2018 kl. 23:48

Saara Aalto fick drömläge i Lissabon

tillbaka till alla blogginlägg

Idag arrangerade EBU lottdragning i Lissabon. Det blev klart vilka länder som deltar i vilken semifinal och vilka av de fem stora plus värdlandet som röstar i vilken semifinal. 

Finland fick drömläge för tävlingsklara Saara Aalto. Hennes chanser att gå till final ökade avsevärt. Jag klargör varför:

+ Finland är i den första semfinalen med Saara Aalto. Äntligen fick Finland en plats i den andra delen av programmet. Det är statistiskt mycket bättre. Många börjar titta senare och då man skall börja rösta minns man ofta de som sjöng i slutet av programmet.

+ Att dessutom England skall rösta i den första semin ökar Finlands chanser att ta sig till Final för första gången sedan 2014. Saara kom nämligen tvåa i engelska X-factor 2017 och blev Saara med hela England. Nu väntar vi en 12:a av UK!

+ Island och Estland i samma delfinal brukar också rösta på Finland. tyvärr får vi ingen hjälp av Sverige och Norge i år heller.

+ En faktor som ökar Finlands chanser är att både Azerbajdzjan och Armenien sjunger i semi ett. De har aldrig gett röster åt varandra, vilket gör att det teoretiskt sätt ger Finland chans att få poäng från dem. 

- Det är ett land mer med i den första semin, vilket minskar chanserna.

Sverige har det ännu bättre. De får tävla i den andra semifinalens andra del. Och de har Danmark och Norge med i samma delfinal. Sverige i final är så gott som säkrat. 

Vilka sånger som Saara Aalto kommer att sjunga väljs den 3 mars. 

Men vi får höra de tre tävlingsbidragen den 9 februari, 16 februari och 23 februari. Vilken sång som vinner avgör en internationell jury och tv-tittarna tillsammans. 

Publicerad 29.01.2018 kl. 17:00

Helt rätt UMK, Saara Aalto blir toppen i Lissabon

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

Finlands framgångar i Eurovisionen är inte många. Lordi är enda vinsten hittills. Det hände 2006 med Hard Rock Halleluja, i vår blir det tolv år sedan som monstren skrällde i Aten. Det skall jag sent glömma.

Efter det har Finland lyckats ta sig till final endast sex gånger och då har vi hamnat i botten. Bäst har det gått för Softengine som slutade på 11:e plats år 2014. Krista Siegfrids lämnade ett minnesvärt intryck med sin Marry Me, men hennes placering hamnade på en blygsam 24:e plats i finalen.

De tre senaste åren har Finland inte ens varit nära final.

YLE var givetvis tvungna att tänka om för att hålla intresset vid liv. Och det har man gjort med besked.  Det har prövats många koncept. Man har försökt sig på att kopiera Melodifestivalen med semifinaler i olika arenor. Det blev en kostsam katastrof med utebliven publik. Man har också försökt göra ett IDOL-liknande koncept då man lancerade UMK, men inte heller det lyckades. Programmet var otydligt och kunde inte tävla med riktiga IDOL.

I år ville YLE helt tydligt inte ta några större risker. UMK (som melodifestivalen numera heter i Finland) valde att för första gången göra som många andra länder redan gjort – man valde att plocka ut en artist som helhjärtat får satsa på sitt bidrag utan konkurrens.

Jag kan bara lyfta på hatten och gratulera! Valet föll på Saara Aalto. Mer rätt tänk kunde YLE inte ha.

Saara blev först känd i Talang Finland (slutade tvåa).

I finska Mellon debuterade Saara 2011 med den oerhört finstämda egenkomponerade balladen Blessed For Love. Paradice Oskar vann då med Da da Dam. Saara kom tvåa igen.

År 2012 var det dags för Voice of Finland. Saara slutade tvåa.

Andra gången Saara var med i UMK kom hon tvåa igen med det något överarbetade numret i låten No Fear. Hon satsade på alla kort, det var proffsigt men kändes något frampressat. 

Saara Aalto fick oförtjänt elak kritik i finsk media men hon fick sin stora revansch genom sin medverkan i brittiska X-factor, där hon blev internationellt känd och alla eurovisionsfans stora favorit med otroligt häftiga shownummer som kunde vunnit vilken eurovisionsfinal som helst. Jag följde programmet via satellit varje vecka!

Saara levererade vecka efter vecka. Euforin kring henne var enorm. Saara vann flera delfinaler men slutade för femte gången i karriären på en andra plats. Alltså tvåa!!!

Man kunde inte annat än tycka synd om den eviga tvåan Saara.

Men tvåa i brittiska X-factor är STORT! Hon blev genast en stjärna att räkna med. I Finland blev hon en nationalhjälte som hyllades på senatstorget som om hon vunnit alltihopa.

Nu jublar fansen och i England vet alla vem Saara Aalto är. Hon har lärt sig hur man gör show med hjälp av de bästa i branschen och hon kan skriva musik.

Senare i vår avslöjas vilka tre bidrag som Saara Aalto skall framföra i en direktsänd TV-gala från Metro Arena i Esbo.

Tv-publiken och en internationell jury får välja vilken låt som får representera Finland i Lissabon i maj. Men en sak är säkert, det blir Saara Aalto – jag har stora förhoppningar!

Publicerad 07.11.2017 kl. 21:56

Så bra Sobral - Grattis Portugal

Tumult och glädje bland den portugisiska pressen vid ögonblicket då Portugals seger blev klar. Jag stod på ett bord och filmade. Rörande. GRATTIS till er första seger Portugal. FOTO: David Lindström

Portugal skrällde och vann Eurovision för första gången

Portugal tog sin första vinst någonsin i Eurovision Song Contest. Salvador Sobral sjöng hem segern med sin emotionellt jazziga ballad Amar Pelos Dois.

