Finland tror på en ny sandstorm från Darude

>>>Tillbaka till alla blogginlägg

 

 

Finland har gjort det igen. Ifjol ville YLE satsa på en och samma artist. Då var det Saara Aalto som fick tävla mot sig själv med tre bidrag. Favorittippade Aalto tog sig visserligen till eurovisionsfinal i Lissabon, men slutade på näst sista plats.

Och som Nya Åland skrev i tisdags är det alltså världskände DJ:n Darude som representerar Finland i Eurovisionen i Tel Aviv. Den 2 mars är det finsk final i Åbo med tre av Darudes bidrag. Den världskända DJ:n har tagit med sig den finlandssvenska sångaren och nära vännen Sebastian Rejman som solist eftersom bidragen inte enbart får vara instrumentala.

Darude, som egentligen heter Ville Virtanen, kunde inte säga nej till YLE:s erbjudande då han fick helt fria händer att göra vad han ville. Under hela hösten komponerade han i hemlighet trettio låtar och nu har han bestämt sig för de tre som tävlar den 2 mars.


Darude är kanske den mest kända artist som tävlat för Finland. 116 miljoner spelningar har Darudes ”Sandstorm” spelats på Spotify. Och då kom låten åtta år innan Spotify fanns.  Jämför det med andra finska internationella hits. Stjärnskottet ALMAs ”Chasing Highs” har streamats 98 miljoner, 45 miljoner har Rasmus’ ”In The Shadows” spelats och lika många gånger har Bomfunk MC:s ”Freestyler” streamats. Nightwish och HIM kommer inte ens i närheten.

 

Darude är alltså i en klass för sig och Sebastian Rejman har en imponerande röst. Enligt Darude själv har Rejman en guldstrupe och en manlig karisma som får folk att falla pladask.
Det ser alltså rätt ljust ut på pappret för Finlands del. Med en bra låt finns det visst utrymme för en riktig dance-låt i ESC.  Speciellt i vacuumet efter Avicii. Vilka de tre bidragen blir avslöjas med videos under tre fredagar (8, 15 och 22 februari). De tre låtarna uppförs med en spektakulär scenshow i direktsändning i UMK19: Darude i Yle TV2, lördag 2 mars kl. 21.00.

 

I år arrangeras tävlingen i Darudes tidigare hemtrakter i Åbo. Biljetterna till Logomo är redan till salu.

 

Programvärdar för nittio minuter direktsändning från UMK19 är finlandssvenskarna Krista Siegfrids och Christoffer Strandberg samt Mikko Silvennoinen. Showen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

01.02.2019 kl. 01:00

Nu startar Melodifestivalen och UMK

>>>Tillbaka till alla blogginlägg

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon startar i Göteborg. För sextonde året på raken kommer jag att vara Nyans schlagerexpert. Tycka, gissa, hylla och dissa. Känna på trender och ge betyg. Givetvis hårdbevakar jag Darudes resa till Tel Aviv via Finlands UMK19. Och i maj åker jag till Israel föör att följa Eurovision Song Contest.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. Men jag har tittat på startfältet som i år ser mer lovande ut än det tydliga mellanåret ifjol. Om humorn (som sedan uteblev) skulle prägla fjolårets Mello så verkar årets programmakare istället satsa på bredd i artistfältet för att engagera alla möjliga målgrupper i Sverige.

 

Det är alltså dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
Här är fyra kategorier.

 

• VETERANER

Årets utropstecken! SvT har satsat på många veteraner. En del av dem riktigt rutinerade. Ann-Louise Hanson och Jan Malmsjö tävlade mot varandra för jämnt 50 år sedan. Den nu 86-årige Jan Malmsjö kom då på delad första plats med Benny Anderssons och Lasse Berghagens låt ”Hej Clown, men en utslagsjury utsåg Tommy KörbergsJudy min vän till segrare och Ann-Louise Hanson, som i år är med för fjortonde gången, slutade då trea. Någon revansch för veteranduo kan vi nog inte räkna med i år. Chanslös är nog också Arja Saijonmaa. Hon deltog 1987 med "Högt över havet", som kom tvåa med bara en poäng efter Lotta Engberg. Arja gjorde ett nytt försök 2015 med Vad du än trodde så trodde du fel. Tredje gången tror jag att finskan hamnar på en jumboplats.

 

• TRE TIDIGARE VINNARE
Revanschsugna är tre tidigare vinnare av Melodifestivalen, men som gjort en blygsam insats i Eurovision Song Contest. Anna Bergendahl knep segern 2010 med låten "This is my life". I eurovisionen floppade hon rejält vilket resulterade i att Sverige för första gången inte kvalade in till final. I morgon skräller Bergendahl och går direkt till final enligt flera tyckare i svensk press. Och på oddsen ligger hon topp tre för att vinna Mellon i år.

Martin Stenmarck vann Mellon 2005 med "Las Vegas" men i Istanbul slutade han på en snöplig 19:e plats. Arvingarna vann med "Eloise" 1993. Pojkbanden kom på en hedersvärd sjunde plats, men det var innan systemet med semifinaler infördes.
De senaste årets floppar för återvändare i tävlingen höjer inte oddsen för ovanstående försök.
Charlotte Nilsson, Loreen och Carola har alla tre missat Mellofinalen då de återvänt som tidigare vinnare.

 

• ÅTERVÄNDARE SUGNA PÅ FÖRSTA VINSTEN

Nano, som kom på andra plats 2017 med sin superhit "Hold on", deltar även i år. Visste ni förresten att Nanos mor är från Åland? Om hon tittar på lördag blir hon nog rejält glad. Nano lär ha en monsterhit i bagaget och går säkert till final.

John Lundvik slog igenom ifjol  då han knep en tredje plats med ”My Turn”. Lundvik har också skrivit en låt till den engelska uttagningstävlingen.

Wiktoria slog igenom i 2016 med ”Save Me” och slutade fyra i finalen. Följande år kom hon sexa. Nu satsar hon enligt uppgift på en trist ballad.

Andreas Johnson är med för sjunde gången och har som bäst varit tvåa. Passé?

Margaret minns vi från ifjol med ”In My Cabana”.

Jon Henrik Fjällgren har varit nära att vinna tåv gånger. Norrlänningen kom tvåa 2015 och trea 2017. En annan som suktar efter en första seger är tidigare Alcazar-medlemmen Nina Hedlund.

