Stort MELLO-SPECIAL i dagens Nya Åland

Jag borde kanske vara lojal mot min tidning och vänta tills imorgon med mitt mellospecial här på bloggen. De säljer ju lösnummer på löpet med detta. (vilket jag tycker är kul förstås). Det är 11:e året på raken jag skriver för tidningen och jag åker givetvis till Köpenhamn för att rapportera mer.
Jag publicerar detta på bloggen för alla er som inte kan köpa Nya Åland och jag är rätt säker på att det inte är så många på Åland som kollar in min blogg, so what the f*ck, I´m busy doin´nothing, här få ni hela köret.

KLICKA PÅ BILDEN

Mina betyg i dagens Nya Åland på Mellofinalen

Sanna mina ord – vinnaren heter Nielsen

1. Anton Ewald
Natural
***

Det här är en stark vinnarkandidat på pappret. Bra poplåt med tjejfavorit som kan dansa och sjunga. Förlåt, det var just det – Anton kan inte sjunga rent när han dansar. Jag får göra en reträtt. Min förhandstippade vinnare (påstod jag i Nyan i januari innan jag hört låtarna) kan inte göra en Eric Saade, dvs första året blanda sig i tätstriden vid debuten och sedan vinna året därpå. Nada!

2. Ellen Benediktson
Songbird
***

Grymt vacker. Ellen sjunger med känsligt countryvibrato om en sångfågel, som för övrigt är priset man får om man vinner Mellon. Hon låter som en ung Dolly Parton. Likheten med Anna Bergendahls vinnarlåt ”This is My Life” är slående. Anna gick inte ens till final i ESC. Det är ju ett dåligt omen. Ellen får nog ge sångfågeln till någon annan.

3. Alcazar
Blame It On The Disco
****

Effektivt bekant Alcazar-schlagerdisco som det fullkomligt gnistrar tolvpoängare om. Med en kul landning i discokula, snygg dans och effektiv tonartshöjning är paketet som gjort för att åka räkmacka till Köpenhamn och bli smörrebrød för hela Europa. Ett minus finns. Här saknas överaskningsaspekt som gör att folk vill ringa och rösta. Europajuryn kan dock rädda trion. Väl i Danmark är detta en vinnare!

4. Oscar Zia
Yes We Can
***

”Yes we can – ja vi kan stjäla lite här och där och få ihop en vinnare”, tycks tanken ha varit. Cheiron-soundet som kom med Brittney Spears är tillbaka. Så varför inte också stjäla hela scenshowen med tv-skärmar från ’N syncs nummer i MTV music video award 2000 med ”Bye bye bye”. En av låtskrivarna, David Kreuger har ju skrivit för Britney, Boyzone och Westlife. Att stjäla från sig själv får man väl. Och det funkar rätt bra.


5. Linus Svenning
Bröder
**

Nu skall vi ”skära bröd” i tre minuter. Gör en macka, titta på sympatiske Linus: Han går genom rutan. Fredrik Kempes Stiftelsen-släkting är enerverande effektiv. Man går ju och nynnar på melodin om dessa bröder dag ut och dag in. Det börjar bli lika enerverande som Linus på linjen. Kära bröder och systrar i Sverige, rösta klokt nu och låt detta endast förbli en radiohit.

6. Helena Paparizou
Survivor
****

Det Helena har gemensamt med Carola är att hon vunnit Eurovisionen en gång (2005 My Number One) och kommit trea på första försöket (som sångerska i Antique med ”Die for You” 2001). Med självsäker stjärnstatus kunde hon kanske charma den internationella juryn och kamma hem en tredje vinst, precis som Carola gjorde med Invincible. Men hon kan ha folket emot sig.

7. YOHIO
To the End
**

Det som kändes nytt och fräscht ifjol känns mer som en blasé upprepning i år.  Det hörs att det är Andreas Johnson som skrivit låten och med YOHIO vid micken blir det mer som en B-upplaga av The Ark. Det är snyggt producerat och bekant, men jag tror inte på japandockan i år. Hi ho, hejdå Yohio, det här är lamt.

8. Sanna Nielsen
Undo
*****

Det är sjunde gången Sanna försöker och nu har hon vinnarlåten. Det hade hon 2008 med Empty Room också. Då var hon folkets vinnare, men juryn ville skicka Charlotte Perellis HERO istället. Låt drömmen bli Sann(a) denna gång. Skicka Undo till Danmark. Väl där sjunger hon skiten ur resten av konkurrensen. Jag lovar!

