Krista Siegfrids, Jag blev ju kär i Francesco!En dag med Krista Siegfrids och SvT i Kiev

Jag blev ju kär i Francesco!

Ni minns Krista Siegfrids som gifte sig med hela Europa i Malmö 2013. Hon tog sig till final med sin Marry Me och kuppade med en flickkyss i slutet.

För de flesta brukar sagan ta slut efter en medverkan i Eurovisionen. Men inte för Krista Siegfrids. Hon älskar schlager och hittar ständigt på nya saker för att få vara med i ESC-karusellen. För att hon vill, men också för att hon kan. Krista verkar kunna allt!

Sveriges Television lät Nyan vara med Krista och filmteamet en hel dag då hon jobbar med sitt senaste uppdrag. Hon debuterar nämligen som programledare i Sverige för programmet Fredagkväll, som ikväll sänds från Kievs Eurovisionbubbla.

Det finns få som är så glada och positiva som Krista Siegfrids. Vart än hon rör sig far hon på som hon svalt ett dussin Duracell-batterier. Energi har hon för fem, men också ett stort hjärta och för det mesta på ett strålande glatt humör. Alla artister och fans här nere i Kiev skiner upp då hon uppenbarar sig. ”More is more” är hennes motto och det tycks gå hem hos folk.  Hon dansar med fansen, tar selfies och sjunger.

- Det är så sjukt roligt att få göra det här. Jag gjorde en liknande grej för finsk teve ifjol, men jag måste ju vara med om eurovisionen på något sätt. Jag har alltid varit inblandad sedan jag själv tävlade. Nu får jag följa med Robin och alla artister här, ler hon.  


Vi träffas i lobbyn på lyxhotellet Intercontinental. TV-teamet börjar dagen med att filma ett islag med förhandsfavoriten Francesco Gabbani från Italien. I Italien är han störst just nu, där han ligger seglat upp som etta på albumlistan. Han vann San Remo och väntas även vinna här i Kiev. Låten Occidentali´s Karma har otroliga 112 miljoner visningar på YouTube. Efter ett tag dyker stjärnan upp.

- Ciao bello – it´s so nice to meet you, utbrister Krista och omfamnar Francesco med en varm kram. Francesco har träffat hundratals journalister under veckan. Det gäller att vara på sin vakt. Men Krista kunde han inte motstå. Hon charmar honom totalt genom att bland annat ge honom en present…

Plötsligt tar hon fram en banan ur klänningen. Den är förstås till Gorillan som dansar med Francesco i finalen.

Krista vill lära sig dansen, som förmodligen blir sommarens gimmick på alla dansgolv. De börjar dansa och sjunga och snabbt sitter koreografin som den skall.

Efter intervjun far vi snabbt vidare till följande hotell för att träffa Danmarks deltagare Anja. Hon är egentligen från Australien, vilket betyder att landet Down Under har två artister med i år. Anja berättar bland annat för Krista att hon vunnit Voice of Finland i Australien. Girl power uppstår mellan de båda, som byter instagramkonton med varandra. Krista är nämligen mycket aktiv på sociala medier.
 

- Anja är en härlig tjej som sjunger alldeles fantastiskt, vilken energi, säger Krista.

Taxin väntar och vi ilar vidare till Robin Bengssons hotell. Nu skall Krista vara med då den svenska Melodifestivalklubben möter sin svenska idol. I lobbyn väntar ett femtio-tal fans, alla iklädda blågula t-skjortor med Robins bild på bröstet. De tar en gruppbild och så får alla en liten Robin-påse med promo-material. Krista gör en intervju med Robin.  Hon tror att det kommer att gå riktigt bra för Sverige i år.

- Mina absoluta favoriter är Sverige, Finland och Italien, tyvärr föll vi bort. Det var jättetråkigt. Och så älskar jag Ungern, men jag tror inte den kan vinna, säger Krista och hoppar på Sverige egen artistbuss på väg till arenan där de skall följa med Robins repetition. På kvällen uppträder Krista på den internationella Eurvisionsklubbens stora party i ett smockfullt Euro-Club.  Hon är ihågkommen. Det märks. Fansen filmar ivrigt med sina mobiler.
- Kul när folk vill filma och ta bilder, men samtidigt försvinner en del av publikkontakten som det var förr på konserter, tycker Krista.

Jag undrar om hon själv kommer att delta i Eurovision igen. I vintras skämtade Krista att hon skulle representera San Marino för att det förmodligen skulle vara lättaste vägen att ta sig till tävlingen. Många i Kiev spekulerar även att Krista kanske är den som leder Melodifestivalen nästa år nu när hon också är etablerad programledare.


- Om Christer Björkman frågar så säger jag ja direkt. Det skulle vara fantastiskt. Jag älskar ju det här, säger hon och dansar vidare med fansen då Måns Zelemerlöw uppträder på klubben med Hero och Cara Mia.

Kristas lista:

Allt detta har Krista hunnit göra inom schlagerbubblan

• Deltagit både i Idol och Voice of Finland. Senare var hon själv domare i The Voice Kids
• Var med i musikalen PlayMe, 2009
• Medlem i Daisy Jack som också uppträdde på RockOff. (uppträtt på RockOff två gånger)
• Deltagit i finska Mellon, där hon vann och åkte till Malmö med Marry Me och tog sig till final. Senare släppte hon det hyllade debutalbumet Ding Dong!
• Varit programledare för finska Mellon de två senaste åren
• Deltagit i Melodifestivalen med Faller, 2016 och Snurra Min jord, 2017

• Programledare i SvT:s Fredagskväll


••• Ikväll kan ni se Krista Siegfrids dag i TV-programmet Fredagkväll kl 20:35 i Barnkanalen och på SVT Play.

••• imorgon lördag sänds eurovision Song Contest från Kiev kl 22 både på FST5, med svenska referat från ”De Eurovisa” och SvT1 med Måns Zelmerlow och Edward af Silén.

12.05.2017 kl. 15:44

Från Krim till Rom - krönikan idag och finalkvällens uppdaterade version

Den här krönikan är inne i dagens Nya Åland. Då hade jag ännu inte sett semifinalen. Morgondagens krönika inför finalen ser annorlunda ut. Jag publicerar morgondagens krönika här under. Den är ännu inte publicerad i tidningen.

Från Krim till Rom

Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.

Resten då…

Silvret går till Portugal. (här har jag ändrat mig i morgondagens tisning)

Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.

