10 år efter ESC-vinsten. Ruslana vädjar till Europa om hjälp: Inför sanktioner annars inleder jag hungerstrejk

Igår höll Ruslana ett allvarsamt och känslofullt anförande inför europaparlamentet. Hon utmålade den sittande presidenten som en terrorist som dödar sitt folk. I slutet av anförandet uttryckte hon med bestämd röst att hon inleder hungerstrejk om inte europaparlamentet omedelbart inleder sanktioner mot den sittande presidenten.

Jag var själv i Kiev (bilden) under Eurovisionen 2005 och jag har träffat den modige Ruslana under två tillfällen. Jag känner att det inte är läge att skriva om Melodifestivalen en dag då hundratals människor dör i Kiev för att de kämpar för sina liv för att behålla rätten att förbli ett fritt folk i ett självständigt land.

Det har gått tio år sedan Ruslana vann Eurovisionen för sitt stolta folk i Ukraina med låten Wild Dances. Landet lyste av optimism för framtiden. Den oranga revolutionen hade segrat och Ukraina skulle äntligen närma sig Europa. Ruslana var personlig vän med Viktor Jusjtjenko som tillträdde som president samma år som Kiev ordnade Eurovisionen. Den oranga revolutionen grusades dock sönder av interna konflikter och ärkefienden Viktor Janukovytj kunde återta makten. De nya takterna visade sig omedelbart då han fängslade oppositionsledaren  Julia Tymosjenko.
 

Läs nedan vad Ruslana sa, eller se på videoklippet från YouTube.

Några av Ruslanas modiga och starka ord inför Europaparlamentet:

"Det här är ingen konflikt
Det här är ingen revolution
Det här är inget medborgarkrig

Det här er ett krig som president Viktor Janukovytj för mot sitt eget folk

Alla beslut är gjorda av honom och endast honom själv.

Han har stängt, metron, tystat radio och tv och blockerat vägar.
Janukovytj är personligen ansvarig för vad som händer i Ukraina. Hans handlingar är kriminella. Det är terror mot hans eget folk.

Vad som händer just nu förvånar mig inte. Janukovytj är en diktator, Han använder all makt, alla trupper och alla styrkor för att döda vårt folk.

Vi vet att ordern varit att döda alla som är emot regimen, det finns inga illussioner mer.

Jag tänker låta mig själv att utrycka min rätt och avsluta mitt tal på ett mycket kritiskt sätt

Det är kriminella provokatörer, det är aggressioner från Janukovytj sida. Men vi ber om en fredliga protester, alla ledare från oppositionen, alla medborgare. Vi vill ha en fredlig lösning. Vi vill komma hem levande.
Vi är patrioter, men vi är inte fascister.
Vi vill rädda vårt land , vårt folk och vår självständighet.
Om ni inte inleder sanktioner, kommer jag att inleda hungerstrejk!"

WHY - låten som Geir Rönning sjöng i Kiev passar så in idag! Lyssna.

Publicerad 20.02.2014 kl. 19:32

EBU:s officiella sajt knäpper Ryssland på näsan och välkomnar speciellt gay-folket till Köpenhamn

Den officiella EBU-sajten  www.eurovision.com visar tydligt sin gay-vänliga inställning. Nu då Köpenhamn står värd, framkommer också stadens välkomnande och liberala inställning till queer-folket tydligt. (det är organisationen EBU som har det yttersta ansvaret för Eurovisionen). På sajten finns en egen flik där man kan klicka sig fram till Gay-copenhagen. Läs min egen kommentar till detta längst ned.

SÅ HÄR SKRIVER WWW.EUROVISION.COM på sin hemsida

(fritt översatt till svenska av mig): "Love of freedom. Freedom to love." Det var parollen under World Outgames 2009 i Köpenhamn, och det har aldrig varit mer sant i Köpenhamn än i dag då vi går mot Eurovision Song Contest 2014 i staden. Invånarna i Köpenhamn är öppna, avslappnade och toleranta. Huvudstaden har länge varit en fristad för både homosexuella danskar och besökare. Här kan du vara fri, säker, öppen och väst av allt - du kan vara dig själv.

Danmark har alltid legat i täten då det gällt att stifta lagar för att säkra jämlikhet för homosexuella män och lesbiska.
Köpenhamn är en avslappnad stad, där attityder till bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner är liberala och fördomsfria. HBT-samhället mixas friare här än i många andra storstäder runt om i världen.