9. Panetoz
Efter solsken
***

Jag älskar glädjen och partystämningen som infinner sig. Panetoz hör verkligen hemma i den här folkfesten.  Årets sommarplåga har landat redan  i mars.  De ägde ju sommarsverige även 2012 med sin ”Dansa pausa”. Hur många har inte dansat till den på Arken? En liknande låt skickade Norge till ESC 2011 (Haba haba). Det floppade dock rejält.

10. Ace Wilder
Busy Doin’ Nothin’
*****

Årets stöddigaste, roligaste och mest tidstrendiga låt. I dagens prestationssamhälle behöver vi en låt som Wilders, där det coolt konstateras att hon är Busy Doin´Nothin` och hon dessutom verkar nöjd med det. Ace röst låter som Kim Wilde och hennes låt för tankarna till Icona Pop. En megahit. Ace är ett ess i leken jag vill varna för. Räkna inte bort henne!


KRÖNIKA

Från fiasko till fint finalfält

Jag sällar mig till skaran med olyckskorpar som gnällt, stönat och stånkat över årets Melodifestivalen.  Det har varit den sämsta upplagan någonsin av helhetskonceptet med fyra semifinaler, andra chansen och final (något man började med år 2002).
Orsaken är att vi haft ovanligt många urusla låtar. Av årets 32 sånger gav jag betyget en stjärna eller ett stort minus till 13 bidrag. Så låga betyg har jag aldrig delat ut. Ett oinspirerat programledarpar gjorde saken ännu sämre. De har sett obekväma ut med sitt dåliga manus och till skillnad från sina föregångare varit tvungna att läsa i sina manuskort. Förra veckan fick programledarna friare händer och programmet blev genast mycket bättre. Jag tror också att vi börjar ledsna lite på alla viftande ballonger och inslag som upprepas varje år. Mellon behöver förnyas. Varför inte tre deltävlingar med tio låtar i varje, istället för fyra med åtta låtar.

Jag hör däremot inte till dem som tycker det var bättre förr med schlager på lager. Jag gillar bredden och tanken att ge något åt var och en. Och trots att vi haft många riktiga bottennapp till låtar i år, har Sverige fått fram ett resultat. Folket har plockat russinen ur den torra kakan och fått fram ett festligt finalfält till slut. Mitt snittbetyg på de tio är bättre än ifjol. Möjligen hade jag bytt ut YOHIO mot Outtriggers ECHO. Skönt att vi slapp Martin Stenmarks pekoral eller Dr Albans fjaskoförsök till nytändning. Årets mest underskattade låt är Josef Johanssons “Hela natten”. Lyssna på den på nytt.

”Nyans tips: Anton Ewald eller Sanna Nielsen vinner Mellon ”, så skrev jag i Nya Åland den sista januari i år innan Mellon startade. Då hade jag inte hört en enda låt och baserade min tippning på faktorer som låtskrivare, trendkurva och andra aspekter. Jag håller fast vid Sanna och tvivlar nu starkt på Anton eftersom han sjunger falskt och dessutom måste dela på Oscar Zias flickröster. Jag varnade för debutskrällar och årets heta nykomling är definitivt Ace Wilder. Kan hon lägga in ett ess i leken och skrälla? Kanske. Men jag tror ändå på Sanna eller Alcazar. Europajuryn gillar ESC-vinnaren Helena Paparizou. Juryn har 50% makt i omröstningen, men är folk hemma i sofforna lika tagna av Helenas kyliga schlagersmocka? Hon är diva och hon känns lite beräknande. Jag tror folket röstar med hjärtat. Kempe har alla sina fyra låtar i final. Vilken bedrift. En av dom vinner.
Som vanligt gissar jag resultatet:
1. Sanna Nielsen
2. Alcazar
3. Ace Wilder
4. Anton Ewald
5. Helena Paparizou
6. Oscar Zia
7. YOHIO
8. Panetoz
9. Linus Svenning
10.  Ellen Benediktson
Mer på David Lindströms blogg
eurovision.ratata.fi

Så många stjärnor får de utslagna låtarna


ANDRA CHANSEN-bidrag
**** Outtrigger – Echo
Snygg heavymetal med bra refräng. ös, stålburar och Hannibal Lector-mask.
*** JEM – Love trigger
G:son har stulit härifrån och därifrån så det sprittar om det. Men det är snygga stölder.
** Ammotrack – Raise Your Hands
Inte lika bra som Outtigger, men en fungerande rocklåt som funkar i bilstereon.
** Martin Stenmarck – När änglarna går hem
Mot slutet tar det sig väl, men jag är glad att vi slapp detta pekoral.

