Loreen skulle ha vunnit ESC igen!

 


LÄS OCKSÅ: "Davids dom - sämsta programmet på 15 år"
LÄS OCKSÅ: Så tippar David - placeringarna från 1-10

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017xx.  Loreen – Statements
★★★★★★

Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Loreen

Ok, hon tävlar inte. Men i don´t give a fu*c! Loreen borde vara i final. ESC-vinnaren levererade ett nummer med tyngd. Stentung basgång, blytung attityd, numret och låten vägde så tungt att den sjönk. För mycket för mellanmjölkens mellofolk. Men klart årets bästa låt som hade vunnit Eurovision i Kiev, det är jag övertygad om. BORDE VUNNIT

09.03.2017 kl. 23:20

Nu vänder vi blad och går vidare, SvT!

 


LÄS OCKSÅ: Loreen skulle ha vunnit Eurovisionen igen

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017Det kanske låter surmulet och tröttsamt. Kom igen David, folket har sagt sitt. De gillade inte Loreen. ”Det var för svårt och konstigt”, sa många på sociala medier.


Men jag måste ändå hävda att Loreen borde varit i final. De som inte gillade henne röstade helt enkelt bort sångerskan istället för att rösta in Anton. Det är klart som korvspad. Titta bara på siffrorna. På SvT:s hemsida har man fått rösta vilken låt som var bäst av alla 28 under de sex veckor vi fått följa Mellon. Loreens ”Statements” vann överlägset med 37%. Tvåa kom Jon Henrik Fjällgren med 12% och på tredje plats kom min förhandsfavorit till slutsegern, Wictoria med 9%. Tätt följd av Nano med 8%. De andra 25 hamnade under 5%.

Loreen tävlade mot Anton i andra chansen-duellen. 2% tycker hans låt är bäst. Att sånt!?

Kanske var det avsaknaden av värme och glädje som sänkte Loreen . Paketeringen var fel, men budskapet var rätt och låten var 2018. Värme fick vi med Owes varma korvar och glädje får vi i Wictorias lyckopiller.  Äktheten och det unika som var framgångsreceptet i Frans låt ”I´m Sorry” och i Måns vinnarlåt ”Heroes”, finner vi nu i Nanos ”Hold On”, varför jag höjer ett varningens finger för debutanten. Tur att Nanos ungar övertalade honom att ställa upp. Nano har den enda låten som känns riktigt unik i finalen.

Men tack vare jurygrupperna och svenska folkets sug efter något glatt, tror jag ändå att det är Wictoria som drar det längsta strået. Allt annat känns för polerat, ytligt och beräknande. För korvgubben Owe får vi nog ändå räkna bort.

Intressant också att hela sju artister av de tolv varit med i finalen de senaste åren. Endast fyra är debutanter.

Programmet då? Det är den sämsta produktionen sedan man startade med deltävlingar för 15 år sedan. Det har varit rent ut sagt tråkigt att följa. Programledarna har fått sämsta tänkbara manus. Hasse borde aldrig visat sig i rutan. David Lindgren och Clara Henry får godkänt betyg, men inte mer. Om tävlingen skall hålla för sex veckors uppmärksamhet måste SvT tänka om. Variationen på musik måste också bli bredare. Vi orkar inte med 28 Spotify-hits som försöker kopiera de senaste trenderna. Det är dags att vända blad och gå vidare, som Kungen sa. Varför inte lite visor, jazz… sök det äkta. Titta bara på vad Portugal skickar i år. Eller Vitryssland. Men det återkommer jag till i maj då jag åker till Kiev.

David tippar finalen:

1. Wictoria
2. Nano
3. Robin Bengtsson
4. Jon Henrik Fjällgren och Aninia
5. Benjamin Ingrosso
6. Mariette
7. Ace Wilder
8. Boris René
9. Anton Hagman
10. Fo&O
11. Lisa Ajax
12. Owe Törnqvist

 

 

 

09.03.2017 kl. 23:10

Schlagerdivornas kamp

03.02.2017 kl. 18:11

Balladen Blackbird tog hem segern i Finland

 

Så här ser Nya Åland ut idag 30.1.2017

Teknikstrul fällde favoriten EMMA

I lördags valde Finland sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2017.  Resultatet överraskade de flesta. Duon Leena Tirronen och Lasse Piirainen som tillsammans kallar sig för Norma John tog hem vinsten före alla förhandsfavoriter.  När det väl gällde stack den kolsvarta balladen Blackbird ut och vann i både tv-publikens och den internationella juryns poängtabell.

- Vi är helt överrumplade, det här hade vi verkligen inte räknat med, Sade Lasse.

- Jag tror att musiken vann. Vi försökte inga trix utan ville bara helt ärligt och rakt framföra vår musik, rent och avskalat. Jag tror att vi vann på det, inflikar Leena.

I år hade YLE lyssnat på kritikstormen från ifjol och kopierat Melodifestivalens röstningssystem rakt av.

Då sändningen var över verkade de flesta glada över det finska valet, rörande överens om att det lönar sig att skicka något äkta.

- Jag är så supernöjd. Leena sjöng skiten ur resten av startfältet, sa den finlandssvenska tv-kommentatorn Johan Lindroos.

Melodifestivalprofilen Edward af Sillén var på plats i Helsingfors för att dela ut poäng från den svenska jurygruppen. Han var inte lika entusiastisk.

- Blackbird är väl vacker, men rätt tråkig. Jag hade nog gärna sett Lauri Yrjölä eller Günther i topp.