Bronset går till något av följande länder: Bulgarien, Belgien, eller Rumänien. Där har ni topp fem!

Sverige får nöja sig med en plats bland de tio bästa.

Imorgon startar den 62:a upplagan av världens äldsta musiktävling och TV-program. I år visar ett 50-tal länder tävlingen. Till och med USA, China och Nya Zeeland sänder ESC förutom Australien som visat programmet redan i 30 år. 42 länder deltog i år, 26 är kvar och Ryssland hoppade av efter att ha försökt skicka rullstolsburna Julia Samoljova som uppträtt på Krim efter Rysslands annektering – ett brott mot ukrainsk lag. Sympatierna skulle falla på Ryssland och syndabocken skulle bli Ukraina, som givetvis inte släpper in ”krigsförbrytare”. Nästa år får Ryssland inte delta eftersom man måste sända årets final för att få vara nästa år. Ryssland har enligt medieuppgifter aldrig tänkt delta i Ukraina. Delegationen hade inte ens bokat hotell som de andra länderna gjorde tidigt. Allt var planerat för att sätta Ukraina i dålig dager efter Krim-smockan som fjolårsvinnaren Jamala delade ut ifjol. Vi får Celebrate Diverstity (fira mångfalden) utan Ryssland den här gången.

David Lindström Kiev

Finalskräll att vänta?

UPPDATERAD KRÖNNIKA. PUBLICERAS I NYA ÅLAND IMORGON LÖRDAG

Läs finalkrönikan i fredagstidningen. Jag står fast vid varje ord. Jag hävdar fortfarande att Italien vinner trots att det kan vara farligt att vara så favorittippad. Francesco är bara sååååå bra. Och jag tror vi längtar efter en riktig sommarhit som vi kan dansa till. Juryn vill det. Vi vill det.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

Men också Portugal är nytt, genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar i uppträdandena som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född.

Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.

Superviktigt är också startordningen. Den vet vi nu. Man kan lugnt säga att det blev baktungt. Sverige fick en drömposition. Robin Bengtsson går ut som 24:a direkt efter hypade Blanche från Belgien som sjunger före svensken. Och direkt efter Robin har vi en vinnarkandidat till i Bulgariens Kristian Kostov. Bland de sista sex numren har vi fyra som kan vinna. Det är trångt i slutet, kan man lugnt säga.

Det brukar ju vara en fördel att ligga där i programmet. Men är det bra med så många favoriter efter varandra. Vi får se vem som vinner på det.

Danmark har värsta positionen i startfältet. Måste vara en mardröm för Anja att sjunga efter Italien och så kommer Portugal direkt därpå. Att ligga mellan två medaljgossar kan inte vara så kul. Möjligen är det till nackdel för både Italien och Portugal att sjunga så tidigt i programmet. De hade passat bättre mot slutet.

Jag brukar våga mig på en tippning. Så jag lägger ut en topp tio:

1. Italien

2. Bulgarien

3. Portugal

4. Rumänien

5. Belgien

6. Sverige

7. Vitryssland

8. Armenien

9. Ungern

10. Australien

26. Sist kommer Tyskland

… vänta. Programmet då? Jag har ju inte kommenterat det. Kanske för att det inte finns så mycket att nämna förutom att tv-produktionen är snygg i rutan. Varje låt kommer till sin rätt. Visst det är snyggt. Men annars går det inte att jämföra med Stockholm 2016.

David Lindström

12.05.2017 kl. 15:08

BETYGEN på bidragen i semi två. Räkna med fyra, glöm resten

Här är mina recensioner och hur jag tror det går ikväll. Har inte sett riktigt alla repetitioner av alla bidreg i denna semi. Så det kan ändra till finalen. Men så här tyckte jag då texten gick in till Nya Åland:

Eurovision Song Contest 2017 – semifinal två ikväll

Räkna med fyra, glöm resten!

Rumänien, Ungern, Vitryssland och Vitryssland

 

1. Serbien **
Tijana Bogićević - In Too Deep

I år finns ingen lidelsefull balkanballad. Så synd. Var är Molitva och Lane Moje? Det här är en typisk Mello-dänga som typ Velvet brukar sjunga.  Svenska låtskrivaren Joacim Persson är med på tre bidrag i den här semin (även Makedonien och Bulgarien). Måtte va rekord. . TILL FINAL

2. Österrike ***
Nathan Trent - Running on Air
Gillar du Ed Sheeran så är Nathan din kopp te. Feelgood, söt och enkel radiopop. Inte lika rak som Frans´ If i am Sorry, men jag lyssnar gärna på låten i bilen på sommaren. TILL FINAL

3. Makedonien ****
Jana Burčeska - Dance Alone
Jag kan inte låta bli att tänka på Nina Persson i Cardigans och låten My Favourite Game. Fast det här är lättare pop. Ingen dålig influens i alla fall. Klart en av den här semins bästa.  TILL FINAL

4. Malta *
Claudia Faniello – Breathlessly

En ris a la Malta utan både ris och grädde. Den här skulle inte ens Lugna favoriter våga lägga på spellistan. Sanna Nielsen kom till ESC på sjunde försöket. Claudia lyckads på elfte gången. Det är så man tappar andan. Det är nog därför hon sjunger Breathlezzz…

5. Rumänien  ***
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

En rappare och en jänta som joddlar. Gräslig låt tycker jag (0 stjärnor), men samtidigt är det löjliga snackisar den här tävlingen behöver. Ilinca kan verkligen joddla, det går hem i stugorna. Favvis för fans och småbarn. Joddeleeiii!  TILL FINAL

6. Nederländerna **
O'G3NE - Lights and Shadows

Kraftfullt midtempo popspår med R&B-influenser. Känns dock som om Destiny´s Child/TLC-vågen har sköljt förbi. Perfekt stämsång av tre oberörda Barbies. De kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.

7. Ungern ****
Joci Pápai - Origo

Går på samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Det är historia, rötter, budskap och att förmedla äkta känsla som gäller. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. TILL FINAL

8. Danmark ***
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien i finalen. Versen är som en Toni Braxton och refrängen en Mariah Carrey, men tunnare. TILL FINAL

9. Irland ***
Brendan Murray - Dying to Try

Låter som en Westlife-singel som de kunde släppa lagom till morsdag. En smörballad som får det rätt tufft mot Bulgarien och Australien som tävlar i samma genre. Brendan är nog bränd mot de två trots den balla ballongen på scenen.

