Eurovisionsåret 2013

Hej!

Melodifestivalen börjar imorgon. Jag inleder schlagersäsongen med en krönika i fredagens Nya Åland som jag ju skriver för.


Har redan hunnit titta på Danmarks final, det var rätt dåligt.  Och så har jag ju sett på UMK (uuden musiikin kilpailu), de finska uttagningarna. Följer med spänning hur det skall gå för Krista Siegfrieds. Skall det bli en finlandssvensk med egenkomponerad låt för tredje gången i rad? Hoppas det. Fast hon har farliga utmare i Diandra och Mikael.

I Norge är också MGP igång. Vansinning dåliga låtar i år från Norge. Nej jag väntar mig mycket av Melodifestivalen 2013 trots att artistfältet känns tunt. Å andra sidan är det fräscht med nya ansikten.

Den här bloggen har fortfarande gammalt sidhuvud och den skall uppdateras. i februari uppdateras hela RATATA med nytt utseende. Därför väntar jag till att göra ändringar. Välkommen och följ mig i schlagervärlden under våren 2013 från och med i februari.


Ding Dong David
31.01.2013 kl. 19:26

Loreen är etta i 23 länder

Loreen har gjort historia. Aldrig har någon Eurovisionsvinnare gått så snabbt upp på första platsen i så många länder samtidigt som nu. Det är klart, när ABBA vann 1974 fanns inte möjligheten att köpa musiken digitalt. Du måste vänta på att att singeln skulle distribueras. Förmodligen hade Waterloo gjort samma bragd som Euphoria gör idag. Låten har gått upp på första plats i ofattbara 23 länder!
Loreen är ETTA i England, Sverige, Norge, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Holland, Tyskland, Belgien, Luxemburg, Österrike, Schwiez, Rumänien, Bulgarien, Grekland, Cypern, Malta, Spanien, Irland och Slovenien.
Hon ligger dessutom tvåa i Ungern, fyra i Slovakien och sexa i Portugal.
Man skall också komma ihåg att iTunes ännu inte finns i Ryssland, Turkiet, Island, Moldavien, Ukraina, Viryssland, Georgien och Croatien eller i länder som Azerbajdzjan och Armenien. I då fall hade Lorren säkert toppat i flera av de länderna också.
I Italien (som gav 0 poäng till Sverige) och i frankrike har man alltid haft lite egen smak. Där ligger Euphoria på 29:e respektive 25:e plats. I Australien ligger hon på plats 39.
31.05.2012 kl. 19:05

Titta på Loreen-intervjun i BBC Morning

31.05.2012 kl. 18:41

Jag varnade den förnedrade norske komikern

- TVINGADES KLÄ AV SIG OCH STAMPA PÅ SIN EGEN FLAGGA

Den norske komikern Amir Asgharnejad blev haffad i tullen på väg hem till Norge i fredags. Resten av teamet fick gå på flyget. För norsk tv berättar han om sin skrämmande och förnedrande upplevelse.
- De frågade om jag hade knark på mig och tvingade mig klä av mig. De frågade om jag har problem med Azerbajdjzjan. Jag sade att jag inte hade något problem med landet. Att vi har haft det trevligt och att vi är ett norskt team som gjort humorinslag för norsk tv, berättar komikern för tv-reportern.

Den förklaringen godtogs inte. Amir som är persisk, är hemma från Iran, ett land som Azerbajdjzan har dåliga relationer till.
- De tvingade mig att trampa på den persiska flaggan och spotta på den samtidigt som de filmade med sina mobiltelefoner. Det var total förnedring, berättar han.

På väg till Baku satt jag med det norska tv-temet. Vi kom på samma plan från Istanbul. En av killarna i teamet förklarade att de skulle göra sketscher i Baku. Med sig hade de två killar från Iran som är bosatta i Norge. Bakgrunden till idén hade de fått eftersom deras bidrag sjöngs av iran-födde sångaren Tooji.
Jag sade att det här inte är landet att göra satir i och varnade dem.
- Var försiktiga, ni har väl hört om hoten, sade jag.