 

• VINNAREN BLAND DE UNGA DEBUTANTERNA

Om det går som det gjort de tre senaste åren är det en ny yngre nykomling som tar hem segern även i år. De många unga som röstar gillar nya ansikten och underdogs med moderna bidrag.

Omar Rudberg möter forna bandkollegan i FO&O, Oscar Enestad. Världsstjärnan Mohombi har en jättehit i bagaget. Hans “Bumby Ride” har spelats 86 miljoner gånger på Spotify. 15-åriga Malou Prytz är kanske årets svarta häst. Lika ung är Bishara Morad, som blivit en snackis i sociala medier tack vare sin starka sångröst.

Det har också gått bra för tidigare deltagare från Idol. Här har vi Hanna Ferm & LIAMOO som nu gör en duett, Lisa Ajax, som deltar för tredje gången samt Zeana och Rebecka Karlsson.
Allt beror på låtar, framförande och dagsform. Men det sannolika är att ni hittar vinnaren bland de unga i slutet av denna krönika. Betyg på tolv finalbidrag får ni i Nya Åland inför Friends-finalen den 9 mars.

 

Programmet kommer att ledas av kvartetten Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson, Kodjo Akolor och Eric Saade.

Melodifestivalen kan ses lördagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

I deltävling från Scandinavium i Göteborg ett ser vi följande bidrag. Man kan inte rösta från Åland:
1. Chasing rivers – Nano - FINALTIPPAD

2. No drama – High15

3. Not with me – Wiktoria

4. Mina bränder – Zeana feat. Anis Don Demina - Andra chansen

5. Mina fyra årstider – Arja Saijonmaa

6. Hello – Mohombi – Andra chansen

7. Ashes to ashes – Anna Bergendahl - FINALTIPPAD

 

• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena

• Deltävling 3: 16/3, Leksand, Tegera Arena

• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena

• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla

• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena


David Lindström

Schlagerexpert för Nya Åland

01.02.2019 kl. 00:34

Benjamin Ingrosso får möta Alexander Rybak i Lissabon

”Ingrosso-krossen” var min rubrik i fredagens Nya Åland. ”Min magkänsla säger att slutsegraren kan bli Benjamin”, skrev jag.  Och visst – Benjamin dansade bort konkurrenterna med sin "Dance You Off" och krossade allt motstånd.

Det var dock otroligt jämnt då tittarna fick välja. Ingrosso tog 10,5 procent av rösterna, Felix Sandman 10,0.

Men de internationella jurygrupperna hade Ingrosso som klar favorit.

Ingrosso fick sex av elva tolv-poängare. Sandman fick tre. Margaret fick givetvis maxpoäng av sitt hemland Polen medan Storbritannien favoriserade Samir och Viktor.

En lycklig och tårögd trea blev John Lundvik och på fjärde plats kom Samir & Viktor- Även den placeringen prickades rätt i Nyan. Duon fick sin bästa placering i Melodifestivalen någonsin.

Jag hade tippat en bättre placering för Jessica Andersson, men ser nu tydligt hur stor inverkan de unga tittarna har. De gillar inte ”gammalschlager”, trots att produktionen är moderniserad.

Felix borde jag tippat högre. Då det gällde i finalen var numret i det närmaste perfekt. Betyget för Felix borde varit fulla fem stjärnor.

Benjamin Ingrosso har ett sound och ett nummer som känns helt rätt. Redan nu tror jag att Sverige igen kommer bland de fem bästa. Ett frågetecken är hur han skall göra med den förinspelade eko-sången och körerna. All sång måste vara live i eurovisionen. Det kan betyda att soundet inte alls blir detsamma då det gäller i maj.

Att Melfesten skulle vara över efter all kritikstorm kan vi bara glömma. Röstningsdeltagande slog alla tidigare rekord med 13 993 975  samtal och hjärtröstande. 1 961 602 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Samtidigt som Sverige valde sin representant blev det klart att Alexander Rybak kommer att tävla för Norge igen. Rybak, vann överlägset Eurovision Song Contest i Moskva 2009.

Nu nio år senare tar han fiolen med sig till Lissabon för att tala om för konkurrenterna hur man skriver en vinnare. Norrmannen tävlar nämligen med sin egenkomponerade ”That’s how you write a song”. Det är ett otroligt charmigt nummer, så räkna med Ryback även i år.

Finska Saara Aalto får tufft motstånd från Sverige och Norge, men jag tror att det kommer att gå riktigt bra för Norden i år. Den 14 maj får vi veta hur det går i Lissabon. Naturligtvis är jag där för att berätta hur det går. Och då måste jag få dansa med Benjamin Ingrossos mamma, Pernilla Wahlgren.

RESULTATLISTAN

(Förhandstippade resultatet i Nyan och betyg inom parentes)

1. Benjamin Ingrosso 181 poäng  (1. ****)

2. Felix Sandman 158 poäng (6. ***)

3. John Lundvik 128 poäng (5. ****)

4. Samir & Viktor 114 poäng (4. ***)

5. Mariette 113 poäng (7. ***)

6. LIAMOO 105 poäng (2. ****)

7. Margaret 103 poäng (9. *)

8. Martin Almgren 84 poäng (11. *)

9. Renaida 81 poäng (10. *)

10. Rolandz 75 poäng (12. ***)

11. Jessica Andersson 70 poäng (3. ***)

12. Mendez 64 poäng (8. **)

 

 

 

12.03.2018 kl. 08:51

Betyg på de tolv finalbidragen i Melodifestivalen 2018

tillbaka till alla blogginlägg

Davids betyg på Melfest 2018 ingår i Nya Åland fredag 9 mars och här i schlagerbloggen

Benjamin, Liamoo och John är bäst

 

1. Méndez – "Everyday" ♥♥

Vi inleder med SM i falsksång. Mendez gör den anatonala sångskalan till en charmig konstform. Han tar det med despacito för det svänger ju om denna chili con carne.

Visste du?
Mendez bor i Chile där han är megastjärna. Han har varit där de senaste åren med familjen och gjort den ”Familjen Osbourne”-inspirerade dopkusåpan ”Los Méndez” i fyra säsonger. Han kom tvåa 2002 med ”Adrenaline”. Razor Tongue blev hans stora genombrott 1999.