10. San Marino – (minustecken)
Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night

Valentina Monetta sjunger vad som helst för att få vara med i tävlingen. Hon försöker för fjärde gången – åter igen med gamle Ralf Siegels komposition. (skrev vinnaren Ein bißchen Frieden 1982 och haft 25 låtar med i ESC). Omdöme: sillsallad med vaniljsås.

11. Kroatien – (minustecken)
Jacques Houdek - My Friend

Det finns inget fräscht med en Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Finns det någon tvål som kan tvätta mina öron! Vad gör regnbågen på scenen då ju sångaren har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.

12. Norge **
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.

13.  Schweiz **
Timebelle - Apollo

Inleds som en Sia-ballad, övergår i en Sara Larsson-brygga för att utmynna i en lättrallad schlagerrefräng. Som en schweizerost utan hål. Ett ok pålägg på den här sega mackan till semifinal. TILL FINAL

14. Vitryssland ****
NaviBand - Story Of My Life

Här är åtminstone två glada vitryssar. Det är ett smittande glädjepiller. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka. Glöm krig och förtryck i tre minuter och njut. TILL FINAL

15. Bulgarien *****
Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet.  En flickidol med årets bästa ballad och en av de bästa rösterna bakom gluggen mellan tänderna. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! TILL FINAL

16.  Litauen – (minustecken)
Fusedmarc - Rain of Revolution

Vill du veta hur det låter om man slänger in Bjørks galenskap, Ronja Rövardotters vårskrik och Kate Bush i en shakemixer? Då låter du bli att gå på muggen just nu. Annars är det hög tid för en paus.

17.  Estland ***
Koit Toome & Laura - Verona

80-tals popen är tillbaka. Ni som älskade Modern Talking kommer att skrika av lycka och dansa med parasolldrinken i högsta hugg. Sommarhit på reklamradio. Barnsligt effektiv hubba bubba-pop. TILL FINAL

18.  Israel ***
Imri Ziv - I Feel Alive

Israel har siste man ut. Sverige hade förste man in. De tävlar i samma kategori, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm. Imri får det nog trångt täten.  TILL FINAL

 

11.05.2017 kl. 10:21

Robin Bengtsson vann motokross på Åland

MIN INTERVJU MED ROBIN BENGTSSON I NYA ÅLAND IDAG

Finalklara Robin Bengtsson

”Jag vann en motocrosstävling på Åland”

Robin Bengtsson kan andas ut, Sverige gick vidare till final på lördag. Allt satt som det skulle – flirt-nicken, Trump-tecknet och gångdansen med de kostymklädda doadansarna på rullbanden. Kritiken mot att numret skulle vara likt en reklam för Dressman tar han med ro. Bengtsson är lugnet själv, men långt ifrån tråkig. Nyan fick en exklusiv femton minuters intervju med artisten, mitt i det hektiska schemat, på den svenska delegationens lyxiga Hotell Palace i Kiev. 

- Jo, jag är nog rätt lugn och tillbakadragen. Det är kanske ett svenskt drag, men samtidigt olikt för en artist som ofta brukar vara ganska extrovert. Jag är inte så där super klämkäck som flyger på alla men jag är en rolig kille. Jag känner mig bara för vilka jag vill umgås med. Under eurovisionturnén i Europa fick jag bra kontakt med alla nordiska representanter. De var supercoola. Och så har jag träffat Australiens sångare. Vi är lite samma tillbakalutade stil.  

 

Eurovisionen går i år under devisen Celebrate Diversity (fira mångfalden) Vad tänker du kring detta?

- Det belyser problem i samhället även om jag känner att vi inte kan fira direkt. Vi har liksom inte nått den punkten där vi har acceptans och att alla kan få vara precis som de är, vilket är helt otroligt med tanke på att det är 2017. Men det är bra att uppmärksammar just de här sakerna.

 

Resan hit har gått genom tävlingar. Du har varit med i Idol och i två Melodifestivaler. Känns den annorlunda att tävla i Eurovisionen i Ukraina?

- Eurovisionbubblan är sig lik även om det här är fem gånger uppskruvat. Det är så mycket större än vår Mello. Det som förvånar mig mest är staden Kiev. Jag erkänner att jag hade fördomar och trodde att allt skulle se ut som en grå betongklump. Sedan kommer man hit och får nästan lite Barcelona-vibbar med alla långa trädalléer. Stämningen här har verkligen överraskat.

Men ganska snabbt då man rör sig utanför staden ser det ju helt annorlunda ut. Då sjunker levnadsstandarden drastiskt med en snittlön på femtonhundra kronor och det är i den realiteten folk lever i. Det är så annorlunda mot Sverige att det är så stor skillnad på stad och landsbygd. Jag såg detta då jag åkte ut och besökte SOS barnbyar. Att det pågår krig bara sextio mil här ifrån är svårt att ta in. Det är så klart jobbigt att se all misär, men jag tror att folket här kommer att ta sig ur det.  Jag jobbar med en kille i Ukraina som samlar pengar till människor som kommer från krigszonen så att de skall få utbildning till exempel inom IT, så att landet kan moderniseras och gå vidare.

 

Om inte musiken skulle uppta din tid, vad ville du helst syssla med då?

- Jag har alltid brunnit för motorer. Det skulle var kul att importera coola bilar och sälja dem. Jag kan vara lite avundsjuk på er i Finland som har så bra Formel1-förare. Kul att ett nordiskt land är så framgångsrika där. Hoppas Sverige kommer ikapp…

-  Men du är ju från Åland, Jag har själv kört en del motocross och tävlat bland annat på just Åland, där jag faktiskt vann. Det var en tävling som hette Skärgårdsracet – 2004 tror jag det var. Det har ni säkert bilder på, ler Bengtsson som hoppas att han snart får sjunga i Mariehamn. Men i sommar blir det Diggloo-turné på 25 orter.

 

Din son William är bara tre år. Blir han artist tror du?

- Du det vet jag inte, men han älskar musik. Han sjunger gärna och dansar till min låt och tycker det är kul att pappa är på teve, men förstår nog inte att det är en tävling och så. . Om han vill och blir duktig på musik när han blir äldre så får jag väl stötta honom i det.

Men nu får han titta på mig hemma i soffan, säger Bengtsson som delar på vårdanden om sonen med sin ex-flickvän. 

 

Vilka artister i Sverige ser du upp till?

