Betygen på finallåtarna i ESC 2016

Australien sitter redan på prispallen

Mina sex sidor om Eurovisionen i dagens Nya Åland. Du som inte bor på Åland får betygen på låtarna här!1. Belgien ***
Laura Tesoro - What's The Pressure
Disco med riffet lånat från Queens ”Another One Bites The Dust” gick hem tack vare Belgiens nya Sandra Kim. Hon är glad och söt  som en jordgubbspralin. Vem gillar inte det.  TOPP TIO

2. Tjeckien **
Gabriela Gunčíková - I stand

Klassisk ESC-ballad och juryfavorit. Gillar du Celine Dion eller Mariah Carrey så är det här en mellanmjölksvariant.

3. Holland ***
Douwe Bob - Slow Down

Vi skall lugna ner oss tycker Douwe och håller en tio sekunder lång konstpaus mitt i sången. Första gången någon försöker vinna genom att vara tyst. Mysigt och sympatiskt dock.

4. Azerbajdzjan ***
Samra - Miracle

Svenske kompositören Gabriel Alares har blandat ihop lite olja till Azererna. Samras röst har varit mer än lovligt svajig. Jag gillar melodin. Kan gå bra om hon sätter tonerna i nothäftet.

5.  Ungern ***
Freddie - Pioneer
Dressman-hunken med den raspiga rösten och en effektiv vissling som direkt ur Arkiv X är tre ingredienser som får den här Gulaschen att smaka rätt hyfsat.

6. Italien *****
Francesca Michielin - No degree of separation
Italienska är så vackert.. Så många som sjunger på engelska. San Remo-tvåan Francesca är ingen förhandsfavorit alls. Jag tror hon kan vara juryfavvis och en vinnarkandidat som DARK HORSE.

7. Israel ***
Hovi Star - Made of Stars

Israels Boy George må vara en drama-queen, men divan har värme och sjöng med tårar i ögonen. Sånt gillar vi. Rösten är sammet och numret är avskalat och snyggt. Melodin växer.

8. Bulgarien ***
Poli Genova - If Love Was A Crime

Poli gör fansen och reklamradiostationerna lyckliga. Här är en av årets radiohitar även om Poli inte direkt skiner på scenen. Förutom hennes ben som plötsligt börjar lysa.

9. Sverige ****
Frans - If I Were Sorry
Om bara västländerna var med som förr skulle Frans charma hem pokalen. Frans har chans, men flera östländer förstår inte det här och juryn kommer inte att låta Sverige vinna igen.  TOPP TIO

10. Tyskland ***
Jamie-Lee  -  Ghost

Gulligt och charmigt.  Gillar japanska Manga-stilen som ju Yohio införde i Mellon. Tävlar med Österrike och Belgien om barnens röster i år. 18-årige vinnaren från Voice of Germany  är på grund av svajig röst inget att räkna med i toppskiktet.

11. Frankrike ****
Amir - J'ai cherché

Årets svärmorsdröm charmar de flesta med årets mest trallvänliga sång. Handklapp och ett lånat Youuuu från Robin Stjernbergs You gör att Frankrike får sin placering på länge. Men tv-produktionen lyfter inte upp favoriten. TOPP FEM

12. Polen **
Michał Szpak - Color Of Your Life
I semifinalen sjöng den annars så tonsäkra Szpak spak-falskt. Smöret har härsknat.

13. Australien ****
Dami Im - Sound of Silence

Dami är damen som dammar av det mesta här ikväll. Varför hon skall svepa hologram i tv-bilden är obegripligt, men Dami sitter ju redan på prispallen och sjunger. VINNER

14. Cypern ***
Minus One  - Alter Ego

Thomas G:son schlager-rock passar den här gruppen lika bra som cypriotisk halloumi på grillen. Tillräckligt melodisk rock för att gå hem hos många.

15. Serbien ***
Sanja Vučič ZAA - Goodbye

Poprockens dramadrottning leker Amy Winehouse. Nåt att dricka sliwowitz till kanske.

16. Litauen **
Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Det är andra gången Donny är i final. Och andra gången som det är rätt trist.

17. Kroatien **
Nina Kraljić - Lighthouse

Klänningen är behållningen. Sångerska sticker upp som en knappnål i ett träd som förvandlas till två tvättbräden med påskfjädrar.

18. Ryssland ****
Sergej Lazarev - You are the Only One

Tävlingens farligaste och snyggaste scenshow är så full av effekter att snygge Sergey riskerar falla ur fokus som artist. Klassisk och lite daterad BWO/Alcazar-schlager som alla trodde skulle vinna. Få se!  SILVER?

19. Spanien ****
Barei - Say Yai

Så här skulle Azucar Moreno låta idag och jag älskade Bandido. Finns likheter. Gillar housepianot och flamencoinfluenserna. Synd att hon inte sjunger på spanska dock.

20. Lettland ****
Justs - Heartbeat

Tillsammans med Sverige är Justs bultande hjärta årets modernaste bidrag. Den går direkt upp på radiostationernas spellistor. Love it! TOPP TIO

21. Ukraina ***
Jamala – 1944

En sång om Dzjamalas gammelmormor som liksom många andra krimtatarer tvångsförflyttades till Uzbekistan och Kazakstan. Man kan dra paralleller till dagens Krim-konflikt, men det gjorde inte EBU utan lät Jamala sjunga sin rörande klagosång.  TOPP FEM

22. Malta ***
Ira Losco - Walk On Water

Molly Pettersson-Hammars andra låt i finalen. Inte dumt alls för svenskan. Med en bulle i ugnen får Ira Losco som kom tvåa med 7:th Wonder dansa mindre och sjunga mer.

23. Georgien ***
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas - Midnight Gold

Jag är så glad att Oasis-psykideliska Midnight Gold tog en guldbiljett till final. hatar. Ett lyft efter alla gapande sångerskor i långklänningar.

24. Österrike ***
Zoë - Loin d'ici

Machomännen, schlagerbögarna och barnen. Alla verkar gilla Vanessa Paradis-pastischen som leker Alice i Underlandet. Att den sockersöta marängen dessutom sjunger sitt glittrande örhänge till sång på franska gör detta farligt. Kan skrälla!  TOPP FEM

25. Storbritannien **
Joe & Jake - You're Not Alone

Hur mycket är det tillåtet att låna från Coldplay?
Radioskval som kan locka tonårsflickornas röster, men låten faller i glömska. Fredrik Kempe tweetade att han diggade det här, det är ju alltid något.

26. Armenien ***
Iveta Mukutjian - LoveWave

Först en Hey It´s Me-viskning som Adele i ”Hello”. Sedan ett långt brandlarm. Och så Iveta som liknar Anastacia i ett häftigt hologram snott av Beyoncé i Super Bowl. Snyggt lånat och årets överraskning. TOPP TIO

Publicerad 14.05.2016 kl. 13:56

Frans den enda som fick chans att vinna från Norden

 

Ikväll glöder Globen av glitter. SvT kommer att sända tidernas kanske bästa Eurovision Song Contest.

Vi har ett finalfält med många bra låtar och en show som inte går av för hackor. Fast det är just hackor det kostar. Efter Måns Zelmerlöws nyskapande vinnarshow ifjol så kryllar det av skärmar med effekter och nytt för i år är alla hologram som bygger upp numren.

Jag har varit imponerad av mellanaktsnumren The Gray People som gestaltade flyktingsituationen i Europa var oerhört gripande och en av de snyggaste koreografier jag sett.

