Kristas skräckscenario med Lordi

För Krista var det en utmaning att stå som programledare. Men hon klarade sig galant.

- Du vet, det är ju inte så länge sedan jag har lärt mig finska.

I början av programmet uppträdde monstren i Lordi med ett uppseendeväckande nummer. Det är tio år sedan de segrade i Grekland. Mitt i Hard Rock Halleluja tog Mr Lordi fram en cirkelsåg med rök och pyroteknik och låtsassågade Krista Siegfrids i mitt i tu på en sjukhusbrits. Låtsasblodet bara strittade ut på publiken.

- Produktionsteamet intygade att numret var ofarligt, men det var det inte alls. Sängen började faktiskt brinna. Jag var livrädd och vågade inte titta, kunde Krista berätta då vi satt i bussen på väg till efterfesten.

 

Publicerad 28.02.2016 kl. 19:07

Några av mina bilder från UMK 2016

UMK2016
Publicerad 28.02.2016 kl. 19:05

Experterna om "åländska bidraget" Good Enough

Ikväll kan vi skicka åländskt bidrag till Globen

Ikväll är det många ålänningar som med intresse väljer att titta på finalen av den finska melodifestivalen, UMK (Tävlingen för ny musik) istället för den sista delfinalen i svenska Mellon. Som Nya Åland tidigare kunnat berätta har vi ju ett åländskt bidrag med i finalen.

Jonas Gladnikoff, som är bosatt på Åland står bakom bidrag nummer tre tillsammans med fyra låtskribenter. ”Good Enough” skrevs på Åland i somras tillsammans med Primoz Poglajen, Michael James Down och Matthew Ker.

Ikväll kl. 21 gäller det.  Blir det en biljett till Eurovision Song Contest i Globen eller inte?

Annica Milán och Kimmo Blom som framför ”Good Enough” anses ha chanser. Dels är de fansens favorit. Bidraget leder i en stor omröstning på sajten escstats.com. Sedan i måndags har man kunnat rösta på YLEs UMK-sida. Fansen är ivrigast och röstar i förväg. Det kan ha gett det åländska bidraget försprång inför kvällens final.

Nya Åland har frågat tre experter vad de tror. Samtidigt ger vi här betyg på de nio finalbidragen. Programledare är Krista Siegfrids ja Roope Salminen.

Följ finalen ikväll 27.2.2016 kl. 21 Yle TV2, Yle X3M eller på nätet:  yle.fi/umk

Experterna ger svar om ”Good Enough” är bra nog


Ronny Larsson
Chefredaktör på tidningen QX och känd schlagerprofil med egen schlagerblogg

- Jag tycker att den finska finalen känns mycket mer intressant och varierad än de andra nordiska. Det är kul att se att låtkvaliteten ökat de två senaste åren men den där riktiga toppen saknas, som Satin Cirkus fjol (som ni borde ha skickat!). Mest hoppas jag nog på Love is Blind med Cristal Snow. Dels för att det är en bra låt och för att den har ett underbart kärleksbudskap att skicka ut i Europa. Slipa Cristals framträdande så kan det gå hyfsat.

Gladnikoffs låt är min favorit i år. Älskar den här typen av klassisk duettschlager! Tyvärr tycker jag att Kimmo Blom inte alls höll måttet röstmässigt under delfinalen och jag tror att det kan bli deras fall. Hade han levererat lika bra som Annika Milán kunde den ha slagits om segern. Men på skiva är den min överlägsna favorit!

 

Jouni Pihkakorpi
Ordförande i världens största eurovisionsklubb, OGAE Finland och själv ett stort fan bland klubbens 1118 medlemmar.
 

- Det är väldigt jämnt i år. Vi kunde faktiskt skicka vilket bidrag som helst.

Good Enough hör ju till favoriterna, speciellt bland fansen. Den ligger även högt i min ranking.  Låten för i sig inte med sig nåt nytt, men den berör och den fastnar genast då man hör den.  Hoppas det går bra för Annica och Kimmo, med Good Enough är vi med säkerhet också i final i Globen.

 

Geir Rønning
Representerade Finland i Eurovisionen 2005 med ”Why”.  Sjua i svenska Idol 2010.