Sången, som är skriven av hans syster fick arton tolvor av de nationella jurygrupperna och även högsta poäng från de sammanräknade telefonrösterna, som sedan förra året delas ut sist i rösträkningen för att göra röstningen med spännande.

-Jag förstod inte först att jag vunnit, man måste ju vara en matematiker för att hänga med i det där, sade Salvador på presskonferensen.

Salvador Sobral hade svårt att föreställa sig själv som en ny nationalhjälte. Den äran ville han ge Ronaldo. Den nya segraren har ännu inte insett vilken mottagning som väntar hemma i Lissabon. Ifjol hade Portugal tappat hoppet och var inte ens med i tävlingen i Stockholm.

- Man tänkte om på tv-bolaget. De ville komma med något nytt och bjöd in landets bästa kompositörer. Min syster är en av dem. Hon väntade barn och det blev inte någon sång skriven förrän de sista timmarna innan deadline, berättar Sorbral.

Det var ju tur att de gjorde det.  En del kritiker i menar att melodin, liksom vinnaren ifjol, inte går att spela på radio och inte kan bli någon hit.

- Min syster och jag gör inte musik för kommersiell radio, vi spelar och sjunger till er.

Vi gör musik som betyder något och jag hoppas att jag bidragit till att den här tävlingen får en ny riktning där olika typer av musik får en plattform. Musik som människor vill lyssna på och inte något som radiostationer tvingar oss att höra sexton gånger om dagen på någon playlist. Kanske äkta reggae?

Vinnaren lät systern Luisa sjunga halva segermelodin. Det var ju hon som hade skrivit den och hon repeterade även under den första veckan istället för sin svårt hjärtsjuke bror, som dessutom nyligen gått igenom två brockoperationer.

- Det var oklart om han skulle kunna komma hit överhuvudtaget eftersom han behöver vara nära sitt sjukvårdsteam, förklarade Luisa.

Men Salvador kom och han segrade med stor marginal.

DAVIDS KOMMENTAR (KRÖNIKA)

En skön seger

Så skönt att Portugal äntligen har vunnit. De har varit med i tävlingen sedan 1964. Som bäst har landet varit sexa (1996).
När jag första gången hörde Salvador sjunga så reste sig håren på mig. Jag borde ha litat på min magkänsla då och vågat tro att det var en guldgosse som sjöng rakt in i hjärtat på människor.

 I fredagens Nya Åland tippade jag ett silver för Portugal, men sänkte till brons i lördagens digitala tidning då jag plötsligt fick vinnarkänsla för Bulgarien Kristian Kostov.  Det var också Bulgarien som kom tvåa.

Så här skrev jag i min krönika i lördagens digitala tidning:

”Portugal är nytt genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. ”

Vad hände med storfavoriten Italien då? Han föll totalt och landade till slut på en sjätte plats. Genrepet hade gått dåligt för Francesco. Han levererade inte. Det var då juryn bestämde sina poäng. I finalen missade italienaren en massa kameravinklar och han improviserade så att allt såg lite rörigt ut.  TV-publiken vill rösta på det som når genom rutan. Det gjorde påde Portugal och Bulgarien.

Jag är lite tudelad. Tävlingen behövde en snabb rolig låt som vi alla kan dansa till.
Visst hade det varit roligt med Italien.

Speciellt efter Jamalas stillsamma visa ifjol. Men jag kan inte låta bli att mysa över Portugals seger. De var verkligen värda den.

Stackars Jamala förresten. Mitt under hennes återseende med TV-publiken då hon sjöng sin nya låt i mellanakten, rusade en galning upp på scenen med den australiensiska flaggan och drog ner byxorna. Han blottade länge sin bak inför tv-kameran och chockade arrangörerna totalt. EBU-bossen Ola Sand var bedrövad. Straffet i Ukraina för den företeelsen lär inte bli nådig.

Galningen var den ukrainska journalisten Vitalii Sediuk. Känd för att störa evenemang. Han hålls nu fängslad i tre dagar och kommer att åtalas.

Jag vågade mig på en tippning i fredags och lyckades pricka in åtta länder av tio i min topp tio-lista. Moldaviens femte plats och Norges tionde hade jag inte alls kunnat förutspå.  Men jag har aldrig någonsin prickat så många bidrag inom topp tio.

Finland kom på en tolfte plats i den första semifinalen.

Roligt att Sverige fick en femte plats. Det var de också värda.
Sist på 42:a plats kom San Marino som fick ett poäng i semifinal två.

Resultatlistan (min topp tio tippning på lördagen inom parentes)

1. Portugal (3)

2.  Bulgarien (2)

3. Moldavien

4. Belgien (5)

5. Sverige (6)

6. Italien (1)

7. Rumänien (4)

8. Ungern (9)

9. Australien (10)

10. Norge

11. Nederländerna

12. Frankrike

13. Kroatien

14. Azerbajdzjan

15. Storbritannien

16. Österrike

17. Vitryssland (7)

18. Armenien (8)

19. Grekland

20. Danmark

21. Cypern

22. Polen

23. Israel

24. Ukraina

25. Tyskland (tippade sista plats)

26. Spanien

Publicerad 14.05.2017 kl. 18:52

Davids BETYG på alla bidragen i ESC-finalen

LÄS ALLA ARTIKLAR (KLICKA)1. Israel ♡♡♡
Imri Ziv - I Feel Alive

Imri var sist ut i semi två nu är han först i ledet, omvänd ordning för Robin Bengtsson som tävlar i samma kategori popsnöre. Fördel Robin, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm.