SE SAJTENS GAY-VÄLKOMNANDE REKLAMVIDEO:

MIN KOMMENTAR:

Det här är givetvis glädjande och välkommet, men inte helt okontroversiellt. EBU ratar låtar som har politiskt budskap och de har varit försiktiga tidigare med vad den officiella sajten har för innehåll. Man vill ändå respektera alla länders medverkan. Att man nu väljer att aktivt välkomna det eurovisionsglada regnbågsfolket till Köpenhamn är hur man än ser det ett ställningstagande. Det är en markering att ALLA ÄR VÄLKOMNA TILL KÖPENHAMN!. Den markeringen syntes inte i Azerbajdzjan. I vörjan av Baku-veckan stängdes "homovänliga" eurovisionssajter ner genom en hackning som raderade allt innehåll. Drabbad blev bland annat den största fansajten esctoday.com. Vem som låg bakom sabotaget inte officiellt. Då Belgrad arrangerade fick de accrediterade en varning att man inte skulle "provocera genom att visa sin kärlek öppet". Då Moskva arrangerade slog man ner folk i prideparaden och nu då den omskrivna antihomolagen trätt i kraft är det definitivt inte ok att vara homovänlig i Ryssland. Titta på Sotchi inför olympiaden. Köpenhamn vill verkligen visa tydligt att bögar, flator och transperoner är hjärtligt välkomna - allt under devisen #JoinUs.

Publicerad 15.02.2014 kl. 19:49

Linnea Henriksson ändrade reglerna i musiktävlingen efter mitt mejl

Följande blogginlägg har inte så mycket med ESC eller Mellon att göra, men är intressant för dig som skriver, producerar och skapar musik och som drömmer om att komma i stjärnglansen i Sverige. Du får skicka in din egen version av Linnea Henrikssons "Halmstad". Vinnaren släpps på Spotify och uppmärksammas stort som en del i Linneas marknadsföring.

Linnea Henrikssons nya skiva får betyget 4 av 5 i både Expressen och Aftonbladet idag. Hon hade ett ovanligt och roligt sätt att marknadsföra skivan på. Hon lät fem artistkolleger göra egna versioner av Cecilia innan hon själv släppte den på skiva. Petra (September) Marklunds version är fantastisk.

Nu spinner Linnea och hennes skivbolag vidare på idén. Nu får vem som helst skicka in sin version av hennes låt Halmstad. Jag tipsade några vänner som skriver musik i Finland, men märkte att man i reglerna måste vara "folkbokförd i Sverige". Jag skrev till Linnea och undrade varför denna dumma regel. Varför dissa den fina chansen att få höra Halmstad sjungas på klingande finlandssvenska, undrade jag. Det dröjde inte länge innan svaret kom från skivbolaget:

"Hej David,

Stort tack för ditt mail och vad roligt att du gillar Cecilia-idén! Vi kommer (tack vare ditt mail) uppdatera våra tävlingsvillkor och det kommer därmed vara okej för dina vänner från Finland att vara med och tävla. Förhoppningsvis kommer vi ha möjlighet att utöka tävlingen till hela Norden. Det kommer vara svenska bestämmelser som gäller kring tävlingsreglerna.

Lycka till och vi ser fram emot att höra dina vänners versioner!

Trevlig helg,
Team Linnea Henriksson"

Spela in din version av Linneas låt HALMSTAD

Nu vill Linnea höra din version!
Fantastiska Petra Marklund, Invader Ace, The Royal Concept, Marlene och John de Sohn har redan gjort sina versioner av Cecilia – nu vill Linnea höra hur DIN version av Halmstad låter i din version! Text, noter och delar kan laddas ner från länken nedan.

ALLT OM TÄVLINGEN HÄR

Så här låter Linneas egen version som du skall skriva om:

Tidigare fick som sagt fem artister göra egna versioner av Linneas låt Cecilia. Här är Petra Marklunds version:

Publicerad 14.02.2014 kl. 16:17

Betyg på alla MELLO-låtar hittills 2014

Jag har legat lågt med skriverier kring Melodifestivalen på Bloggen. Dels för att ni hittar mer relevant och bättre info från Melodifestivalens egen sida eller andra svenska sajter. Men visst tittar jag och visst har jag åsikter. Om programledarna har jag skrivit skilt i bloggen, läs det. Så här tycker jag helt kort om bidragen hittills.