Industrirobotarnas dans i den andra semin fick åtminstone mig att tappa hakan. Vilken precision. Och öppningsnumret med Måns och Petras Eurovision-dans är redan en klassiker. Vad som kommer i finalen vill jag inte avslöja.

Men en sak vet ni säkert redan. Justin Timberlake uppträder med sin nya singel för första gången live. Häftigt. Frans som tävlar ikväll, var inne på samma spår som jag i min förra krönika. Det här ger med credd till programmet och genererar säkert större stjärnor till tävlingen i framtiden.

Manuset innehöll flera politiska ställningstaganden som gav mer djup och på humorsidan var det sexuella anspelningar som gällde, ofta serverade av Petra Mede.

I tisdagens och torsdagens tidning prickade jag  in 16 av 20 finalbiljetter och dömde ut alla nordiska länder utom Finland. Trist att vi har bara Sverige kvar.  Men de nordiska länderna var inte bra nog, så är det.

Vem vinner ikväll då?

Ukraina tror många, Tror inte det räcker.

Frankrike är fansens favorit.  Även juryn gillar den.

I TV-programmet De Eurovisa, där jag var gäst, trodde jag på Italien eller Sverige.

Sverige är nu det enda nordiska landet och Estland är också ute. Det genererar röster från hela norden, men Sverige faller på att juryn inte vill ha Sverige som vinnare.

Italien är fortfarande med i toppstriden, men det är oerhört jämnt och svårtippat. Det kan bli en skräll som Österrike eller Spanien.

Ryssland säger alla. Snygg show, sympatisk kille, melodi man minns! Den är klart favorit, men jag tippar ändå en överraskning i Italien eller nya favoriten Australien.

Bestäm dej, David! Okej vi säger väl Australien då. Den har största bredden och glimmar av glamour. Och asiaterna i Europa kommer att tokrösta, tro mig..

David Lindström

 

 

 

Publicerad 14.05.2016 kl. 13:51

Frans: Jag vill göra Sverige stolt

Frans fokuserar på publikkontakt och att förmedla sitt budskap

David Lindströms intervju med Frans i Nya Åland

 

Nya Åland fick tjugo minuter intervjutid med Frans uppe på Globenhotellets tak. Ett steg för långt och vi skulle ramla ner. Han tvekar lite att fotograferas nära kanten. Frans är fyllde 17 så sent som i december förra året. Han verkar mycket fokuserad och mogen för sina unga år och gör ett osedvanligt avslappnat intryck.

- Jag sätter inte press på mig själv för att uppfylla andras förväntningar. Pressen lägger jag på mig själv så att jag kan göra så bra ifrån mig som möjligt.

- Men visst, det har varit väldigt hektiskt under hela veckan, jag har kanske kunnat gå upp på hotellet och vila nån timme, annars är det full rulle hela tiden.

Frans gäspar till och ler.

- Men tro inte att det har varit jobbigt. Jag har fått göra en massa roliga grejer som att åka snabb gummibåt och så har jag vart på Mamma Mia The Party, där ju du också var med, David. Alla repetitioner har varit grymma. Jag njuter.

Du heter Frans Osifoh Jeppsson-Wall. Osifoh är ovanligt, vad betyder det?

- Det är ett afrikanskt namn, pappa är från Nigeria och mamma är svensk. Osifoh betyder ”för generationen vidare”, Det är lite kul och perfekt för mig.

Frans behövde inte kvalificera sig genom en semifinal eftersom Sverige står värd för tävlingen i år.

- Ja det är tufft att åka ut, det är synd att det finska bidraget inte gick vidare jag sade det till henne. Konstigt, för det var en bra låt.

Vad handlar din låt om?

- Jag vill att alla skall ha sin egen tolkning vad den handlar om. Men jag kan säga att det handlar om fasen efter en relation som man bara vill glömma bort. Det är ett slags sorgearbete.  Att komma över någon är ju en blandning mellan sorg och glädje så att man kan gå vidare.

Blir det mer musik av Frans ganska snart?

- Verkligen! Jag har redan skrivit klart två låtar och jobbar på den tredje. Jag är här för att göra musik, vi skall finslipa lite så blir skivan klar.

Ser du det här som en tävling?

- Nej, min låt lever sitt eget liv, det har ju redan bevisats. Om jag vinner får jag ju sjunga låten ett par gånger till, säger har och skrattar.

Du slog igenom som 7-åring med sin låt om Zlatan.  Vad känner du när du hör den på radio?

- Jag känner inte att det är jag. Jag ler och tänker, vem är det? Det var så länge sedan och då gjorde man bara saker som kom framför näsan. Sedan var det inget mer med det. Jag minns inte heller perioden då jag var sju. Därför blir det blir extra konstigt när man hör och ser sig själv som liten.

Kvällstidningarna jagar dig och skriver om tekniskt strul på scenen. Är du oroad över det till lördag?

- Jag är verkligen inte oroad.  Låten handlar om mig. Jag sätter fokus på det.  Jag har sjungit I´m Sorry några gånger så jag kan den. Jag vill att allt skall komma väldigt naturligt, därför har jag heller ingen koreografi. Man kan inte sjunga till en kamera, det känns jättekonstigt. Det är publikens energi man får gå på, det är till dem man berättar historien.

Frans har ingen koll på vilka spelningar och uppdrag han har framöver. Om han till exempel kommer till Åland.

- Där har jag aldrig varit, det skulle var sjukt kul att få spela där. Men mitt team har inte tagit upp fler jobb med mig just nu. Det blir för mycket på en gång. Just nu koncentrerar jag mig på Eurovision.

Frans har synts en hel del ihop med de andra artisterna. Han går gärna fram till dem och snackar lite.

- De är skönt folk allihopa.  Vi sitter alla i samma situation. Innerst inne vi alla här för att verkligen vinna detta och göra vårt land stolt, samtidigt som vi är här för att njuta, det är once in a lifetime liksom. Jag t-har trivts med artisterna från Spanien, Frankrike, Finland och Ryssland. De är supertrevliga.  

De andra bidragen, är det musik du kan lyssna på?

- Jag vet inte vad som hänt, men jag tycker verkligen att det är så många bra låtar i år. Jag gillar Frankrike, Spanien och Australien är väldigt bra. Och nu när Justin Timberlake också skall vara med blir det en helt annan nivå. Det kommer att ändra mångas syn på eurovision, det blir creddigare. Det är ju en brilliant idé som Justin fått. Han har tänkt hur han skall nå så många som möjligt och det gör han ju med Eurovision. Nästa år kanske Beyoncé med.

Ser du det här som en tävling?

- Nej, min låt lever sitt eget liv, det har ju redan bevisats. Om jag vinner får jag ju sjunga låten ett par gånger till, jag önskar bara att ni njuter av eurovisionen, för det blir ett roligt år i år, säger har och skrattar.


Favoritmat: Pasta mozzarella
Favoritmusik: Allt som har ett bra budskap, jag gillar och lyssna på texten.
Favoritställe: Ystad
Favoritperson: Min familj, mina närmaste vänner, min farmor, mormor och morfar och alla supportrar till 110 procent.

David Lindström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 13.05.2016 kl. 04:57

KRÖNIKA I DAGEN NYA ÅLAND: Det är dags att ta tävlingen till en ny nivå

Den första semin i Eurovision Song Contest var i tisdags. Finland fick tyvärr respass. Det är inte så kul, Sandhja gjorde ett energiskt nummer men verkade något spänd. Att gå ut först av alla har aldrig varit en fördel.  Nu är det andra året på raken som vi inte får se Finland i final. Men Sandhja var på strålande humör ändå och festade hela natten på EuroClub.