 

2. Renaida – "All the Feels"

Tropical house-maskinen har spottat ut en gammal Rihanna. Än sen då? Glad tjej. Får jag lust att sjunga i duschen eller dansa på köksbordet? NEJ!

Visst du?

Sjungit i musikalen Aladdin

 

3. Martin Almgren – "A Bitter Lullaby"

Martin wants to make Mellon great again. Det är bara cowboy-hatten som saknas i denna urtråkiga truckförar-rock. Det är lika inspirerande som att titta på en röllig kakstus iklädd  en potatissäck.

Visste du?

Martin vann Idol 2015.

 

4. John Lundvik – "My Turn" ♥♥♥♥

John njuter mest av alla och levererar så mycket äkta känslor att benen på hans flygel skakar. En arenaballad som når samma nivå som Sarah Dawn Finers ”Moving On”. Om det var final i USA hade det här varit i vinnaren. Så snyggt.

Visste du?

Londonbördige John har skrivit låten som Björn Skifs sjöng på Victorias bröllop. Och han skrev filmmusiken till Snabba Cash. Han har också tagit stafettbrons i SM på 100 meter. 

 

5. Jessica Andersson – "Party Voice" ♥♥♥

Rykten gick i höstas att Alcazar skulle vara med i Mellon. Jag kan ge mig sjutton på att den här Madonna-discon var tänkt åt trion. Jessica har en dunderschlager, signerad Fredrik Kempe, som hon piper fram i ett snäpp för högt tonläge. Men topp tre kan det bli.

Visste du?
Undertecknad träffade Jessica senast i Riga 2003, där hon tävlade för Sverige i duon Fame. Det blev en femte plats för ”Give Me Your Love”. Hon blev tvåa i Mellon 2015 med ”Can’t Hurt Me Now”.

 

6. LIAMOO – ”Last Breath” ♥♥♥♥

Välproducerad Eminem-skön rap med snygga harmonier. Mynnar ut i en refräng som definitivt platsar på topplistan 2018. Kommer kanske inte att gå hem bland jurygrupperna för att det skall räcka till seger.

Visste du?
Göteborgspojken Liamoo (Per Liam Pablito Cacatian Thomassen) vann Idol 2016.

7. Samir & Viktor – "Shuffla" ♥♥♥

Det i särklass det bästa som den här duon har uppträtt med hittills. Jag har inget emot att hela Europa skulle få shuffla. ”Epic Sax Guy”-saxofonen är effektiv. Det lyckades både 2010 och 2017 i eurovisionen så visst funkar årets svenska saxparty lika bra. Party.

Visste du?
Samir Badran och Viktor Frisk har varit med i Mellon två gånger tidigare - och gått till final vid båda tillfällena. Ni minns ”Bada nakna” och ”Groupie”.

 

8. Mariette – "For You" ♥♥♥

Min mamma brukade ha en sån där turban när hon kom från duschen. Mariette har den för att någon idiot intalat henne att hon tappar röster om hon det syns för mycket av hennes dreadlocks. Mariette är kompetent, men när har ”kompetent” lett till seger? Hennes tidigare låtar smakar gott årgångsvin i jämförelse. Jag får väl äta upp det här, men i min bok är detta ingen vinnare.

Visste du?

Mariette har tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years. Låtskrivaren Jörgen Elofsson har komponerat sex låtar till Britney Spears.

 

9. Felix Sandman – "Every Single Day" ♥♥♥

Felix innerliga och gripande snyftballad om förlorad kärlek går rakt in i hjärtat. Frans gjorde det avskalat och äkta. Salvador Sorbral lyckades vinna allt. Felix kan lika bra trotts att han sitter i mörkret och sjunger i en hårtork.

Visste du?
Tävlade i Melodifestivalen med "Gotta thing about you" 2017 med gruppen FO&O. Felix har fixat årets solodebut i Los Angeles med ett gäng unga amerikaner.

10. Margaret – "In My Cabana"

Sockersliskigt tropiskt sommar-stuk som man får lust att spola ner. Man längtar nästan efter vintern igen.

Visste du?
Polska Margaret hade en stor hit 2017 med "Cool me down", en låt som kom tvåa i den polska melodifestivalen 2016. En av låtskrivarna, Linnea Deb har skrivit årets finska vinnarlåt med Saara Aalto.

11. Benjamin Ingrosso – "Dance You Off" ♥♥♥♥

Michael Jackson, Imagination och Bruno Mars har fusionerats och förlovat sig med Daft Punk. Vigselförättaren Benjamin får alla att tacka JA i Mello-kyrkan. Ingrosso har funkpop-ingredienser som funkar för de flesta. Kan vinna!
Visste du?
Han blev femma i fjol med "Good Lovin". QX-Ronny tycker att en Benjamin-vinst är värd nåt om han får dansa med Benjamins mamma Pernilla Wahlgren i Lissabon. Vann Lilla Mellon 2006.

12. Rolandz – "Fuldans" ♥♥♥

Kvällen underhålling borde hålla sig utanför tävlingen, men jäklar vad kul det skulle vara om Sverige skulle få dåndimpen och den internationella jurys skulle vara så drogad av Benjamin-gunget att de skulle skicka Robert Gustavsson till Lissabon.

Visste du?
Den påhittade gruppen fick sitt namn efter en karaktär i "Torsk på Tallinn", Roland Järverup. Rolandz har hunnit ge ut fyra plattor. Största hiten ”Jajamen” har över 10 miljoner strömmar på Spotify.

09.03.2018 kl. 00:14

Ingrosso-krossen

tillbaka till alla blogginlägg

 
Min krönika i fredagens Nya Åland 9 mars inför finalen i Melodifestivalen.

Ni som följt med i kvällspressen och schlagerexperternas bloggar har under fem veckor inte fått läsa så mycket annat än gnäll. Produktionen är urkass, ”huvuden kommer att rulla på SvT”, programledarna har mobbats och låtarna beskrivs som ”sämst någonsin”.

 

Det har varit ord och inga visor. Jag har också blivit bortskämd och förblindad av SvT:s oerhört proffsiga produktion år efter år. I år rullade det liksom bara på. Det saknades nerv. Så visst, det ligger en hel del sanning i kritiken.

Humorinslagen har varit lika roliga som en hög med dammtussar under sängen. David Lindgren och Fab Freddi i all ära, men nästa år vill jag se programledare som är varma i kläderna och som har humor i blodet.