TILL FINAL

**** Alcazar - Blame it On The Disco
Effektivt bekant Alcazar-schlagerdisco som det fullkomligt gnistrar tolvpoängare om. Med en kul landning i discokula, snygg dans och effektiv tonartshöjning är paketet som gjort för att åka räkmacka till Köpenhamn och bli smörrebrød för hela Europa. Ett minus finns. Här saknas överaskningsaspekten som gör att folk vill ringa och rösta. Europajuryn kan dock rädda trion. Väl i Danmark är detta en vinnare!

*** Anton Ewald – Natural
Det här är en stark vinnarkandidat på pappret. Bra poplåt med tjejfavorit som kan dansa och sjunga. Förlåt, det var just det – Anton kan inte sjunga rent när han dansar. Kan inte göra en Eric Saade, dvs första året blanda sig i tätstriden vid debuten och sedan vinna året därpå. Nada!
 

*** Ellen Benediktson –  Songbird
Påminner mycket om Anna Bergendahl. Vackert, men varning. Anna gick inte ens till final i ESC.

*** YOHIO –  To the End
Låter väldigt mycket Andreas Johnson som också skrivit låten. Jag gillar fenomenet YOHIO, men han är ärligt talat ganska blek bakom sminket. Verkar nästan lite tafatt.

*** Panetoz – Efter solsken
Efter andra lyssningen förstod jag hitpontetialen och att detta faktiskt var party och medryckande. Fast lite tjatigt ändå.

***** Sanna Nielsen – Undo
Bäst i år! Och jag hoppas hon vinner ALLT. Det är Sanna värd, sanna mina ord. Så UNDOrbart!

*** Oscar Zia - Yes We Can
Stulet nummer från N´Sync, stulen låt från Backstreet Boys och en Oscar Zia som faktiskt sjunger lite orent och inte alls har så stark röst. Fotbollsrefrängen sha la la la blir lite tjatig.

**** Helena Paparizou – Survivor
En oförtjänt ratad låt. Här fanns ju något nytt och fräscht. Gillar den! Finns det ett rasistiskt motstånd mot Helena? Hon blir inte folkkär i Sverige verkar det som.

*** Ace Wilder - Busy Doin Nothin
Wilders attityd och sjävförtroende lyste då hon uppträdde. Jag förstod direkt att kidsen skulle rösta den här till final. För mig var det ingen skräll. Låter som Icona Pop.

*** Linus Svenning – Bröder
Lite tjatig men fungerande "känn sympati med mej"-ballad av Kempe. Linus går det ju inte att tycka illa om.
 

TILL ANDRA CHANSEN

**** Outtrigger – Echo
Snygg heavymetal med bra refräng. ös, stålburar och Hannibal Lector-mask funkar och skulle funka även i ESC. Måste vinna Andra chansen.

** Ammotrack – Raise Your Hands
Inte lika bra som Outtigger, men en fungerande rocklåt som funkar i bilstereon.

* Ellinore Holmer – En himmelsk sång
En himmelskt hemsk tråkig sång. Hon ylar igenom låten. Vad är det som är vackert med det?

*** JEM – Love trigger
G:son har stulit härifrån och därifrån så det sprittar om det. Men det är snygga stölder. Trendriktigt och effektivt.

** Martin Stenmarck – När änglarna går hem
Den tröga inledningen är ett enda stort frågetecken. Mot slutet tar det sig och när låten är slut har den kommit i gång och blivit en chlager på riktigt. Men jag vet inte, Martin är och har aldrig varit min favvis.

** State Of Drama "All We Are"
En helt ok rockig pojkbandslåt med fotbollsrefräng. Men inte mer än så.
 

Artisterna som inte gick vidare:

*  Elisa Lindström – ”Casanova”
En trött och opersonlig dansbandsdänga, tack och lov att den föll.

****  Alvaro Estrella – ”Bedroom”
Va sjutton, här har vi ju en rolig discodänga. Nej, varför föll den? Kul text, bra melodi och annorlunda rytm. Blir en hit tror jag.

* Mahan Moin – ”Aleo”
Hemsk röst och gräslig låt. Det skär i mina öron.