De verkade lite roade av min misstänksamhet och oro. De bad om mitt telefonnummer och ville träffas i veckan. Det hade varit kul och jag var nyfiken, men jag svarade inte då de ringde (några gånger på natten). Jag tänkte att jag inte vill bli indragen i några "roliga" sketscher i ett land som detta. Ibland är det bra att lita på sin intuition. Jag tänkte att det är bäst för mig att bara skriva om schlager, hur naivt det än kan verka. Det var därför jag var här, för att skriva schlager till Nya Åland och inte för att driva med ett land som inte tål kritik eller förstår satir.

Det som hänt är allvarligt. Norska NRK övervägde att inte uppträda på finalkvällen. Ambassadören i Norge har varit i kontakt med myndigheterna i landet och man tänker ta upp saken med EBU. Någon offentlig ursäkt har ännu inte lämnats.
- Om detta kommer ut, kommer vi till Norge och dödar dig, lär tullpolisen ha hotat Amir.. Trots detta väljer han att återge sin berättelse för NRK-nyheterna.

SE AMIRS  HUMORINSLAG och TV-INTERVJUN HÄR

30.05.2012 kl. 09:04

Första vinnaren hyllar Loreen - vill delta i Stockholm 2013

I väntan på att Loreen skall starta sin presskonferens efter eurovisionsvinsten i Baku, passar jag på att prata lite med Lys Assia. Hon är den första vinnaren från 1956. Varje år besöker hon tävlingen. Och hon avslöjar en hemlighet. "kanske kommer jag själv att delta med en sång nästa år i Stockholm". Faktum är att Lys Assia deltog i den schweiziska uttagningen i år och där slutade hon tvåa. Assia är 76 år.
27.05.2012 kl. 17:36

Fansen sjunger för Loreen i Chrystal Hall

- Det känns absurt, jag kan inte fatta att det är sant. Säger Maria Niklasson då hon står vid scenkanten och hyllar Sveriges nya stolthet. Loreen är stor. Och hon kommer att bli ännu större. Skivbolaget lär hårdsatsa på stjärnan.

Efter all uppståndelse i Arenan med gratulationer och intervjuer lät hon sig fotograferas med de ryska Babusjkorna som kom tvåa.

Sedan kom hon fram till fansen som tålmodigt väntat vid scenkanten. Arenan var nästa tom. Men de svenska fansen stod och sjöng, grät och svettades av lycka.

SE MIN VIDEO

27.05.2012 kl. 16:37

Puss på dig mamma



SEGERKYSSEN.
Loreen fick stöd av mamma Choumicha Talhaoui-Hansson för att klara av pressen i baku. Som tack fick hon en varm och hjärtlig segerkyss rakt på munnen inför pressuppbådet på presskonferensen. Mamman har all anledning att vara stolt. Loreen är det största som hänt Sverige sedan ABBA vann eurovisionen. Tidigare segrar har inte varit lika stora.

Sverige är ett av schlager-EM:s bästa länder genom tiderna med fem segrar; Abba 1974, Herreys 1984, Carola 1991 och Charlotte Perrelli 1999 och Loreen 2012.
27.05.2012 kl. 15:29

Äldsta fanset är 102 år

Party for everybody. Det är Eurovision Song Contest. Det äldsta fanset har flugit till Azerbajdjzan ända från Belgien. Hon är 102 år gammal. I år var det bara 800 fans hitresta från eurovisionsklubben OGAE. ifjol var siffran över 2000. De dyra hotellpriserna och svårigheterna att boka hotell var den största orsaken till att fansen stannade hemma. Men det gjorde inte denna modiga gumma.
27.05.2012 kl. 15:21

