Finland väljer bidrag i ett jämntjockt startfält


1. EMMA: “Circle of Light”
★★★★
Det har gjorts mycket jämförelser med Danmarks vinnarlåt Teardrops och Emelie de Forrest. Och visst, tankarna går åt det hållet. Att blanda pop och ethno i en midtempo produktion med eld som element. Men melodin är inte alls lik Danmarks vinnarlåt även om vår EMMA är ganska lik danska Emelie.

Hur som helst är den här produktionen mycket modernare än Teardrops. jag lyssnar mycket hellre på Circle of Light. Finland är galet om vi inte skickar den här till Ukraina. Det är inget nytt under solen, ingen stor överraskning, men bra nog för att gå till final och där klara sig rätt bra tror jag.


ALVA: “Arrows”

★★★

Radiovänlig och söt liten poppärla. Alva har en kristallklar klingande röst som passar teen-pop av den här kalibern. Men melodin är lite för upprepande för att det skall bli intressant. Här saknas det "fula" överraskande inslaget. En helt ok låt som går in i örat som vilket radioskval som helst men som inte går till historien som en låt vi minns. Synd, för låten hade kunnat bli nåt om man funderat lite till. Alva är en solklar stjärna.


GÜNTHER & D’SANZ: “Love Yourself”

★★★

Tankarna går till Army of Lovers från Sverige. Även Günter är från vårt västra grannland och han är redan en halvkänd popikon med hits som “Ding Dong Song” and “Touch Me“.

Nu är det igen fråga om en riktig popsmocka, men med en gräslig text som helt sonika uppmanar dig att masturbera. Det går inte att tolka ordlekarna på annat sätt. Inte ett recept som går hem i Kiev. "Disgusting" är kommentarerna under videon från internationella fans.  Och europop är väl ganska ute eller är det coolt igen?


ANNI SAIKKU: “Reach Out For The Sun”

★★★

Det börjar så lovande. Uppbyggnaden är inbjudande. Och likt Emma och Alva så har även Anni en solklar röst. Men sedan när refrängen kommer faller hela låten. Den har några oohooo oohoo som Laleh använder, men det blir tyvärr för slätstruket. Man försöker nå solen, men når inte långt.


KNUCKLEBONE OSCAR & THE SHANGRI-LA RUBIES: “Caveman”
★★
Jag tycker det här är rätt underhållande. Influenserna kommer från alla håll och hamnar till slut i en sopkorg. Jag hör lite david Bowie i inledningen och lite Alcazar, En soppa som alla älsar att hata, men den har nåt.


NORMA JOHN: “Blackbird”
★★
Som om låten kom från Norge. A Monster Like me och Silent Storm möter vinnarlåten i Oslo 1996, The Voice. Vackert, melankoliskt men en aning för vackert och tillrättalagt. Det lyfter aldig och den rätta magin innfinner sig inte heller. Det blir bara trist. och jag som älskade de norska föregångarna.


LAURI YRJÖLÄ: “Helppo elämä”
★★
Startfältets enda låt på minska låter åtminstone som 2017. Häftigt arrangemang med lite Coldplay och mycket influerat av Justs Heartbeat.
Jag gillar det här och det skulle inte alls göra något om Lauri sjöng på finska i Kiev.


CLUB LA PERSÉ: “My Little World”

My little world is going nowhere, sjunger de och där har de rätt. Perse betyder röv och det här är från röven. Det spelar inte ingen roll hur mycket man försöker göra dragshow med alla ingredienser som finns från bögvärlden om man inte kan sjunga alls. Divine, vakna till liv igen. Men likt väl kommer jag att ha kul till detta på DTM då jag fått i mig några promille.


ZÜHLKE: “Perfect Villain”

Det här är mitt val om inte EMMA vinner. Jag älskar artisten, rösten är Anastasia och en quirky text som inte betyder nåt, men som man lägger på minnet.
"What would the X-Men do
If they came to the rescue
Would they lose their powers too
If their kryptonite was you"

Härlig eurovsions-nonsens-text.MY FIRST BAND: “Paradise”

Så var det igen en Coldplay-låt i dessa sammanhang. Inte alls dåligt. Den kan mycket väl vinna UMK. Men igen en text som får mig att lyfta på ögonbrynen och humma förundrande:

I wanna see you satisfied
so lemme kiss your paradise, paradise
I, I’mma leave you paralyzed
when i kiss your paradise

Inte för att jag att jag är pryd men, nån måtta får det väl vara.