2. Polen ♡♡♡

Kasia Moś – Flashlight

Snyggt, välsjunget, sensuellt. Godis för dig som fortfarande spelar CD-skivor med Lara Fabian och Celine Dion.


3. Vitryssland ♡♡♡
NaviBand - Story Of My Life

Birk och Ronja firar att våren har kommit. Och jag blir lika glad jag med. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka.  PLATS 6-10

 

4. Österrike ♡♡♡
Nathan Trent - Running on Air

En kopp te med Ed Sheeran utan extra socker. Lite feelgood för filten på gräsmattan i sommar.


5. Armenien ♡♡♡♡
Artsvik - Fly With Me

Madonnas ”Frozen” och Sertab som vann för Turkiet 2004 har fått en kronföljare. Kan Azererna verkligen täckas låta bli att rösta på det här. De ger alltid 0 poäng åt grannfienden nämligen. Toksnyggt! PLATS 6-10


6. Nederländerna ♡♡
O'G3NE - Lights and Shadows

En avslagen Destiny´s Child. Perfekt stämsång av tre Barbies, som kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.


7. Moldavien
SunStroke Project - Hey Mamma

Epic Sax Guy tog fram saxen och stötte ut små trudeluttpruttar som räckte till final. Inte undra på att de ropar på mamma. Pruttar på…


8. Ungern ♡♡♡♡
Joci Pápai - Origo

Samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. Jon Henrik Fjällgren kunde göra ens samisk version. PLATS 6-10
9. Italien  ♡♡♡♡

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma

Italien har årets King Kong-hit i i jämförelse med resten av startfältet. Och apan på scenen hjälper säkert till att få barnen att jubla. Francescos härliga italienska sommar-trall smittar av sig direkt. San-Remo-vinnaren kammar hem rubbet.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

VINNER

UDRAG UR MIN KRÖNIKA Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.


10. Danmark ♡♡
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien. Toni Braxton möter Mariah Carrey, men tunnare.


11. Portugal ♡♡

Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

Portugal har som bäst varit sexa. Salvador är som salva för själen i den här tävlingen. Tänk er en gammal Disney-film eller Monica Zetterlunds En gång i Stockholm. Det är stämningsfullt, gammalmodigt, äkta och originellt. Me like! TREA

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Bronset går till Portugal. (skrev silfver i torsdags) Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.


12. Azerbajdzjan ♡♡
DiHaj - Skeletons
Sandra Bjurmans femte låt till Azererna. Running Scared vann. En av dansarna får bära hästhuvudet i ett shownummer som kunde vara Loreen i skolbänken. Är det därför de tagit fram en griffeltavla?. Skeletons är ingen svart häst för det.


13. Kroatien  ☹
Jacques Houdek – My Friend

En Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Han har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.  KISSPAUS


14. Australien ♡♡
Isaiah - Don't Come Easy

17-åriga Isaiah  har samma låtskrivare som fjolårstvåan Dami Im. Snyggt och välproducerat paket. Korsa Alexander Ryback med ett rådjur och ni har en gullfaktor. Skriv upp att 12-poängaren kommer från Sverige för tredje året i rad till Australien.  PLATS 6-10


15. Grekland
Demy - This Is Love
Ett försök att göra moussaka utan grekiska smaker. En anonym Uptempo-schlager som är lika spännande som skvalet man hör i ett charterplan på väg till Rhodos.


16. Spanien
Manel Navarro - Do It For Your Lover

Jag glömde Spanien i gårdagens tidning. Kan man tänka sig. Jag ber inte om ursäkt för det, jag glömmer den hela tiden Spanien trots att han upprepar Do it for Your Lover 28 gånger. Minns hellre andra sånger.


17. Norge
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.  Kul med Norden, men den här finalbiljetten borde varit vigd åt Estland!


18. Storbritannien ♡♡
Lucie Jones - Never Give Up on You

Emmelie De Forest, som vann  med ‘Only Teardrops’ för Danmark, har skrivit en ballad till engelsmännen. Hon vinner inte igen, men det kan gå rätt bra för den här känsliga balladen. Artisten är äkta och det belönas alltid.


19. Cypern ♡♡

Hovig - Gravity

12 poäng från Grekland till Thomas G:sons effektiva, men aningen fadda cypriotiska Haloumi, kan få en hygglig mittplacering. Ingen Euphoria, men ett snyggt Linus-på-linjen-nummer. Vem kom på den idén?


20. Rumänien  ♡♡
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

Okej jag kapitulerar. Hatar egentligen joddling, Men den här jökjäntan och snygga rapparen charmade totalt. Om vi har en svart häst som kan skrälla så är det denna härliga duo. Tävlingen behöver ett nummer som väcker oss i sofforna. Joddeleeiii!  FYRA (skrällvarning!)

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.


21. Tyskland 
Levina - Perfect Life

Jag dör av tristess. Jo, det låter radio 2017, men än sen då.  Tyskland, ni vet väl att luften har gått ur Nenas 99 luftballonger för länge sedan. Det är roligare att skicka Angela Merkel.


22. Ukraina
O.Torvald - Time

Årets enda rockiga bidrag. Finland är ju lite med. Är det inte The Rasmus som är på scen? De sjunger om tid. Det tar lång tid innan vi är i Kiev igen om det fortsätter så här.


