Betyg på låtarna i semifinal två. Så många stjärnor får Softengine.

I kvällens andra semifinal som sänds kl 22.00 får ålänningarna också rösta eftersom Finland är med i den andra semin. Det betyder att vi kan höja poängen från Finland till Irland genom att ringa 0700-717-09 eller skriva in 09 i ett textmeddelande och skicka det till 17163. Numren som syns i svensk tv går det inte att ringa till från Åland. Vill du rösta på något annat bidrag byter du den sista nian mot startnumret för din favorit. Finland kan vi inte rösta på.

1. Malta / Firelight Coming Home
**


Årets andra bidrag som hakat på den rådande countrytrenden. Låten handlar om att komma hem från ett krig. Här finns varken toppar eller dalar, det tuffar på i slätstruken takt. Holland har en liknande men bättre låt. FINAL

2. Israel / Mei Finegold Same Heart
***

Snyggt och modernt producerat, det här är ett bidrag som växt i mina öron under veckan som gått och igår på EuroClub blev jag på riktigt danshumör. FINAL

3. Norge / Carl Espen Silent Storm
****

En sympatisk dörrvakt som sjunger så ärligt, naket och smäktande att inget öga är torrt. Nordisk melankoli då den är som bäst. En av årets höjdare. Det här väcker sympati och sticker ut. FINAL

4. Georgien / The Shin & Mariko Three Minutes To Earth
**

Det här är helt galet. Som om man skulle skruva på FM-bandet och höra tio sånger på tre minuter. Lite irländsk folk-sång, en Cheer-sång, samisk jojk och något lånat ur musikalen Hair. Hur kan man ändå digga? Det är knäppt och skizofrent. FINAL

5. Polen / Donatan & Cleo  My Slowianie (Slavic Girls)
**

De slaviska flickorna kärnar smör som om de var på en porrfilmsinspelning. Aftonbladets Tobbe Ek och jag skrattar högt. Det skall föreställa en parodi på hur slaviska flickor uppfattas. Jag är inte säker att budskapet går fram. Jag gillar blandningen av den slaviska musiken och attitydrock a la Avril Lavigne. FINAL
 

6. Österrike / Conchita Wurst Rise Like A Phoenix
*****

En mäktig 007-ballad som låter som Skyfall. Putin borde både titta och lyssna. Conchita slår ett slag för rätten att få vara den man vill. Han sjunger känsligt och vakert. Bättre än föregångaren som vann 1998, Dana International. Det är mäktigt. Jag är med-Wurst.  FINAL

7. Litauen / Vilija Mataciunaité Attention
X (ingen stjärna)

Trots namnet på det här eländet så behöver det ingen uppmärksamhet överhuvudtaget. Håren reser sig inte. De lossnar. Sluta pina mig. Spypåse – hur kom jag och tänka på det. Årets fulaste scenklädsel.

8. Finland / Softengine Someting Better
****

Det är Coldplay så det förslår. Sångaren är lite blygt och finskt distanserad vilket kan slå tillbaka. Men han har en falsett som heter duga. Årets enda manliga rocklåt är inte alls dålig. Vrålen i slutet älskar jag. FINAL

9. Irland / Can-Linn (feat. Kasey Smith) Heartbeat
***

Eurodiskoschlager med irländskt arr. Inte alls originellt. Det är RIX-FM stuff, men Kaseys röst lyssnar man gärna mer på. Det är Jonas Gladnikoffs bästa bidrag i tävlingen. Den här sången hade varit vinnare 2004 men inte längre 2014. De irländska inslagen är på nåt sätt för uppenbara. Jag hade lämnat bort det. FINAL

10. Vitryssland / TEO Cheesecake
*

Det andra bidraget som handlar om kakor i år. TEO kan inte sjunga engelska, kanske bra eftersom texten är usel. Melodin är rätt kitsch men det är cheezy. En riktig mögelost med andra ord.

11. Makedonien / Tijana Dapcevic To The Sky
*

En två meter lång Brigitte Nielsen look-a-like med ganska medioker euroschlager vi hört förr. Tijanas originella röst som växlar mellan Amanda Lear-låga toner till skyhöga primalskrik har något.

12. Schweiz / Sebalter Hunter of Stars
*

Om flöjt-tutandet i Danmarks vinnarlåt ifjol var mer än lovligt irriterande så driver det här visslandet mig till vansinne. Jag gillar gitarrsolot. Resten går mig på nerverna.