 

26.01.2017 kl. 20:37

Min topp 18 inför UMK 2016

 

Det är dags för Finland att rösta fram ett bidrag som skall tävla i Eurovision Song Contest 2016 i Globen i Stockholm.

Jag har lyssnat på alla 18 bidragen i UMK och måste medge att de håller rätt hög kvalité. 

Det finns inget bidrag som är så dåligt att det inte hör hemma här, men det finns heller inget som kan vinna i Stockholm.

Jag har placerat bidragen i den ordning som jag gillar dem. Jag tror dessutom att någon i min topp tre har bäst chans att klara sig bra i ESC. Vad tycker du?

ps... Jag vill poängtera två saker;
1. Jag har inte bedömt låtarna efter hur videon är producerad. Jag har bedömt låtarna och artistenas potential.
2. ALLT kan ändra då jag sett artisterna live. Det är ändå HUR de framför bidragen som avgör, speciellt nu när låtarna håller så jämntjock kvalité. Min topp 18 ser förmodligen helt annorlunda ut då jag sett artisterna live. 

01.02.2016 kl. 18:34

Betyg på finska finalen - lyssna och rösta

 

På lördag är det vår tur att välja vem som får åka till Köpenhamn och representera Finland i Eurovision Song Contest. Jag är på plats i Barona Arena i Esbo för att följa tävlingen på plats, men redan nu kan du rösta på låtarna i finalfältet.
Jag kan tänka mig fler bidrag till Köpenhamn, men mitt hjärta slår extra för Mikko Pohjola och Hukka ja Mama. Andra tänkbara alternativ är Softengine, MIAU och Clarissa feat Joash om de fixar sången.

De fyra låtar som åkt ut ur tävlingen fick också mina lägsta betyg. Dvs rätt låtar är i FINAL.

Tack YLE! TV-ljudet var äntligen bra i lördags!

Lyssna och rösta! Här är numren:

****

Softengine: 0700 79241 eller textmeddelande 1 till nummer 17224

Coldplay/The Killers med punkigt inslag. Låter bra. Blev bättre och bättre. EN HIT!
Ungt piggt band som utsrålar livglädje och gnista. Bra röst. Speciellt det bräckliga i slutet och falsetten.  Internationellt gångbart. Kandidat till vinsten. Med den viljan de utstrålar kan de gå långt.


***

Hanna Sky: 0700 79242 eller textmeddelande 2 till nummer 17224

En hel omvandling från tidigare. Otroligt fint framfört, fin dans också. Hanna låter som Jenny Berggren i Ace of Base. Tyvärr är jag fortfarande inget stort fan av låten. Fast jag har en känsla av att detta går hem i Finland och att Hanna kan vinna tävlingen trots att hon stulit idéer både från Emmelie de Forrest och Loreen. Det skulle inte vara kul med en copycat i Danmark.


***

MIAU: 0700 79243 eller textmeddelande 3 till nummer 17224

Lite provocerande. Girlpower med punkig attityd.
Bra, tuff attityd. Gillar grundkompet i låten.  Kul med tjejband som tar ut svängarna och visar att de är artister. En finsk Pussy Riot som mycket väl skulle kunna placeria sig bra i ESC.


***

Lauri Mikkola: 0700 79244 eller textmeddelande 4 till nummer 17224

Jag kritiserar Lauri på TV på lördag i programmet "De Eurovisa" att han inte sjunger tillräckligt starkt. Att det låter dämpat. Men det inslaget bandades innan jag såg semifinalen i lördags. Då hade den detaljen hade korrigerats. Nu är det bra.  Snygg artist med snyggt soul sound. Fin röst. Men vi hamnar i mellanmjölkens land. Jag saknar originalitet.
Ser ut som en färdig artist. Timberlake-Coldplay inte helt fel.


**

MadCraft: 0700 79245 eller textmeddelande 5 till nummer 17224

Jag gillar energin och glädjen i framträdandet. Trots att det är lite år 2000 så funkar det. Pop-punk som vi hört på radio tusen gånger. Det är en aning slätsstruket, inte ens fotbollsrefrängen med oh oh oh lyckas lyfta trots att det är ett gammalt beprövat trick.
Glad och upplyftande punkpop. Det hörs att de lyssnat på Blink-182 och Greenday. Men i ESC-sammanhang är detta också gammalt och jag vill skicka nåt annat till Köpenhamn.