** State Of Drama All We Are
En helt ok rockig pojkbandslåt med fotbollsrefräng. Men inte mer än så.

* Ellinore Holmer – En himmelsk sång
En himmelskt hemsk tråkig sång. Hon ylar igenom låten. Vad är det som är vackert med det?

Artisterna som inte gick vidare:

**** Josef Johansson – Hela natten
Årets mest underskattade låt. Var det kläderna som skrämde iväg svenskarna? En av få Mello-låtar från i år som jag fortfarande gillar att lyssna på.

****  Alvaro Estrella – Bedroom
En rolig discolåt.  Kul text, bra melodi och annorlunda rytm. Artisten övertygade inte.

**** Little Great Things – Set yourself free
Det här var för bra för att gå vidare. Samma intro som i Hanna Pakarinens tävlingsbidrag för Finland 2007 leave Me Alone.
** Pink Pistols – I am somebody
Alcazar och Army of Lovers i kombination. Tyvärr tar de sig själva på lite för stort allvar. Som Ryback sade i en intervju för finska YLE. Vissa artister har en låt för att föra fram sig själva, jag gillar artister som för fram låten.

*  Elisa Lindström – Casanova
En trött och opersonlig dansbandsdänga, tack och lov att den föll.

* Mahan Moin – Aleo
Hemsk röst och gräslig låt. Det skär i mina öron.

* Manda – Glow
Den här bagatellen har alla glömt redan.
* EKO - Red
Åttiotalssyntar i rörig låt med blek sångerska gick inte hem alls. Hon kom sist och bra var det.
* Shirley Clamp - Burning Alive
Gapig ballad som inte ger mig några känslor över huvud taget. Synd om Shirley Clamp. Hon förtjänade bättre.
* CajsaStina Åkerström "En enkel sång"
Sömning visballad. Gillar Åkerströms röst, men det är allt.
* Dr Alban & Jessica Folcker - Around The World
No Coke II funkar inte idag. Falsksjungade tandläkare. Tur att den föll.
* Linda Bengtzing – Ta mig
Framststressad poplåt med 80-talsinfluenser. Synd på Linda, men den här stilen passade inte.

* I.D.A – Fight me if you dare
En menlös rocklåt utan själ. Glömd imorgon!

- (minus) Sylvester Schlegel – Bygdens son
Det sämsta i Melodifestivalen på mycket länge!
- (minus) The refreshments – Hallelujah
Jag HAAAAATAR sånt här drävel. Glömd för evigt.

- Janet Leon – Hollow
Helt oförklarligt hur detta kunde komma med i årtes låtskörd. Låter som en dålig stöld utan egna idéer.
Publicerad 07.03.2014 kl. 07:51

Vilken Kempe du är Fredrik - lyssna på hans 28 hitsFredrik Kempe har tävlat med hela 26 låtar i Melodifestivalen. 25 gånger i den svenska uttagningen och en gång i den norska, som han vann.
Melodifestivalen har han vunnit tre gånger; 2008 - Hero med Charlotte Perrelli, 2009 - La Voix med Malena Ernman, 2011 - Popular med Eric Saade.

I år fick Fredrik Kempe med fyra låtar bland de 32 som tävlar i Melodifestivalen. Som bekant går tio till final och Kempe fick med ALLA sina fyra kompositioner till final. Vilken bedrift! En av dem kommer och vinna tror jag.

I så fall blir det femte gången Kempe har en låt med i ESC.
I år tävlar han med följande låtar:

"Undo"  Sanna Nielsen
"Bröder"  Linus Svenning 
"Blame It on the Disco"  Alcazar
"Yes We Can"  Oscar Zia 

Jag har sammanställt en lista med Fredrik Kempes kompositioner (även hans egna hits där han själv sjunger) Lyssna här:
 

Lyssna på Sveriges radios intervju med Fredrik

Publicerad 04.03.2014 kl. 21:51

Clubversion av Helena Paparizous Survivior

https://soundcloud.com/stormby/helena-paparizou-survivor
Publicerad 04.03.2014 kl. 20:13

Fantastisk parodi på årets Melodifestival

Missade du vilka låtar som gick till final i Melodifestivalen? Var lugn här är en snabbgenomgång. Kolla Daniel Norberg & Emil Norbergs fantastiska parodi. De här killarna har hjärtat på rätta stället för Mellon. KUL!
Publicerad 04.03.2014 kl. 18:47

Lyssna till 26 av Melodifestivalens låtar på min Spotifylista!