- Jag lyssnar på så mycket olika slags musik så jag kan uppskatta dem på så olika sätt. Jag kan se upp till musiker som varit med länge men som fortfarande har glöden kvar. Tomas Ledin är en sådan. Honom skulle jag gärna jobba med. Andreas Moe är en kille jag känner som går sin egen väg och gör det han känner för. Moe gör grymt bra musik. Just nu spelar han som förband i John Majors europaturné. Han ser jag upp till.

Vi får se om Europa ser upp till Robin Bengtsson. Bettingbolagen har svensken som fyra.  Ikväll får han sitta i greenroom på semifinal två och kolla vilka tio bidrag som möter honom i finalen på lördag.

 

11.05.2017 kl. 10:02

KRÖNIKA, Kommentar till semi ett. Ett sorgligt kapitel

KRÖNIKA SOM INGÅR I DAGENS NYA ÅLAND

Ett sorgligt kapitel

Ikväll är det dags för semifinal två. 18 nya bidrag tävlar om de tio sista åtråvärda finalbiljetterna på lördag.

Semifinal ett var ett sorgligt kapitel för blåvitt. För tredje året i rad är Finland inte i final.

”Finland och Sverige går lätt till FINAL”, var min rubrik i tisdagens tidninge. Det vägde lika lätt som ett löfte från Donald Trump.

Sverige gick som väntat vidare. Det var fler bidrag som övertygade mer än de gjort tidigare under repetitionerna i veckan. Norma John skall ändå vara stolta över sitt bidrag. Det var snyggt och allt gick klockrent. Den finska duon var åtta hos betting-bolagen att vinna hela tävlingen. Och i presscentrets egen röstning var Finland trea bland de som tippades vidare. Men tji fick Finland.

 I sista sekund plockade jag bort Belgiens vettskrämda Blanche, men hon lyckades på något sätt få till det så att sympatierna föll på henne. Fortfarande är City Lights årets bästa låt. Därför är det ändå kul att se Belgien i final. Jag hade inte så många rätt som jag brukar. Borde givetvis ha tippat Moldaviens saxofonnummer och Cyperns Linus på linjen-trall var heller ingen överraskning. De vann på det fartfylld mitt i balladdominansen. 14 ballader av 18 bidrag var inte heller till Finlands fördel.

Jag tror att min egen favorit, Portugal kanske ”stal” rösterna från Finland. De som ville ha något stillsamt och känsligt kunde inte låta bli att charmas av Salvador Sorbral. Håren reser sig när man ser den svårt hjärtsjuke portugisen sjunga.

Följande länder gick alltså vidare från semifinal ett i tisdags:

1. Moldavien. Tippade FEL i tidningen, rätt senare på bloggen

2. Azerbajdzjan RÄTT gissat

3. Grekland. RÄTT igen

4. Sverige RÄTT och helt självklart. Hade blivit dötrist utan

5. Portugal RÄTT och helt RÄTT!!!!

6. Polen RÄTT och välförtjänt

7. Armenien RÄTT. Var enormt bra då det gällde.

8. Australien RÄTT, fast jag tyckte den var lite trist ändå.

9. Cypern FEL tippat, men gungade med under semin. Inte förvånad. Grattis G:son!

10. Belgien FEL, men jag borde förstått bättre.

Ute ur tävlingen är Finland, Georgien, Albanien, Montenegro, Island, Tjeckien, Slovenien och Lettland.

Ett annat sorgligt kapitel var själva programmet. SvT gjorde det så mycket bättre från Stockholm ifjol. De tre manliga programledarna i Kiev var lika roliga som tre Ken-dockor i en dammig bokhylla.  Verka Serduchka var kul dock. Hon/han tävlade för Ukraina och kom tvåa då Finland ordnade tävlingen för tio år sedan. Hade heller sett den stjärnprydda silver-tanten som underhållare i Greenroom.

Här intill kan ni se hur jag tippar kvällens semifinal.

Det finns några nummer som gör programmet sevärt. Men de lär ni får se i finalen ändå. Nämligen Rumäniens joddling, Ungerns etno, och Vitrysslands glädjespruta. Annars är också den andra semifinalen ett sorgligt kapitel.

David Lindström

 

 

11.05.2017 kl. 09:50

FÖLJDE LIVE eurovision semi 1

RESULTAT
Vidare till FINAL från semi 1:

1. Moldavien. HADE FEL i tidningen, rätt här innan
2. Azerbaijzjan RÄTT
3. Grekland. RÄTT i tidningen
4. Sverige RÄTT
5. Portugal RÄTT
6. Polen RÄTT
7. Armenien RÄTT
8. Australien RÄTT
9. Cypern FEL
10. Belgien FEL

jäklar. Vi är ute för tredje året i rad. :-(

 

16. UPPDATERAD RÖSTNING:

Sverige, Finland, Azerbajdzjan, Portugal, Polen, Moldavien, Island, Armenien, Slovenien, Lettland. Vidare till FINAL. Tog bort Grekland

15. MELLANAKT. Jamala berör fortfarande. Hon var en värdig vinnare även om det är lite trist då det inte är nåt för varken radio eller dansgolv.

14. Har inte fattat Lettlands Triana park förut, men efter 14 ballader så har ett sånt härt avslut stora chanser att gå till final.

13. Tidigare tyckte jag att Slovenien var tråkig, Omar Naber sjöng även förra gången ESC var i Ukraina (2005, ja jag var här då också) . Nu sjunger han som en gud. Den här balladen växer.

12. Minns ni Sertab från Turkiet. Det här är en version 2017. Snyggt Armenien. Finalplats given.

11. Cypern leker Linus på linjen. De balanserar på en skör tråd. final eller inte?

10. Igen en ballad. Tjeckien checkar ut nu.

9. Sunstroke projekt är långt ifrån lika bra som 2010 då sax-mannen representerade Moldavien.

8. Polen. Kasia sjunger sjukt bra, men börjar redan tröttna. Hon skall göra musik ihop med vår Lasse från Norma John i sommar.

7. Grekland var ju trist. Det här är ju uptempo. Var är festen?

6. Salvador missade lite, men berörde så håren reste sig. Så vackert och känsligt. HEJA PORTUGAL! Er bästa placering någonsin skulle jag tro det blir.

5. Azerbaijzan gör ett nummer som kunde vara Loreens. Jag gillar det.

4. Det gick jättefint för Norma John. Lasse är sjuk. Hoppas det inte smittar över på Leena.3. Belgien lyckades hålla gråten borta. Gick mycket bättre för vettskrämda Blanche. Montenegro fick mig att skratta hjärtligt. Alltid något. ;-)

2. Vi var många som gick på kisspaus på riktigt då Georgien sjöng. Australien var inte mer än OK! Och nu sömnpillret Albanien. Har det nånsin varit så många tråkiga ballader. 14 lugna av 18 i första semin.