13. Grekland / Freaky Fortune feat. Risky Kidd  Rise Up
****

Årets enda bidrag som kommer att funka både i nattklubbar och på radiostationernas spellistor. Det här är en farlig svart häst tror jag. Aj aj Grekland, ni har inte råd att vinna. FINAL

14. Slovenien / Tinkara Kovac  Spet / Round And Round
*

Två låtar i en och de har inget med varandra att göra. Det här ESC-schlager som sämst. Intetsägande och opersonligt trams.


15. Rumänien / Paula and Ovi Miracle
**

Den här duon satt bakom två brinnande flyglar och kammade hem en tredje plats i Oslo 2010 med ”Playing With Fire”. Det blev en hit. Nu kommer en typisk dålig uppföljare med brist på idéer. En daterad svensk Fame-schlager som funkar men sticker inte ut. FINAL

 

08.05.2014 kl. 17:39

Krista sjöng Marry Me på gay-bröllop i Köpenhamn

Skäggiga damen och Krista Siegfrids gör Eurovisionen till en stor pride-fest

Ikväll är det Finlands tur att kvala in till finalen på lördag. Tack vare det faktum att endast 37 länder deltar i år så är det faktiskt endast fem av kvällens femton bidrag som faller bort. Att Finland är med bland de tio vinnarna är självklart liksom det också är lika säkert att Irlands (ålänningen Jonas Gladnikoffs) låt går till final.

Finlands Softengine har det enda rockbandet. Det surras inte direkt om dem här i Köpenhamn, men det beror inte på att låten skulle vara dålig. Det beror på att de oerfarna blott 17- till 19-åriga bandmedlemmarna är ovana att prata med pressen. De vill troligen vara lite coola som inte säger just någonting. Och egentligen spelar det inte någon roll om media är ointresserade av bandet, det är ändå tv-tittare och jury som avgör om de får tre minuter till på lördag.

 

Av mina tippade tio finalister i tisdagens semi gick åtta vidare. Jag trodde att Belgiens gräsliga mamma-hymn skulle gå hem i öst, men som tur är fick den respass. San Marino hade jag inte tippat, men de flesta unnade sångerskan, som försökt tre år på raken, en slutlig finalplats. Det är första gången de är i final sedan de kom med i tävlingen 2008. Jag tror att juryn som står för 50% av rösterna gav lite stödpoäng åt Valentina Monetta.


Jag tycker faktiskt att rätt låtar gick till final. Då det blev klart att Ryssland gick till final buade publiken unisont. Det tycker jag är onödigt.  De ryska tvillingarna är blott 17 år. De förtjänade inte burop. Däremot tycker jag det är märkligt att svensk media inte buar åt sina svenskorna som körar bakom Rysslands bidrag. Min fråga till dem skulle vara hur det känns att tävla för Ryssland idag och kanske vara med och hjälpa dem att vinna. Men av någon märklig anledning blåser inte svensk media upp just detta. Min gissning är att de svenska nöjesjournalisterna på plats känner de svenska kör-tjejerna från mello-sammanhang att och man drar sig för att ta upp ett obehagligt ämne. Regnbågsflaggan som täckte tv-rutan under slutet av Rysslands bidrag var däremot en okej markering.

 

Ikväll är det också drag-artisten Conchita Wursts tur att göra entré. Österrikes skäggiga dam är inte transsexuell som många tror. Han är liksom Christer Lindarw klädd i drag och han spelar en rollfigur. Conchita är den som blivit mest fotograferad och intervjuad av alla artister. Det blir intressant att se om hans skägg provocerar lika mycket som Krista Siegfrids ”lesbiska kyss” gjorde ifjol. Jag hör röster som säger att han borde raka av sig skägget för att rädda en finalplats. Men det är just det annorlunda i Conchita som är grejen. Skäggiga damen heter egentligen Thomas Neuwirth och han berättar att han blev  väldigt mobbad som ung och att denna roll är ett sätt att förmedla att man får och skall vara den man är. Under en talk-show på Euro Fan Café skrev Conchita under ett papper att Putin borde ta på sig kläder. Det är tydligt att Österrikes bidrag tar ställning mot de diskriminerande lagarna i Ryssland. Kontraktet var mest på skämt och efteråt skojade den roliga och varmhjärtade Conchita att hon nog inte har något emot att Putin går med bar överkropp med en sådan kropp.