- (minus) Sylvester Schlegel – ”Bygdens son”
Det sämsta i Melodifestivalen på mycket mycket läng!

- (minus) The refreshments – Hallelujah
Jag HAAAAATAR sånt här drävel.

**** Little Great Things – Set yourself free
Det här var för bra för att gå vidare. Samma intro som i Hanna Pakarinens tävlingsbidrag för Finland 2007 leave Me Alone.

** Pink Pistols – I am somebody
Alcazar och Army of Lovers i kombination. Tyvärr tar de sig själva på lite för stort allvar. Som Ryback sade i en intervju för finska YLE. Vissa artister har en låt för att föra fram sig själva, jag gillar artister som för fram låten.

* Manda – Glow
Den här bagatellen har alla glömt redan.

* EKO - Red
Åttiotalssyntar i rörig låt med okarismatisk sångerska gick inte hem alls. Hon kom sist och bra var det.

* Shirley Clamp - Burning Alive
Gapig ballad som inte ger mig några känslor över huvud taget. Synd om Shirley Clamp. Hon förtjänade bättre.

* CajsaStina Åkerström "En enkel sång"
Sömning visballad. Gillar Åkerströms röst, men det är allt.

* Dr Alban & Jessica Folcker - Around The World
No Coke II funkar inte idag. Falsksjungade tandläkare och Jessica övertygade inte heller. Tur att den föll.

* Linda Bengtzing – Ta mig
Framststressad poplåt med 80-talsinfluenser. Orkar inte lyssna på felr än en gång. Synd på Linda.

* I.D.A – Fight me if you dare
En menlös rocklåt utan själ. Glömd imorgon!

**** Josef Johansson – Hela natten
Årets mest underskattade låt. Var det kläderna som skrämde iväg svenskarna? En av få Mello-låtar från i år som jag fortfarande gillar att lyssna på.

* Janet Leon – Hollow
Helt oförklarligt hur detta kunde komma med i årtes låtskörd. Låter som en dålig stöld utan egna idéer.

Publicerad 10.02.2014 kl. 17:51

Sanna mina ord vad bra du är, Sanna!

Sanna Nielsen är blott 29 år och hon är redan i sin sjunde final i Melodifestivalen. Det är på tiden att hon vinner hela tjottaballongen. Hon är värd det. Ingen har en röst som Sanna och hon har igen en toppenlåt i år. "Undo" är faktiskt den enda hittills som håller fem plus-kvalitet.

Jag blickar tillbaka och minns Sannas alla mello-låtar Så bra var de.

Sanna Nielsen medverkan i Melodifestivalen

***
2001 - Igår, Idag
3:a (vinnare Lyssna till ditt hjärta med FRIENDS)

****
2003 - Hela världen för mig

5:a (Vinnare Give Me Your Love med FAME)

****
2005 - Du och jag mot världen
(duett med Fredrik Kempe)
8:e (vinnare "Las Vegas med Martin Stenmark)

***
2007 - Vågar du, vågar jag

7:e (vinnare "The Worrieng Kind" med The Ark)

*****
2008 - Emty Room

2:a (vinnare HERO med Charotte Perrelli)

****
2011 - I´m In Love

4:e (vinnare Eric Saade med Popular)

*****
2014 - UNDO

Bör vinna!


Sanna Nielsen - Undo (Melodifestivalen 2014... by EurovisionMemoriesGreece
Publicerad 10.02.2014 kl. 17:09

SvT, varför alltid gubbe och tjej som programledare? Jag har förslag på nästa års radarpar!

Först vill jag säga att PROGRAMLEDARNA i årets melodifestival, Nour el Refai och Anders Jansson fått ett manus som är under all kritik. Skit och inget annat. Sämre humor har inte serverats sedan systemet med deltävlingar startade. Verkligen uselt. Det märks att stackars Nour inte är nöjd och känner sig obekväm. Hon är ju annars kul. Men töntigast av alla är ändå Anders Jansson. timingen sitter inte alls.

Jag har reflekterat över en sak. Varför är programledarpar ALLTID en gubbe i kostym och en betydligt yngre, gärna snygg tjej? Nämn ett program på Sveriges Television eller ute i världen som har gjort tvärtom? En lite rund äldre dam i byxdräkt och en ung snygg kille i tuffa kläder! Här är mitt förslag på programledare till nästa års Mello.