1. Höjer Sveriges betyg, det gick ju klockrent! ****

Aftonbladets Tobbe Torbjörn Ek bloggar om min krönika i dagens Nya Åland. Jag kastar tillbaka handduken till presscentrets kanske mest ambitiösa journalist i schlagerbubblan här i Kiev. Nu går vi till final, Finland och Sverige!

 

09.05.2017 kl. 22:24

Krista Siegfrids dansar med Franceso Gabbani

Idag fick jag följa med Krista Siegfrids under en hel dag då hon spelar in inserter för tv-programmet Fredagkväll i SvT. Här dansar hon med årets Eurovisionsvinnare (min "vilda" gissning) Francesco Gabbani. Min artikel publiceras i fredagens Nya Åland och tv-programmet sänds också på fredag i SvT1. Kolla in det! #kristasiegfrids #francescogabbani #nyan #svt #sverigestelevision #nyaåland

 

09.05.2017 kl. 19:45

KRÖNIKA. Första semin ikväll, Portugal är bäst!

Krönikan som ingår i dagens Nya Åland i mitt schlagerextra inför kvällens första semifinal:

09.05.2017 kl. 18:44

Betyg på alla bidragen i semi ett, vilka tio går till final?

Så här ser uppslaget med recensionerna på årets första semi i eurovisionen ut. Vilka tio går vidare? Vad tycker jag om bidragen? Tryck på bilden och förstora.

Eurovision Song Contest 2017 – semifinal ett ikväll

Finland och Sverige går lätt till final

 

1. Sverige ***
Robin Bengtsson – I Can’t Go On
Herreys är de enda som haft startnummer ett från Sverige tidigare. Då vann de lite överraskande. Men det gör inte Robin med dressman-reklam-walk. Numret är snyggt, men känns lite för slipat och perfekt.  TILL FINAL


2. Georgien *
Tamara Gachechiladze - Keep the Faith
Förra gången denna sångerska skulle vara med i Eurovision blev landet stoppat efter att de försökte delta med en låt som hette We don´t wanna Put in. En anti-Putin-låt alltså. Nu är hon här med ett sömnigt försök till gapig 007-låt. Trist!


3. Australien ****
Isaiah - Don't Come Easy
Dami Im kom tvåa ifjol med samma låtskrivare som årets 17-åriga Isaiah försöker med. En ballad som är självklar på lugna favoriter men som saknar en egen identitet. Korsa Alexander Ryback med ett rådjur och ni har en gullfaktor som kammar poäng.

TILL FINAL


4. Albanien *
Lindita - World
Lindita lider, jag lider, ni tittare lider. Lidelsefullt gapande. Men den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.


5. Belgien **
Blanche - City Lights
Bästa låten på skiva, men stackars 17-åriga Blanche ser vettskrämd ut och rösten svajar.  Jag får twinpeaks-känsla. Jag hade gett fem stjärnor om artisten fått till det. Det blir hur som helst en radiohit.


6. Montenegro **
Slavko Kalezić - Space
Mer självgod än Slavko är i uttrycket får man leta efter. Låten är som en dålig version av en B-sida på en Alcazar-singel. Slavko gör stort nummer av sin fläta, men kalkoner som detta hör till ESC och höjer stämningen för hela programmet.


7. Finland ****
Norma John - Blackbird
Lasse och Leena låter som Eurovision lät i slutet av 90-talet. Nocturne, Den Vilda och The Voice. Vackert, visst! Som en hymn från finska Lappland. Det är mörkt, mystiskt och lite trist, men skall man leta ljus i mörkret hittar man det i Leena. Årets klockrena röst! TILL FINAL


8. Azerbajdzjan ****
DiHaj - Skeletons
Det är femte gången Sandra Bjurman skriver en låt till Azererna. Och det har ju gått bra. Den svenska låtskrivaren vann 2011 med Running Scared. En svart häst. Åtminstone rent bildligt. En av dansarna får bära hästhuvudet i ett shownummer som kunde vara Loreens. TILL FINAL


9. Portugal *****
Salvador Sobral - Amar Pelos Dois
Portugal har som bäst varit sexa. I år kommer man att toppa det. Salvador är som salva för själen i den här tävlingen. Tänk er en gammal Disney-film eller Monica Zetterlunds En gång i Stockholm. Det är stämningsfullt, gammalmodigt, äkta och originellt. Me like! TILL FINAL


10. Grekland ***
Demy - This Is Love
Uptempo-schlager är välkommet efter sju ballader. Det som Helena Paparizous vinnarlåt 2005 (förra gången vi var i Ukraina). Men här saknar jag de grekiska tongångarna. En massprodukt att dansa i hissen till.  TILL FINAL


11. Polen ***
Kasia Moś – Flashlight
Ballad nr åtta och den tredje som kunde vara ett ledmotiv i en bond-film. Snyggt, välsjunget, sensuellt. Ni som gillar svulstiga ballader a la Lara Fabian och Celine Dion kommer att rösta Polen till final.  TILL FINAL


12. Moldavien *
SunStroke Project - Hey Mamma
Sunstroke Projekt körde samma koncept 2010 i Oslo. Ni minns saxofonen som blåste till en sommarhit med bidraget Run Away. Nu har Epic Sax Guy tagit fram saxen igen, men den här gången klipper de till en flopp istället för sommarhit.


13.  Island ***
Svala - Paper
På pappret är Paper ett upplägg som borde gå hem. Det är modernt producerat som en isländsk Robyn, radio-pop a la 2017. Men lite kyligt och inte lika hittigt som Robyn.

TILL FINAL


14. Tjeckien **
Martina Bárta - My Turn
Sängkammarballad för nattradion. Rökigt och mysigt, men jag börjar tro att jag fått minnesförlust. Hur lät den nu igen? Tjeckien checkar ut nu!


15. Cypern **
Hovig - Gravity
Thomas G:son har haft 13 låtar med i Eurovision Song Contest. Imponerande! I år tävlar han som låtskrivare för Cypern. En effektiv rockschlager, det är som en fadd cypriotisk Haloumi, men ingen Euphoria direkt.