Publicerad 23.02.2014 kl. 01:37

10 år efter ESC-vinsten. Ruslana vädjar till Europa om hjälp: Inför sanktioner annars inleder jag hungerstrejk

Igår höll Ruslana ett allvarsamt och känslofullt anförande inför europaparlamentet. Hon utmålade den sittande presidenten som en terrorist som dödar sitt folk. I slutet av anförandet uttryckte hon med bestämd röst att hon inleder hungerstrejk om inte europaparlamentet omedelbart inleder sanktioner mot den sittande presidenten.

Jag var själv i Kiev (bilden) under Eurovisionen 2005 och jag har träffat den modige Ruslana under två tillfällen. Jag känner att det inte är läge att skriva om Melodifestivalen en dag då hundratals människor dör i Kiev för att de kämpar för sina liv för att behålla rätten att förbli ett fritt folk i ett självständigt land.

Det har gått tio år sedan Ruslana vann Eurovisionen för sitt stolta folk i Ukraina med låten Wild Dances. Landet lyste av optimism för framtiden. Den oranga revolutionen hade segrat och Ukraina skulle äntligen närma sig Europa. Ruslana var personlig vän med Viktor Jusjtjenko som tillträdde som president samma år som Kiev ordnade Eurovisionen. Den oranga revolutionen grusades dock sönder av interna konflikter och ärkefienden Viktor Janukovytj kunde återta makten. De nya takterna visade sig omedelbart då han fängslade oppositionsledaren  Julia Tymosjenko.
 

Läs nedan vad Ruslana sa, eller se på videoklippet från YouTube.

Några av Ruslanas modiga och starka ord inför Europaparlamentet:

"Det här är ingen konflikt
Det här är ingen revolution
Det här är inget medborgarkrig

Det här er ett krig som president Viktor Janukovytj för mot sitt eget folk

Alla beslut är gjorda av honom och endast honom själv.

Han har stängt, metron, tystat radio och tv och blockerat vägar.
Janukovytj är personligen ansvarig för vad som händer i Ukraina. Hans handlingar är kriminella. Det är terror mot hans eget folk.

Vad som händer just nu förvånar mig inte. Janukovytj är en diktator, Han använder all makt, alla trupper och alla styrkor för att döda vårt folk.

Vi vet att ordern varit att döda alla som är emot regimen, det finns inga illussioner mer.

Jag tänker låta mig själv att utrycka min rätt och avsluta mitt tal på ett mycket kritiskt sätt

Det är kriminella provokatörer, det är aggressioner från Janukovytj sida. Men vi ber om en fredliga protester, alla ledare från oppositionen, alla medborgare. Vi vill ha en fredlig lösning. Vi vill komma hem levande.
Vi är patrioter, men vi är inte fascister.
Vi vill rädda vårt land , vårt folk och vår självständighet.
Om ni inte inleder sanktioner, kommer jag att inleda hungerstrejk!"

WHY - låten som Geir Rönning sjöng i Kiev passar så in idag! Lyssna.

Publicerad 20.02.2014 kl. 19:32

EBU:s officiella sajt knäpper Ryssland på näsan och välkomnar speciellt gay-folket till Köpenhamn

Den officiella EBU-sajten  www.eurovision.com visar tydligt sin gay-vänliga inställning. Nu då Köpenhamn står värd, framkommer också stadens välkomnande och liberala inställning till queer-folket tydligt. (det är organisationen EBU som har det yttersta ansvaret för Eurovisionen). På sajten finns en egen flik där man kan klicka sig fram till Gay-copenhagen. Läs min egen kommentar till detta längst ned.

SÅ HÄR SKRIVER WWW.EUROVISION.COM på sin hemsida

(fritt översatt till svenska av mig): "Love of freedom. Freedom to love." Det var parollen under World Outgames 2009 i Köpenhamn, och det har aldrig varit mer sant i Köpenhamn än i dag då vi går mot Eurovision Song Contest 2014 i staden. Invånarna i Köpenhamn är öppna, avslappnade och toleranta. Huvudstaden har länge varit en fristad för både homosexuella danskar och besökare. Här kan du vara fri, säker, öppen och väst av allt - du kan vara dig själv.