- Jag är stolt över vårt bidrag, vi gjorde vårt allra bästa. Nu var det meningen att det skulle gå så här. Det ger mig en erfarenhet till som får mig att växa som människa och artist, sade Sandhja.

Det gick heller inget vidare för Islands Gréta. Sångerskan var rätt säker att hennes Loreen-kopia skulle kvalificera sig, men det har sällan varit framgångsrikt att kopiera en tidigare vinnare. Estland fixade inte heller en finalplats.

Det ser ut att bli ett katastrofår för Norden. Danmarks boyband-dänga imponerar föga och Norge har sett svajig ut. På grund av pressen har norskan Agneta ställt in alla presskonferenser och intervjuer. Det kanske ändå inte spelar så stor roll för resultatet, men jag tycker att tempoväxlingen i Norges bidrag är märkligt.

Hoppet står alltså till Frans. Och det kommer att gå hur bra som helst.  Imorgon får ni en specialintervju för Nyan med Sveriges nya guldpojke.

Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw är klockrena som värdar för den här tv-festen. Deras under-bältet-skämt haglade i sändningen. Petra skojade med den officiella devisen Come Together och sade cum together istället, vilket fick hela presscentret att skratta. Storleken spelar ingen roll i den här tävlingen sade hon då hon beskrev San Marino.  Lite pubertalt kanske, men det är ju underhållning.

Annars undrar även jag om det här är det bästa Europa har att erbjuda. Det är märkligt att länderna inte skickar bättre musik och att de stora artisterna inte vill vara med. Tänk ändå hur många som tittar och vilken genomslagskraft programmet ändå kan ge. Justin Timberlake har insett detta och ville själv framföra sin nya låt av Max Martin. Det får vi se på lördag!

Eurovisionsarrangören tackade och tog emot Timberlake med öppna armar. Det är dags att föra det här programmet vidare och utnyttja den potential som 200 miljoner tittare kan ge. Varför inte ha en super-act varje år, likt det man gör med Super-Bowl i USA. Skit samma att det stjäl all uppmärksamhet från årets B-artister. Förhoppningsvis gör detta att större stjärnor vågar delta framöver. Jag menar, kan Timberlake så…

 I år visas tävlingen i alla deltagande länder, inklusive Australien.  Kina sänder och för första gången även i USA. Exakt hur mycket fler tittare det kan generera är inte klart.

Och så har vi flaggproblematiken. EBU förbjöd först att man viftar med andra flaggor än de deltagande ländernas officiella. Men efter påtryckningar blev det igen tillåtet med regionala flaggor bara man inte gör ett politiskt statement. Stackars säkerhetsvakter vid spärrarna. Hur skall de veta vad min åländska flagga betyder nere i Sotji nästa år? Jag briefade Nyans Johan Orre hur komplicerat detta är, läs hans ledare kring ämnet i dagens tidning.

För övrigt tippade jag nio finalister av tio i tisdagens tidning. Min FINAL-stämpel hade fallit bort i tidningen på Armenien men det korrigerade jag i bloggen.  Jag hade bytt ut Finland mot Kroatien. Mitt enda misstag så här långt. Må vara att jag var lite snäll där :-)

Vilka som går vidare ikväll, tippar jag här nedan.

David Lindström

Nyans Eurovisionexpert i Stockholm

Publicerad 12.05.2016 kl. 18:07

Betyg på alla låtar i semi två - dessa tio går vidare

Jag prickade nio av tio rätt i den första delfinalen, få se hur det går ikväll. Höjde Belgiens låt till tre stjärnor, hade fallit bort en i tidningen.

Dami Im slår knockout i semi två

1. Lettland ****
Justs - Heartbeat

En snygg modern poplåt. Som en 2010-talets George Michael. Gillar arrangemangen och Justs raspiga röst. Kommer att funka på radio och Spotify. En hit helt enkelt. FINAL

2. Polen **
Michał Szpak - Color Of Your Life

Det här är manna för den som gillar sliskiga ballader. Snyggt smörpaket, men det här smöret saknar salt. Michael är inte någon Johnny Logan, och heller ingen estradartist a la Celine Dion för att kunna bära upp detta. FINAL

3. Schweiz ***
Rykka - The Last Of Our Kind

Rykka ser ut som en sprallig Marilyn Monroe. Det är som en Mari Fredriksson-ballad som kunde platsat på en gammal Roxette-platta, men låten har lika många tomma hål som en schweizerost. FINAL

4. Israel **
Hovi Star - Made of Stars

Israel skickar en Boy George-kopia med sinne för dramatik. Enligt honom själv slets hans pass sönder i ryska tullen då han skulle promota i Moskva. Jag finner den historien lika trovärdig som den här låten. Är den gjord av stjärnorna också?

5. Vitryssland *
Ivan - Help You Fly

Han ville uppträda naken tillsammans med två vargar. Ivan den förskräcklige har inget omdöme, det hör man ju på den här låten. Och jag som så gärna skulle vilja se Vitryssland någon gång. Lär inte bli nästa år dock.

6. Serbien ***
Sanja Vučič ZAA - Goodbye

Den här damen är poprockens dramadrottning. Det överdramatiserade sättet att framföra gör att man hajar till och märker denna Amy Winehouse-wannabe. Låten heter Goodbye och det skulle bli Goodbye om det inte vore för färggranna Sanja.  FINAL

7. Irland **
Nicky Byrne - Sunlight

Nicky var medlem i Westlife. Kommer fansen att troget rösta? Inte så säker. Det är main stream radio pop-rock utan själ. Du har hört den här låten 1000 gånger. Som ett reklamspår för solkrämen Sunlight. FINAL

8. Makedonien **
Kaliopi Dona

Så här kunde Italien låta i ESC på 80-talet. Kul med lite gammaldags dramatiskt schlager. Ändå är det ett svagt nummer vi får se. Gillar den raspiga rösten dock. FINAL

9. Litauen **
Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Förra gången, 2012 tävlade han med förbundna ögon och hamnade på en 14:e plats i finalen. Jag är inte lika säker det går lika bra med det här popsnöret. Igen en Mix Megapol utfyllare utan egen identitet.

10. Australien ****
Dami Im - Sound of Silence
Nu snackar vi star quality. Australien storsatsar och skickar igen en av sina superstjärnor.  En snygg ballad med något tjatig refräng, men Dami lyfter upp vad som saknas med sin röst. FINAL
 

11. Slovenien *
ManuElla - Blue And Red

Tänk att man måste flyga till Stockholm för att tala om att blått är blått och rött är rött. Tack för den informationen, nästa tack!

12. Bulgarien ****
Poli Genova - If Love Was A Crime

Igen en artist som varit med förr. Men denna gång med något som kan vara med i toppstriden. Jag gillar allt här. Egen identitet, bra sångerska, originalitet och en catchy refräng. Det skriker final. FINAL

13. Danmark **
Lighthouse X - Soldiers Of Love

De rödvita skickar en sån här feel-good boyband-trall varje år känns det som. Det gick inget vidare ifjol och det kommer det inte att göra i år heller. Smakar ljummen pølse.