Min dröm-duo att leda festivalen skulle vara Robert Gustavsson och Christine Meltzer. Eller varför inte Krista Siegfrids. Vilken fest det skulle bli.

 

Men trots alla missar är ändå Mellon en folkfest. Än så länge. Det finns dock anledning för SvT att ta sig en funderare. Kanske skulle tre program + andra chansen och final vara tillräckligt. Jag orkade faktiskt inte titta på andra chansen i år. Det fick bli finska UMK då.

Jag har tittat på andra länders delfinaler. Malta, Rumänien, England, Schweiz, Frankrike. Jag lovar er. Ingen skulle orka titta på sådan dynga till slut i Sverige. Så var lugna i båten, det är inte så farligt. Endast Finland har kommit upp i Sverige-nivå.  Ja, bättre i Finland faktiskt.

Låtarna då? Jo det har förekommit många övertramp, bottennapp och rena uppstötningar, det skall medges. Men i finalen har vi sju starka låtar som alla skulle klara av att utmana finska Saara Aalto i Lissabon. Men det saknas en given vinnare som ”Euphoria” eller ”Heroes”.

Det är oerhört jämt i toppen. Kvällstidningarna tror på Mariette eller Benjamin Ingrosso.

Jag är tveksam till Mariette, men visst kan jag ha riktigt fel. Min magkänsla säger att slutsegraren kan bli Benjamin eller möjligen Jessica Andersson, Liamoo, Felix Sandman?

Till och med Samir och Viktor kan shuffle-skrälla och John Lundvik kan få sitt magical moment.

Ovissheten gör det extra intressant och roligt. Det är lika öppet som när Robin Stjernberg överraskande kom från andra chansen och vann 2013.

Hur skall jag kunna tippa det här? Dagsformen och jurygrupperna avgör.

Men jag måste våga mig på en djärv gissning.

 1. Benjamin Ingrosso
 2. LIAMOO
 3. Jessica Andersson
 4. Samir och Viktor
 5. John Lundvik
 6. Felix Sandman
 7. Mariette
 8. Mendez
 9. Margaret
 10. Renalda Braun
 11. Martin Almgren
 12. Rolandz
09.03.2018 kl. 00:05

Saara Aalto åker till Lissabon med en monsterhit

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall representera Finland med Monsters. Det var den melodin som hade den största hypen på förhand och som i Nya Åland fick fullt betyg ***** av undertecknad i fredagens Nya Åland och här på min egen blogg.

Favoriten höll för trycket även om många, liksom jag ändrade uppfattning under Saaras liveperformans. Då det gällde imponerade ”Dominos” röstmässigt och den showen var mer iögonenfallande med dominobrickor som föll och med artisten roterande i 360 grader.

I år hade YLE redan utsett Saara på förhand, men hon skulle tävla mot sig själv med tre olika bidrag.

Vinnarlåten hade element vi sett förut, med en gotisk mörk kåpa och flaggviftande. ”Monsters” var inte ett dåligt nummer, men ”Domino” och ”Queens” såg betydligt bättre ut i teve.

Efteråt talade jag med Michael Monroe från Hanoi Rocks. Han såg showen i arenan och hade även han G:sons popsnäcka Domino som klar favorit. Samma tonläge hördes bland jutymedlemmar och press.

Saara tar dock pressens farhågor med ro.

- Vi skall titta på numret och analysera vad vi kan göra för ändringar. Det skulle ju vara tråkigt att åka till Lissabon med exakt samma nummer, säger Saara med glimten i ögat.

Hon tänker att Monsters ändå höll hela vägen för att den fått längst exponeringstid i förväg då den släpptes tre veckor innan tävlingen.

Saara Aalto firade först med sina närmaste, men anlände senare till den officiella efterfesten på DTM. Där for hon genast upp på dansgolvet och dansade med programledaren Krista Siegrids och de nästan legendariska schlagersystrarna CatCat, som hade ett kul mellanaktsnummer i tv-showen.

Något vilt festande blev det inte för Saara.

- Jag skall in i studion och göra klart mitt album redan imorgon så jag måste kunna sjunga då också, säger en lättad Saara.

- Jag är glad att åka till Lissabon med en fartfylld låt som har ett djup i texten, den handlar ju om att vi alla har våra egna monsters som spökar i våra liv, men att det är viktigt att vi ta hand om oss själva och varandra. Livets mening är att hitta sin egen grej, tro på den och följa sitt hjärta, säger sångerskan.

På festen träffade jag de svenska låtskrivarna Joy och Linnea Deb, som skrivit vinnarlåten tillsammans med Saara.

- Vi är mycket glada, det blev faktiskt riktigt spännande då vi såg Domino live. G:ssona låt är ju riktigt bra.

Paret Deb avslöjade också att de skrivit två låtar till med Saara, som kommer på hennes nästa album.

- Vi kommer säkert att fortsätta göra musik tillsammans, Saara är så oerhört duktig. Jag tror att Saara till och med kan vinna i Lissabon, säger Linnea Deb.

G:sson var nöjd med silverplatsen.

- Jag trodde hela tiden att Monsters skulle slå vår låt, den var ju klar förhandsfavorit, säger G:sson, som nyligen fyllde femti med imponerande femtiett eurovisionsbidrag bakom sig.

I maj får vi se om Finland vinner på temat monster igen. Lordi-monstren tog hem segern till Finland första gången år 2006.

- Det är kanske ett gott omen. Jag trycker vi har en grym låt som kan klara sig riktigt bra. Jag är inte en person som tar någon stress över alla förväntningar, jag åker till Lissabon för att göra mitt allra bästa, säger Saara.

- Det är tack vare Mel C som jag blev artist, hon har inspirerat mig oerhört mycket, säger Saara. FOTO: David Lindström

ARTIKELN INGICK I NYA ÅLAND MÅ 5.3.2018

04.03.2018 kl. 12:39

Vinnarlåten är Monsters - här är alla tre bidrag från showen

Vinnare - Monsters

 

Silver - Domino

 

Brons - Queens

 

 

04.03.2018 kl. 10:34

Favoriten faller live - Domino eller Queens vinner

Idag fick jag se generalrepetitionen av Saara Aaltos stora show UMK18.

En låt av tre skall plockas ut till Eurovision Song Contest.
Min personliga favorit Monsters är också allas stora favorit ute på nätet.