- Jag befinner mig faktiskt på Åland just nu, ha ha, men du David så här tycker jag: Standarden är överraskande bra. Jag är särskilt imponerad över Mikael Saari, men även Saara Aalto. Jag visste redan att Kimmo och Annica är väldigt bra!

Vi har inte helheten där allt är perfekt som det var med Lordi!  Men så lägger vi inte ner 40.000 euro på egen show som svenskarna nu gör.

Gladnikoffs låt är bra, men inte alls lätt att sjunga så det är ett svårt uppdrag Kimmo Blom och Annica Milan har fått! Det bäddar för sur sång vid minsta lilla fel från någon av de båda, men det kan gå! 

Publicerad 27.02.2016 kl. 12:22

UMK-final - betyg på alla bidragen

Davids betyg på finska finalen finns i dagens Nya Åland. Tyvärr hade layoutaren missat att jag gav fyra stjärnor till Mikael Saari. Det är korrigerat i denna skärmdump.

 

1. Cristal Snow: “Love Is Blind” ★★★

Cristal har inte världens bästa röst, men showen är snygg. Den kända radioprofilen kom trea i förra försöket. I videon kysser han en man på en herrgård, men någon ”bögkyss” på scenen får vi inte se. Idén till låtbygget är snyggt. Det låter väldigt mycket Hurts eller som Pet Shop Boys i en lam slowmotion. ”Love Is Blind” tar skruv först mot slutet.

 

2. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys ★

Rökig jazzig R’n’B som hade funkat på 90-talet i ESC. Sömnigt, tråkigt, segt. Jag fattar att det här är kvalitét, men jag tänder inte alls på några strängar.

 

3. Annica Milán & Kimmo Blom: “Good Enough” ★★★

Annica och Kimmo har klätt ut sig till familjen Adams i ett spegelhus. De framför en rock-schlager som svenska duon FAME kunde ha sjungit i Mellon redan i början av 2000-talet. Först var jag tveksam. Det är lika bekant som Ålandspannkaka med plommonkräm. Här finns inga överraskningar. ”Good Enough” är bra nog för att skicka till Stockholm. Det är schlager med Roxette-vibbar och fansens favorit. Vill du rösta ”åländskt” så väljer du bidrag nummer tre.

 

4. Eini: ”Draamaa” ★★★

En finsk Charlotte Perrelli korsad med Lill Lindfors sjunger en äkta sisu-schlager. Finlands okrönta discodrottning har regerat sedan 70-talet. Jag blir charmad, kul att den är med. Vi kan nog ändå inte skicka ett drama med fyra A:n till Globen. Eini hör hemma på finska dansbanorna.

 

5. Barbe-Q-Barbies ”Let Me Out” ★★★

Ingen finsk final utan rock.  Den här Vanilla Ninja-pastischen vinner på att höras och ses live. Tjejbandet kan rocka rått och rätt. Blir inte förvånad om de går och vinner hela tjotaballongen.

 

6. Tuuli Okkonen ”Don´t Wake Me Up”  ★

I semifinalen inledde Tuuli med falsksång. Klangen är en klen version av Agnetha Fältskog och låten är som en Roxette-ballad som Per Gessle har glömt att spela in på 90-talet. Tuuli betyder blåst. Men här är det vindstilla, väck mig efter det här.

 

7. Sandhja: “Sing It Away” ★★

Lisa Stansfield goes disco. jag borde trycka på gilla, men det är något som inte sitter och då menar jag inte ormskinnet på sångerskan. Sing It Away är catchy, men saknar identitet.

 

8. Saara Aalto: "No Fear" ★★★

2011 kom Saara snöpligt nog tvåa med en snygg ballad. Hon kan sjunga. I höstas kom sångerskan modigt ut som gay och nu sjunger hon om att våga vara sig själv. Barndomsdrömmen att en gång vinna kan gå i uppfyllelse.  På pappret finns alla ingredienser till ett vinnarrecept. Showen är utstuderad i detalj. Men låten bygger på tok för många idéer. Det är som att äta ärtsoppa, med smörkräm och sushi.

