Nu skall jag till Finlands ambassad på mottagning

Äntligen har jag skrivit klart artiklarna inför första semifinalen imorgon. De publiceras i Nya Åland och på bloggen imorgon. Därför har bloggen legat lite stilla idag.

Varje år brukar Finlands ambassad bjuda på en mottagning för artisten och delegationen som deltar i Eurovsionen för Finland. Även en del journalister är inbjudna. Kl 17 skall jag vara där, varför jag kommer att missa genomdraget av första semifinalen som börjar om en stund. Skall bli kul att träffa ambassadör Anne-Marie Nyroos och Teemu Kassila samt alla inbjudna gäster.
Softengine är säkert lika stiliga på ambassaden som de var vid invigningsseremonin på röda mattan igår.

 

05.05.2014 kl. 15:07

Kommer Frankrikes höga hår att gå in i Eurovision Book Of Records

Högsta håret är ett av alla rekord som presenteras underhållande i den nya boken Eurovision Book of Records. Frågan är om boken måste skrivas om efter frankrikes frillor i år.

04.05.2014 kl. 17:10

Lilians 16 drinkrecept till alla bidrag

Min väninna Lilian Brunell har gjort passande drinkar till alla bidragen i ESC. Blanda ihop en drink till din favoritlåt. Hur smakar det till exempel med en varm Rakomelo till Albaniens bidrag.

RECEPTEN HITTART DU HÄR

04.05.2014 kl. 17:03

Nordic Party på EuroClub

Den 3:e maj var det nordisk fest på EuroClub i Köpenhamn. Samtliga nordiska länder delot och framförde sina bidrag live på inför en entusiastisk publik. Det bjöds på god mat och dryck och artisterna framförde ett flertal extranummer. Softengine från Finland sjöng sin kommande nya singel Jellow Houce, Sveriges Sanna gjorde ett potpurri av de sju bidrag hon tävlar med i Melodifestivalen, Norges Carl Espen bjöd på ABBAs Waterloo i en skön version och Islänningarna i Pollapönk gjorde en cover på Blur. Basim var inte länge på festen Han sjäng enbart Danmarks song. Till slut ställde alla artister upp på ett gruppfoto. Det var en askul fest!

 

 

04.05.2014 kl. 13:23

När jag blundar

Finland och Norge kan ta varandra i handen i år. Båda har satsat på tolkningar som kan ge ett lite introvert intryck. Carl Espen, som sjunger Silent Storm och Topi som sjunger Someting Better, blundar stora delar igenom låten. Det kan ge ett innerligt uttryck och kännas äkta, men det finns även riskt att det blir inåtvänt om sångaren inte får kontakt med tv-publiken.

Aftonbladets Tobbe Ek, som sitter bredvid mig gillar Finlands bidrag men han har tidigare i veckan skrivit att Finland skall "sluta blunda".

- Jag vidhåller vad jag sagt. Det funkar inte att blunda sig genom låten. Man måste nu ut till tittarna, säger Tobbe, som för övrigt skriver den roligaste bloggen på nätet om eurovisionen. Kolla här

Norges sång är en ledsen ballad där det passar bättre att stänga ögonen. Och Carl Espen blundar inte lika mycket.
- Man får inte blunda för mycket, du vill inte heller att jag sitter med ögonen stängda när jag talar med dig, säger Tobbe.

* "När jag blundar" var titeln på Pernilla Karslssons bidrag i Azerbaijzan för två år sedan. Men Pernilla bludade inte.
 

03.05.2014 kl. 17:19

Finland har det enda rocknumret

Finland är ett av de länder som är svårast att sia om i år. Låten är enligt de flesta "ganska bra". "Det låter coldplay", tycker alla jag talat med. Men samtidigt är låten inte speciellt originell och den sticker inte ut tillräckligt.
Det är main stream rock, säger en brittisk kille vid kaffeapparaten.

Topis falsett är klockren och energin är det inget fel på. Jag tror att tillräckligt många kommer att gilla Softengines "Something better" för att vi skall ta oss till final.

DÄRFÖR GÅR DET BRA FÖR FINLAND

Finland har årets enda rocklåt och det finns VÄLDIGT mycket ballader i år.

DÄRFÖR GÅR DET DÅLIGT FÖR FINLAND

Pojkarna är väldigt unga. De har inte synts till så mycket och ger ett ganska introvert intryck. Topi blundar nästan genom hela låten. Risk att man inte får kontakt med kameran.

Jag hoppas och tror på min första tes. Det vill säga Finladn till final!