Danmark har alltid legat i täten då det gällt att stifta lagar för att säkra jämlikhet för homosexuella män och lesbiska.
Köpenhamn är en avslappnad stad, där attityder till bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner är liberala och fördomsfria. HBT-samhället mixas friare här än i många andra storstäder runt om i världen.

SE SAJTENS GAY-VÄLKOMNANDE REKLAMVIDEO:

MIN KOMMENTAR:

Det här är givetvis glädjande och välkommet, men inte helt okontroversiellt. EBU ratar låtar som har politiskt budskap och de har varit försiktiga tidigare med vad den officiella sajten har för innehåll. Man vill ändå respektera alla länders medverkan. Att man nu väljer att aktivt välkomna det eurovisionsglada regnbågsfolket till Köpenhamn är hur man än ser det ett ställningstagande. Det är en markering att ALLA ÄR VÄLKOMNA TILL KÖPENHAMN!. Den markeringen syntes inte i Azerbajdzjan. I vörjan av Baku-veckan stängdes "homovänliga" eurovisionssajter ner genom en hackning som raderade allt innehåll. Drabbad blev bland annat den största fansajten esctoday.com. Vem som låg bakom sabotaget inte officiellt. Då Belgrad arrangerade fick de accrediterade en varning att man inte skulle "provocera genom att visa sin kärlek öppet". Då Moskva arrangerade slog man ner folk i prideparaden och nu då den omskrivna antihomolagen trätt i kraft är det definitivt inte ok att vara homovänlig i Ryssland. Titta på Sotchi inför olympiaden. Köpenhamn vill verkligen visa tydligt att bögar, flator och transperoner är hjärtligt välkomna - allt under devisen #JoinUs.

Publicerad 15.02.2014 kl. 19:49

Linnea Henriksson ändrade reglerna i musiktävlingen efter mitt mejl

Följande blogginlägg har inte så mycket med ESC eller Mellon att göra, men är intressant för dig som skriver, producerar och skapar musik och som drömmer om att komma i stjärnglansen i Sverige. Du får skicka in din egen version av Linnea Henrikssons "Halmstad". Vinnaren släpps på Spotify och uppmärksammas stort som en del i Linneas marknadsföring.

Linnea Henrikssons nya skiva får betyget 4 av 5 i både Expressen och Aftonbladet idag. Hon hade ett ovanligt och roligt sätt att marknadsföra skivan på. Hon lät fem artistkolleger göra egna versioner av Cecilia innan hon själv släppte den på skiva. Petra (September) Marklunds version är fantastisk.

Nu spinner Linnea och hennes skivbolag vidare på idén. Nu får vem som helst skicka in sin version av hennes låt Halmstad. Jag tipsade några vänner som skriver musik i Finland, men märkte att man i reglerna måste vara "folkbokförd i Sverige". Jag skrev till Linnea och undrade varför denna dumma regel. Varför dissa den fina chansen att få höra Halmstad sjungas på klingande finlandssvenska, undrade jag. Det dröjde inte länge innan svaret kom från skivbolaget:

"Hej David,

Stort tack för ditt mail och vad roligt att du gillar Cecilia-idén! Vi kommer (tack vare ditt mail) uppdatera våra tävlingsvillkor och det kommer därmed vara okej för dina vänner från Finland att vara med och tävla. Förhoppningsvis kommer vi ha möjlighet att utöka tävlingen till hela Norden. Det kommer vara svenska bestämmelser som gäller kring tävlingsreglerna.

Lycka till och vi ser fram emot att höra dina vänners versioner!

Trevlig helg,
Team Linnea Henriksson"

Spela in din version av Linneas låt HALMSTAD

Nu vill Linnea höra din version!
Fantastiska Petra Marklund, Invader Ace, The Royal Concept, Marlene och John de Sohn har redan gjort sina versioner av Cecilia – nu vill Linnea höra hur DIN version av Halmstad låter i din version! Text, noter och delar kan laddas ner från länken nedan.

ALLT OM TÄVLINGEN HÄR

Så här låter Linneas egen version som du skall skriva om:

Tidigare fick som sagt fem artister göra egna versioner av Linneas låt Cecilia. Här är Petra Marklunds version:

Publicerad 14.02.2014 kl. 16:17

Betyg på alla MELLO-låtar hittills 2014

Jag har legat lågt med skriverier kring Melodifestivalen på Bloggen. Dels för att ni hittar mer relevant och bättre info från Melodifestivalens egen sida eller andra svenska sajter. Men visst tittar jag och visst har jag åsikter. Om programledarna har jag skrivit skilt i bloggen, läs det. Så här tycker jag helt kort om bidragen hittills.