Men tyvärr hade Monsters den minst iögonenfallande showen av alla tre. Synd, för det är fortfarande den bästa låten.

Bilden är tagen från Queens nummer. Domino såg bäst ut på skärmen och Monsters var minst lyckat.

Många i pressrummet är också fans de tyckte lika som jag.

Ändå är det många som in i det sista hoppas på Monsters. Vi får se hur det går.

I pressrummet fick vi inte intervjua Saara, bara ta bilder. Där dök också Mel C från Spice Girls upp.

- Det är tack vare Spice Girls som jag blev artist, sa Saara då hon fick träffa stjärnan tillsammans med programledaren, härliga Krista Siegfrids.

03.03.2018 kl. 18:41

Alla kort läggs på Saara Aalto

tillbaka till alla blogginlägg

David Lindströms artikel i Nya Åland i fredagens tidning 2mars inför den finska finalen med Saara Aalti i UMK18
BILDTEXT vid bilderna på Saara Aalto: 
Titta vilka kreationer. Saara Allto bär en dräkt för varje nummer. Stylisten Vesa Silver ville komma bort från Saaras ”prinsessalook” och göra henne tuffare och fräckare.
Foto: Anton Sucksdorff

 

Hela nöjes-Finland bubblar av förväntansfull spänning inför lördagens UMK, som den finska Mellon heter. Nu satsar YLE stort med en mega-show omgiven av internationella namn. Och artisten man lägger allt krut på heter Saara Aalto.

Efter år av besvikelser okade inte YLE se flera uteblivna finalplatser i Eurovision Song Contest. Den enda hyffsade placeringen efter Lordis vinst 2006 är rockbandet Softengines elfte plats 2014.

I augusti utlystes som vanligt en uppmaning att skicka in bidrag till tävlingen, men tydligen ansåg de ansvariga producenterna på YLE att bidragen inte höll måttet.

Istället ringde UMK-teamet upp Saara Aalto och frågade om hon ville ha en direktbiljett till Lissabon. Det ville hon så klart. Saara har försökt vinna finska eurovisionen två gånger och båda gångerna kom hon tvåa. Imorgon skall artisten tävla mot sig själv med tre nummer i en direktsänd galashow från Metroarena i Esbo.

Saara Aalto har fått stå ut med mycket smutskastning och illvillig journalistik. Efter alla motgångar var hon mycket nära att ge upp sin dröm att slå igenom som artist trots att hon kämpat hårt ända från barndomen, då hon tog sina första krävande pianolektioner.

Men allt vände när hon av en tillfällighet fick möjlighet att flytta till London och delta i X-Factor UK. Där var succén ett faktum. Engelsmännen älskade Saara, men också där slutade hon på en hedrande silverplats. Programmet visades i 26 länder, vilket gör at Saara redan är känd för många. Till Finland kom hon hem som en ny nationalhjälte.

Imorgon lördag får vi se resultatet av flera månaders förberedelser. Saara Aalto har själv skrivit tre låtar tillsammans med bland andra syskonen Deb, som skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes. Låter heter Monsters och den är redan nu stor bland fans i Europa. Musikvideon har över en miljon strömmar. Det andra bidraget, Domino, har hon skrivit med Thomas G:son som komponerat över femti bidrag till eurovsionen. Mest känd är naturligtvis Loreens Euphoria. Det tredje och sista bidraget är en hyllning till världens kvinnor. Bidraget Queens har Saara skrivit med Tom Aspaul, som bland annat har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge.

She is in it to win it

Saara Aalto vill inte lämna något åt slumpen. När hon för en gång skull fick chansen att representera Finland gör hon det med besked. Saara har utmärkt sig för att jobba stenhårt, men motgångarna har gjort henne ödmjuk inför uppgiften.

Hon vet dock att det inte bara är låten som tävlar. Det krävs mer. I X-Factor blev hon känd för att ge allt i den ena spektakulära showen efter den andra. Då jobbade hon med koreografen Brian Friedman – ett världsnamn som koreograferat shower och videos för både Beyoncé och Britney Spears världsturnéer.

Saara Aalto, som blev god vän med Friedman under X-factor-tiden lyckades få honom att ställa upp och planera tre sprakande shownummer för samtliga tre bidrag i morgonens tävling. För de uppseendeväckande färggranna dräkterna står designern Vesa Silver.

- Till skillnad från tidigare år blir detta unikt. Vi har anlitat folk från England, USA, Sverige och Norge för att jobba med Saara. Ni kommer att få se något som aldrig gjorts tidigare, säger UMK:s producent Anssi Autio på YLE:s hemsida.

I Eurovisionen i Lissabon kommer man inte att använda sig av led-skärmar, därför gör man det inte heller imorgon lördag. Alla tre bidrag får massiva scenografiska lösningar, som ger koreografer och artisten själv stora utmaningar.
 

- Jag har aldrig gjort ett så svårt nummer som i Queens, det blir tufft, säger Saara Aalto i TV-programmet Halv Sju.

Programledare är Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen och som gästartist får vi se Melanie C, sångerskan som blev världskänd som Sporty Spice.

Vilken av de tre bidragen som får åka med Saara Aalto till Lissabon avgörs till hälften av TV-tittarna och för den andra hälften en internationell jury.

Text: David Lindström, Nya Ålands schlagerexpert
Så snyggt sjunger Saara – betyg på bidragen

Efter veckor av medioker så kallad tv-underhållning i Melodifestivalen kan vi kanske hoppa över Andra chansen imorgon och titta på finsk teve för omväxlings skull.

Nästa vecka har Sverige ändå en hyfsad final med en del fina bidrag. Men Mello-turnén i år har lämnat kvar mycket att önska framöver. Programmet har inte levererat den Mello-nivå som vi är vana vid. Sverige brukar vara överlägset bäst i Europa. Och fortfarande är produktionen ju ljusår bättre i jämförelse med vissa länders uttagningar. Men ändå smakar årets Mello bara mellanmjölk. Jag återkommer till Mellon nästa fredag.

Därför är jag grymt taggad att se vad finska YLE lycka åstadkomma då de verkligen storsatsar på sin produktion.