 

03.05.2014 kl. 16:55

Polen satsar på porr

Polens bidrag Slavic Girls väcker uppmärksamhet i presscentret. Speciellt bland de nordiska journalisterna på plats. Aftonbladets Tobbe Ek skrattar högt när han ser hur en av tjejerna sitter gränsle framför en trähink och tjärnar smör med menande inbjudande kåta blickar direkt riktade till kameralinsen. Det är så sexistiskt och opolistiskt inkorrekt för våra nordiska värderingar att det blir sjuk humor.

Enligt polackerna själva är det parodi på hur omvärden uppfattar begreppet "slaviska flickor" som sexsymboler. Jag är inte säker på att det budskapet går hem dock. Däremot kommer alla chauvinistiska män att rösta på bidraget. Känsliga uppmanas blunda. Ni som gillar kitch a´la La Camilla skall titta då Polen entrar den massiva scenen med sitt färgsprakande nummer!

03.05.2014 kl. 16:04

Ukraina: Det är klart att jag inte kan göra det här oberörd

Ukrainas Mariya Yaremchuk har just haft sin presskonferans. Hon är stolt och glad över sitt nummer och det skall hon också vara. Ukraina har nästan alltid haft det bästa shownumret och så är fallet även denna gång. denna gång är det dock speciellt för Ukraina att delta. Att showa och vara glada kan vara tungt i tider som dessa. Mariya ger sin syn på saken.

Mariya har själv skrivit sin låt Tick Tock. Frågor om kläder och ganska onödiga detaljer är vanliga på de här presstillfällena. Här får man inte prata politik. Det är en musiktävling, punkt!
Och visst. Sanna Nielsen sa också att Eurovisionen visar att alla länder kan vara tillsammans - Join Us är också årets slogan. Och det är det som är grundidén med hela eurovisionen. Men på Ukrainas pressis låg ändå frågan i luften och till slut kom den.

"Hur har du klarat av att jobba med ett eurovisionsnummer under de tider som Ukraina nu går igenom".

Den annars så glada, söta och späda artisten blir plötsligt allvarlig. Tårarna är nära. Programledaren låter henne tala ut trots att politik inte får vara på tapeten här.

- Du, det är klart att jag inte kan gå oberörd igenom det här. Det har funnits tider då det känns väldigt jobbigt. Och stunder det inte gått att jobba. Men samtidigt vill jag göra alla i Ukraina stolta och glada och göra det absolut bästa jag kan. Konflikter tar slut, men musiken lever alltid vidare, säger sångerskan.

Orsaken till att politik inte får diskuteras i presstillfällena att alla länder skall känna sig välkomna som deltar och det är en musiktävling. Många artister vill heller inte bli inblandade i konflikter.

Men Mariya Yaremchuk drog hem en lång applåd efter inlägget.

Rysslands tvillingar fick ungefär samma fråga "Är ni oroliga över att konflikten mellan Ryssland och Ukraina kommer påverka hur folk röstar och att det kommer att påverka er negativt?

Svaret blev följande:

– Vi kom hit för att sjunga och det är det som är viktigt för oss, så det spelar ingen roll. Vi är här för att reprensentera vårt land.

Ja inte är det tvillingarnas fel. Undrar vad de svenska körtjejerna bakom Rysslands tvillingar tänker egentligen.

text och foto: David Lindström (för Nya Åland)

Se Ukrainas avanserade nummer från repetitionerna (det är inte så här det ser ut på tv-skärmarna:


02.05.2014 kl. 19:05

Isbjörnarna freakar i presscentret

Det gäller att gå dit där det är kul. De härliga isbjörnarna improviserar framför en webbsändning mitt i presscentret. Jag går fram och snackar lite med killarna. Låten har blivit mycket bättre nu när de sjunger på engelska istället för isländka. Det brukar vara tvärtom, men den här genren (brittpunk) är så förknippad med engelska att det faktiskt lyfter låten och texten som ju är oerhört viktig. LYSSNA PÅ DEN PUTIN!

Pollapönk har turnérat  i Europa med Blur och varit förband till Prodigy, Suede, Pulp och Sparta. Ingen av de 37 här kan komma med något liknande. Dessutom är det isländka inslaget en glad smällkaramell bland alla balladbedövningar.