*****

Mikko Pohjola: 0700 79246 eller textmeddelande 6 till nummer 17224

BÄST!!!  Äkta, vackert. Melodin är som sammet. Mikko sjunger inlevelsefullt. En av de få hästarna i årets stall som jag skulle köpa och lyssna mer på.
Originell, vacker melodi som man minns. Känns riktigt äkta. Den här får åka till Eurovision Song Contest för mig, men då skulle jag byta till engelska. Gillar Twin Peaks-pianoklinget. Enkla lösningar som funkar. En finsk James Blunt. En solklar hit! VI SES I KPHMN!


***

Clarissa feat. Josh Standing: 0700 79247 teller textmeddelande 7 till nummer 17224

Jag tycker fortfarande att refrängen tyvärr är lite för dålig. Den är inte direkt originell. Den verkar vara skriven för eurovisonen och det är alltid ett minus. Min i tiderna stora idol Paul Oxley har varit med och skrivit. Refrängen är e-type, något förlegat. Clarissa gör det mesta rätt, speciellt outfiten. Men rösten har falska inslag. Gillar sånginlägget med Josh. Där händer nåt extra. Men också han sjunger orent tyvärr. Utseendemässigt och attitydmässigt är det fem plus för ESC.
Hade önskat mer av avicii-tekno och mindre Pernilla Wahlgren-schlager. Det hade gjort låten mer 2014 än 2004. Jag önskar som finlandssvensk att det går bra, men vi har tyvärr bättre bidrag i finalen.


****

Hukka ja Mama: 0700 79248 eller textmeddelande 8 till nummer 17224

Ett bidrag som känns äkta. Jag gillar den mer ju mer jag hör den. Country-sound är inne just nu. Jag diggar. Lite Mumford & Sons, helt i takt med tiden.
En ung Anneli Saaristo + harry Potter i glasögon är en bra kombination. Det ger originalitet. Bra melodi. Känns genuin och charmig. Första inledande gitarrkompet är snott från Aviciis ”Wake me Up”, ingen dåligt stöld. Snyggt arr. Växer och växer. FARLIG!

 

Du kan rösta även  på nätet.

27.01.2014 kl. 16:38

Köp 50 röster för 47,50 € - Rätt eller fel?

Ilta Sanomat uppmärksammar att man i år kan köpa röster i UMK. Okej, man har alltid kunnat ringa flera samtal och på det sättet maximera, Men att köpa 50 röster på en gång till ett pris på nästan 50€ är lite väl fett tycker jag. Yle är ingen kommersiell kanal som behöver håva in pnegar och detta möjliggör fusk från företag (skivbolag) eller en förmögnare släkting att påverka. Då är det inte melodin som tävlar ju. De som inte har skivkontrakt har inte samma möjlighet.

Jag gillar inte idén. Ta bort möjligheten att köpa 50 röster på en gång. Vad tycker du?

07.01.2014 kl. 19:14

Här är årets UMK-låtar. En av dem åker till Köpenhamn.

Jag har varit på resa, men väl hemma lyssnade jag igenom årets tolv låtar i finska UMK (uuden musiikin kilpailu).

Formatet, där man tar ut tolv låtar och artister, som under programmets gång skall utvecklas likt som i Fame Factory, sänds för tredje året i rad. Yle hade skrivit kontrakt för tre år. Få se om det blir en fortsättning nästa år. Troligtvis, eftersom fjolårets upplaga var en succé. Och Krista Siegfrids kommer vi att minnas länge.

Låtarna i år då? Och artisterna? Vid en första anblick verkar artisterna proffsigare än i fjol. De tolv är jämnare än i fjol. Här finns potential till framgångsrika skivsäljande artister nationellt.

Låtarna är jämntjockare än ifjol, men det är också jämnare bidragen emellan. Ingen sticker ut som en klar smash hit, men ingen är direkt usel heller. Jag tänker återkomma med betyg då jag lyssnat in mig.

Men efter en första genomlyssning känns TOP OF THE WORLD med Clarissa och Josh Standing som en eurovisionslåt, men den är inte direkt originell och den saknar det där lilla extra. Sympatiska sångare dock. Och låtskrivare är Paul Oxley. De som är i min ålder minns säkert Paul Oxleys Unit (jag var ett stort fan).

Själv har jag kanske en annan liten favorit, men den är chanslös i Köpenhamn. Lyssna här på alla:

TILL UMK
FOTO: Tom Hakala/ANATOM PICTURES
01.01.2014 kl. 20:13

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!