23. Belgien  ♡♡
Blanche - City Lights

Vettskrämda Blanche kan ta det lugn nu. Hon har årets största hit i en lite ask tillsammans med Italienaren och Bulgarien. Bästa låten på skiva! Bara nervervarna håller så skräller hon.  TOPP FEM


24. Sverige ♡♡

Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Drömplacering i slutet av programmet. Numret är kanske det snyggaste, men känns för slipat och perfekt. Robin har dock övat på att flirta med kameran, han gör ett mindre stramt intryck nu. Men som sagt det är inövat. Säger som Trump: There must be a moment of surprise.  PLATS 6-10


25. Bulgarien ♡♡

Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet. Årets bästa ballad och kanske den största rösten bakom gluggen mellan tänderna. Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! Jag är grymt imponerad. Etta på Spotify imorgon.

TVÅA

 


26. Frankrike
Alma – Requiem

En storfavorit bland fansen. Jag förstår grejen, men i mina öron försvinner allt lika snabbt som det snygga Eiffeltornet på scenen.  Det låter som en hickande hyena som vart safarirally i Afrika.

LÄS ÄVEN MIN FINALKRÖNIKA från fredagens pappersupplaga och den uppdaterade krönikan i dagens digitala tidning. KLICKA

 

 

Publicerad 13.05.2017 kl. 12:42

Krista Siegfrids, Jag blev ju kär i Francesco!En dag med Krista Siegfrids och SvT i Kiev

Jag blev ju kär i Francesco!

Ni minns Krista Siegfrids som gifte sig med hela Europa i Malmö 2013. Hon tog sig till final med sin Marry Me och kuppade med en flickkyss i slutet.

För de flesta brukar sagan ta slut efter en medverkan i Eurovisionen. Men inte för Krista Siegfrids. Hon älskar schlager och hittar ständigt på nya saker för att få vara med i ESC-karusellen. För att hon vill, men också för att hon kan. Krista verkar kunna allt!

Sveriges Television lät Nyan vara med Krista och filmteamet en hel dag då hon jobbar med sitt senaste uppdrag. Hon debuterar nämligen som programledare i Sverige för programmet Fredagkväll, som ikväll sänds från Kievs Eurovisionbubbla.

Det finns få som är så glada och positiva som Krista Siegfrids. Vart än hon rör sig far hon på som hon svalt ett dussin Duracell-batterier. Energi har hon för fem, men också ett stort hjärta och för det mesta på ett strålande glatt humör. Alla artister och fans här nere i Kiev skiner upp då hon uppenbarar sig. ”More is more” är hennes motto och det tycks gå hem hos folk.  Hon dansar med fansen, tar selfies och sjunger.

- Det är så sjukt roligt att få göra det här. Jag gjorde en liknande grej för finsk teve ifjol, men jag måste ju vara med om eurovisionen på något sätt. Jag har alltid varit inblandad sedan jag själv tävlade. Nu får jag följa med Robin och alla artister här, ler hon.  


Vi träffas i lobbyn på lyxhotellet Intercontinental. TV-teamet börjar dagen med att filma ett islag med förhandsfavoriten Francesco Gabbani från Italien. I Italien är han störst just nu, där han ligger seglat upp som etta på albumlistan. Han vann San Remo och väntas även vinna här i Kiev. Låten Occidentali´s Karma har otroliga 112 miljoner visningar på YouTube. Efter ett tag dyker stjärnan upp.

- Ciao bello – it´s so nice to meet you, utbrister Krista och omfamnar Francesco med en varm kram. Francesco har träffat hundratals journalister under veckan. Det gäller att vara på sin vakt. Men Krista kunde han inte motstå. Hon charmar honom totalt genom att bland annat ge honom en present…

Plötsligt tar hon fram en banan ur klänningen. Den är förstås till Gorillan som dansar med Francesco i finalen.

Krista vill lära sig dansen, som förmodligen blir sommarens gimmick på alla dansgolv. De börjar dansa och sjunga och snabbt sitter koreografin som den skall.

Efter intervjun far vi snabbt vidare till följande hotell för att träffa Danmarks deltagare Anja. Hon är egentligen från Australien, vilket betyder att landet Down Under har två artister med i år. Anja berättar bland annat för Krista att hon vunnit Voice of Finland i Australien. Girl power uppstår mellan de båda, som byter instagramkonton med varandra. Krista är nämligen mycket aktiv på sociala medier.
 

- Anja är en härlig tjej som sjunger alldeles fantastiskt, vilken energi, säger Krista.

Taxin väntar och vi ilar vidare till Robin Bengssons hotell. Nu skall Krista vara med då den svenska Melodifestivalklubben möter sin svenska idol. I lobbyn väntar ett femtio-tal fans, alla iklädda blågula t-skjortor med Robins bild på bröstet. De tar en gruppbild och så får alla en liten Robin-påse med promo-material. Krista gör en intervju med Robin.  Hon tror att det kommer att gå riktigt bra för Sverige i år.

- Mina absoluta favoriter är Sverige, Finland och Italien, tyvärr föll vi bort. Det var jättetråkigt. Och så älskar jag Ungern, men jag tror inte den kan vinna, säger Krista och hoppar på Sverige egen artistbuss på väg till arenan där de skall följa med Robins repetition. På kvällen uppträder Krista på den internationella Eurvisionsklubbens stora party i ett smockfullt Euro-Club.  Hon är ihågkommen. Det märks. Fansen filmar ivrigt med sina mobiler.
- Kul när folk vill filma och ta bilder, men samtidigt försvinner en del av publikkontakten som det var förr på konserter, tycker Krista.

Jag undrar om hon själv kommer att delta i Eurovision igen. I vintras skämtade Krista att hon skulle representera San Marino för att det förmodligen skulle vara lättaste vägen att ta sig till tävlingen. Många i Kiev spekulerar även att Krista kanske är den som leder Melodifestivalen nästa år nu när hon också är etablerad programledare.