14. Ukraina ****
Dzjamala -1944

En sång om Dzjamalas gammelmormor som liksom många andra krimtatarer tvångsförflyttades till Uzbekistan och Kazakstan av Stalin. Ryssland har försökt stoppa bidraget som propaganda, men de lyckades inte övertyga EBU att detta skulle handla om dagens konflikt i Krim, även om man lätt kan dra paralleller. FINAL


15. Norge **
Agnete - Icebreaker

Aldrig har någon vunnit genom att kopiera andra vinnare och varför denna märkliga tempoväxling mitt i sången? Igen en låt av svensken Alares. Norge ni kan bättre.


16. Georgien ***
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas - Midnight Gold

Gillar man Oasis så är det här kvällens räkmacka. Om än en pykidelisk version. Igen ett bidrag som fansen hatar. Jag blir lite lättad och upplyft efter alla gapande sångerskor i långklänningar.

17. Albanien **
Eneda Tarifa - Fairytale

Och här fortsätter gapandet. Eneda sjunger bra, men försök nynna på det här i duschen.
 

18.  Belgien ***
Laura Tesoro - What's The Pressure

Årets tråkigaste låt blev omgjord till disco med ett riff lånat från Queens ”Another One Bites The Dust”, den här kommer du att svänga till på Arkens dansgolv. Påminner om Finlands bidrag men Laura är piggare än finska Sandhja. FINAL

 

 

Publicerad 12.05.2016 kl. 15:33

Dami Im är Eurovisionens hjärter dam

David möter Dami Im – Australiens stora stjärna. Intervju i Nya Åland idag inför kvällens semi två:

Dami Im är en av de mest omsvärmade stjärnorna i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Nya Åland fick en exklusiv intervju med sångerskan på Globen Hotell. Som tack för det fick hon en stor platta finsk mjölkchoklad, vilket gjorde henne jätteglad. Dami är en mycket varm och jordnära person. Vi sitter och skrattar högt båda två under hela intervjun. Många artister har inövade svar och pratar på som maskiner, men Dami Im skiljer sig rejält från mängden.

- Jag är lite klumpig. Gör dumma saker, är blyg och går i fula kläder, jag gissar att det är sådana vardagliga saker som folk kan relatera till. Att också helt vanliga människor kan lyckas i livet om man har talang eller något att förmedla.

Under eurovisionsveckan har dock sångerskan klätt sig i grymt vackra kreationer. Hennes designers Steven Khalil och Carla Zampatti har packat ned flera väskor med stiliga plagg för att Dami Im skall lysa som hjärter dam i Stockholm. Och det gör hon verkligen.

Dami Im är Australiens egen askungesaga. Hon kom från ”ingenstans” och 2013 slog sångerskan igenom med dunder och brak i The X Factor.

- Jag är den första öst-asiat som fått ge ett ansikte för immigranter på den australienska tevehimlen.

Australien deltar för andra året i rad i Eurovisionen. Det skulle bli en engångsföreteelse i samband med programmets 60-års jubileum, men Australien gjorde en så grym succé med Guy Sebastian ifjol att EBU ändrade sig trots att bolaget inte är med i EBU.

- Det är eurovisionsfeber varje år i Australien. Alla tittar! Vi kunde se tävlingen redan på 80-talet. Själv började jag titta som tonåring. Den relation och nära kontakt vi har med Europa gör att vi älskar programmet, säger Dami Im. 

Ifjol tittade 4 miljoner australiensare, vilket var rekord. Enligt Australiens Head of Delegation Paul Clarke lär Christer Björkman ha bett Australien återvända.

- Christer sade att vi mer än gärna får komma tillbaka och att det är bäst att vi stannar kvar för alltid, log Clarke då han på Australiens ambassads fest skulle presentera sångerskan.

- Dami Im representerar på ett ypperligt sätt hur mycket gott immigrationen fört med sig till vårt land, säger han stolt. 

- Jag är från Sydkorea, men flyttade som 9-åring till Brisbane. Min pappa skickade iväg mig, mamma och mina syskon för att ge oss en bättre framtid, Pappa måste bli kvar och arbeta i Sydkorea ett tag för att trygga vår tillvaro. Det var tufft. Jag kunde inte språket så jag talade inget. Jag började istället spela klassisk piano. Det gav mig styrka. Fast i hemlighet älskade jag popmusik och hade Spice Girls som idoler. Det tog väldigt länge innan jag hade självförtroende nog att också sjunga, säger Dami.

Idag är Dami Im 27 år och efter vinsten i The X Factor har karriären gått upp som en raket. I vintras lät man Guy Sebastian och Conchita Wurst presentera Dami som årets representant inför miljoner tv-tittare.

- Det är en så stor ära att få representera ett helt land, Guy Sebastian har varit en bra stöttepelare och gett mig goda råd inför den här stora resan. Och Conchita fick mig att skratta så mycket. Vilken härlig person!

- Min låt Sound Of Silence handlar om ensamhet. Hur vi idag har mer och mer kontakt med varandra rent tekniskt genom våra telefoner och datorer, men samtidigt blir mer och mer förlorade och ensamma. Samtidigt behöver vi också tystnad och ro för att kunna gå in i oss själva och känna efter vilka vi är, säger sångerskan.

Nu har också Dami Ims föräldrar och man kommit till Stockholm

- Min man Noah står mig allra närmast i livet. Mina föräldrar förstår inte ännu hur stort Eurovision är. Jag är så glad att ha dem här med mig i Stockholm. För dem är jag den där lilla flickan som kan strosa omkring hemma och vara gå i fula kläder och prata vardagliga saker. Det håller mig på jorden.

Som en liten gåva till föräldrarna spelade hon in en hel skiva med Carpenters låtar.

- Jag ville lyfta upp den musiken så den inte glöms bort. Det finns inte många som skriver så perfekta kompositioner som Carpenters. Plattan blev klar just innan eurovisionen blev aktuell. Jag inser nu att jag måste ge ut en platta till med eget material, säger hon.

Någon dag senare hade jag fått en inbjudan till Ambassadens Australienfest på Euro Club. Jag fick veta att hennes mor och far hade anlänt och frågade presschefen om jag kunde få en bild på dem med Dami Im samt med ett av hennes trogna fans som rest ända till Stockholm bara för att se sångerskan tävla. Det fick jag. Vi gick till en balkong med utsikt från Stockholms slott. Dami sken upp när hon fick se oss.

- Tack för chokladen, jag rusade ut på stan för att leta efter mer. Den finska chokladen är inte lika söt som den svenska, jag blev helt hooked, skyndade hon att säga.

Hennes föräldrar var jet-laggade men uppenbart stolta. Jag gissar att vi förgyllde dagen för hennes  fan, Kurtis Carter som fick vara med på fotosessionen. Då jag fotade började Australiensisk teve att filma oss.  Allt skall dokumenteras till Down Under. Ikväll går sångerskan till final. Det står skrivet i de Australienska stjärnorna.

 

 

 

Publicerad 12.05.2016 kl. 15:23

Tippade åtta rätt av tio

Dessa gick vidare: Här på bloggen lyckades jag tippa 8 av 10 rätt. På min lappa under sändningen hade jag nio rätt, men det räknas ju inte.