 

9. Mikael Saari: “On It Goes” ★★★★

Vinnarkandidat nummer två är finskt tungsinne i sin vackraste och mest dramatiska form. Balladen ”On It Goes” är ett konststycke i sig, men kräver fler lyssningar för att den skall öppna upp dina sinnen. Kanske för svår, men snyggt är det. Mikael kom tvåa efter Krista Siegfrids 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad 27.02.2016 kl. 12:06

UMK 2016 del III - betyg på bidragen

LIEMINEN: “Pehmeiden arvojen vaalijat”   ★★★

Daft Punk möter Sebastian Tellier på finska, inte helt tokigt. Fast mot slutet av de tre minuterna börjar du redan att tröttna. 

 

TUULI OKKONEN: “Don’t Wake Me Up”   ★★

Det här låter som en ballad som Per Gessle har lämnat i byrålådan redan 1999. Med Marie Fredriksoon hade man kunnat skönja lite värme. Med Tullis metalliska klara röst blir det bara kallt och opersonligt. 

 

SANDHJA: “Sing It Away”   ★★★

Lisa Stansfield goes disco. jag borde gilla de här, men det är bara nåt som inte svänger i mitt huvud. Gissar ändå att Sanhja kniper en finalplats.

 

GUŠANI BROTHERS: “Poom Poom”   ★★★★

Vi behöver lite nonsen trash Ibiza-pop i vårt kalla Finland. Vi behöver fler som gör glad, låt vara löjlig, pop. Men även om poom poom har årets sämsta text så blir man ju bara glad och vill upp på dansgolvet. Det är visserlgen inte 2016, snarare 2010, men who cares, its fun!

 

BARBE-Q-BARBIES: “Let Me Out”  ★

Det var i tiderna fräscht när Finland införde rock i ESC. Men den här Vanilla Ninja pastischen kunde vi varit utan.  

 

 PIETARIN SPEKTAAKKELI: “Liian kuuma”   (ingen stjärna alls)

Liian tylsä = för trist. Snälla stäng av. 

Publicerad 20.02.2016 kl. 17:44

SCHLAGERKROCKEN - Krista i Mellon och UMK samtidigt

Jag är ålänning och därför har jag i dagens Nya Åland vinklingen om ålänningen Jonas Gladnikoffs bidrag i kvällens UMK som kanalkrockar med Krista i Melodifestivalen. Vilket program skall bandas? Vilket tittar man på först.

Fyra sidor schlager i Nya Åland idag (kommer enbart ut som digitidning lördagar)

Publicerad 13.02.2016 kl. 13:37

UMK heat II - betyg på låtarna

Precis som förra veckan så bedömmer jag låtarna utifrån de förhandsvideon som visas. Därför kan omdömet vara ett helt annat då jag sedan sett liveframförandet.

Detta hände i fallet Pää-Äijät, som jag hade som trolig vinnare av hela UMK. De hade en så rolig video med en låt som satt som en smäck på trumhinnan.

I liveframträdande gjorde de bara ett totalt överdrivet, smakfullt  och nästan hånfullt nummer där man faktiskt glömde att lyssna på låten. Störande. Där ser man hur det går när idéerna är lite för många och viljan lite för stor.

Men nu till veckans fält. Så här tycker jag innan finalen imorgon. 

7. ATTENTION 2: “Ready For The Show” ★★

Tankarna går till Amy Diamond, men där som hon bara var charmig så känns de här nästa påträngande irriterande så där som en bortskämd unge som får göra precis hur hon vill. Videon är snyggt gjort och tjejerna är säkert jätte söta, det betvivlar jag inte en sekund. Men nåt gör att det hela bara känns tillgjort.


8. CRISTAL SNOW: “Love Is Blind” ★★★

Definitivt det bästa Cristal gjort. Supersnygg och vågad video. Jag är rädd att det kommer att falla rätt platt live. Cristal har inte världens bästa röst live. 

Idén till låtbygget är snyggt. Det låter väldigt mycket Hurts. Jag är inte så stor fan av det bandet. Det är som ett Pet Shop Boys i lam slow motion. Lite mer skruv hade låten förtjänat.