Babben Larsson och William Spetz!

Jag har blivit upplyst av en reporter på QX om att jag har fel i mitt resonemang. I fallet MELLON måste jag krypa till korset och erkänna. Det här fick jag veta:

"Jag kan hålla med om att det känns så "i allmänhet" (har inga siffror där) men i MF?

2004: Charlotte Perrelli, Ola
Lindholm & Peter Settman (nej)
2005: Olika varje vecka (nej)
2006: Lena PH (nej)
2007-2008: Kristian Luuk (nej)
2009: Petra Mede (nej)
2010: Måns 27 och Christine 39 (omvänt)
2011: Marie 30 och Richard 47
2012: Sarah, Gina, Helena (nej)
2013: Gina 23 och Danny 27 (knappast "gammal gubbe" och ung tjej, va? Mera jämngammalt?)

Innan i år har det alltså skett en gång på de senaste tio åren - och då har dessutom funnits ett sådant omvänt exempel du frågar efter?"

KOMMENTAR TILL DETTA: Tycker fortfarande att det är för många gubbar på TV. Oldsberg och Kronér i alla ära, men var är brudarna? Och det har faktiskt ännu inte hänt att man haft en äldre kvinna och en yngre man som programledarpar. Det var det som var pointen.

Publicerad 10.02.2014 kl. 16:47

Alexander Rybak: Finland vinner Eurovision 2014

Alexander Rybak råkade vara i Finland samtidigt som UMK-finalen. Han hann precis komma och se finalen på plats i Barona Arena efter att ha uppträtt på Susann Sontags 50-årsfest i Ingo Arena. Rybak öser beröm över bandet Softengine.

I UMK Plus, som sändes på webben direkt efter finalen, fick Frida Lindholm en pratstund med eurovisionsvinnaren från Norge. Hon frågade vad han tyckte om Softengine och om de var de rätta vinnarna.

- Definitvit! Här är många bra, men jag ser så många artister som använder musiken för att promota sig själva. Men Softengine använder sig själva för att promota musiken - och det är så mycket bättre.

Frida frågar vidare: Tror du att de kan vinna?

- Om de har samma energi och fortsätter att göra det från hjärtat. Jag ser ett gäng pojkar som verkligen älskar musik. Många artister tycker bara om sig själva. Man kan verkligen se att så inte är fallet med Softengine, så om ni inte vinner med detta får väl jag skriva en låt åt er, skämtar Rybak.

Frida vill ha råd från Rybak: "Du har säkert gjort en hel del misstag på vägen. Vilka misstag får Softengine inte göra"

-De borde inte vara rädda för att göra sina egna misstag. Det är mitt största råd jag kan ge dem.

Alexander Rybak öser beröm över produktionen.

- Jag älskar verkligen Finland. Det är så roligt att vara tillbaka. Ni gör allt med hjärtat - allt från scenen till...  ja allt!

Alexander var själv en av huvudgästerna i mellanakten när Kuunkuiskaajat van euroviisut för några år sedan. Också då menade han att Finland var hans land i norden. Han skrev till och med en sång som heter "Suomi".

SE HELA UMK PLUS MED FRIDAS INTERVJU HÄR

Bilden är ett skärmklipp från tv-programmet.

Slutresultatet för Softengine i siffror

Jury result

    1. Softengine – Something better   38
    2. Mikko Pohjola – Sängyn reunalla   35
    3. MIAU – Love/Drug   32
    4. Hukka Ja Mama – Selja 28
    5. Lauri Mikkola – Going down   23
    6. Clarissa ft. Josh – Top of the world   20
    7. Hanna Sky – Hope   19
    8. Madcraft – Shining bright   13

Publikröster

1. Softengine: 28,28 %
2. Mikko Pohjola: 19,48 %
3. Miau: 13,94 %

övriga röster från telefonrösterna publicerades inte.

 

Publicerad 05.02.2014 kl. 17:40

Tre programledare i ESC2014 presenteras

Danmark var snabba att ge tillbaka för "danmarksmobbningen"  i Mellon i lördags. När man idag presenterade de tre programledarna sade man "I Sverige hade man bara en, vi vill göra både danskar stolta och européer glada. Därför har vi valt ut tre programledare. En värdig som står för den så viktiga poängräkningen, en oberäknelig som skall komma med det oväntade och en klassisk värd som man kan relatera till."