Jag är oerhört förväntansfull inför Saara Aaltos shownummer imorgon. Än så länge har jag bara läst om vad som komma skall, men vi har ju redan fått höra låtarna. Jag recenserar dem på basen av de musikvideor du hittar på min blogg. Men imorgon då vi ser Saara framföra de tre låtarna kan allt ändras. Mycket beror på hur hon lyckas sjunga de krävande låtarna live och framförallt hur hon framför dem. Jag är på plats i Metro-arena och följer programmet live.

Jag älskar Saaras scenkläder. Det påminner om uppdaterade Charlotte Perrelli-versioner från 1998. Och då gick det ju riktigt bra med kroppsstrumpa. Det är stor hype kring Saara. Hon kommer att åka till Lissabon med ett av de tre nedanstående bidragen, men trots att man ännu inte valt segermelodin ligger Saara fyra på spelbolagens sammanslagna oddslista.

I maj får vi se hur det går, då åker jag till Portugal. Vi kan skicka vad som helst med Saara, det här kommer att gå riktigt bra.

Betyger är satta innan jag sett uppträdandet med showen i arenan.

1. Monsters ♥♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saara hoppar genast ur bekvämlighetszonen och serverar en maffig pop-snäcka som doftar både Lady Gaga och Britney Spears. Den är redan storfavorit bland fansen, men enligt vissa kritiker är Monsters det sämsta popbygget av de tre. Jag håller inte alls med. Skicka Monsters till Lissabon, det blir en monsterhit!

2. Domino ♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Fyra meter höga dominobrickor skall falla i Saaras andra nummer som inte bara låter som en G:son produktion. Den ÄR signerad G:son och det är supersnyggt. Domino är det poppigaste bidraget med en stark och effektiv refräng. Den behöver dock fler lyssningar än Monsters för att bita sig fast.

3. Queens ♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saaras budskap är viktigt också i det tredje bidraget. Här vill hon hylla alla världens kvinnor.

Queens är inte lika omedelbar som Monsters, men den har kanske det mest radiovänliga soundet av dem alla samtidigt som Saaras mångsidiga och starka röst framhävs. Jag gillar Madonna-referenserna från Vogue i musikvideon. 

02.03.2018 kl. 17:23

Alla Aaltos låtar är släppta, här är mina betyg

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall tävla mot sig själv med tre bidrag i årets finska Mello, UMK. Kalla det för Euroviisut igen, please!

Alla tre bidrag är nu ute på nätet med respektive video. Jag gillar alla tre men håller fortfarande Monsters som min etta. Den har största wow-effekten och den sjunger jag gärna med i.

Dominos är också bra och den har växt betydligt sen jag först hörde den. Jag gillar dock inte hur producenten gjort ett lager på lager med Saaras röst. Så gjorde också ABBA och det är snyggt, men då kommer heller inte Saaras unika, klingande klara röst fram tillräckligt. Den håller utan kör.

Sämst av de tre är ändå Queens trots att också den håller måttet. Men jag får inte lust att spela den på replay lika mycket som Monsters och Dominos.

Jag måste också påpeka att mycket kan ändra då Saara sjunger live och framför bidragen. Saara kommer att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Så här tycker jag om de tre och Saaras chanser.

1. Monsters ★★★★★

 

Jag älskar det här. Jag vill lyssna på den om och om igen. Gillar hur låten är uppbyggd, snyggt producerad och lite mystisk. Har definitivt den största wow-effekten. Kan gå hur långt som helst i ESC och en säker finalplats. Saara får här visa hela sin skala. Hennes pipa håller för både låga och höga toner.

Saara har skrivit sången med Joy Deb, Linnea Deb och Ki Fitzgerald. Samma Debs som skrev vinnarlåten Heroes åt Måns Zelmerlöf, bara en sån sak

2. Domino ★★★★

 

Saara har skrivit låten med riktigt namnstarka schlagerrävar. Thomas G:son skrev vinnarlåten Euphoria för Loreen och  Bobby Ljunggren har skrivit bland annat Carolas Evighet och Sanna Nielsens Emty Room . Ytterligare Johnny Sanchez och Will Taylor har biddragit.

Det blev ett proffsigt popbygge a la ABBA. Den låter väldigt enkel och tillgänglig, men den växer faktiskt och blir bara bättre och bättre. Också den här borde klara finalplats i Lissabon, men Domino är inte lika originell som Monsters.

3. Queens ★★★

 

Jag vet inte så mycket om Farley Arvidsson och Charlie Walshe. Tom Aspaul har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge. Saara Aalto berättar i en intervju att de träffades i London för att skriva ihop, men att det inte ville bli till något. Plötsligt kom Saara upp med en gammal idé hon haft då hon gjorde låten No Fear. Från det byggde man på och Queens uppstod. Den är effektiv men sticker inte ut tillräckligt och kunde riskera att inte nå final i Lissabon.

 

 

22.02.2018 kl. 19:42

Saara skrev Domino med G:son, som vann med Loreens Euphoria

tillbaka till alla blogginlägg

I natt släppte Saara Aalto sitt andra bidrag DOMINO som hon skall tävla med i UMK den 3 mars.

Låten har hon skrivit med bland annat Thomas G:son som legat bakom en lång rad eurovisionshits, bland annat var det han som skrev Loreens vinnarlåt Euphoria. Medkompositörer är också Mello-Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez och Will Taylor.

Domino är ingen ny Euphoria. Den är mer typisk eurovision och den för tankarna till ABBA och Steps.

Domino älskas redan av schlagerfansen. Den är mer Melodifestivalen än Monsters, som lancerades förra veckan.
Men efter att ha läst lite kommentarer verkar fansen gilla Monster mer.

Jag föredrar Monsters. Faktum är att jag älskar den låten. Jag håller tummarna för att Saara får åka med Monsters till Lissabon.

1. MONSTERS ★★★★★ Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes) Läs artikeln om Monsters
2. DOMINO ★★★

16.02.2018 kl. 00:46

Saara Aaltos första UMK-bidrag läckte ut för tidigt och det verkar riktigt lovande

tillbaka till alla blogginlägg

 

UPDATE - LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR

Idag bara några timmar innan det blir officiellt släppt, har Saara Aaltos första bidrag  Monsters läckt ut på YouTube. Skivbolaget var snabba med att plocka bort videon, men fortfarande kan man höra en så kallad ”snippet” av låten.
Jag twittrade denna snippet tidigare utan att veta att den inte är officiell. Sorry för det.

Och vad är det jag hör?