Azerbajdzjan RÄTT
Ryssland RÄTT
Nederländerna RÄTT
Ungern RÄTT
Kroatien FEL
Österrike RÄTT
Armenien RÄTT
Tjeckien RÄTT
Cypern RÄTT
Malta RÄTT

Ute:

Grekland RÄTT
Finland FEL
Island FEL
Moldavien RÄTT
San Marino RÄTT
Estland RÄTT
Montenegro RÄTT
Bosnien-Hercegovina RÄTT
Publicerad 11.05.2016 kl. 03:24

Sandhja fick respass, men var ändå stolt över sin insats

Sandhja did not sing it away trots låttiteln. Hon gjorde sitt bästa framträdande hittills tillsammans med sina kompisar i AkkaBellat. På söndag får vi veta hur många röster som Sandhja till slut fick, men bland de tio bästa var hon alltså inte.

Låten "Sing it away" har ett budksap om att hitta glädjeämnena i livet genom att sjunga, sade hon på pressträffen som ordnades för finsk press efter sändningen.

– Vi ville komma hit med ett budskap om glädje och att göra vårt allra bästa och det har vi nu gjort. jag är stolt över vad vi tillsammans gjorde. Nu skall jag vara kvar veckan ut och njuta av den här erfarenheten. Jag tänker inte lämna stockholm än.

Det kunde visserligen skönjas en lätt besvikelse. Men Sandhja och hennes tjejer peppade varandra och höll humöret uppe. I natt skulle de ut och festa med Krista Siegfrids på Euro Club.

Publicerad 11.05.2016 kl. 03:05

Davids betyg på semifinal ett - de går vidare!

Eurovision Song Contest i Stockholm

Finland startar hela showen med girlpower

Uppslaget som det ser ut i tidningen Nya Åland idag.

Ikväll gäller det för Finland. Kampen om en finalplats till lördagen blir tuff, tror Nyans schlagerskribent David Lindström. Åtta av arton låtar får packa väskan redan ikväll. Det har aldrig varit en mer svårtippad semifinal, bara ryssen Sergey är säker.

Du kan se programmet med svenskt referat i Yle TV2, Radio Vega och på Yle Arenan. Eurovisionen sänds i flerljud på TV2. Eva Frantz och Johan Lindroos refererar på svenska. Även på SvT 1 kl. 22.00. Programledare är Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Finland ***

1. Sandhja - Sing It Away
Sandhja får starta hela showen. Det är svängig sisu-disco som rivstartar i Globen. Men den lovande inledningen förbyts ganska snart med en gapig 90-talsrefräng. Energiskt men daterat. FINAL

Grekland *

2. Argo - Utopian Land
Det här smakar lika mycket möglig koda som en dålig Rezina. Zeus kommer att rasa av ilska och ge hemläxa åt musikgudinnan Euterpe. Grexit är ett faktum i denna musiktävling.

Moldavien **

3. Lidia Isac - Falling Stars
Lidia sjunger om sitt eget öde. Liksom alla fallande stjärnor slocknar de så småningom. Den här stjärnan lyser inte ens i tre minuter. Anonym schlager som kunde varit vigd åt Charlotte Perrelli för tio år sedan.

Ungern ***

4. Freddie - Pioneer
En snygg Dressman-hunk med raspig röst och en effektiv vissling som direkt ur Arkiv X är tre ingredienser som får den här Gulaschen att smaka rätt hyfsat. Den växer vid varje lyssning. FINAL

Kroatien **

5. Nina Kraljić - Lighthouse

Marhällan från Kroatien är en fin fyr som blinkar flirtande åt alla håll. Försöker vara en ny Emelie de Forest, men hon sabbar alla chanser genom att gömma sig i en jätteklänning som liknar en stor rishög på soptippen.

Holland ***

6. Douwe Bob - Slow Down

”Calm After the Storm” kom tvåa efter Conchita. Nu försöker Holland med framgångsreceptet country igen. Denna gång utan själ och med fantasilösa Beatles-idéer. Det lunkar på lite mysigt, men smakar lika segt som en trist Edamerost. FINAL

Armenien ***

7. Iveta Mukutjian - LoveWave

Iveta börjar viska Hey It´s Me precis som Adele i ”Hello”. Just före refrängen kommer en obegripligt lång larmsignal och sedan börjar armenskan argsint gapa fram pretentiös smörja till olidlighet. Tufft och sexigt kan tyckas, eller är det lockrop på kor i Armenien vi hör?

Kommentar: Efter att jag såg dressrehearsal första gången igår har jag ändrat åsikt här. Armenien är riktig okej! FINAL

San Marino **

8. Serhat - I Didn’t Know

Då San Marino äntligen hade omdömet att efter fyra år på raken göra sig av med Ralph Siegels gammalschlager, valde man att skicka en Leonard Cohen-wannabe som varit programledare för Turkiets Jeopardy. Bonney M-kompet får dig åtminstone att le lite.

Ryssland ****

9. Sergej Lazarev - You are the Only One
Ryssarna satsar stenhårt och skickar sin största stjärna. John Ballard har varit med och skrivit låten som tidigare år kunnat vinna hur lätt som helst. Det är klassisk, redan lite daterad ESC-schlager. Sitter dock som en smocka med tävlingens mest kompliserade och farligaste scenshow. Jag vill inte till Sotji. FINAL

Tjeckien **

10. Gabriela Gunčíková - I stand
Huvudrätterna i Tjeckien serveras ofta med knödel och andra klimpar. Det här är som knödel mitt i ESC-soppan. Man vet inte riktigt vet hur det smakar bara att det är rätt jobbigt att tugga sig igenom. Men sångerskan levererar och det ser rätt snyggt ut i rutan. Bytte denna som jag hade till FINAL tidigare mot Armenien. Ej till final alltså.

Cypern ***

11. Minus One - Alter Ego

Thomas G:son har skrivit en schlager-rock som passar den här gruppen lika bra som cypriotisk halloumi på grillen. Det smakar bekant redan, intet nytt under solen, men det funkar. Röstar vi av iver? Skulle inte tro det. FINAL

Österrike ***

12. Zoë - Loin d'ici
Gulli-gulligt sockersött Vanessa Paradis-sockervadd. Jag tor många kommer att gilla den här smickrande refrängen. Och barnen kommer att älska Alice i Underlandetbilderna i rutan. Kul att de sjunger på franska och inte på engelska som alla andra. FINAL

Estland **

13. Jüri Pootsmann - Play
Fjolårets Goodbye to Yeasterday var kanske årets bästa låt. Samma kompositör skickar en ung Idol-vinnare med en 007-låt som får dig att gäspa så det ekar i Tallinn. Stilig mörk sammetsröst, men inte mycket mer.

Azerbajdzjan ***

14. Samra - Miracle

Gabriel Alares skrev fjolårets tvåa från Ryssland och årets Mellolåt för Krista Siegfrids. Samme svensk skickade den här snygga förpackningen. Vänta er inga mirakel (trots titeln), bara ännu ett snyggt och slipat nummer från Azererna, men Samras röst har varit svajig i veckan. FINAL

Montenegro ***

15. Highway - The Real Thing
Hatad av fansen. Men jag gillar det psykedeliska, suggestiva och annorlunda i det här lite märkliga numret. Att rösten dessutom påminnen om Depeche Mode gör inte saken sämre. Men nån Highway till final är det definitivt inte.

Island **

16. Gréta Salóme - Hear Them Calling

Älskad av fansen. Jag tycker att Greta lånar lite väl mycket. Jag får inte ihop det här till en låt som det går att lyssna på trots att det visuella är både Loreen och Måns på en och samma gång. Kom med nåt eget! FINAL

Bosnien och Hercegovina *

17. Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala - Ljubav je
För pompöst, för seriöst, för insmickrande, för mycket Balkan. Orkar inte.