Här är de tre:

Publicerad 04.02.2014 kl. 18:10

Krista Siegfrids nya singel Cinderella

Krista Siegfrids hade en show som heter duga som mellanakt i årets UMK14. Krista framförde nya låten Cinderella. Här låter den:

 

Publicerad 02.02.2014 kl. 20:33

Bilderna från UMK14

Här är utvalda bilder från UMK14.

BILDERNA FINNS PÅ FLICKR

Foto: David Lindström

 

Publicerad 02.02.2014 kl. 19:58

RÄTT BAND VANN!

Finland har valt sin reprensentat till Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Softengine från Seinäjoki vann!

Mikko Pohjola var min favorit. Softengine var min tvåa. Båda är alternativ. Men efter att ha sett kvällens show är jag rätt säker på att Softengine ändå var det rätta valet. Det var både domarnas och publikens favorit. Även om de själva inte ville kalla sig för Finlands Coldplay så var det just det som de flesta i publiken associerade bandet med.

Jag fick en kort pratstund med bandet som var smått shockade över vinsten. Ingen av de unga killarna hade kunnat drömma om att vinna UMK.

- Vi är grymt stolta över att få reprensentera Finland säger bandets trummis Tuomo Alarinta.
Ingen av killarna i bandet har förberett sig på en eventuell vinst.

- Vi får ju justera om tidtabellen helt. Vi har material färdigt för en platta, men nu får vi se när vi på riktigt har tid att gå in i studion, säger solisten Topi Latukka.

Så här skrev ja om banden innan tävlingen: "Coldplay/The Killers med punkigt inslag. Låter bra. Blev bättre och bättre. EN HIT!
Ungt piggt band som utsrålar livglädje och gnista. Bra röst. Speciellt det bräckliga i slutet och falsetten.  Internationellt gångbart. Kandidat till vinsten. Med den viljan de utstrålar kan de gå långt."

Jag återkommer med fler bilder och filisar från UMK. Vi har ett bra band på väg till Danmark. Det är säkert!

Publicerad 01.02.2014 kl. 23:37

Just nu. GENREPET av UMK-finalen

Jag sitter och tittar på genrepet av UMK-finalen. Öppningen med Krista Siegfrids är superhäftig och framförallt rolig. Man får lite Mello-filis.

Krista öppnar showen och byter brudklänning till kycklinggult. Hon är artist ut i fingerspetsarna. Foto från genrepet idag kl 17: David Lindström

Softengine imponerade,
Hanna Sky upprepade och jag tycker det är lite tråkigt. Fattar inte domarna hype med henne.
MIAU hade mer show. Tjejerna är med i gamet definitivt.
Lauri Mikkola sjöng för första gången fullt ut. Imponerande. Synd att Going down är en ganska tråkig låt.
MadCraft har satt en skateboardbana på scenen och ökat energinivån till explosionsgränsen.
Mikko Pohjola sjöng vackert som vanligt. Älskar ju låten. Lite tråkigt att han bytt kläder till en helt vanlig vi skjorta. Jag hade vinnarkänsla innan jag kom till arenan. Inte lika säker längre.

I mellanakten sjunger Krista sin nya låt från kommande albumet. Det låter som Kylie Monouge. Ny häftig  look, ny superhäftig show. Bravo Krista!
Clarissa feat. Josh sjöng rent! Låten kan bli farlig. Bra show och snygga artister. Men refrängen är fortfarande svag. Kan vinna om alla finlandssvenskar är med. Har en känsla att det kan bli svårt eftersom domarna inte lyfter dem.
Hukka ja Mama börjar bli mina favoriter. Mama hade födelsedag. Hon hade glömt tårtan i huvudet. Kul ;-)

Publicerad 01.02.2014 kl. 17:38

Mikko Pohjola har bästa låten - se till att han vinner!

Jag skall just bege mig till Barona Arena i Esbo för att följa generalrepetitionen av UMK-finalen som sänds iklväll i YLE2 kl 21.00. Jag missar alltså Melodifestivalen som sänds samtidigt, varför jag bloggar om den senare. Hur går det ikväll: Här är min personliga lista och så här tror jag att det går. Missa inte De Eurovisa på Yle FEM kl 19.50. Där bedömmer Patrick Sarin, Susann Sontag och jag låtarnas potential.