9. ANNICA MILÁN & KIMMO BLOM: “Good Enough” ★★★ ½

En ballad som svenska duon FAME kunde ha sjungit i Melodifestivalen redan i början av 2000-talet. Jag var lite tveksam först till detta. Det lät bekant, till och med ganska bra, men lite gammalmodigt och lite för välbekant. Jag saknade den överraskande biten i låten, och den kommer inte. Efter många lyssningar har låten växt och den hör faktiskt till ett av de bidrag vi borde skicka till Stockholm. Det är en schlager med Roxette-vibbar. Om kemin mellan Annika och Kimmo är den rätta imorgon kan det här gå hela vägen. Väl i Sthlm kanske den går till final. Men inte så mycket mer än så.  

 


10. RAFAELA TRUDA: “Rise Up”​ ★★★★½

Den här skulle jag utan vidare vilja skicka till Stockholm! Det är fräckt inspirerat av Ariana Grande SE MIN JÄMFÖRELSE HÄR. Men so what. Rafaela är inte den enda som försökt vinna genom bekanta melodier och koncept. Det är snyggt stulet, charmigt, medrryckande och modernt. Det här är vår nya Krista (i brist på Krista, som jag hoppas ställer upp igen. I Mellon deltar hon ju och det är ascoolt).


11. YLONA: “Blazing Fire”​ ★★

Det här hade blivit en lokal discohit på 90-talet. Jag undrar bara vad den gör 2016 i det här sammanhanget. Till och med Eurovisionen har utvecklats. Allt låter så bekant att man nästan får i nerverna. 

 

MIKAEL SAARI: “On It Goes” ★★★

Mikael sjunger bra, ser bra ut och den här låten är ju grymt vacker. Det är dramatiskt, ja det har allt som en framgångsrik ESC-ballad skall ha. Men den är lite för svårtillgänglig. Tankarna går faktiskt till Geir Rönning och "Why", som också var ett litet konststycke i sig, men som inte nådde ut efter en lyssning. 

Publicerad 12.02.2016 kl. 20:03

Saara Aalto vinner UMK 16 på basen av YouTube och Spotify-spelningar

Pää-Äijät gjorde bort sig totalt i UMK och blev utröstade trots att de är populärast  av alla på Spotify. På YouTube är Rafaela Truda populärast, men hon har inte spelats så mycket på Spotify. Räknar man ihop dem och glömmer redan utsslagna Pää-äijät så är det Saara Aalto som åker till Stockholm.

 

1. PÄÄ-ÄIJÄT: “Shamppanjataivas” (ej i final)
YouTube 116,500
Spotify 147,649

Totalt 264,149 spelningar


2. SAARA AALTO: “No Fear” FINAL
YouTube 135,505
Spotify 48,615

Totalt 184,120 spelningar


3. RAFAELA TRUDA: “Rise Up”
YouTube 152,034
Spotify 25,087

Totalt 177,121 spelningar


4. EINI: “Draamaa” FINAL

YouTube 104,834
Spotfy 71,220

Totalt 176,054 spelningar


5. CRISTAL SNOW: “Love Is Blind”
YouTube 99,605
Spotify 53,601

Totalt 153,206


6. ANNICA MILÁN & KIMMO BLOM: “Good Enough”
YouTube  71,739
Spotify 25,037

Totalt 96,776


7. MIKAEL SAARI: “On It Goes”
​YouTube 70,621
Spotify 24,752

Totalt 95,373 spelningar


8. SANDHJA: “Sing It Away”
YouTube 45,353
Spotify 48,581

Totalt 93,934 spelningar


9. TUULI OKKONEN: “Don’t Wake Me Up”

YouTube  55,829
Spotify 18,067

Totalt 73,896 spelningar


10. GUŠANI BROTHERS: “Poom Poom”

YouTube 50,258
Spotify 23,236

Totalt 73,494 spelningar


ATTENTION 2: “Ready For The Show”
YouTube 43,260
Spotify 29,565

Totalt 72,825 spelningar


YLONA: “Blazing Fire”
YouTube 51,235
Spotify 15,590

Totalt 66,825 spelningar


STELLA CHRISTINE: “Ain’t Got Time For Boys” FINAL

YouTube 43,619
Spotify 18,738

Totalt 62,357 spelningar


CLEMSO: “Thief” (ej i final)
YouTube 44,316
Spotify 17,829

Totalt 62,145


BARBE-Q-BARBIES: “Let Me Out”
YouTube 46,312
​Spotify 16,312

Totalt 59,624 spelningar


LIEMINEN: “Pehmeiden arvojen vaalijat”