Malta ***

18. Ira Losco - Walk On Water
Ira har varit med förr. Hon kom tvåa i Tallinn 2002 med 7th Wonder (en ESC-klassiker). I år vann hon den Maltesiska finalen igen men beslöt att byta ut sitt bidrag mot en sång som Molly Pettersson-Hammar har skrivit. Och det är bättre än Mollys egen Hunger som hon sjöng i Mellon, men ändå ingen vinnare trots att hon har en liten medhjälpare i magen. FINAL

 

 

 

 

Publicerad 10.05.2016 kl. 17:34

Sandhjas mål ikväll är att vinna

Min artikel i dagens Nya Åland inför Sandhjas semifinalkvällIkväll är det dags för Finlanda Sandhja att försvara de blåvita färgerna. Det gör hon genom att sjunga först av alla och rivstarta hela den gigantiska musikfesten i Globen med sin fartfyllda souliga discodänga ”Sing it Away”.

- Det är en ära att få inleda årets upplaga av Eurovision Song Contest, säger Sandhja.

Nya Åland träffade sångerskan på ambassadör Jarmo Viinanens och fru Irmelis eurovisionsmottagning i det ståtliga residenset på Västra Trädgårdsgatan intill Kungsträdgården. Huset, som var rivningsfärdigt på 40-talet, köptes upp av Finland för en rätt billig summa och räddades således från att jämnas med marken. Ambassadörsparet bor i det vackra ”palatset”.

Sandhja stortrivs i Stockholm. Överallt där hon rör sig ekar hennes kännspaka klingande skratt. På residenset uppträdde hon och hennes fem körsångerskor AkkaBellat med en a cappellaversion av tävlingsbidraget.  Gästerna på mottagningen firade Finlands 60:e bidrag till Eurovisionen.

- Vad passar bättre att fira med Sandhja så här inför Finlands 100 års jubileum. Vi är kanske inte lika bra på schlager som Sverige, vi har vunnit en gång med Lordi, men de har vunnit sex gånger. Vi minns kanske inte alla Abba 1974, men Selma Lagerlöf som vann ifjol minns vi alla, skämtade ambassadör Viinanen. Han korrigerade sig och inflikade att det var Måns Zelmerlöw han syftat på.

Jarmo Viinanen bjöd upp Krista Siegfrids som tävlade för Finland 2013. Inför de inbjudna gästerna framförde hon sitt eurovisionsbidrag ”Marry Me” och ”Faller” från årets Mello.

Krista är alltid lika glad. Hon kan konsten att få alla på gott humör. Och nu var hon var på spralligt humör och uppenbart tagen av det ståtliga residenset. Denna kväll skulle hon vara konferencier för festkvällen.

- Jag vill nog bli president. En dag skall jag bli det, skojade Krista.  Hon passade på att peppa Sandhja och ge henne några goda råd inför kvällens tuffa tävling. Sandhja kör ju med ett liknande koncept som Krista gjorde. En stark solosångerska och ett riktigt girlpowergäng med fem tjejer som dansar och sjunger.

25-åriga Sandhja Kuivalainen föddes 1991 i Esbo. Hon har en mångkulturell bakgrund med påbrå från Karelen, Guyana och Indien. Det har också färgat hennes musik och sätt att vara.

- Jag har ett hem i min själ på många ställen, men mest är jag nog en person som trivs på stugan vid en sjö i Finland.

Under veckan genomgår sångerskan ett hektiskt schema med otaliga intervjuer, hundratals selfies, uppträdanden på kringliggande arrangemang förutom repetitionerna i Globen.

- Hela den här processen är så intensiv att jag inte ens hinner uppfatta vad allt som händer runt omkring. Jag är ständigt utanför den sfär som känns bekant och bekväm, men det är också genom de här erfarenheterna jag växer som människa och artist. Jag försöker hela tiden överträffa mig själv och göra mitt allra bästa. Det är nog först när jag kommer hem som jag tror att jag kan njuta. Det är en ära och stort ansvar att representera ett helt land i en tävling som denna, men jag är så tacksam, säger sångerskan.

 

I dagarna kom Sandhjas nya album som hon jobbat på i två år. Eurovisonen har hon inte så stor koll på. Hon medger att hon inte brukar titta på tävlingen och hon har inte heller hört årets alla bidrag. Hon träffade Frans på den Nordiska festen tidigare i veckan.

- Jag har faktiskt inte hunnit höra Sveriges låt ännu, men han var ju söt. Belgiens och Spaniens låt har jag däremot hört. De har samma värme och glädje min låt säger hon.

Ikväll står hon i ett ljusblått läderfodral. Finsk design som skiljer sig rejält från alla andra sångerskors klänningskreationer.  Sångerskan hör inte alls till de som det surrar kring, men många i presscentret tror att hon ändå kan ta sig till final.

- Mitt mål är att vinna, men jag tar ingen stress över det. Det går som det går. Det som händer är meningen för mig, säger Sandhja.

 

Text och foto: David Lindström

Den infällda bild på ambassadörsparet tog Lilian Brunell.

 

Publicerad 10.05.2016 kl. 17:03

KRÖNIKA I NYAN IDAG: Schlager-Stockholm

Stockholm står värd för årets eurovisionsfest, det kan ingen missa. Överallt hänger det Eurovisionslogon med årets tema ”Come Together”.

 

Det arrangeras fester, konserter och utställningar var än man rör sig i staden. Varuhuset NK har gjort sex skyltningar med en svensk vinnare i varje fönster.  På invigningen stod Carola och Loreen själva i sina specialdesignade fönster.

Intill ligger Kungsträdgården som förvandlats till en enda stor eurovisionsby med konserter och massor av roliga evenemang för allmänheten.

Det är ingen brist på program. Jag hinner gå på en liten bråkdel av allt som staden har att erbjuda kring tävlingen. Har du ingen biljett till finalen? Åk hit i alla fall och titta på finalen på något annat evenemang med storbildsskärm.

Jag fick en inbjudan till den stora invigningen av ABBA The Muceums  eurovisionsutställning ”Good Evening Europé”. Utställningen besöktes av Björn Ulveaus, Carola, Måns, Loreen, Richard Herrey och en lång rad artister från årets eurovision. Där vimlade av kändisar och press. Ryssen Sergey var uppenbart road av de fina dräkterna som visades upp i glasmontrarna. Här finns bland annat Conchita Wursts guldklänning och Ukrainska Verka Serdushkas glittriga silverfodral.

Senare samma kväll hade jag fått en inbjudan att gå med den svenska delegationen på Mamma Mia The Party. Frans var avslappnad och verkade ha superkul då ABBA-låtarna sjöngs runt de uppdukade borden med grekisk mat. Tyrol har förvandlats till en enda stor taverna – precis som i filmen. Servitörerna skojar friskt med matgästerna som får ta del av underhållningen. Jag tycker kanske att manuset som binder ihop det hela är mer än lovligt konstlat. Den ena åsnebryggan efter den andra gör detta till en sämre upplevelse än musikalen eller filmen Mamma Mia, som ju har en smart och rolig dialog. Men jag köper det hela. Till Mamma Mia The Party kommer man för att ha trevligt tillsamman kring en meny med grekisk mat och ABBA-låtar.

Utanför Stockholms slott har man byggt upp EuroClub och EuroCafe. Hit kommer alla artister och ackrediterade eurovisionsfolk för att festa tillsamman. Till EuroCafé kommer också allmänheten in. Här intervjuas bland annat artisterna i en Meet And Greet-hörna. Du får autografer, du kan ta selfies och äta supergod mat tillsammans med fansen och kanske någon av artisterna om du har tur.