Danmark vill verkligen också officiellt visa hur ett tolerant samhälle fungerar och tänker. På den officiella festen efter första semin hade man bjudit in vår Krista Siegfrids till den Euro Club för att ge en konsert, men det fanns en stor överraskning. Innan Krista till slut skulle sjunga sin eurovisonslåt från ifjol, ”Marry Me” så vigdes ett manligt par under festliga former framför ett hav av journalister från hela Europa. Sedan sjöng hon sin bröllops-schlager för det lyckliga nygifta paret och jublet i lokalen visste inga gränser.

Med Krista, Conchita och de regnbågsfärgade islänningarna som gick till final i tisdags, har tävlingen blivit en större pridefest än någonsin tidigare.

 

08.05.2014 kl. 17:34

Kristas tips till Softengine ikväll

Finlands ambassad ställde till med en festlig mottagning för det unga bandet Softengine i veckan. Ambassadör Ann-Marie Nyroos med sin man Teemu Kassila tog emot i den vackra gula byggnaden på Sankt Annæ Plads. Inför 150 inbjudna gäster bjöds det på dryck och ambassadsnittar.

Här är artikel som ingår i dagens Nya Åland:

08.05.2014 kl. 17:27

Ålänningen Gladnikoff har skrivit Irlands bidrag

Här en min artikel om Jonas Gladnikoff. ingår i dagens Nya Åland.

08.05.2014 kl. 17:23

ConchitaChampagne och Softdrink till Softengine - drinkrecept till alla bidrag

Min vän Lilian har blandat ihop festliga passande drinkar till alla bidrag. Kolla här vilken champagne som passar till skäggiga divan Conchita Wurst till exempel.
TILL RECEPTEN

07.05.2014 kl. 15:49

Top 3 av årets promotionmaterial

Glasögonen och mobilfodralen akn man beställa från Markku Vähä-Koivisto
0400-371071
markku.vaha-koivisto@arkkiplussa.fi

07.05.2014 kl. 14:51

De tio som gick vidare till final från semi ett

Jag hade 8 av 10 rätt

Montenegro - gissade inte rätt här. Men okej det är årets enda balkanballad och en sådan skall väl alltid vara med fast den är tråkigare än de vackra föregångarna Molitva och Lane Moje.

Ungern - välförtjänt. tippade rätt. Fortfarande en av mina favvisar.

Ryssland - söt sång, inget dåligt bidrag. Och väntad finalplats.

Armenien - Vackert. Förhandsfavoriten är inte längre på min lista som vinnare dock. Artisten räcker inte.

Azerbajan - också vacker och inte oväntat en finalist.

San Marino - tippade helt fel. Jag tror jury har gett lite sympatipoäng och Valentina som försökte för tredje gången komma till final.

Ukraina - Snyggaste numret tillsammans med Holland, helt solklar kandidat till toppstriden på lördag.

Sverige - det är bara att vinna på lördag. Känns det som nu i alla fall.

Holland - så stiligt och snyggt. Kvalitet.

Island - älskar att budskapet om mänskliga rättigheter gick fram. Kul och färgstarkt björn-gäng som visst skall vara i final.

06.05.2014 kl. 23:51

Semifinalen öppnas med Kristas kyss

22.00 Semifinalen börjar. Återkommer med mer imorgon.
06.05.2014 kl. 22:00

Sverige är pressens vinnare i semi 1

Varje år röstar pressfolket i presscentret. Nu är röstningen avslutad. Sverige vann med en poäng över Ungern. Röstningen går ut på att man skall tippa vilka tio som går till final, inte att ge poäng.

 

06.05.2014 kl. 21:32

Dansk Tv kastar Sanna Nielsen i soporna

06.05.2014 kl. 12:19

Betyg på alla låtar i första semifinalen

Här är mina betyg på första semifinalen. Läs också min krönika och intervjun med Sanna Nielsen i Nya Åland idag.