Resultatlistan - 18 länder gav Loreen en 12:a

I finalen fick Sverige 12 poäng från Österrike, Belgien, Frankrike, Storbritannien, Slovakien, Nederländerna, Island, Estland, Danmark, Lettland, Spanien, Finland, Tyskland, Ungern, Ryssland, Israel och Irland. Endast Israel och Spanien lät bli att rösta på Sverige.
1.    Sverige        372 p
2.    Ryssland      259 p
3.    Serbien         214 p
4.    Azerbajdzja  150 p
5.    Albanien       146 p
6.    Estland         120 p
7.    Turkiiet         112 p
8.    Tyskland      110 p
9.    Italien           101 p
10.     Spanien      97 p
11.     Moldavien    81 p.
12.     Rumänien    71 p.
13.     Makedonien 71 p.
14.     Litauen         70 p.
15.     Ukraina    65 p.
16.     Cypern    65 p.
17.     Grekland    64 p.
18.     Bosnien och Hercegovina    55 p
19.     Irland        46 p
20.     Island        46 p.
21.     Malta        41 p.
22.     Danmark    21 p.
23.     Frankrike    21 p.
24.     Ungern    19 p.
25.     Storbritannien     12 p.
26.    Norge        7 p.
27.05.2012 kl. 15:10

12 poäng från Ungern till Finlands Pernilla

Finland hamnade slutligen på en 12:e plats i semifinal ett med 41 poäng. Det hade behövts ytterligare 11 röster för att gå till final. Och Pernillas När jag blundar fick faktiskt en tolvpoängare från Ungern i semfinalens ”hemliga” omröstning.
Sverige och Norge fick inte rösta på Finland då de inte var i samma semifinal. Följande poäng gavs till När jag blundar:

Ungern gav 12 poäng, Danmark 8, Island 7, Lettland 6, Irland 3, Israel 2, Albanien, Belgien och Schweiz 1. Totalt 41.
27.05.2012 kl. 15:06

Betyg på samtliga finalbidrag

– Massor av topplåtar - Stenhård konkurrens i årets final?

Här är mina betyg för Nya Ålands och denna bloggs läsare. Teorier om möjliga vinnare kan du läsa nedanför inlägget. Det här är mina personliga åsikter och bedömningar.

1. Storbritannien **** ?Engelbert Humperdinck? Love Will Set You Free?
Efter ryska gumman är Engelbert näst äldst med sina 76 år på nacken. Den forna stjärnan som sålt 150 miljoner skivor kan fortfarande sjunga. Det låter som en blandning av balkanballad och Leonard Cohen. Fint.

2. Ungern ***? Compact Disco  ?Sound Of Our Hearts
?Fint med lite modernare radiopop i finalen. Jag får lite känslan av Kent. Inte alls pjåkigt, gissade att de skulle slå ut rivalen Schweiz Unbreakable. Skön och melankolisk. Tävlar om sistaplatrsen.

3. Albanien ***? Rona Nishliu ?Suus
?Borde ha förstått att Cruella de Ville med den fantastiska rösten skulle komma till final. Hon sjunger mycket speciellt och inte en ton går fel. Ett stycke konst. Den som satsar på personligt, äkta och originellt belönas. TOPP TIO

4. Litauen **? Donny Montell? Love Is Blind?
Att kunna se, ha ögonbindel och sjunga att kärleken är blind. Hur övertydlig får man vara. Först smörig ballad som sedan går över i disco på dålig engelska. Donny kan sjunga dock och han är söt. Därför är han i final.

5. Bosnien & Hetzegovina ***? Maya Sar ?Korake ti znam?
Moja tvi ljuba vi… ni vet hur balkanballaderna låter. Språket är rätt vackert och jag njuter mer av denna än varianterna från Slovenien och Kroatien. Det här känns mer äkta.??

6. Ryssland *****? Buranovskiye Babushki ?Party For Everybody?
Det är verkligen party för everybody. Både barn och vuxna älskar de brödbakande teletubby-gummorna. Årets Lordi-effekt definitivt. Men vet inte om jag har lust att åka till Moskva igen. Hoppas att juryn inte röstar, för de lär få mest telefonröster av alla.  VINNARKANDIDAT

7. Island **** ?Greta Salóme & Jónsi? Never Forget
?Nightwish-soundet går hem. Hela numret ser snygg ut i rutan. Artisterna charmar och sjunger bra. Jag tror att Island igen kan få en topplacering. Att dessutom blanda in lite grekiska toner och nordiskt vemod är smart. TOPP TIO

8. Cypern **** ?Ivi Adamou ?La La Love? Den svenska smällkaramellen blir en av årets sommarplågor. Och Ivi är ju hur härlig som helt på scenen. Party for everybody del två. Det här kan bli Cyperns bästa resultat någonsin. (KAN SKRÄLLA)

9. Frankrike ***? Anggun? Echo (You And I)?
Att ligga emellan Cypern och Italien missgynnar snygga Anggun. Låten är både modern och snyggt producerad men blir lite monoton i längden. Sen kommer Nina och själ showen och då är Frankrike glömt.