Jo en fartfylld, välproducerad och röstkrävande låt som öppnar dina sinnen direkt. Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes)

JAG GILLAR DET! Det verkar riktigt lovande. Det börjar nästan osa en rejäl framgång för Finland och Saara Aalto i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj. Om det är nån som inte visste det, så skall Saara tävla mot bara sig själv i Metro Arena i mars. Hon skall framföra tre bidrag i en påkostad YLE-produktion med ingen mindre än Mel C från Spice Girls som gäst-artist.

Att låten läckte ut för tidigt tar bort överraskningen för fans över hela Europa. Att någon olagligt laddar upp låten tar bort hypen kring releasen. Samtidigt som det ju är bra med lite surr på nätet, rykten och stora rubriker. Båda kvällstidningar har redan lagt ut nyheten och en lång rad eurovisionsbloggar.

Kan det vara så att ”tricket” är medvetet från skivbolaget för att få mer uppmärksamhet?

Möjligen, men jag skulle inte tro det. Skivbolaget Warner erkänner dock missen, men jag tror inte den var avsiktlig.

Saara själv tar det med ro.

- Inte kan man göra något åt det, egentligen är det ju bara fint att eurovisionsfansen är så ivriga att få höra låten och att de fick feelis och genast tog den till sig, säger hon till tidningen Ilta Sanomat.

Skall Finland vinna med en monster-hit igen?

Låten är en typisk floorfiller som är lätt att dansa till. I sången sjunger Saara om monster och demoner från hennes förflutna, men att hon nu är starkare och inte längre rädd.

Är mostren Lordi? Eller är det demonerna som gjort att Saara alltid slutat tvåa i alla tävlingar?

Eller är det den ovänliga mediaförföljelsen hon syftar på?

Hur som helst behöver Saara inte vara rädd denna gång. Jag hör redan nu att det här kan sluta riktigt bra. Om första låten är så här bra, vad skall de andra två låta som?

Det här är käpplängder så mycket bättre än något vi hittills hört från svenska Mellon i år.

"Monsters" kan bli de andra monstren i rad som tar hem vinsten till Finland efter Lordi.

Saara kommer dessutom att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Krista Siegfrids har gett sin första reaktion på låten. Krista stordiggade och kunde redan föreställa sig hur fansen kommer att dansa till låten på Euro Club.

I natt kommer det att finnas ett livestream party för att fira den officiella releasen. Jag lägger ut den officiella videon i den här artikeln när den är tillgänglig.

08.02.2018 kl. 22:04

MELLOSTART PÅ LÖRDAG: Humorn tar över i stjärnfattigt startfält

FYRA DAGAR EFTER DETTA SKREVS. NU KAN DU LYSSNA PÅ BIDRAGEN:

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon kickstartar från Karlstad. Det är samma procedur som förra året. Det är samma procedur varje år. Så har det varit i femton år nu. Jag kommer att tycka, gissa och analysera läget. Känna på trenderna och ge betyg på finallåtarna i Friends Arena.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. I fjolårets försnack var rubriken ”Schlagerdivornas kamp”. Två tidigare vinnare, Loreen och Charlotte Perelli skulle ställas mot varandra. Vem skulle ta hem det hela, undrade jag. Två som tidigare vunnit hela Eurovisionen kunde ju inte ställa upp med vad som helst!?

Det blev pannkaka av det hela. Ingen av de två divorna gick till final. Jag hävdar fortfarande att Loreens ”Statements” var för bra för sammanhanget, men det må vara glömt nu.

Nu är det dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
 

• STJÄRNFALL

Faktum att storfavoriterna fallit under flera år, är säkert orsaken till att INGEN stor svensk artist vill ställa upp. Det är för mycket begärt att Zara Larsson, Veronica Maggio eller First Aid Kit skulle ens tänka på det, men varför inte Icona Pop (Så mycket bättre dög ju) eller en comeback från Lena Ph? Jag skulle älska att se Laleh, Robyn, Kleerup eller Oskar Linnros i tävlingen. Det kan vi glömma. Det hetaste årets skörd kan erbjuda är Kicki Danielsson och Mariette.  WOW ;-)
 

PROGRAMMET
• Melodifestivalscenen blir den största någonsin: Här sparas det inte på krutet.

Och programmet leds av David Lindgren. På förhand får jag ingen kick av det beskedet. Det känns som ett säkert och tryggt val. Sidekicken Fab Freddie blir barnens favorit??, har inte sett honom, så vi får väl se. Var är kvinnorna SvT?
 

HUMORN

• För att bredda programmet är inte bara melodierna och shownumren viktiga. Det skall finnas rum för en stor dos humor också. Då Edward af Sillén fått sköta manuset och SvT har valt bra programledare, har det varit lyckat. Andra år (som ifjol) har det varit en smärre katastrof av torftig humor. I år är det inte bara mellanakter och mellansnack som skall vara roligt, nu skall ett bidrag i varje deltävling gå under devisen ”humorbidrag”. De som skall underhålla oss med ”roliga” tävlingsbidrag är Robert Gustafsson, Jonas Gardell och Edward Blom. Men det finns inte på pappret att Blom skulle vara aktuell för Lissabon i maj så varför skall de vara en del av tävlingen?
 

FÖR BRA

• Enligt Christer Björkman var fjolårets låtar ”för bra”. De var alla som klippta och skurna för Spotify och radiolistor, vilket enligt schlagergeneralen blev lite långrandigt och tråkigt att följa under fyra veckor. Därför ville man i år bredda utbudet och krydda med både humor och smalare musikgenrer. Det kan hända att detta är en smart idé om vi skall orka se Mellon i tjugor år till. Alla är inte fans av ESC. Jag ger idén en chans.  

 

DELTÄVLINGARNA

1. Från Karlstad får vi se Edward Blom sjunga om ”Livet på en pinne” och Kicki Danielsson sluddra fram ytterligare en country. Suck. Finalklar på pappret: Benjamin Ingrosso.
 

2. I Göteborg kommer Jonas Gardell att försöka övertyga oss att ”Det finns en väg”. Den vägen är svår att se i det här startfältet, när resten är totalt okända artister utom Samir & Viktor som säkert vill vara med varje år. Jag finaltippar bidrag nummer 4 på grund av de urstarka låtskrivarna Linnea Deb (Heroes med Måns) och Arash. Sjunger gör okända polskan Margret.
 