Ungern, Holland och Sverige är bäst ikväll

Ikväll börjar Eurovision Song Contest med semifinal från B&W hallarna i Köpenhamn. Vi får inte rösta ikväll eftersom Finland inte deltar i den här semifinalen. På torsdag och lördag får vi rösta förstås. Men Sveriges Sanna Nielsen deltar och scenshowen är grym. Aldrig tidigare har man använt så mycket strålkastare. Tv-produktionen görs inte av svenskar som annars varit regel under många år. Det märks för det är annorlunda.

1. Armenien **** Aram MP3 Not Alone
Årets ESC öppnar med en av storfavoriterna. Aram sjunger känslosamt och lidelsefullt till denna vackra ballad som utmynnar i en rockig känsloyttring med dramatiska stråkar. Farlig utmanare till Sannas ”Undo”. Dåligt engelskt uttal dock. FINAL

2. Lettland X (ingen stjärna)
 Aarzemnieki 
Cake To Bake
”I´ve got a cake to bake I got no clue at all” sjunger de. Lettland borde stannat hemma och bakat kakor till tv-festen istället. De har verkligen ingen aning hur man gör musik. Kultstatus har den. Anti-ESC och barnen kan tycka det är charmigt och trallvänligt.

3. Estland **
Tanja
 Amazing
Vilken copycat! Här han man sneglat på Loreen och kopierat allt förutom att det låter daterat. Tanja vill visa att hon kan dansa också, vilket gör att numren känns alltför överarbetat. Funkar bra som radiodänga på RixFM. Otroligt att hon kan sjunga samtidigt som dansaren kastar runt henne genom hela numret. FINAL

4. Sverige *****
Sanna Nielsen
Undo
Med Ace Wilder hade Sverige tagit hem segern. Det kan de göra med Sanna också, men hon får tävla mot verkligt starka ballader till konkurrenter. Har man försökt vinna mellon sju gånger så är man sanna mina ord värd att få representera Sverige. Och hon gör det med heder! FINAL

5. Island **** Pollapönk No prejudice
Punkig ska-låt med ett gäng skäggiga killar i regnabågsglada halare. Lyssna till texten med budskap om fördomar och diskriminering. Passande påminnelse i dessa tider. Pollapönk har turnérat i Europa med Blur och varit förband till Prodigy, Suede, Pulp och Sparta. Vilken cred-lista! FINAL

6. Albanien ** Hersi Matmuja One night's anger
Midtempo sång som är rätt söt med fina harmonier men den faller genast i glömska. Sticker inte ut. Jämför sufflé med torr makaronilåda. Det här är det senare alternativet.

7. Ryssland ** Tolmachevy Twins Shine
De här två tvillingarna vann Junior Eurovision 2006. Då nioåriga små barbiedockor i ryska kitschiga klänningar. Nu är de tillbaka som två 17-åriga toppmodeller. Den effektiva låten är skriven av bland annat Philip Kirkorov som skrivit fem framgångsrika bidrag för olika länder till Eurovision tidigare och svensken John Ballard. Kommer Putins Krim-gate och ryska anti-homolagen att straffa dem? Förmodligen inte. FINAL

8. Azerbajdzjan **** Dilara Kazimova  Start A Fire
Som vanligt har Azererna köpt in en snygg låt skriven av svenskar. Det är en lidelsefull sång som påminner om den där sista pianoballaden man hör innan man sticker från hotellobbyn då sista drinken är urdrucken. Det är lite sömnigt, men ger välbehag. FINAL

9. Ukraina **** Maria Yaremchuk Tick-Tock
En av årets mest modernare låtar som kanske är för modern för att gå hela vägen. Maria har skrivit låten själv och den kommer att spelas på diskoteken i sommar. Ukraina får många sympatiröster i år och deras show är som vanligt outstanding. Och showen med ekorrhjulet är den bästa ikväll. FINAL

10. Belgien ** Axel Hirsoux Mother
Axel är mammas pojke som sjunger en hyllningshymn till sin mamma. Det väcker sympati. Speciellt om man sjunger som Axel. Alla mammor kommer att rösta in Belgien till final. För mig blir det dock lite pretentiöst och insmickrande fast det är morsdag på söndag och allt. FINAL

11. Moldavien * Cristina Scarlat Wild Soul
En aggressiv eurovisionsballad som vi hört hundra gånger från öst tidigare. Melodramatiskt och skrämmande. Jag vill fly ut undan för att slippa denna djävulsdrivare. Häxan skrämmer mig.