TILL FINAL

**** Alcazar - Blame it On The Disco
Effektivt bekant Alcazar-schlagerdisco som det fullkomligt gnistrar tolvpoängare om. Med en kul landning i discokula, snygg dans och effektiv tonartshöjning är paketet som gjort för att åka räkmacka till Köpenhamn och bli smörrebrød för hela Europa. Ett minus finns. Här saknas överaskningsaspekten som gör att folk vill ringa och rösta. Europajuryn kan dock rädda trion. Väl i Danmark är detta en vinnare!

*** Anton Ewald – Natural
Det här är en stark vinnarkandidat på pappret. Bra poplåt med tjejfavorit som kan dansa och sjunga. Förlåt, det var just det – Anton kan inte sjunga rent när han dansar. Kan inte göra en Eric Saade, dvs första året blanda sig i tätstriden vid debuten och sedan vinna året därpå. Nada!
 

*** Ellen Benediktson –  Songbird
Påminner mycket om Anna Bergendahl. Vackert, men varning. Anna gick inte ens till final i ESC.

*** YOHIO –  To the End
Låter väldigt mycket Andreas Johnson som också skrivit låten. Jag gillar fenomenet YOHIO, men han är ärligt talat ganska blek bakom sminket. Verkar nästan lite tafatt.

*** Panetoz – Efter solsken
Efter andra lyssningen förstod jag hitpontetialen och att detta faktiskt var party och medryckande. Fast lite tjatigt ändå.

***** Sanna Nielsen – Undo
Bäst i år! Och jag hoppas hon vinner ALLT. Det är Sanna värd, sanna mina ord. Så UNDOrbart!

*** Oscar Zia - Yes We Can
Stulet nummer från N´Sync, stulen låt från Backstreet Boys och en Oscar Zia som faktiskt sjunger lite orent och inte alls har så stark röst. Fotbollsrefrängen sha la la la blir lite tjatig.

**** Helena Paparizou – Survivor
En oförtjänt ratad låt. Här fanns ju något nytt och fräscht. Gillar den! Finns det ett rasistiskt motstånd mot Helena? Hon blir inte folkkär i Sverige verkar det som.

*** Ace Wilder - Busy Doin Nothin
Wilders attityd och sjävförtroende lyste då hon uppträdde. Jag förstod direkt att kidsen skulle rösta den här till final. För mig var det ingen skräll. Låter som Icona Pop.

*** Linus Svenning – Bröder
Lite tjatig men fungerande "känn sympati med mej"-ballad av Kempe. Linus går det ju inte att tycka illa om.
 

TILL ANDRA CHANSEN

**** Outtrigger – Echo
Snygg heavymetal med bra refräng. ös, stålburar och Hannibal Lector-mask funkar och skulle funka även i ESC. Måste vinna Andra chansen.

** Ammotrack – Raise Your Hands
Inte lika bra som Outtigger, men en fungerande rocklåt som funkar i bilstereon.

* Ellinore Holmer – En himmelsk sång
En himmelskt hemsk tråkig sång. Hon ylar igenom låten. Vad är det som är vackert med det?

*** JEM – Love trigger
G:son har stulit härifrån och därifrån så det sprittar om det. Men det är snygga stölder. Trendriktigt och effektivt.

** Martin Stenmarck – När änglarna går hem
Den tröga inledningen är ett enda stort frågetecken. Mot slutet tar det sig och när låten är slut har den kommit i gång och blivit en chlager på riktigt. Men jag vet inte, Martin är och har aldrig varit min favvis.

** State Of Drama "All We Are"
En helt ok rockig pojkbandslåt med fotbollsrefräng. Men inte mer än så.
 

Artisterna som inte gick vidare:

*  Elisa Lindström – ”Casanova”
En trött och opersonlig dansbandsdänga, tack och lov att den föll.

****  Alvaro Estrella – ”Bedroom”
Va sjutton, här har vi ju en rolig discodänga. Nej, varför föll den? Kul text, bra melodi och annorlunda rytm. Blir en hit tror jag.

* Mahan Moin – ”Aleo”
Hemsk röst och gräslig låt. Det skär i mina öron.

- (minus) Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”
Det sämsta i Melodifestivalen på mycket mycket läng!

- (minus) The refreshments – Hallelujah
Jag HAAAAATAR sånt här drävel.