YouTube 34,143
Spotofy 22, 878

Totalt 57,021 spelningar


PIETARIN SPEKTAAKKELI: “Liian kuuma”
​YouTube 34,924
Spotify 14,726

Totalt  49,650 spelningar


MIKKO HERRANEN: “Evil Tone” (ej i final)
YouTube 37,869
Spotify 11,134

Totalt 49,003 spelningar

 

 

 

Publicerad 12.02.2016 kl. 18:23

Formel 1, flaggor och fläktar är formeln för Krista - Smygtitta på hennes Mello-nummer

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

Det verkar vara väldigt mycket Mello-känsla i Kristas nummer, fläktar, flaggor och fartfyllt fyrverkeri av äkta Krista-glädje.

 

Hoppas så  att Krista går vidare. Här ett smakprov på showen

Publicerad 11.02.2016 kl. 17:36

Krista på Insta

Krista visar omslaget på nya Melloåten "Faller" och Instagrammar följande:

"kristasiegfridsNästa lördag 13.2.2016 går min barndomsdröm i uppfyllelse när jag får tävla i @melodifestivalen ❤️️ Jag hoppas att ni kommer att tycka om min låt "Faller".

 

Jag är så förväntansfull och glad för Kristas skull. Må det gå hela vägen för henne. FINAL! PLEASE!

Publicerad 07.02.2016 kl. 15:03

Fyra vinnare i Mellons första deltävling

I gårdagens Melodifestivalen fanns fyra vinnare. Ace och Robin gick välförtjänt till final, inget snack om saken. Anna Book vann på att bara få vara med. Men största vinnaren var Stina Eklblad som läste texten till Groupie (Samir och Viktors låt ifjol) Så jäkla kul! Stina införde en ny genre; Schlagerläsning. Kanske borde man ordna en egen tävling i det.
Publicerad 07.02.2016 kl. 14:27

UMK premiär - så bra var låtarna från delfinal 1

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

1. ClemSO: Thief ★★★★ 

FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Clemso är en nigeriansk sångare. "Thief" är en modern och välproducerad poplåt med en afrobeat, Han blandar pidgiengelska och Yoruba och västafrikanska. Det här är en av de låtarna jag spelat mest på min Spotifylista under veckan som gått. Jag gillar hans röst (lite Seal-känsla) och fealingen i hela produktionen. Tror dock att det kanske inte blir lika maffigt live. Det får vi se ikväll. Hoppas på final, men tror inte det.

LIVE I SEMI: ★★★★ 

Betyget kvarstår. Väldigt synd att Clemso inte gick till final.


2. Eini: Draamaa ★★★★ 

FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Det här är finsk disco-schlager (iskelmä) när det är som bäst. Finlands okrönta discodrottning har regerat sedan 70-talet. Det här blir hennes nytändning. Låten kommer att sönderspelas på finsk radio i sommar, det är säkert. Jag blir charmad. Men inte vill jag skicka den till Stockholm. Lite modernare bidrag vill jag att vi skall representera med. Men här får den spelas sönder i bilstereon på väg till landet. TILL FINAL

LIVE I SEMI: ★★★★ 

Eini gick förtjänt till final, betyget kvarstår. Varför hade man inte satsat på Einis show undrar jag. Trodde man inte att hon har dynamit.


3. Mikko Herranen: Evil Tone ★ (bode plocka bort stjärnan)

FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Evil Tone är en djävulskt tråkig ton att lyssna på. Heavy-ballad när det känns som mest dystert. Mikko är en bra sångere, men vem vill ha något som påminner om det tråkiga 90-talet. "Livet är som ett magasin" och "livet är som en limosin" - texten är ju inte poesi direkt.

SEMIFINALEN: ★★

Mikko var bättre live. Roligt med kopiorna av honom själv. Men bra att den inte gick till final.