3.  Malmö. Fredrik Kempe har förmodligen skrivit en hit till Jessica Andersson (som vann tävlingen med FAME 2003. Hon deltar för sjunde gången. Här är också Kalle Moraeus,  Mendez och idolvinnaren 2015, Martin Almgren.
 

VINSTVARNING

4. Örnsköldsvik. Här får vi se Robert Gustafssons ”Fuldans”. Resten är en gåta.
Utom… sist men inte minst. Christer Björkman bruka låta den artist som det är störst förväntningar på att sjunga sist av alla 28 bidrag. Det är ofta den artist som han gissningsvis också vill att skall vinna Mellon. I år är det Mariette , som tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years”. Enligt ryktena är årets Mariette-låt snäppet bättre. Det luktar vinst på förhand, men Mellon överraskar alltid!

Här väntar en större drös med okända nykomlingar än någonsin. Skrällvarning!

Till mello-finalen återkommer jag med betygen och så hårdbevakar jag naturligtvis Eurovision Song Contest från Lissabon, där finska Saara Aalto också tävlar.

David Lindström
Nyans schlagerexpert

01.02.2018 kl. 23:48

Saara Aalto fick drömläge i Lissabon

tillbaka till alla blogginlägg

Idag arrangerade EBU lottdragning i Lissabon. Det blev klart vilka länder som deltar i vilken semifinal och vilka av de fem stora plus värdlandet som röstar i vilken semifinal. 

Finland fick drömläge för tävlingsklara Saara Aalto. Hennes chanser att gå till final ökade avsevärt. Jag klargör varför:

+ Finland är i den första semfinalen med Saara Aalto. Äntligen fick Finland en plats i den andra delen av programmet. Det är statistiskt mycket bättre. Många börjar titta senare och då man skall börja rösta minns man ofta de som sjöng i slutet av programmet.

+ Att dessutom England skall rösta i den första semin ökar Finlands chanser att ta sig till Final för första gången sedan 2014. Saara kom nämligen tvåa i engelska X-factor 2017 och blev Saara med hela England. Nu väntar vi en 12:a av UK!

+ Island och Estland i samma delfinal brukar också rösta på Finland. tyvärr får vi ingen hjälp av Sverige och Norge i år heller.

+ En faktor som ökar Finlands chanser är att både Azerbajdzjan och Armenien sjunger i semi ett. De har aldrig gett röster åt varandra, vilket gör att det teoretiskt sätt ger Finland chans att få poäng från dem. 

- Det är ett land mer med i den första semin, vilket minskar chanserna.

Sverige har det ännu bättre. De får tävla i den andra semifinalens andra del. Och de har Danmark och Norge med i samma delfinal. Sverige i final är så gott som säkrat. 

Vilka sånger som Saara Aalto kommer att sjunga väljs den 3 mars. 

Men vi får höra de tre tävlingsbidragen den 9 februari, 16 februari och 23 februari. Vilken sång som vinner avgör en internationell jury och tv-tittarna tillsammans. 

29.01.2018 kl. 17:00

Helt rätt UMK, Saara Aalto blir toppen i Lissabon

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

Finlands framgångar i Eurovisionen är inte många. Lordi är enda vinsten hittills. Det hände 2006 med Hard Rock Halleluja, i vår blir det tolv år sedan som monstren skrällde i Aten. Det skall jag sent glömma.

Efter det har Finland lyckats ta sig till final endast sex gånger och då har vi hamnat i botten. Bäst har det gått för Softengine som slutade på 11:e plats år 2014. Krista Siegfrids lämnade ett minnesvärt intryck med sin Marry Me, men hennes placering hamnade på en blygsam 24:e plats i finalen.

De tre senaste åren har Finland inte ens varit nära final.

YLE var givetvis tvungna att tänka om för att hålla intresset vid liv. Och det har man gjort med besked.  Det har prövats många koncept. Man har försökt sig på att kopiera Melodifestivalen med semifinaler i olika arenor. Det blev en kostsam katastrof med utebliven publik. Man har också försökt göra ett IDOL-liknande koncept då man lancerade UMK, men inte heller det lyckades. Programmet var otydligt och kunde inte tävla med riktiga IDOL.

I år ville YLE helt tydligt inte ta några större risker. UMK (som melodifestivalen numera heter i Finland) valde att för första gången göra som många andra länder redan gjort – man valde att plocka ut en artist som helhjärtat får satsa på sitt bidrag utan konkurrens.

Jag kan bara lyfta på hatten och gratulera! Valet föll på Saara Aalto. Mer rätt tänk kunde YLE inte ha.

Saara blev först känd i Talang Finland (slutade tvåa).

I finska Mellon debuterade Saara 2011 med den oerhört finstämda egenkomponerade balladen Blessed For Love. Paradice Oskar vann då med Da da Dam. Saara kom tvåa igen.

År 2012 var det dags för Voice of Finland. Saara slutade tvåa.

Andra gången Saara var med i UMK kom hon tvåa igen med det något överarbetade numret i låten No Fear. Hon satsade på alla kort, det var proffsigt men kändes något frampressat. 

Saara Aalto fick oförtjänt elak kritik i finsk media men hon fick sin stora revansch genom sin medverkan i brittiska X-factor, där hon blev internationellt känd och alla eurovisionsfans stora favorit med otroligt häftiga shownummer som kunde vunnit vilken eurovisionsfinal som helst. Jag följde programmet via satellit varje vecka!

Saara levererade vecka efter vecka. Euforin kring henne var enorm. Saara vann flera delfinaler men slutade för femte gången i karriären på en andra plats. Alltså tvåa!!!

Man kunde inte annat än tycka synd om den eviga tvåan Saara.

Men tvåa i brittiska X-factor är STORT! Hon blev genast en stjärna att räkna med. I Finland blev hon en nationalhjälte som hyllades på senatstorget som om hon vunnit alltihopa.

Nu jublar fansen och i England vet alla vem Saara Aalto är. Hon har lärt sig hur man gör show med hjälp av de bästa i branschen och hon kan skriva musik.

Senare i vår avslöjas vilka tre bidrag som Saara Aalto skall framföra i en direktsänd TV-gala från Metro Arena i Esbo.

Tv-publiken och en internationell jury får välja vilken låt som får representera Finland i Lissabon i maj. Men en sak är säkert, det blir Saara Aalto – jag har stora förhoppningar!

07.11.2017 kl. 21:56

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!