10. Italien **** ?Nina Zilli ?L’Amore È Femmine (Out Of Love)
Amy Winehouse möter Supremes i en skön 60-tals jazzig låt. Kul att Italien är med igen. Ifjol var de tillbaka efter 13 års paus. Då kom de tvåa. Ikväll kan det gå ännu bättre. (VINNARKANDIDAT)

11. Estland *****? Ott Lepland? Kuula
Kuula betyder lyssna. Och det är verkligen vad man vill. Det är vackert, sentimentalt och stillsamt. Som sammet för örat. Nåt i stil med Jan Johansens ”Se på mig” Favvisballad. Han sjöng som en gud igår. Bättre än Serbien.

12. Norge *** ?Tooji? Stay? Det passar med lite azeriska toner i denna wanna be Saade-dänga. Tooji härstammar från grannlandet Iran. Hade vunnit 2004, men idag känns det lite använt.

13. Azerbajdzjan ****? Sabina Babayeva ?When The Music Dies
?
Värdlandet kan räkna med ytterligare en topplacering. Det här bidraget är skrivet av svenskar. Anders Bagge och Sandra Bjurman har haft sitt finger på detta. Sabina sjunger som en gud och numret är snyggt. Kollan den flammande klänningen, också den svenskdesignad.. Diggar denna soulballad.

14. Rumänien ****? Mandinga?Zaleilah? Årets sommarhit tillsammans med Cypern. En ny Lambada är född. Sång på spanska, effektiva trummor och säckpipor. Farligt eftersom det genast piggar upp efter Sabinas stillsamma ballad. (KAN SKRÄLLA)

15. Danmark **? Soluna Samay? Should´ve Known Better?
Alanis Morisette`s version av ”Crazy” a´la Anna Bergendahl gillas av många. Soluna är söt och sjunger charmigt men det är lite för tråkigt. Många tippar Danmark i topp, jag hoppas på det motsatta.

16. Grekland **? Eleftheria Eleftheriou ?Aphrodisiac? Om det inte var för Cypern så skulle Grekland vara livsfarlig. De tävlar i samma kategori, men här drar Eleftheria nog det längre strået med sin svenska grek-schlager. Dags att njuta av en ouzo.
(TOPP TIO BARA FÖR ATT DET ÄR GREKLAND)

17. Sverige ***** ?Loreen ?Euphoria?
Jag bara älskar detta. Bäst från Sverige sedan ABBA. Gillar mystiken hon skapar kring numret. Detta blir årets stora ESC-hit i Europa. Min sambo sa att hon ser ut som en skygg afghanhund som fått spasmer, Jag Gillar hundar ;-)? VINNER

18. Turkiet ***? Can Bonomo? Love Me Back
?Sympatsisk turkisk sjörövarfabbe-visa som påminner om musiken i Spelman på taket. Refrängens klagande toner en aning irriterande. Men sångaren är sympatsik och numret på scenen är ursnyggt. KAN BLI FARLIG?

19. Spanien **** ?Pastora Soler? Quédate Conmigo (Stay With Me)
?
G:son som skrivit Euphoria har även skrivit Spaniens bidrag. Det är en riktigt gammaldags estradballad som vi var vana att se på 80-talet. Fintt och känslosamt. Pastora sjunger häcken av sig, det kommer att belönas.

20. Tyskland ***? Roman Lob? Standig Still?
Skall Roman Lob göra en Johnny Logan, det vill säga charma hela Europa med sina vackra ögon och moderna ballad. Det låter väldigt mycket Bruno Mars, fast jag tycker det fattas något. Står lite stilla som han ju sjunger. KAN SKRÄLLA

21. Malta ** Kurt Calleja This Is The Night
En daterad och platt eurovisionsdänga?som som känns mer som en ostig kopia av Sakis Rouvas. Men sympatiske Kurt har gjort underverk med den här bagatellen på resan till baku. Från en riktig kalkon har det blivit helt ok.