16. Armenien ***
Artsvik - Fly With Me
Artsvik har snott en slinga ur Madonnas ”Frozen”. Ibland känns det som om Jon Henrik Fjällgren skall börja jojka då refrängen aldrig kommer. Scenshowen brukar rädda Armenien. De är rätt duktiga på det.  TILL FINAL


17. Slovenien *
Omar Naber - On My Way
Omar Naber deltog även förra gången ESC var i Ukraina. Då tog han sig inte till final. Då hade han en mycket bättre låt med ”Stop” än denna låt som han sparat i tio år för rätt tillfälle. Det här är mossa men killen kan sjunga och det ser bra ut. TILL FINAL


18. Lettland *
Triana Park – Line
Triana Park kom till tävlingen på sjätte försöket med en clubbig låt för dansgolvet. Kan verka kul i balladbassängen. Sångerskan låter som en oförlåtligt nasal Anastasia med uselt engelskt uttal.

09.05.2017 kl. 18:29

Finlands Blackbird har flugit upp bland favoriterna

Jag har koncentrerat mig på att skriva för tidningen och inte blogga så mycket i år. Men kommer givetvis att lägga upp mina tidningsartiklar här på bloggen.

Här är min artikel med Norma John!Finlands Blackbird har flugit upp bland favoriterna

Finlands artister Leena Tirronen och pianisten Lasse Piiranen. Tillsammans kallar de sig Norma John och framför en låt som Lasse själv har skrivit.

Den heter Blackbird och handlar om smärtan man känner efter att kärleken tar slut och minnena som stannar kvar.

Lasse är pianist i Finlands version av Så skall det låta, han har i många år ackompanjerat Leena under hennes solokarriär och under tiden skrivit låtar. Då blev de också nära vänner.

Jag träffar duon under en liten fest som ambassadör Juha Virtanen inbjudit oss till. Vi samlas i en mysig liten pianobar tillsammans med inbjudna gäster. Baren Kupidon ligger alldeles nära det berömda Majdan-torget, som varit den centrala platsen både för den orangea revolutionen 2004 och nu senast år 2014, då man lyckades tvinga bort både president och regeringen från makten.

Jag frågade ambassadören om han är orolig för nya oroligheter under eurovisionen nu när landet igen ligger i fokus. Ryssland har ju dragit sig ur då tävlingen då deras artist fick inreseförbud. Rysslands rullstolsburna Julia Samoljova hade sjungit flera gånger på ockuperade Krimhalvön, som också är den ukrainska fjolårsvinnaren Jamalas hemort. Julias uppträdanden var enligt Ukrainsk lag en krigsförbrytelse och en givetvis en provokation. Enligt källor hade Ryssland aldrig tänkt åka till Kiev, de var det enda landet som inte hade bokat hotell åt sin stora delegation. Istället fick man Ukraina att se ut som en syndabock i sammanhanget, då man under årets eurovisionslogga har mottot ”celebrate diversity” (fira mångfald).

- Om ryssarna försöker provocera med flit genom en sådan hybrid, får du fråga dem om. Men det är tråkigt om man försöker politisera den här fina tävlingen Hotbilden ligger här hela tiden, det pågår konflikter bara 600 kilometer österut. Här i Kiev känner man inte av det. Just nu är också säkerhetsarrangemangen mycket höga, men det är klart att det lönar sig att var på sin vakt., säger ambassadören.

Lasse och Leena verkar stortrivas i den gröna staden Kiev. Eftersom de sjunger tidigt i den första semifinalen har de varit i Ukraina redan i tio dagar för att repetera. Schemat har varit tufft. Uppträdanden och intervjuerna avlöper varandra, men duon verkar ta det lugnt och njuter av all uppmärksamhet.

- Vi tycker om att träffa människor och mötas kring vår musik, säger Lasse.

Scenshowen liknar den man använde i finska Mellon, men den är givetvis mycket större. En sjuttio meter lång led-skärm förstärker numret. Det ser mycket mäktigt ut i tv-rutan och Leenas röst och proffsiga arbete med tv-kamerorna övertygar. Finland har stigit till åttonde plats på vadslagningslistorna. Under veckan har fansen röstat och utsett finska bidraget till ”dagens bästa repetition” i konkurrens med bland annat Sverige. Trots detta vågar duon inte ta ut något i förskott.

- Det är klart att det ger en indikation på att vi gjort saker rätt, säger Leena.

- Spekulationer lämnar vi till dem som slår vad, vi spelar, sjunger och försöker göra vårt yttersta så att vi själva blir nöjda med vår insats, säger Lasse.


Det märks tydligt att Finland varit en underdog som stigit under repetitionsveckan.  Norma John får ständigt krama och ta selfies med hundratals fans på plats. Risken att bli sjuk är uppenbar efter så många omfamningar.

- Man kan inte gå och vara rädd för sådant. Det är klart att fansen skall få vad de vill ha, jag kan bara hoppas att vi hålls friska, säger Leena och knackar i en träbänk.

Norma John har satsat på promotion under hela våren. De har åkt runt Europa och sjungit på Eurovisionsfester i London, Holland och Israel. Där har de också träffat många andra artister.

- Då vi redan umgåtts med en del av de andra artisterna redan en längre tid är det klart att sympatierna för deras bidrag ligger nära hjärtat, men om du vill veta vilka melodier vi gillar så är det nog Portugal, Spanien, Bulgarien, Island och Polen, säger Leena.

- Vi har redan pratat om att skriva låtar tillsammans med Polens sångerska Kasia Moś redan i sommar. Vi får se vad det blir. Jag får också tårkanalerna fyllda då jag ser och hör Portugal sjunga, men det finns så många bra låtar i år, säger Lasse.

Ikväll står de på scenen med startnummer sju. Då får vi se om Blackbird sjunger sig till final.

Text och foto: David Lindström

 

09.05.2017 kl. 18:13

Nu åker jag till Eurovision i Ukraina. Stor inför-artikel med mig i Nyan idag.

Nu åker jag till Kiev och bevakar Eurovision Song Contest i Kiev, Ukraina. Jag var också där då det begav sig 2005. Då skrev jag både för Hufvudstadsbladet och Nya Åland. Den oranga revolutionen hade just ägt rum och Ukraina spirade av framtidstro och hopp om en bättre framtid tillsammans med övriga Europa. Idag är det ett land i krig. Det kommer att bli intressant att åka dit och se om man märker av någon förändring i Kiev. Jag skriver mer om detta senare, det är redan rätt sent. Men ni som inte har Nya Åland kan här se hur tidningen laddar inför ännu ett Eurovision-år med tidningen. De valde att presentera mannen bakom schlagerartiklarna. Intervjun gjordes då jag var på min stuga för någon vecka sedan.