12. San Marino **
Valentina Monetta Maybe
Det är tredje året på raken som Valentina tävlar i ESC med en sång skriven av Ralph Siegel (vinnare 1981). Både bottennappet Facebook-song och ifjol den pompösa schlagern Crisalide floppade. Kanske Maybe gör detsamma. Som en tidig bond-låt a´la Russia With Love.

13. Portugal ** Susy Quero Ser Tua
En somrig lambada med lite gulliga inslag. Men sångerskan är mer än lovligt svag i rösten. Jag tror att min syster sjunger bättre i duschen faktiskt. Synd. För anslaget är rätt sött.

14. Nederländerna ***** The Common Linnets  Calm After The Storm
Kvalitet rakt igenom! amerikanskt sound har aldrig gått hem i ESC. Men tack vare det faktum att Avicii gjort countrysoundet rumsrent kan det här gå bra. Det är riktig musik skriven av kända kompositörer. Gillar gitarrerna, attityden och soundet. Och scenshowen är stilrenare än Sannas! Supersnyggt! FINAL

15. Montenegro * Sergej Cetkovic – Moj Svijet
Jag brukar älska smäktande balkanballader a la Lane Moje och Molitva. Här finns alla bekanta ingredienser, men den här kompositionen är inte lika effektiv. Det är bara en sämre kopia som söver.

16. Ungern ***** András Kállay-Saunders Running
En av mina personliga vinnarkandidater. Det är i och för sig en mycket tragisk text om barnmisshandel. Men historien är sann och András sjunger fantastiskt. Ärligt, snyggt, vackert och Running har stor hit-potential. BRAVO! FINAL

 

 

06.05.2014 kl. 11:44

Krönikan i Nyan idag: Politik präglar eurovisionen

Inför kvällens semifinal skriver jag om stämningarna här i Köpenhamn. Läs Nya Åland idag eler här på bloggen för disg som inte får tag på tidningen.

 

06.05.2014 kl. 11:39

Sanna vill bli den nya Celine Dion

Idag publicerar Nya Åland stort ESC-special inför semifinalen ikväll. Löpsedel, första sidan och tre sidor i tidningen blev det. Mer kommer på torsdag. Köp Nya Åland idag eller smygläs här på bloggen.

Klicka på bilden för att läsa:

06.05.2014 kl. 10:55

Karlar i klänning

Islands bidrag ”No Predudice” har en text som handlar om att få stopp på all diskriminering. Det skäggiga poppunk-bandet Pollapönk bar klänningar i regnbågens färger då de gick på röda mattan in till invigningsfesten i rådhuset. Inför direktsända tv-kameror sade de ”Kvinnor kämpade länge för rätten att få bära byxor, nu är det tid för män att bära klänningar” Killarna skämtade och korrigerade; ”Nej helt allvarligt. Vi har på oss detta för att vi kämpar mot all slags diskriminering. Alla har rätt att leva sitt liv så som den vill.”

Dragartisten Conchita Wurst som egentligen heter Tom har protesterat mot de ryska anti-homolagarna hela veckan. Han har fått mest uppmärksamhet av alla då han verkligen ser ut som en vacker kvinna, fast med med skägg. Det har väckt jubel i väst och massprotester i öst. Läs mer om Conchita på torsdag då Österrike tävlar.

05.05.2014 kl. 15:36

Snyggaste aftonklänningarna på röda mattan till invigningen av Eurovision

Likt Oscarsgalan har även eurovisionen varje år en festlig ingång på röda mattan framför hundratals fotografer. I år var det på väg till invigningsfesten på rådhuset i Köpenhamn. David Lindström fotade deltagarna.Här har han valt ut de stiligaste aftonklänningarna på deltagarna:

1. Sverige Sanna Nielsen har äntligen hittat stilen. Snygg i rött. 2. Ukrainas Mariya Yaremchuk. 3. Spaniens Ruth Lorenzo. 4. Englands Molly. 5. Hollands sångerska har tagit på sig Sannas scenklädsel ser det ut som, 6. Tvillingarna från ryssland var enhetligt snygga, 7. Estlands Tanja passa i turkost. 8. Dragartisten Conchita Wurst kom i vitt. 9. Porugal. 10. Irlands Cann-Linn hade valt att ha lite för urringat men snygg var hon. 11. Italiens Emma.

FOTO: David Lindström

05.05.2014 kl. 15:26

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!