22. Makedonien *** Kaliopi  Crno I Belo
Jag älskar Kaliopis spruckna röst. Låter som en kedjerökande italiensk popsångerska som försöker spräcka ett champagneglas med ett primalskrik. I do like it though. Härligt galen sångerska.

23. Irland **?Jedward? Waterline
Duracelltvillingarna har fällt ner tuppkammen och duschar sig i en fontän. Numret är häftigt, snyggare än Eric Saades ifjol. Låten skippades till Mellon och på demot sjöng faktiskt just Saade. Har många fans så det blir hög placering trots att Lipstick var 100 gånger bättre. Sjunger de ”I am close to a bordeline”, skulle passa det.

24. Serbien ****? Zeljko Joksimovi? Nije Ljubav Stvar
?Zeljko skrev och framförde klassikern Lane Moje. Nu kommer kopian. Inte lika bra men ändå en smäktande balkanballad med skön sammetsröst. Pompöst och insmickrande.

25. Ukraina ****? Gaitana? Be My Guest
?Fotbolls-EM i Ukraina, ja visst! Här är hymnen med en stark Gajtana vid micken och stämningsskapende vuvuzela-tut. Lite gapigt, men “When Love Takes Over”-pastischen funkar.??

26. Moldavien ***? Pasha? Parfeny?L?utar?
Jag gillar pasha till påsk, men varför inte lite Pasha nu till sommaren då det smakar grillparty på en strand i balkan. Svängiga trumpeter, kul låt. Bra avslut.
26.05.2012 kl. 12:26

Party for everybody dance bom bom

Årets fågeldansen? Absolut. Då när vi vill vara lite löjliga på dansgolvet och ha kul kommer vi att dansa till de brödbakande babusjkorna.
26.05.2012 kl. 12:17

Teorier om möjliga vinnare

Vi har en mycket stark final. Medelbetyget ligger betydligt högre än de senaste åren.
Jag ser faktiskt femton låtar som eventuella vinnare. Det har inte hänt förr.
Jag lägger fram mina teorier på troliga vinnare.

1.    SVERIGE framstår inte längre som den självklara vinnaren. Aldrig någonsin har någon ansetts vara mer säker segrare än Loreen. Listor, bettingbolag, fans och media har varit eniga. Men nu har kanske juryn tröttnat på hypen. Publikröstarna får kanske lust att rösta på nåt annat än ”den som ju ändå vinner”. Då kan Loreen göra en Carola och hamna femma. Men jag tippar ändå med hjärtat. SVERIGE VINNER!

2.    ITALIEN är en underdog som har stor fördel om teorierna om en antireaktion mot Sverige stämmer. Deras glada Winehouse möter Supremes är en höjdare. Och artisten är superhärlig. Italien var tillbaka i tävlingen ifjol efter en paus på 14 år. Det gillade jurygrupperna - Italien gick förbi Eric Saade och slutade tvåa. I år är deras bidrag bättre, nu kommer även publikrösterna att strömma till. ITALIEN LIVSFARLIG!

3.    RYSSLAND är redan ett fenomen. Babusjkorna har kanske fått mest uppmärksamhet. Miljoner har sett dem på YouTube och de är ju bara för charmiga. Låten är heller inte dum. Det blir säkert årets plojlåt på dansgolvet, typ fågeldansen. Kidsen kommer att älska detta och de brukar rösta mest. Hade det varit enbart telefonröster som gäller så hade jag satt Ryssland som förstaalternativ. Tveksam om jurygrupperna vill att Moskva skall arrangera i gen. RYSSLAND FARLIG

4.    TYSKLAND eller ESTLAND har allt som Johnny Logan hade då han vann första gången 1981. Ingen hade räknat med Logan. Men hans ögon kunde konsten att få tv-tittarna att smälta. Folk njöt av kontrasten mot alla schlagerdängor. Whats Another Year var en lugn, skön, vacker och modern ballad som funkade för radio. Allt detta stämmer på Roman Loob och hans Standing Still. Loob kan göra en Logan. Men vill verkligen juryn ha tävlingen till Tyskland igen? Kanske inte, därför kan Estlands bidrag ligga ännu bättre till. MÖJLIGA VINNARE