- Om Christer Björkman frågar så säger jag ja direkt. Det skulle vara fantastiskt. Jag älskar ju det här, säger hon och dansar vidare med fansen då Måns Zelemerlöw uppträder på klubben med Hero och Cara Mia.

Kristas lista:

Allt detta har Krista hunnit göra inom schlagerbubblan

• Deltagit både i Idol och Voice of Finland. Senare var hon själv domare i The Voice Kids
• Var med i musikalen PlayMe, 2009
• Medlem i Daisy Jack som också uppträdde på RockOff. (uppträtt på RockOff två gånger)
• Deltagit i finska Mellon, där hon vann och åkte till Malmö med Marry Me och tog sig till final. Senare släppte hon det hyllade debutalbumet Ding Dong!
• Varit programledare för finska Mellon de två senaste åren
• Deltagit i Melodifestivalen med Faller, 2016 och Snurra Min jord, 2017

• Programledare i SvT:s Fredagskväll


••• Ikväll kan ni se Krista Siegfrids dag i TV-programmet Fredagkväll kl 20:35 i Barnkanalen och på SVT Play.

••• imorgon lördag sänds eurovision Song Contest från Kiev kl 22 både på FST5, med svenska referat från ”De Eurovisa” och SvT1 med Måns Zelmerlow och Edward af Silén.

Publicerad 12.05.2017 kl. 15:44

Från Krim till Rom - krönikan idag och finalkvällens uppdaterade version

Den här krönikan är inne i dagens Nya Åland. Då hade jag ännu inte sett semifinalen. Morgondagens krönika inför finalen ser annorlunda ut. Jag publicerar morgondagens krönika här under. Den är ännu inte publicerad i tidningen.

Från Krim till Rom

Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.

Resten då…

Silvret går till Portugal. (här har jag ändrat mig i morgondagens tisning)

Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.

Bronset går till något av följande länder: Bulgarien, Belgien, eller Rumänien. Där har ni topp fem!

Sverige får nöja sig med en plats bland de tio bästa.

Imorgon startar den 62:a upplagan av världens äldsta musiktävling och TV-program. I år visar ett 50-tal länder tävlingen. Till och med USA, China och Nya Zeeland sänder ESC förutom Australien som visat programmet redan i 30 år. 42 länder deltog i år, 26 är kvar och Ryssland hoppade av efter att ha försökt skicka rullstolsburna Julia Samoljova som uppträtt på Krim efter Rysslands annektering – ett brott mot ukrainsk lag. Sympatierna skulle falla på Ryssland och syndabocken skulle bli Ukraina, som givetvis inte släpper in ”krigsförbrytare”. Nästa år får Ryssland inte delta eftersom man måste sända årets final för att få vara nästa år. Ryssland har enligt medieuppgifter aldrig tänkt delta i Ukraina. Delegationen hade inte ens bokat hotell som de andra länderna gjorde tidigt. Allt var planerat för att sätta Ukraina i dålig dager efter Krim-smockan som fjolårsvinnaren Jamala delade ut ifjol. Vi får Celebrate Diverstity (fira mångfalden) utan Ryssland den här gången.

David Lindström Kiev

Finalskräll att vänta?

UPPDATERAD KRÖNNIKA. PUBLICERAS I NYA ÅLAND IMORGON LÖRDAG

Läs finalkrönikan i fredagstidningen. Jag står fast vid varje ord. Jag hävdar fortfarande att Italien vinner trots att det kan vara farligt att vara så favorittippad. Francesco är bara sååååå bra. Och jag tror vi längtar efter en riktig sommarhit som vi kan dansa till. Juryn vill det. Vi vill det.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

Men också Portugal är nytt, genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar i uppträdandena som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född.

Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.

Superviktigt är också startordningen. Den vet vi nu. Man kan lugnt säga att det blev baktungt. Sverige fick en drömposition. Robin Bengtsson går ut som 24:a direkt efter hypade Blanche från Belgien som sjunger före svensken. Och direkt efter Robin har vi en vinnarkandidat till i Bulgariens Kristian Kostov. Bland de sista sex numren har vi fyra som kan vinna. Det är trångt i slutet, kan man lugnt säga.

Det brukar ju vara en fördel att ligga där i programmet. Men är det bra med så många favoriter efter varandra. Vi får se vem som vinner på det.

Danmark har värsta positionen i startfältet. Måste vara en mardröm för Anja att sjunga efter Italien och så kommer Portugal direkt därpå. Att ligga mellan två medaljgossar kan inte vara så kul. Möjligen är det till nackdel för både Italien och Portugal att sjunga så tidigt i programmet. De hade passat bättre mot slutet.

Jag brukar våga mig på en tippning. Så jag lägger ut en topp tio:

1. Italien

2. Bulgarien

3. Portugal

4. Rumänien

5. Belgien

6. Sverige

7. Vitryssland

8. Armenien

9. Ungern

10. Australien

26. Sist kommer Tyskland

… vänta. Programmet då? Jag har ju inte kommenterat det. Kanske för att det inte finns så mycket att nämna förutom att tv-produktionen är snygg i rutan. Varje låt kommer till sin rätt. Visst det är snyggt. Men annars går det inte att jämföra med Stockholm 2016.

David Lindström

Publicerad 12.05.2017 kl. 15:08

BETYGEN på bidragen i semi två. Räkna med fyra, glöm resten

Här är mina recensioner och hur jag tror det går ikväll. Har inte sett riktigt alla repetitioner av alla bidreg i denna semi. Så det kan ändra till finalen. Men så här tyckte jag då texten gick in till Nya Åland:

Eurovision Song Contest 2017 – semifinal två ikväll

Räkna med fyra, glöm resten!