1. Mikko Pohjola - Sängyn reunalla *****
Bästa låten. Största potential att gå till final i Köpenhamn.

DÄRFÖR VINNER MIKKO: Han har en hitlåt som spelats överlägset mest på Spotify. Finland älskar melankoli. Bästa låten.

2. Hukka ja Mama - Selja ****
Underbar låt, tillräckligt äkta och originell för att kunna charma en jury i Köpenhamn också.

KAN INTE SE ATT  DEN VINNER. MEN DET VORE HELT OK!

3. Softengine - Something better ****
Ungt enerrgisk och charmigt band med bra sångare.

DÄRFÖR VINNER SOFTENGINE.
Rock går hem i Finland. De gick direkt till final i semin. Det är en bra låt och ungt charmigt band.

4. Clarissa feat. Josh Standing - Top of The World ***
Med en bra refräng och ett modernare sound. Mer Avicci och mindre Susann Sontag så hade detta varit ett bra paket. Inget fel på artisterna trots lite svajig sång.

DÄRFÖR KAN CLARISSA VINNA:
Underskatta inte "den finlandssvenska maffian". Vi har röstat fram tre finlandssvenska bidrag på raken. Det kan mycket väl bli en fjärde. Och så tror jag mainstrem finnen tänker att "den här passar nog bäst i eurovisionen" och röstar på Clarissa fast de själva lyssnar hellre på Mikko.

5. MIAU - God/Drug ***
Har börjat gilla detta. Med bra show och girlpower med attityd kommer man långt. En underdog.

EN UNDERDOG SOM KAN SKRÄLLA

6. Lauri Mikkola - Going down **
En bra och snygg artist med bättre scenframträdande nu än i början. Låten håller dock inte hela vägen.

INTE TROLIG VINNARE

7. Madcraft - Shining Bright **
Energinivån är högt och det är lite sött. Men smakar punkrock 2000, inte 2014.

KAN INTE VINNA

8. Hanna Sky - Hope **
Fattar inte hypen med detta. Nej VINN INTE. Först hatade jag låten, så sedan en bättre show, men hej. Låten är ju dötrist.

DÄRFÖR VINNE HANNA:
Jag är rädd att den där Emelie de Forrest-flirten går hem i tv-sofforna. Bevare mig väl . Låt det inte hända.

TILL ALLA BLOGGINLÄGG

Publicerad 01.02.2014 kl. 14:16

SUPERSCHLAGERLÖRDAG

I dagens Nya Åland laddar jag upp med SUPERSCHLAGERLÖRDAG. Det är ju faktiskt hela fyra schlagerprogram på teve på lördag.

Det börjar på Yle Fem kl 19.50 med De Eurovisa UMK-special, som man också kan se på webben. Direkt därefter sänds Marry Me Europe om Krista Siegfrids schlagerår i samma kanal. Kl 21.00 kan man bli kvar på Yle Fem och titta på premiärprogrammet av Melodifestivalen eller titta på UMK-finalen som sänds samtidigt i Yle2. Kanalkrock alltså. Dags att använda Arenenan, titta på repriser eller banda. Du som får tag på Nya Åland, köp den i dag - där laddar jag med ett helt uppslag schlager.

Klicka på artikeln och förstora bilden

Också HBL kväll schlagersatsar

HBL kväll skriver om UMK i eftermiddagens nättidning. Kul med eftermiddagstidning på nätet tycker jag. En liten korrigering bara. I artikeln står det att jag tycker att "Softengine är gräsliga". Så sade jag ju inte. Tvärtom hör de till mina favoriter. Tvåa efter Mikko Pohjola.


QX Schlagernummer är här

Sveriges bästa och roligaste nöjestidning QX laddar som vanligt upp sitt februarinummer med ett fantastiskt schlagernummer. Man har stajlat om samtliga artister till att efterlikna andra artister. Kul. Man kunde inte bestämma sig om tjejfavoriterna skulle vara pärm eller om killarna skulle få vara det - så det blev två pärmar. Som det sig bör i det demokratiska och jämställda Sverige.
Ladda ner tidningen här

Premiär för Clarissa feat. Josh Standing MUSIKVIDEO

Publicerad 31.01.2014 kl. 08:12

David Lindström

 

 

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!