**** Little Great Things – Set yourself free
Det här var för bra för att gå vidare. Samma intro som i Hanna Pakarinens tävlingsbidrag för Finland 2007 leave Me Alone.

** Pink Pistols – I am somebody
Alcazar och Army of Lovers i kombination. Tyvärr tar de sig själva på lite för stort allvar. Som Ryback sade i en intervju för finska YLE. Vissa artister har en låt för att föra fram sig själva, jag gillar artister som för fram låten.

* Manda – Glow
Den här bagatellen har alla glömt redan.

* EKO - Red
Åttiotalssyntar i rörig låt med okarismatisk sångerska gick inte hem alls. Hon kom sist och bra var det.

* Shirley Clamp - Burning Alive
Gapig ballad som inte ger mig några känslor över huvud taget. Synd om Shirley Clamp. Hon förtjänade bättre.

* CajsaStina Åkerström "En enkel sång"
Sömning visballad. Gillar Åkerströms röst, men det är allt.

* Dr Alban & Jessica Folcker - Around The World
No Coke II funkar inte idag. Falsksjungade tandläkare och Jessica övertygade inte heller. Tur att den föll.

* Linda Bengtzing – Ta mig
Framststressad poplåt med 80-talsinfluenser. Orkar inte lyssna på felr än en gång. Synd på Linda.

* I.D.A – Fight me if you dare
En menlös rocklåt utan själ. Glömd imorgon!

**** Josef Johansson – Hela natten
Årets mest underskattade låt. Var det kläderna som skrämde iväg svenskarna? En av få Mello-låtar från i år som jag fortfarande gillar att lyssna på.

* Janet Leon – Hollow
Helt oförklarligt hur detta kunde komma med i årtes låtskörd. Låter som en dålig stöld utan egna idéer.

Publicerad 10.02.2014 kl. 17:51

Sanna mina ord vad bra du är, Sanna!

Sanna Nielsen är blott 29 år och hon är redan i sin sjunde final i Melodifestivalen. Det är på tiden att hon vinner hela tjottaballongen. Hon är värd det. Ingen har en röst som Sanna och hon har igen en toppenlåt i år. "Undo" är faktiskt den enda hittills som håller fem plus-kvalitet.

Jag blickar tillbaka och minns Sannas alla mello-låtar Så bra var de.

Sanna Nielsen medverkan i Melodifestivalen

***
2001 - Igår, Idag
3:a (vinnare Lyssna till ditt hjärta med FRIENDS)

****
2003 - Hela världen för mig

5:a (Vinnare Give Me Your Love med FAME)

****
2005 - Du och jag mot världen
(duett med Fredrik Kempe)
8:e (vinnare "Las Vegas med Martin Stenmark)

***
2007 - Vågar du, vågar jag

7:e (vinnare "The Worrieng Kind" med The Ark)

*****
2008 - Emty Room

2:a (vinnare HERO med Charotte Perrelli)

****
2011 - I´m In Love

4:e (vinnare Eric Saade med Popular)

*****
2014 - UNDO

Bör vinna!


Sanna Nielsen - Undo (Melodifestivalen 2014... by EurovisionMemoriesGreece
Publicerad 10.02.2014 kl. 17:09

SvT, varför alltid gubbe och tjej som programledare? Jag har förslag på nästa års radarpar!

Först vill jag säga att PROGRAMLEDARNA i årets melodifestival, Nour el Refai och Anders Jansson fått ett manus som är under all kritik. Skit och inget annat. Sämre humor har inte serverats sedan systemet med deltävlingar startade. Verkligen uselt. Det märks att stackars Nour inte är nöjd och känner sig obekväm. Hon är ju annars kul. Men töntigast av alla är ändå Anders Jansson. timingen sitter inte alls.

Jag har reflekterat över en sak. Varför är programledarpar ALLTID en gubbe i kostym och en betydligt yngre, gärna snygg tjej? Nämn ett program på Sveriges Television eller ute i världen som har gjort tvärtom? En lite rund äldre dam i byxdräkt och en ung snygg kille i tuffa kläder! Här är mitt förslag på programledare till nästa års Mello.

Babben Larsson och William Spetz!

Jag har blivit upplyst av en reporter på QX om att jag har fel i mitt resonemang. I fallet MELLON måste jag krypa till korset och erkänna. Det här fick jag veta:

"Jag kan hålla med om att det känns så "i allmänhet" (har inga siffror där) men i MF?