Rumänien, Ungern, Vitryssland och Vitryssland

 

1. Serbien **
Tijana Bogićević - In Too Deep

I år finns ingen lidelsefull balkanballad. Så synd. Var är Molitva och Lane Moje? Det här är en typisk Mello-dänga som typ Velvet brukar sjunga.  Svenska låtskrivaren Joacim Persson är med på tre bidrag i den här semin (även Makedonien och Bulgarien). Måtte va rekord. . TILL FINAL

2. Österrike ***
Nathan Trent - Running on Air
Gillar du Ed Sheeran så är Nathan din kopp te. Feelgood, söt och enkel radiopop. Inte lika rak som Frans´ If i am Sorry, men jag lyssnar gärna på låten i bilen på sommaren. TILL FINAL

3. Makedonien ****
Jana Burčeska - Dance Alone
Jag kan inte låta bli att tänka på Nina Persson i Cardigans och låten My Favourite Game. Fast det här är lättare pop. Ingen dålig influens i alla fall. Klart en av den här semins bästa.  TILL FINAL

4. Malta *
Claudia Faniello – Breathlessly

En ris a la Malta utan både ris och grädde. Den här skulle inte ens Lugna favoriter våga lägga på spellistan. Sanna Nielsen kom till ESC på sjunde försöket. Claudia lyckads på elfte gången. Det är så man tappar andan. Det är nog därför hon sjunger Breathlezzz…

5. Rumänien  ***
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

En rappare och en jänta som joddlar. Gräslig låt tycker jag (0 stjärnor), men samtidigt är det löjliga snackisar den här tävlingen behöver. Ilinca kan verkligen joddla, det går hem i stugorna. Favvis för fans och småbarn. Joddeleeiii!  TILL FINAL

6. Nederländerna **
O'G3NE - Lights and Shadows

Kraftfullt midtempo popspår med R&B-influenser. Känns dock som om Destiny´s Child/TLC-vågen har sköljt förbi. Perfekt stämsång av tre oberörda Barbies. De kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.

7. Ungern ****
Joci Pápai - Origo

Går på samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Det är historia, rötter, budskap och att förmedla äkta känsla som gäller. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. TILL FINAL

8. Danmark ***
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien i finalen. Versen är som en Toni Braxton och refrängen en Mariah Carrey, men tunnare. TILL FINAL

9. Irland ***
Brendan Murray - Dying to Try

Låter som en Westlife-singel som de kunde släppa lagom till morsdag. En smörballad som får det rätt tufft mot Bulgarien och Australien som tävlar i samma genre. Brendan är nog bränd mot de två trots den balla ballongen på scenen.

10. San Marino – (minustecken)
Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night

Valentina Monetta sjunger vad som helst för att få vara med i tävlingen. Hon försöker för fjärde gången – åter igen med gamle Ralf Siegels komposition. (skrev vinnaren Ein bißchen Frieden 1982 och haft 25 låtar med i ESC). Omdöme: sillsallad med vaniljsås.

11. Kroatien – (minustecken)
Jacques Houdek - My Friend

Det finns inget fräscht med en Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Finns det någon tvål som kan tvätta mina öron! Vad gör regnbågen på scenen då ju sångaren har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.

12. Norge **
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.

13.  Schweiz **
Timebelle - Apollo

Inleds som en Sia-ballad, övergår i en Sara Larsson-brygga för att utmynna i en lättrallad schlagerrefräng. Som en schweizerost utan hål. Ett ok pålägg på den här sega mackan till semifinal. TILL FINAL

14. Vitryssland ****
NaviBand - Story Of My Life

Här är åtminstone två glada vitryssar. Det är ett smittande glädjepiller. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka. Glöm krig och förtryck i tre minuter och njut. TILL FINAL

15. Bulgarien *****
Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet.  En flickidol med årets bästa ballad och en av de bästa rösterna bakom gluggen mellan tänderna. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! TILL FINAL

16.  Litauen – (minustecken)
Fusedmarc - Rain of Revolution

Vill du veta hur det låter om man slänger in Bjørks galenskap, Ronja Rövardotters vårskrik och Kate Bush i en shakemixer? Då låter du bli att gå på muggen just nu. Annars är det hög tid för en paus.

17.  Estland ***
Koit Toome & Laura - Verona

80-tals popen är tillbaka. Ni som älskade Modern Talking kommer att skrika av lycka och dansa med parasolldrinken i högsta hugg. Sommarhit på reklamradio. Barnsligt effektiv hubba bubba-pop. TILL FINAL

18.  Israel ***
Imri Ziv - I Feel Alive

Israel har siste man ut. Sverige hade förste man in. De tävlar i samma kategori, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm. Imri får det nog trångt täten.  TILL FINAL

 

Publicerad 11.05.2017 kl. 10:21

Robin Bengtsson vann motokross på Åland

MIN INTERVJU MED ROBIN BENGTSSON I NYA ÅLAND IDAG

Finalklara Robin Bengtsson

”Jag vann en motocrosstävling på Åland”

Robin Bengtsson kan andas ut, Sverige gick vidare till final på lördag. Allt satt som det skulle – flirt-nicken, Trump-tecknet och gångdansen med de kostymklädda doadansarna på rullbanden. Kritiken mot att numret skulle vara likt en reklam för Dressman tar han med ro. Bengtsson är lugnet själv, men långt ifrån tråkig. Nyan fick en exklusiv femton minuters intervju med artisten, mitt i det hektiska schemat, på den svenska delegationens lyxiga Hotell Palace i Kiev. 