Som vanligt sänds eurovisionen i tre separata program. Ikväll är det semifinal ett.  Det är ett jämntjockt startfält som är oerhört svårtippat. Tio av arton låtar skall gå till final på lördag och på torsdag väljs ytterligare tio. Det enda som är säkert ikväll är att ryssen Sergey går till final. Hans farliga nummer där han klättrar upp på en sex meter hög skärm är imponerande och låten är redan en klassiker.  Sergey har diggats storligen för sin attityd till tävlingen. Jag talade med honom på Eurovisionsutställningen i ABBA-museet.

- Folk får vifta med regnbågsflaggor hur mycket de vill under mitt nummer.Jag har massor av homosexuella vänner, säger han.

Politiken i Ryssland är en black om foten för Sergey som har uppträtt på flera gayställen i Ryssland. Tidigare år har publikenn buat då det ryska bidraget framförs. I Wien lade man på bandade applåder för att buropen inte skulle höras. Det tänker man inte göra på SvT.

Sergey har förberett sig på buropen från publiken.

- Jag hoppas de gillar min sång och låter bli att bua, säger han lite uppgivet.

 

EBU hade tidigare förbjudit alla ”politiska” flaggor i tävlingen. Regnbågsflaggan, den palestisnka flaggan och den samiska flaggan var till exempel inte längre tillåtna. Men i veckan har EBU ändrat hållning efter en stark kritikerstorm i media.

Nu får du vifta med den åländska flaggan även om det rekommenderas att den nationella Finlands flagga sveper i publikhavet då Sandhja sjunger. Norskan som är same får hejas på av den samiska flaggan, men man får inte provocera fram ett politiskt budskap med flaggor, säger man nu på EBU.

Ovan kan du läsa vad jag tycker om bidragen. Jag har inte sett alla repetitioner så flera av bidragen kan få en helt annan bedömning om de kommer till final.  Bäst ikväll är Ryssland. Någon annan från den här delfinalen kan inte hota honom.

David Lindström
Nyans eurovisionsexpert

Publicerad 10.05.2016 kl. 16:57

Jag bevakade Frans och hamnade i Expressen

På Nordiska Festen på EuroClub utanför Stockholm slott bevakade jag Frans. Jag ville ha en bild på honom och finska Sandhja, vilken jag lyckades arrangera. Men märkte inte att Expressen fotade. Jag hamnade i tidningen följande dag ha ha

Sandhja passade på att skoja lite med Frans då jag arrangerade en bild på dem tillsammans.

- Jag har faktiskt inte hört Sveriges låt än, avslöjade hon.

Publicerad 09.05.2016 kl. 15:02

Titta på finlandssvenska panelen De Eurovisa

I år fick jag äran att delta i programmet De Eurovisa. Det sista programmet med Marika Krook och mig som gäster visdes i lördags. Men du kan titta på alla avsnitt på YLE Arenan ännu till slutet av maj.

I vårt avsnitt bedömmer vi finallåtarna, samt diskade Rumänien och så Bulgarien.

Du kan se programmet här

Publicerad 09.05.2016 kl. 14:57

Eurovision Stockholm come together - en hektisk start på veckan!

Jag kom till Stockholm på torsdagen den 5.5 och sedan dess har det varit full rulle med aktiviteter. Så mycket att jag inte hunnit blogga. Jag skall ju också fylla tidningen Nya Åland med ESC-nyheter under en hel vecka. På torsdagen gick jag direkt från Viking-båten till Globe Arena Hotell för att intervjua australienska sångaren Dami Im. Artikeln kommer i tidningen som handlar om hennes semifinal nästa vecka.

På fredagen satt jag i presscentret och kollade lite repetitioner och några presskonferanser, bl. a. Finland och Ryssland.

Sandjha klarade sin presskonferens galant. Senare på kvällen hade Finlands Ambassadör Jarmo Viinanen mottagning på Finlands Residens. Det var en mycket trevlig tillställning med Krista Siegfrids som fick agera programvärd. Hon presenterade kvällens hedersgäst Sandhja som sjöng sin Sing it Away a capella. Sen sjöng Krista själv sin Marry Me och Mello-låten Faller.

Publicerad 08.05.2016 kl. 00:54

Betyg på Mellofinalen 2016

I fredagens Nya Åland har jag som vanligt ett uppslag med Mello-final. Du som inte har tidningen och har hittat till den här bloggen kan läsa schlagerextra-uppslaget här.

 

Dags för en Frans-tastisk final!

 

”Molly Sandén får sjunga sist i delfinalen. Björkman vill att hon skall vinna. Molly har komponerat låten med pojkvännen Danny Saucedo. Gulligt!, men suck så förutsägbart.”

”Ace Wilder är tillbaka. Stark även hon eftersom låtskrivarna, Makarna Deb, har slutat etta, tvåa och etta i Mellon de tre senaste åren med Robin Stjernbergs ”You”, Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin” och Måns vinnarlåt ”Heroes”. Ace drar fram det starkaste esset med dessa kompositörer och slungas till final”

”Tänk om Frans skulle skrälla. Killen, som blev stjärna över en natt redan som sjuåring med Zlatan-låten, är årets debutant. Hoppas han petar alla förhandsfavvisar. Jag vill se skrällrubriker.”

 

De här tre citaten är klippta ur krönikan inför Mellostarten. Jag publicerade texten i Nyan den 5 februari innan vi ens hört låtarna. Jag hade spåkula kan man säga. Gissade även att After Dark, Martin Stenmark och Linda Bengtzing skulle floppa, vilket de gjorde rejält. Men de dissades inte för att schlagern skulle vara död i den här tävlingen. De floppade för att veteranerna inte höll måttet, helt enkelt. Skyll inte på appen. Alla kan konsten att trycka på ett hjärta på sin smarttelefon. Men visst kändes alla gamla schlagerdivor märkligt passé. Utom glada Anna Book, som diskades. Hon hade fått en finalplats, det är jag säker på.  Med bra melodier går gammelschlagerbidragen till final även i framtiden. Det gjorde ju Hasse Andersson ifjol.

På förhand skulle årets Mello bli en finalfajt mellan Molly Sandén och Ace Wilder. Men nu får de stå i skuggan av Frans, Frans, Frans och kanske Robin Bengtsson.

Vad var det som hände?
Jo till final kom ett helt gäng unga tonårstalanger med påkostade scenshower. Alla låter som om de är gjorda för Spotify och reklamradio.

Vad händer då?
Jo, vi tröttnar på det polerade och ytliga.  I år är det jämnt skägg. Ingen låt sticker ut tillräckligt mycket. Ett annat år hade vilket bidrag som helst från årets skörd kunnat vinna Mellon, men i år konkurrerar bidragen ut varandra. Undantaget är Frans och Ace.

Vad leder detta till?
Jo vi söker det unika, det som får oss att haja till. Då alla andra serverar bakelser så smakar det gött med ett enkelt, glatt och litet mariekex. ”I am sorry”, schlagerfolks, men det blir Frans-tastiskt! Ärligt, naturligt och okalkylerat. Plagiatanklagelser har blommat upp. Frans låt lär vara en kopia på Matt Simons låt "Catch & Release”. Visst är det likt, men inget plagiat.