Andra möjliga vinnare är
5. Serbien. Skall Zeljko Joksimovic göra en Dima Bilan, dvs vinna efter att ha kommit tvåa tidigare, ni minns säkert Lane Moje
6. Cypern är årets mest tra la la lallvänliga låt
7. Rumänien är en lambada som redan blivit hit
8. Turkiet får alltid mycket röster från till exempel Tyskland (räkna med tolva därifrån). Dessutom ser turkiets nummer så snyggt ut i rutan.
Högt upp på listan hamnar också
Spanien, Island, Albanien Grekland, Azerbajdzjan


Ikväll kl 22 börjar det. Hoppas vi ses igen från Stockholm nästa år.
26.05.2012 kl. 12:10

Jag satt på terassen med Jónsi och rodnade

Det islänska eurovisonsbidraget är i final på lördag. Vid sjutiden på torsdagskvällen satt jag och åt med de svenska fansen. Här var det blågula flaggor minsann. Då gick den isländske sångaren Jónsi förbi terassen, ensam på gatan. Han vände på klacken och kom fram och frågade om han fick sitta mitt emot. Och visst fick han det. Det visade sig att sångaren var mycket sympatsik och avslappnad. Han berättade bland annat att han annars jobbar som stewart på Iceland Air och att han var så nervös under första repetitionen att han trodde det skulle komma klumpar ur halsen. De hade flugit över ett dygn utan sömn och hamnat direkt på repetition.
- Men nu känns det jättebra, säger Jónsi.
Ett av fansen målar en liten svensk flagga på våra kinder.
- Klart man kan ha en svensk flagga på kinden. Loreen är ju bara så bra, säger han. Fast jsut nu lyssnar han mest på det azeriska bidraget som är skrivet av idoldomaren Anders Bagge.

I Nya Åland liknar jag det isländska bidraget med Nightwish.
- Det har du alldeles rätt i. Vi låter faktiskt ganska lika, säger han och ler vackert.
Jonsi beställer in en pasta och jag en kaffe (+ en öl).

Sända till teatern. Sedan måste jag tyvärr rusa för att hinna till presscentret där jag skulle sända direkt från Baku till Svenska Teatern och Improvision Song Contest. Tyvärr funkade inte tekniken så publiken fick bli utan rapport. Sorry för det.

Hade gärna stannat kvar för att prata lite mer med Jonsi. Jag måste erkänna att jag var lite blyg inför sångaren. En sida som folk ganska sällan framkallar hos mig. Ni kanske undrar varför ;-) Se video då Jonsi hälsar till Pernilla och Finland.
25.05.2012 kl. 13:09

Förlåt Malta, jag har aldrig haft så fel

Det är lätt att tycka en att tycka en massa om bidragen. Det är också mitt jobb att göra det då jag betygsätter bidragen för Nya Åland. I år kom jag till Baku i ett skede då nästan alla hade repeterat färdigt. Jag hade alltså inte sett hur alla bidragen ser ut i baku,
När det gällde Malta trampade jag riktigt i klaveret.
Så här skrev jag i torsdagens tidning.

"4. Malta * Kurt Calleja This Is The Night
Det här är natten då Kurt får gå hem och gråta över insikten att han uppträtt med en hopplöst daterad och absurt platt eurovisionsdänga?som som folk dissade direkt. En ostig kopia av Sakis Rouvas."

Jag kan bara konstatera att jag missbedömde. Faktum var att live i baku var Kurt riktigt okej. jag kan förstå att låten gick till final fast det inte direkt är i min smak. Då han vann i Malta var det riktigt gräsligt. Mycket kan hända då man slipar ett nummer.
Att Litauen gick till final är ett större frågetecken. Tycker det är öövertydligt och billigt med den där ögonbindeln. Läs betygen längre ner i bloggen.
På bilden Kurt med turkiets sångare. De samtalar med den ukrainska sångerskan som skymtar i kanten. Svårt att fotografera i havet av fotografer och journalister.
25.05.2012 kl. 12:18

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.









Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!