- Jo, jag är nog rätt lugn och tillbakadragen. Det är kanske ett svenskt drag, men samtidigt olikt för en artist som ofta brukar vara ganska extrovert. Jag är inte så där super klämkäck som flyger på alla men jag är en rolig kille. Jag känner mig bara för vilka jag vill umgås med. Under eurovisionturnén i Europa fick jag bra kontakt med alla nordiska representanter. De var supercoola. Och så har jag träffat Australiens sångare. Vi är lite samma tillbakalutade stil.  

 

Eurovisionen går i år under devisen Celebrate Diversity (fira mångfalden) Vad tänker du kring detta?

- Det belyser problem i samhället även om jag känner att vi inte kan fira direkt. Vi har liksom inte nått den punkten där vi har acceptans och att alla kan få vara precis som de är, vilket är helt otroligt med tanke på att det är 2017. Men det är bra att uppmärksammar just de här sakerna.

 

Resan hit har gått genom tävlingar. Du har varit med i Idol och i två Melodifestivaler. Känns den annorlunda att tävla i Eurovisionen i Ukraina?

- Eurovisionbubblan är sig lik även om det här är fem gånger uppskruvat. Det är så mycket större än vår Mello. Det som förvånar mig mest är staden Kiev. Jag erkänner att jag hade fördomar och trodde att allt skulle se ut som en grå betongklump. Sedan kommer man hit och får nästan lite Barcelona-vibbar med alla långa trädalléer. Stämningen här har verkligen överraskat.

Men ganska snabbt då man rör sig utanför staden ser det ju helt annorlunda ut. Då sjunker levnadsstandarden drastiskt med en snittlön på femtonhundra kronor och det är i den realiteten folk lever i. Det är så annorlunda mot Sverige att det är så stor skillnad på stad och landsbygd. Jag såg detta då jag åkte ut och besökte SOS barnbyar. Att det pågår krig bara sextio mil här ifrån är svårt att ta in. Det är så klart jobbigt att se all misär, men jag tror att folket här kommer att ta sig ur det.  Jag jobbar med en kille i Ukraina som samlar pengar till människor som kommer från krigszonen så att de skall få utbildning till exempel inom IT, så att landet kan moderniseras och gå vidare.

 

Om inte musiken skulle uppta din tid, vad ville du helst syssla med då?

- Jag har alltid brunnit för motorer. Det skulle var kul att importera coola bilar och sälja dem. Jag kan vara lite avundsjuk på er i Finland som har så bra Formel1-förare. Kul att ett nordiskt land är så framgångsrika där. Hoppas Sverige kommer ikapp…

-  Men du är ju från Åland, Jag har själv kört en del motocross och tävlat bland annat på just Åland, där jag faktiskt vann. Det var en tävling som hette Skärgårdsracet – 2004 tror jag det var. Det har ni säkert bilder på, ler Bengtsson som hoppas att han snart får sjunga i Mariehamn. Men i sommar blir det Diggloo-turné på 25 orter.

 

Din son William är bara tre år. Blir han artist tror du?

- Du det vet jag inte, men han älskar musik. Han sjunger gärna och dansar till min låt och tycker det är kul att pappa är på teve, men förstår nog inte att det är en tävling och så. . Om han vill och blir duktig på musik när han blir äldre så får jag väl stötta honom i det.

Men nu får han titta på mig hemma i soffan, säger Bengtsson som delar på vårdanden om sonen med sin ex-flickvän. 

 

Vilka artister i Sverige ser du upp till?

- Jag lyssnar på så mycket olika slags musik så jag kan uppskatta dem på så olika sätt. Jag kan se upp till musiker som varit med länge men som fortfarande har glöden kvar. Tomas Ledin är en sådan. Honom skulle jag gärna jobba med. Andreas Moe är en kille jag känner som går sin egen väg och gör det han känner för. Moe gör grymt bra musik. Just nu spelar han som förband i John Majors europaturné. Han ser jag upp till.

Vi får se om Europa ser upp till Robin Bengtsson. Bettingbolagen har svensken som fyra.  Ikväll får han sitta i greenroom på semifinal två och kolla vilka tio bidrag som möter honom i finalen på lördag.

 

Publicerad 11.05.2017 kl. 10:02

KRÖNIKA, Kommentar till semi ett. Ett sorgligt kapitel

KRÖNIKA SOM INGÅR I DAGENS NYA ÅLAND

Ett sorgligt kapitel

Ikväll är det dags för semifinal två. 18 nya bidrag tävlar om de tio sista åtråvärda finalbiljetterna på lördag.

Semifinal ett var ett sorgligt kapitel för blåvitt. För tredje året i rad är Finland inte i final.

”Finland och Sverige går lätt till FINAL”, var min rubrik i tisdagens tidninge. Det vägde lika lätt som ett löfte från Donald Trump.

Sverige gick som väntat vidare. Det var fler bidrag som övertygade mer än de gjort tidigare under repetitionerna i veckan. Norma John skall ändå vara stolta över sitt bidrag. Det var snyggt och allt gick klockrent. Den finska duon var åtta hos betting-bolagen att vinna hela tävlingen. Och i presscentrets egen röstning var Finland trea bland de som tippades vidare. Men tji fick Finland.

 I sista sekund plockade jag bort Belgiens vettskrämda Blanche, men hon lyckades på något sätt få till det så att sympatierna föll på henne. Fortfarande är City Lights årets bästa låt. Därför är det ändå kul att se Belgien i final. Jag hade inte så många rätt som jag brukar. Borde givetvis ha tippat Moldaviens saxofonnummer och Cyperns Linus på linjen-trall var heller ingen överraskning. De vann på det fartfylld mitt i balladdominansen. 14 ballader av 18 bidrag var inte heller till Finlands fördel.

Jag tror att min egen favorit, Portugal kanske ”stal” rösterna från Finland. De som ville ha något stillsamt och känsligt kunde inte låta bli att charmas av Salvador Sorbral. Håren reser sig när man ser den svårt hjärtsjuke portugisen sjunga.