Det som möjligen kan sätta käppar i hjulet för Frans lilla charmoffensiv är en schlagerkonservativ jury. Juryn från tio olika länder står för 50% av rösterna. Utan deras omdöme hade Frans varit självskriven vinnare. Nu kan det bli en kompromiss. Saltiga Ace mitt i det söta, enkla Robin Bengtsson eller till och med Wiktoria? Trots att vadslagningsfirmorna har Molly Sandén på andra plats efter Frans, säger min magkänsla att vi vill ha något annat än det som Loréen redan gjort.

Mycket förklaringar. Nu försöker jag mig på att gissa placeringarna. Det har aldrig varit svårare.

Om vi resonerar som de svenska kvällstidningarna att Spotify-lyssningarna anger resultatet skulle Ace Wilder hamna näst sist och Samir & Victor vinna överlägset. Så går det ju inte. Nu röstar tv-tittare och jury också på det som passar i Eurovision Song Contest i maj.

Jag tippar resultatet så här. Antalet spelningar på Spotify inom parentes.

1.    Frans  (6 070 000)
2.    Ace Wilder (1 627 000)
3.    Robin Bengtsson (2 680 000)
4.    Wiktoria  (1 855 000)
5.    Molly Sandén (2 465 000)
6.    Oscar Zia  (2 235 000)
7.    Lisa Ajax  (1 960 000)
8.    SaRaha  (3 082 000)
9.    David Lindgren  (1 094 000)
10.  Samir & Victor  (8 822 000)
11.  Panetoz  (2 300 000)
12.  Boris René  (1 918 000)

 

David Lindström
Nyans schlagerexpert

 

Melodifestivalen 2016

Ace Wilder - ett kaxigt ess i rockärmen

Imorgon lördag är det äntligen Melodifestivalfinal. Då avgörs vilket bidrag som får åka hela vägen från Friends Arena till Globen i Stockholm i maj.

Det blir en stjärnspäckad finalkväll i år. Femton specialinbjudna akter medverkar i ett raffinerande Melodifestivalmedley.

– Vi ville avluta jubileumsåret med en explosionsartad hitkavalkad med kära återseenden och ge någonting extra till publiken, som är med varje vecka genom att titta och rösta, rasa och älska, säger producent Edward af Sillén.

Listan är på artister som medverkar i programmet förutom de som tävlar:

• Dj Mendez – ”Adrenaline”
• Mariette – ”Don't Stop Believing”
• Timoteij – ”Kom”
• Brandsta City Släckers ” Kom o ta mig”
• Linus Svenning – ”Bröder”
• Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
• Magnus Carlsson – ”Live Forever”
• Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”
• Andreas Johnson – ”Sing for Me”
• Nanne Grönvall – ”Håll om mig”
• Anton Ewald – ”Begging”
• Kikki & Bettan – ”Vem e de du vill ha”
• BWO – ”Lay Your Love On Me”
• Charlotte Perrelli – ”Hero”
• After Dark – ”La Dolce Vita”

 

1. Panetoz – ”Håll om mig hårt” ★★★

Panetoz V-formade riverdance-nummer levererar så mycket energi att de skulle kunna bli en ny emergikälla för Vattenfall. Hela Globen börjar glöda bara vid första anblicken. Sann glädje utan en tillstymmelse av tillgjordhet. Ett bra ös helt enkelt!

2. Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead ★★

En svensk Rihanna framför en ridå med toapapper. Frågan är om inte nyårsrevyn på Högtomt har roligare dekor. Det saknas bara skurborste och lite Ajax så är städskåpet klart. Ja, Ajax står ju på scen och sjunger en helt okej Spotify-hit.  Får Ajax gömma sig i städskåpet efter resultaten trillat in?

3. David Lindgren – We are Your Tomorrow ★★

Med en fjärde och åttonde plats i bagaget från tidigare år är David i final igen. Nu med en låt som lånat lite väl mycket från Axwell & Ingrosso ”Sun Is Shining”. Det är Davids bästa hittills, men Lindgren känns lika spännande som om Stefan Löfven fått en lasershow i Almedalen.

4. SaRaha – Kizunguzungu

Barnkalasschlager som uppfyller småbarnens behov. Det är lika glatt och pastellfärgat som sockervaddet Dollystyle lämnade i artistlogen från andra chansen. Och tyvärr lika påfrestande kladdigt. Hur blir man av med den här melodislingan.

5. Oscar Zia – Human ★★★★

Äntligen ett nummer där texten betyder något. Att Oscar själv skrivit låten märks och det gillar jag. Om det inte vore för Måns Zelmerlöw hade detta kanske vunnit i år. Tror dock att man söker annat trots att Oscar berör med sin bombastiska ballad.

6. Ace Wilder – Don't Worry ★★★★★

Kaxiga Ace Wilder heter vad det är fråga om. Hon är det vilda esset i denna lek. ”Dont worry”, Ace! Du behöver inte vara ”busy doing nothing”. Numret är klart för Globen. Det är i särklass snyggaste showen, kul att se på.  Ace kunde bli farlig även i ESC, men efter semifinalen har det varit märkligt tyst om henne.  Frassen Frans ställde allt på ända. Tvåa igen eller är också hon för gammal? UTMANARE

7. Robin Bengtsson – Constellation Prize ★★★

Munspelet och Robins charmiga ögon gör det här numret till något som står ut trots att låten inte är märkligare än ”Thursdays” med Lovestoned från 2010. Årets svarta häst. Robin kommer säkert att plocka både jury- och publikröster. Kan räcka till seger. Det är snyggt och avskalat. SVART HÄST

8. Molly Sandén – Youniverse  ★★

Det finns inget som inte är proffsigt här. Allt är utstuderat och lånat i minsta detalj. Perfekt nummer, perfekt röst. Lite Robin Stjernbergs ”You” och mycket Loreen. Bjuds det på något nytt? Nej ingenting! Mollys perfekta paket är lika spännande som Guinnes Rekordbok på julafton.

9. Boris René – Put Your Love on Me ★★★

Sveriges Bruno Mars har lånat hatten och energin från Guy Sebastian som tävlade för Australien i Eurovisionen. Det kan tyckas vara ett smart drag eftersom Sverige gav Guy Sebastian sin tolva i ESC-finalen i Wien. Men det var då det.

10. Frans – If I Were Sorry ★★★★★

Frans har lyssnat en del på På Ed Sheeran och Justin Timberlake, men vad gör det. Killen kan stå där framför en anslagstavla med glödlampor och guppa lite försynt samtidigt som han charmar alla med sin självklara enkelhet. Frans har samma röst som Salem al Fakir (jag har ännu inte kommit över att man inte skickade honom) fast inte lika genial komposition. If I Were Sorry blir sämst tvåa, men jag är inte alls ledsen om den vinner. Jag älskar det! VINNER

11. Wiktoria – Save Me ★★★

Wiktoria är en svensk version av Dolly Parton. En countryschlager med ett visuellt nummer som kunde vara hämtat ur ett avsnitt av X-Files. Projektionerna på kroppsstrumpan hade passat bättre till en ballad. Varför stå stilla i tre minuter då det svänger.

12.  Samir & Viktor – Bada nakna ★★★

Det slutar med årets största hit med snart nio miljoner lyssningar på Spotify (nästan dubbelt mer än tvåan Frans). Det och faktum att den självkgoda duon får sjunga sist torde vara tillräckligt för att blanda sig i topstriden. Men jag tror inte att man vill skicka låten till Eurovisionen trots att Fredrik Kempe skrivit årets mest trallvänliga bagatell.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 10.03.2016 kl. 23:21

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!