04.05.2017 kl. 23:41

Därför vann folkets trea, Robin

Sex veckor med Melodifestivalen är förbi. Vecka ut och vecka in har vi byggt upp förväntningar. I lördags skulle det svenska folket få säga sitt. Nu var ögonblicket inne då man skulle få avgöra vilken låt som skulle få åka till Kiev och representera Sverige i Eurovisionen.
Fast riktigt så var det inte. Trots röstningsrekord betydde inte folkets röster någonting. TV-tittarnas trea, Robin Bengtsson vann tack vare de internationella jurygrupperna. Han vann med den lägsta slutpoängen någonsin med nuvarande röstningssystem. I fredagens Nyan hade jag honom också som just trea. Jag tippade Wictoria som etta och Nano som tvåa. TV-tittarna ville ha dem som tvåa respektive etta. Det var första gången folkets trea vann sångfågeln.

Jag vill trots detta inte skippa varken de internationella jurygrupperna eller hjärt-appen. Men sättet hur man fördelar poängen måste ses över. Nu fick jurygrupperna oerhört stor makt. I ett jämntjockt fält med bra låtar fördelade sig folkets hjärtröster till ett allt för jämnt resultat för att kunna påverka rättvist.

Mellan vinnaren Robin och Owe Törnqvist på sista plats skiljde det sig enbart 18 poäng om man ser hur folket röstade. Åtta bidrag fick en poängfördelning mellan 30 och 37 poäng. Med hjärtappen kunde du rösta på alla bidrag hur många gånger som helst. Juryn fördelade sina poäng traditionsenligt mellan 12 och 1. Det gjorde att folket tappade inflytande över utgången. Så fel!

Förslag: Fortsätt med hjärtappen, men fördela om poängen till samma poängsystem som jurygrupperna, t.ex genom att dela in landet i tio regioner. Behåll internationella jurygrupperna på tio länder. Då blir det rättvist samtidigt som vi får ett hum om hur man kan tänkas tycka i Europa. För faktum är att det gått bättre för Sverige sedan man inför de internationella jurygrupper och det gör ju programmet roligare.

Varför gillade inte juryn Wictoria? Min känsla är att låten kändes för amerikansk. Country-vibbar är pop i Sverige, men inte i Europa. Jurygrupper na består av inbitna schlagerfans som gillar melodiska oförargliga dängor som Dressman-Robins I Can´t go On. Nano hade vunnit klart med ett rättvisare poängsystem. Att omvandla folkets röster från procent till poäng var misslyckat.

När det gäller Sveriges chanser i Kiev så tror jag ändå att juryn var inne på rätt spår. Robin kommer att klara sig bra. Motståndet i årets Eurovision är ett balladbad utan like. Nano fick sitt genombrott, men det var synd om Wictoria.

Hur var programmet då? Jag vill, som så många andra, bara konstatera att årets Melodifestival var det sämsta någonsin. Låtarna var det absolut inget fel på. Det var det urkassa innehållet.  Vem hade kommit på det totalt poänglösa numret om att ”Min mamma jobbar inte här”. Humornivå noll! Edvard af Sillén, kom tillbaka som manusförfattare!

Vi ses i maj. Då är jag i Ukraina och analyserar 43 bidrag. Jag har inte sagt det än, men jag blir inte förvånad om Italien vinner.

David Lindström

Poäng 
Läget efter de internationella jurygrupperna avlagt sina röster

+ tittarnas röster och slutpoängen

12.03.2017 kl. 22:25

Davids betyg på Mellofinalen, vem vinner?

 


LÄS OCKSÅ: Loreen skulle ha vunnit Eurovisionen igen

LÄS OCKSÅ: "Davids dom - sämsta programmet på 15 år"
LÄS OCKSÅ: Så tippar David - placeringarna från 1-10

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017


Här är recensionerna och betygen på låtarna i Melodifestivalfinalen på lördag. De publiceras i fredagen 10.3 tidningen. Men för er som inte kan köpa tidningen ger jag allt i bloggen. Varsågoda!
 

Victory för Wictoria – Nano blir andra

 

Imorgon lördag är det äntligen Melodifestivalfinal. Då avgörs vilket bidrag som får åka hela vägen till Kiev i Ukraina i maj.  Det blir en jämtjock finalkväll i år. Och bäst av alla är inte ens med, anser Nyans schlagerexpert David Lindström.

Programmet sänds i SVT1 imorgon 12 mars klockan 21.00–23.00 + eftersnack. Programmet sänds även på YLE FEM:  I Finland kan vi inte rösta.

Artisterna i finalen:

1.    Ace Wilder – Wild Child ★★★
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder

Ace tappar en stjärna för varje gång hon är med. Busy Doing Nothing var ★★★★★.
Ifjol tävlade hon med Don't Worry och fick även då full pott. Idag skulle bidraget få ★★★★. Det som kändes fräscht och kaxigt med Ace känns nu mer beräknande. The wild child är ingen vild unge längre. 

2. Boris René – Her Kiss ★★
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren

Även Boris var med ifjol. Då med skönt studsande r´n´b-gung som var grymt charmigt. Nu har fotbollshunken lagt bollen åt sidan och satsar med en mix av Pointer Sisters diskodänga ”I'm so excite”d och Prince ”Kiss”. Glatt men intet nytt under solen. Ett steg tillbaka tyvärr.

3. Lisa Ajax – I Don’t Give A
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

Skulle Lisa vinna kan hon behöva mycket Ajax för att tvätta bort ordet Fuck som hon upprepar hela 18 gånger. Det går inte att sjunga i Kiev. ”Jag bryr mig inte vad andra säger”, sjunger hon. Och jag bryr mig inte om tvättmedelskopian på Zara Larsson floppar rejält.

4. Robin Bengtsson – I Can’t Go On ★★★
Låtskrivare: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg

Robin ser lika elakt slipad ut som de bortskämda killarna i filmen Ondskan. Men det är inget fel på låten och numret är både originellt och stiligt. Femma ifjol med "Constellation Prize". TREA

5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenhdåaroeh) ★★★
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund

Fjällräven Jon Henrik Fjällgren får alla renar i Lappland att tappa hornen av lycka. Hans mamma Ulla har sytt kläderna till showen. Bara en sån sak. Respekt! Renhåren reser sig, det är klart man blir berörd av det här.  Men Sagan om Ringen-Aninia tillför inte så mycket tyvärr. FYRA

6. Anton Hagman – Kiss You Goodbye
★★
Låtskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback

Den välkammade YouTubaren Anton slog ut Loreen med lite pojkcharm och en Spotify-bagatell som blir rätt tjatig efter två minuter. Puss på dig och farväl till Kiss You goodbye.