2004: Charlotte Perrelli, Ola
Lindholm & Peter Settman (nej)
2005: Olika varje vecka (nej)
2006: Lena PH (nej)
2007-2008: Kristian Luuk (nej)
2009: Petra Mede (nej)
2010: Måns 27 och Christine 39 (omvänt)
2011: Marie 30 och Richard 47
2012: Sarah, Gina, Helena (nej)
2013: Gina 23 och Danny 27 (knappast "gammal gubbe" och ung tjej, va? Mera jämngammalt?)

Innan i år har det alltså skett en gång på de senaste tio åren - och då har dessutom funnits ett sådant omvänt exempel du frågar efter?"

KOMMENTAR TILL DETTA: Tycker fortfarande att det är för många gubbar på TV. Oldsberg och Kronér i alla ära, men var är brudarna? Och det har faktiskt ännu inte hänt att man haft en äldre kvinna och en yngre man som programledarpar. Det var det som var pointen.

Publicerad 10.02.2014 kl. 16:47

Alexander Rybak: Finland vinner Eurovision 2014

Alexander Rybak råkade vara i Finland samtidigt som UMK-finalen. Han hann precis komma och se finalen på plats i Barona Arena efter att ha uppträtt på Susann Sontags 50-årsfest i Ingo Arena. Rybak öser beröm över bandet Softengine.

I UMK Plus, som sändes på webben direkt efter finalen, fick Frida Lindholm en pratstund med eurovisionsvinnaren från Norge. Hon frågade vad han tyckte om Softengine och om de var de rätta vinnarna.

- Definitvit! Här är många bra, men jag ser så många artister som använder musiken för att promota sig själva. Men Softengine använder sig själva för att promota musiken - och det är så mycket bättre.

Frida frågar vidare: Tror du att de kan vinna?

- Om de har samma energi och fortsätter att göra det från hjärtat. Jag ser ett gäng pojkar som verkligen älskar musik. Många artister tycker bara om sig själva. Man kan verkligen se att så inte är fallet med Softengine, så om ni inte vinner med detta får väl jag skriva en låt åt er, skämtar Rybak.

Frida vill ha råd från Rybak: "Du har säkert gjort en hel del misstag på vägen. Vilka misstag får Softengine inte göra"

-De borde inte vara rädda för att göra sina egna misstag. Det är mitt största råd jag kan ge dem.

Alexander Rybak öser beröm över produktionen.

- Jag älskar verkligen Finland. Det är så roligt att vara tillbaka. Ni gör allt med hjärtat - allt från scenen till...  ja allt!

Alexander var själv en av huvudgästerna i mellanakten när Kuunkuiskaajat van euroviisut för några år sedan. Också då menade han att Finland var hans land i norden. Han skrev till och med en sång som heter "Suomi".

SE HELA UMK PLUS MED FRIDAS INTERVJU HÄR

Bilden är ett skärmklipp från tv-programmet.

Slutresultatet för Softengine i siffror

Jury result

    1. Softengine – Something better   38
    2. Mikko Pohjola – Sängyn reunalla   35
    3. MIAU – Love/Drug   32
    4. Hukka Ja Mama – Selja 28
    5. Lauri Mikkola – Going down   23
    6. Clarissa ft. Josh – Top of the world   20
    7. Hanna Sky – Hope   19
    8. Madcraft – Shining bright   13

Publikröster

1. Softengine: 28,28 %
2. Mikko Pohjola: 19,48 %
3. Miau: 13,94 %

övriga röster från telefonrösterna publicerades inte.

 

Publicerad 05.02.2014 kl. 17:40

Tre programledare i ESC2014 presenteras

Danmark var snabba att ge tillbaka för "danmarksmobbningen"  i Mellon i lördags. När man idag presenterade de tre programledarna sade man "I Sverige hade man bara en, vi vill göra både danskar stolta och européer glada. Därför har vi valt ut tre programledare. En värdig som står för den så viktiga poängräkningen, en oberäknelig som skall komma med det oväntade och en klassisk värd som man kan relatera till."

Här är de tre:

Publicerad 04.02.2014 kl. 18:10

Krista Siegfrids nya singel Cinderella

Krista Siegfrids hade en show som heter duga som mellanakt i årets UMK14. Krista framförde nya låten Cinderella. Här låter den:

 

Publicerad 02.02.2014 kl. 20:33

Bilderna från UMK14

Här är utvalda bilder från UMK14.

BILDERNA FINNS PÅ FLICKR

Foto: David Lindström

 

Publicerad 02.02.2014 kl. 19:58

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!