Följande länder gick alltså vidare från semifinal ett i tisdags:

1. Moldavien. Tippade FEL i tidningen, rätt senare på bloggen

2. Azerbajdzjan RÄTT gissat

3. Grekland. RÄTT igen

4. Sverige RÄTT och helt självklart. Hade blivit dötrist utan

5. Portugal RÄTT och helt RÄTT!!!!

6. Polen RÄTT och välförtjänt

7. Armenien RÄTT. Var enormt bra då det gällde.

8. Australien RÄTT, fast jag tyckte den var lite trist ändå.

9. Cypern FEL tippat, men gungade med under semin. Inte förvånad. Grattis G:son!

10. Belgien FEL, men jag borde förstått bättre.

Ute ur tävlingen är Finland, Georgien, Albanien, Montenegro, Island, Tjeckien, Slovenien och Lettland.

Ett annat sorgligt kapitel var själva programmet. SvT gjorde det så mycket bättre från Stockholm ifjol. De tre manliga programledarna i Kiev var lika roliga som tre Ken-dockor i en dammig bokhylla.  Verka Serduchka var kul dock. Hon/han tävlade för Ukraina och kom tvåa då Finland ordnade tävlingen för tio år sedan. Hade heller sett den stjärnprydda silver-tanten som underhållare i Greenroom.

Här intill kan ni se hur jag tippar kvällens semifinal.

Det finns några nummer som gör programmet sevärt. Men de lär ni får se i finalen ändå. Nämligen Rumäniens joddling, Ungerns etno, och Vitrysslands glädjespruta. Annars är också den andra semifinalen ett sorgligt kapitel.

David Lindström

 

 

Publicerad 11.05.2017 kl. 09:50

FÖLJDE LIVE eurovision semi 1

RESULTAT
Vidare till FINAL från semi 1:

1. Moldavien. HADE FEL i tidningen, rätt här innan
2. Azerbaijzjan RÄTT
3. Grekland. RÄTT i tidningen
4. Sverige RÄTT
5. Portugal RÄTT
6. Polen RÄTT
7. Armenien RÄTT
8. Australien RÄTT
9. Cypern FEL
10. Belgien FEL

jäklar. Vi är ute för tredje året i rad. :-(

 

16. UPPDATERAD RÖSTNING:

Sverige, Finland, Azerbajdzjan, Portugal, Polen, Moldavien, Island, Armenien, Slovenien, Lettland. Vidare till FINAL. Tog bort Grekland

15. MELLANAKT. Jamala berör fortfarande. Hon var en värdig vinnare även om det är lite trist då det inte är nåt för varken radio eller dansgolv.

14. Har inte fattat Lettlands Triana park förut, men efter 14 ballader så har ett sånt härt avslut stora chanser att gå till final.

13. Tidigare tyckte jag att Slovenien var tråkig, Omar Naber sjöng även förra gången ESC var i Ukraina (2005, ja jag var här då också) . Nu sjunger han som en gud. Den här balladen växer.

12. Minns ni Sertab från Turkiet. Det här är en version 2017. Snyggt Armenien. Finalplats given.

11. Cypern leker Linus på linjen. De balanserar på en skör tråd. final eller inte?

10. Igen en ballad. Tjeckien checkar ut nu.

9. Sunstroke projekt är långt ifrån lika bra som 2010 då sax-mannen representerade Moldavien.

8. Polen. Kasia sjunger sjukt bra, men börjar redan tröttna. Hon skall göra musik ihop med vår Lasse från Norma John i sommar.

7. Grekland var ju trist. Det här är ju uptempo. Var är festen?

6. Salvador missade lite, men berörde så håren reste sig. Så vackert och känsligt. HEJA PORTUGAL! Er bästa placering någonsin skulle jag tro det blir.

5. Azerbaijzan gör ett nummer som kunde vara Loreens. Jag gillar det.

4. Det gick jättefint för Norma John. Lasse är sjuk. Hoppas det inte smittar över på Leena.3. Belgien lyckades hålla gråten borta. Gick mycket bättre för vettskrämda Blanche. Montenegro fick mig att skratta hjärtligt. Alltid något. ;-)

2. Vi var många som gick på kisspaus på riktigt då Georgien sjöng. Australien var inte mer än OK! Och nu sömnpillret Albanien. Har det nånsin varit så många tråkiga ballader. 14 lugna av 18 i första semin.

1. Höjer Sveriges betyg, det gick ju klockrent! ****

Aftonbladets Tobbe Torbjörn Ek bloggar om min krönika i dagens Nya Åland. Jag kastar tillbaka handduken till presscentrets kanske mest ambitiösa journalist i schlagerbubblan här i Kiev. Nu går vi till final, Finland och Sverige!

 

Publicerad 09.05.2017 kl. 22:24

Krista Siegfrids dansar med Franceso Gabbani

Idag fick jag följa med Krista Siegfrids under en hel dag då hon spelar in inserter för tv-programmet Fredagkväll i SvT. Här dansar hon med årets Eurovisionsvinnare (min "vilda" gissning) Francesco Gabbani. Min artikel publiceras i fredagens Nya Åland och tv-programmet sänds också på fredag i SvT1. Kolla in det! #kristasiegfrids #francescogabbani #nyan #svt #sverigestelevision #nyaåland

 

Publicerad 09.05.2017 kl. 19:45

KRÖNIKA. Första semin ikväll, Portugal är bäst!

Krönikan som ingår i dagens Nya Åland i mitt schlagerextra inför kvällens första semifinal:

Publicerad 09.05.2017 kl. 18:44

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!