7. Mariette – A Million Years  ★★
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

Mariette är mångas favorit. Jag fattar inte vad som är så speciellt. Känner mig som en av de fyra dansarna som är upphängda i gummiband för att orka studsa igenom det här strömlinjeformade numret. Hon var sååå mycket bättre för två år sedan.

8. FO&O – Gotta Thing About You
Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson

Slätstruken pojkbandspop som känns lika nyskapande som en skiva franskbröd med lördagskorv. Vad låten gör i final är bara mysko. Ibland räcker det tydligen att vara söt och sjunga skapligt.

9. Nano – Hold On ★★★★★
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson, Johan Röhr

Äntligen har vi kommit fram till 2017. Här möter vi Hozier-vibbar med sköna drum'n'bass-rytmer.  Artisten har ett sympatiskt och ärligt uttryck. Äkta är bara förnamnet. Hoppas på vinst men tror på en andraplats. TVÅA

10. Wiktoria – As I Lay Me Down ★★★★★
Låtskrivare: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson

Här vi Sveriges popcountrydrottning nummer ett. Det här är den enda artisten som varit med förut som uppgraderar sig själv till första klass. Grym låt, fantastisk röst med höga Mariah Carrey-pip och så mycket glädje. I like! VINNER

11. Benjamin Ingrosso – Good Lovin' ★★★
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad

Helt rätt i tiden med retrodisco och lite Justin Bieber/Timberlake. Det finns en hel del på Spotify med liknande sound. Mamma Pernilla Wahlgren slog igenom med Picadilly Cirkus 1985.  Det är sonens tur 32 år senare att också komma fyra eller femma.

12. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues  ★★★
Låtskrivare: Owe Thörnqvist

En man som heter Owe skräller och tar sig till final med en kopia på sig själv. Nån som minns "Varm korv boogie". Nu blir det mer Röcka-rök-rock. Kul med en still going strong-senior som är född 1929. Och så har han ju skrivit "När min vän" för Monica Zetterlund som kom tvåa 1962. RESPEKT!

09.03.2017 kl. 23:29

Loreen skulle ha vunnit ESC igen!

 


LÄS OCKSÅ: "Davids dom - sämsta programmet på 15 år"
LÄS OCKSÅ: Så tippar David - placeringarna från 1-10

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017xx.  Loreen – Statements
★★★★★★

Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen

Ok, hon tävlar inte. Men i don´t give a fu*c! Loreen borde vara i final. ESC-vinnaren levererade ett nummer med tyngd. Stentung basgång, blytung attityd, numret och låten vägde så tungt att den sjönk. För mycket för mellanmjölkens mellofolk. Men klart årets bästa låt som hade vunnit Eurovision i Kiev, det är jag övertygad om. BORDE VUNNIT

09.03.2017 kl. 23:20

Nu vänder vi blad och går vidare, SvT!

 


LÄS OCKSÅ: Loreen skulle ha vunnit Eurovisionen igen

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017Det kanske låter surmulet och tröttsamt. Kom igen David, folket har sagt sitt. De gillade inte Loreen. ”Det var för svårt och konstigt”, sa många på sociala medier.


Men jag måste ändå hävda att Loreen borde varit i final. De som inte gillade henne röstade helt enkelt bort sångerskan istället för att rösta in Anton. Det är klart som korvspad. Titta bara på siffrorna. På SvT:s hemsida har man fått rösta vilken låt som var bäst av alla 28 under de sex veckor vi fått följa Mellon. Loreens ”Statements” vann överlägset med 37%. Tvåa kom Jon Henrik Fjällgren med 12% och på tredje plats kom min förhandsfavorit till slutsegern, Wictoria med 9%. Tätt följd av Nano med 8%. De andra 25 hamnade under 5%.

Loreen tävlade mot Anton i andra chansen-duellen. 2% tycker hans låt är bäst. Att sånt!?

Kanske var det avsaknaden av värme och glädje som sänkte Loreen . Paketeringen var fel, men budskapet var rätt och låten var 2018. Värme fick vi med Owes varma korvar och glädje får vi i Wictorias lyckopiller.  Äktheten och det unika som var framgångsreceptet i Frans låt ”I´m Sorry” och i Måns vinnarlåt ”Heroes”, finner vi nu i Nanos ”Hold On”, varför jag höjer ett varningens finger för debutanten. Tur att Nanos ungar övertalade honom att ställa upp. Nano har den enda låten som känns riktigt unik i finalen.

Men tack vare jurygrupperna och svenska folkets sug efter något glatt, tror jag ändå att det är Wictoria som drar det längsta strået. Allt annat känns för polerat, ytligt och beräknande. För korvgubben Owe får vi nog ändå räkna bort.

Intressant också att hela sju artister av de tolv varit med i finalen de senaste åren. Endast fyra är debutanter.

Programmet då? Det är den sämsta produktionen sedan man startade med deltävlingar för 15 år sedan. Det har varit rent ut sagt tråkigt att följa. Programledarna har fått sämsta tänkbara manus. Hasse borde aldrig visat sig i rutan. David Lindgren och Clara Henry får godkänt betyg, men inte mer. Om tävlingen skall hålla för sex veckors uppmärksamhet måste SvT tänka om. Variationen på musik måste också bli bredare. Vi orkar inte med 28 Spotify-hits som försöker kopiera de senaste trenderna. Det är dags att vända blad och gå vidare, som Kungen sa. Varför inte lite visor, jazz… sök det äkta. Titta bara på vad Portugal skickar i år. Eller Vitryssland. Men det återkommer jag till i maj då jag åker till Kiev.

David tippar finalen:

1. Wictoria
2. Nano
3. Robin Bengtsson
4. Jon Henrik Fjällgren och Aninia
5. Benjamin Ingrosso
6. Mariette
7. Ace Wilder
8. Boris René
9. Anton Hagman
10. Fo&O
11. Lisa Ajax
12. Owe Törnqvist

 

 

 

09.03.2017 kl. 23:10

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!