SPELA LÅTEN


4. Pää-Äijät: Shamppanjataivas ★★★★

FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Jag brukar inte gilla den typen av "humorlåtar", men den här är så jäkla knäpp att man bara dras med in i partyt. Den är smart ihopsnickrad och har årets mest smittande refräng. Jag tror ju tyvärr att juntarna i cowboyhatt kommer att gå hela vägen och vinna UMK. Stockholm next! TILL FINAL

SEMIFINALEN

Sänker betyget rejält. Varför gjorde man inte den här humorlåten på riktigt och fullt allvar trots att den är rolig. Nu sabbade man chanserna totalt genom att spexa bort hela sången. Det var inte bara på gränsen till smaklöst. Det for helt över styr. Jag förstod direkt att tv-tittarna INTE skulle digga det respektlösa numret.

De borde förskt kopiera videon, visat självironi, men inte föraktfull respektlöshet. Bra att de föll.


5. Saara Aalto: No Fear ★★★

SKREV FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Jag älskar Saara Aalto. Hon har en av Finlands bästa röster. I fjol kom hon ut som öppet gay och igår vann hon "årets homo" i QX Gay Gaala på Savoy-teatteri. Jag var där och hon charmade publiken med sin "No Fear". Saara har ambitioner med detta. Showen ikväll blir supersnygg med sexiga dansare i Reija Wäres koreografi. Låten börjar så bra, jag blir hoppfull. Får lite Kate Bush-vibbar. Sedan mynnar det ut i en massa olika musikstilar och blir tillslut en mish mash av element som jag inte riktigt får ihop. Creds för den ärliga texten. Kanske skulle Saara sparat en del av idéerna och komponerat något som känns mera helt och färdigt. Jag skulle så vilja skicka Saara till Eurovisionen. Hon skulle kunna vinna där, men inte med "No Fear" tyvärr. Men Saaras stjärnglans, proffsiga show så går hon säkert TILL FINAL

5. Saara Aalto: No Fear ★★★  SEMIFINALEN: Snygg show. Saara gjorde det jag förväntade mig. Hon sjöng också bra, men är fortfarande lite kluven inför själva låten. Roligt att det blev final. Kanske hon vinner?


6. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys ★★

SKREV FÖRE TÄVLINGEN, bara sett videon: Lite rökig jazzig R’n’B som också den kunde varit ett framgångskoncept på 90-talet. Känns bara lite sömningt. Jag tänder inte alls på några strängar.


SEMIFINAL: Till final! What???? varför inte ClemSO istället. Fattar inte grejen med det här.

LYSSNA PÅ LÅTEN

 

TILLBAKA TILL ALLA ARTIKLAR

Publicerad 06.02.2016 kl. 13:07

Diskade Anna etta på iTunes

Varsågod. årets regent på Svensktoppen!

 

Diskade Anna Books bidrag. 

Uppdatering: Anna är etta på iTunes. Ikväll får hon framföra bidraget utom tävlan. Revenge!

- - -

Stackars Anna Book. Förberedde sig i fyra månader för comeback i Melodifestivalen. Och så blir hon diskvalificerad för att låtskrivarna hade skickat in låten till Moldaviens uttagning 2014. Låten kom inte med där, men publicerades av artisten på YouTube och Tv-bolaget satte den på hemsidan.

Anna Book blev helt förkrossad förstås. Camilla Läckberg, som skrivit den svenska texten försökte trösta. Efter all uppmärksamhet med första sidors rubriker på båda kvällstidningarna är sympatierna helt på Annas Sida. Nu släppte skivbolaget hennes låt på Spotify. Hon kommer att få en brottarhit på svensktoppen i och med uppståndelsen. Men också för att låten är så härligt barnsligt glattt schlagerpoppig. LYSSNA

https://open.spotify.com/track/5CmFbhholq7Uu1suRA13BS

Publicerad 05.02.2016 kl. 15:55

Anna Book diskad från Mellon - Låten publicerad i Moldavien

Vilken jävla otur Anna Book har. Hon har laddat i fyra månader inför tävlingen. Camilla Läckberg som skrivit texten är bestört.

Anna har inte beslutat om hon framför bidragen på lördag utom tävlan. Jag tycker hon skall göra det. Efter denna uppståndelse har hon en hit, det är säkert.

LÄS OM NYHETEN

i Expressen

På Sveriges Radios hemsida

Publicerad 05.02.2016 kl. 00:09

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!