02.05.2014 kl. 17:50

Undo unplugged på pressisen

Sanna charmade ett stort pressuppbåd på den andra presskonferensen som hölls efter dagens repetition.
Se Sanna sjunga UNDO UNPLUGGED
02.05.2014 kl. 16:44

Sanna Nielsens repetitioner är bättre än i Mellon

Sanna Nielsen är redan nu förhandstippad vinnare tilsammans med en handfull andra länder. Men Sannas andra repetition idag var så övertygande och snyggt att det börjar se ut som om Sverige skulle ta hem sin sjätte seger i ESC. Det strålar om henne, kamerajobbet är nu slipat med mer närbilder och ljussättningen är faktiskt ännu maffigare än vad den var i Melodifestivalen.

Nu visar Sanna sin scenklädsel för första gången. I svart klänning med med tyll, tyg och svarta glittrande pärlor. Sanna är stjärnan i natten. Bravo!

Jag träffade Sanna för en längre intervju igår. Hon var på strålande humör och bjud pä sig själv. Intervjun är reserverad för Tidningen Nya Åland och publiceras i tisdagens tidning inför första semifinalen där Sverige ju tävlar.

 

 

02.05.2014 kl. 14:25

Hersi Matmuja från Albanien sjöng bidraget som kom sjua för tio år sedan

Stämningar från Eurovision Fan Cafe i Köpenhamn. Årets albanska artist sjunger tio år gamla "Image of Love" av Anjeza Shahini
02.05.2014 kl. 11:32

Conchita charmade fansen med att sjunga Cheer

Conchita Wurst charmade alla igår på Eurosong Fan Cafe i Köpenhamn. Hon gav en öppenhjärtlig intervju och framförde tre sånger. Först sjöng hon låten som hon kom tvåa med i Österrikes uttagning för två år sedan.

Sedan sjöng hon givetvis årets bond-aktiga bidrag Rise Like A Phoenix.

Till slut sjöng hon Cheers Beleave. jag bandade en del med lite skakig kamera.

Återkommer med artikel om Conchita.

02.05.2014 kl. 10:44

Sannas snofsiga promotionmaterial

Verje år brukar de deltagande länderna dela ut påkostat specialtillverkat promotionmaterial till ackrediterade journalister och fans. Men de senare åren är det färre länder som gör det. Sverige har nästa aldrig gjort det och det har de fått kritik för. Christer Björkman har sagt att det inte lönar sig speciellt mycket, det är ju inte TV-tittarna som får materialet.

Efter min lyckade intervju med Sanna Nielsen fick jag en supersnoffsig lite svart låda med rosa omslag. Inuti var Sannan CD, och annat tryckt material. TACK FÖR DET.

Conchita Wurst, den skäggiga drag-artisten från Österrike hade delat ut skivor åt alla som jobbade i presscentret verkade det som. KUL! Jag gillar både Conchita och Sanna. Få se vem som vinner?

02.05.2014 kl. 10:31

Dramatisk start på Eurovisionsveckan

Jag är i Köpenhamn. Flög till värdstaden för Eurovision Song Contest för att följa evenmanget på plats. Jag hade sovit två timmar eftersom flyfet gick 6.30.

Ombord på planet pratade jag med ett äldre par. Mannen var 80 år. Han skulle till Italien och lära sig italienska i språkskola. Tufft tyckte jag.

Plötsligt i samtalet segnade mannen totalt i hop och såg livlös ut. Jag sprättade upp ur stolen och flög på en flygvärdinna så hon spille ut kaffe.

Snabbt fick vi en läkare som befann sig på planet och mannen fick syrgas och kvicknade till. Han hade troligen svimmat av högt blodtryck då inte han heller hade sovit. Tur att den söta gubben lever. Jag bar ut hans väska och hjälpte frun att förklara för ambulanspersonalen på engelska vad som hänt. Fick sedan rusa genast till Sanna Nielsens hotell för att göra en intevju med stjärnan. Den publiseras på bloggen då den publicerats i Nya Åland. På kvällen var jag på Eurovision Fan Cafe. Träffade Armeniens och Österriskes sångare Aram Mp3 och conchita Wurst. Laddar snart upp material. Så här ser min lägenhet ut som jag hyrt från Airbnb. Rekommenderar verkligen att hyra lägenhet via airbnb. Om du registrerar dig på sidan gör det via mig så får du 18€ rabatt första gången du hyr rum eller lägenhet. Och 18€ för varje ny kund du värvar. Jag är supernöjd. Med denna adress får du rabatt om du fyller i "ange värvningskod" www.airbnb.se/c/dlindstrom
Bilden är tagen med min iPad nu. Airbnb finns också som behöndig app. Du får 54€ om du själv börjar hyra ut rum eller lägenhet om du anger koden ovan.

02.05.2014 kl. 10:19

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!