Sillén som ju bland annat skrev manus för Måns och Petra till Sveriges Eurovision Song Contest har lång erfarenhet av att producera underhållning. Han öser beröm över Krista Siegfrids.

- Krista imponerar verkligen som programledare. Hon kan ju allt, säger Sillén.

Efter tävlingen åkte alla artister, arrangörer och pressfolk till gay-klubben DTM, där den officiella efterfesten hölls.

Den stora förhandsfavoriten, finlandssvenska Emma försökte hålla humöret uppe. Hon hade stora problem med sitt nummer och var rätt förkrossad.

- Min hörsnäcka slutade fungera så jag kunde inte höra min egen röst. Ljudet från den hejande publiken tog över. Det var fullständigt kaos i mitt huvud, säger Emma uppgivet.

Hon hade nog vågat hoppas på seger då hon innan tävlingen ledde överlägset bland de som röstat på nätet.

Krista Siegfrids var mycket glad över sin insats som programledare. Nästa steg blir att ett nytt försök att knipa en finalplats i den svenska Mellon.

- Det är tufft, men jag tror stenhårt på min låt. Den är helt annorlunda än fjolårets schlager Faller. Nu har jag ett mer clubbigt sound, säger hon.

En ny skiva med låtar på svenska skall komma ut i Sverige nu då hon äntligen fått signa ett eftertraktat skivkontrakt och så kommer hon även ut med material på engelska i Finland. Så vi lär få höra mycket från Krista Siegfrids inom kort.

Krista festade vilt på DTM. Hon ägde dansgolvet.

- Jag älskar eurovisionen, jag vill inte att den här festen skall ta slut, säger sångerskan.

Text och Foto för Nya Åland: David Lindström


Davids kommentar

Vinnaren är vacker men tråkig

"Jag hade inte räknat med Norma John och Blackbird. Personligen tyckte jag den var ett sömnpiller även om jag förstår att många föll för den melankoliska sången.

Den har vissa likeheter med de två senaste balladerna från Norge, A Monster Like me och Silent Storm, men har inte alls samma magi. Faktiskt en liknelse som även QX-Ronny sade på efterfesten.

Att både juryn och publiken tyckte lika ger mig ändå lite förhoppningar inför semifinalen i Kiev i maj. Bland pressfolket i Esbo Metro Arena fanns det en hel del inbitna fans från Europa. De flesta jag talade med verkade tycka om vårt vinnarbidrag. Jag får väl krypa till korset och medge att låten har chanser. På fredag får du läsa allt om Mello-starten och finalfältet från Sverige. Få se om jag åker till Kiev igen. Jag var ju där för Nyans räkning även förra gången det begav sig – år 2005. Då men Geir Rönning, som också han tävlade med svart melankoli."

BETYGEN JAG GAV PÅ LÅTARNA INNAN JAG SETT TÄVLINGEN

30.01.2017 kl. 00:15

UMK 2017 - som att välja mellan mellanmjölk och vassla

MINA BETYG PÅ LÅTARNA (klicka)

Årets UMK-låtar håller inte alls samma klass som ifjol. INTE ALLS! Visst, här finns flera låtar som jag ger rätt höga betyg. (titta under detta inlägg) I år är det bra röster, välproducerat, polerat, men mycket slätstruket, fegt och lite lamt. Det mesta av det bästa blir inte bättre än mellanmjölk. Och så finns bottennappen som inte ens är roliga.

I år har jag ingen låt som jag lyssnar om och om igen. ingen låt som jag bara ÄLSKAR. Här är heller inte det originella i positiv bemärkelse. ifjol fanns låtar som Clemsos Thief, som håller än, men som inte ens kom till final! Här finns inte heller en härlig schlager som Einis Drama, en låt som jag fortfarande blir lika glad varje gång jag hör den. Jag tyckte ifjol att älskade Saara Aalto hade för mycket ingredienser i No Fear, men i år hade den sopat undan allt som kommit i vägen. Här finns heller inte någn ballad som liknar fantastiska Mikael Saaris On it Goes. Den ger mig rysningar än. Och så hade vi Rafaela Trudas glada Ariana-pastish Rise Up. Inget kommer i närheten av den. Jag till och med gillade Güsani Brothers Poom Poom mer än det mesta i år och inte heller den kom till final ifjol. I år är det ingen semifinal. Alla tio låtar är i direkt final i Esbo Arena. Vi kommer att skicka en helt okej låt med chanser på final, men ingen låt som kommer att lämna något efter sig. Ingen låt som har potentiell chans att bli en hit.

Emmi är mitt förstahandsval. Den växer. Hon är bra även om jag kan tycka att att ethno-kombin är rätt använt i de här sammanhangen. Med rätt utstrålning kan Emmi och hennes Circle Of Light gå hur långt som helst. Och det är kul för oss finlandssvenskar om vi väljer en av oss igen. Alltid retar det någon. Patriot får man vara. Rakas, we are fine with you, Emmi!

Det lönar sig ändå att titta och rösta. Det blir grym show av YLE. De har satsat. Vi får se den gulliga flickdrömsduon Marcus & Martinus, en av mina favoriter Jenni Vartiainen och så härliga Krista Siegfrids som programledare, bara det! Titta på lördag, jag är på plats och rapporterar för Nya åland. Svenska kommentatorer är Eva Frantz och Johan Lindroos. Du kan koppla på det svenskspråkiga ljudet via televisionens ljudval.

På nätet har man redan fått rösta ett tag. Och idag avslöjade man förhandsresultatet. Lite förvånande att man gör så, men så här såg det ut, min favorit leder överlägset.

• MINA BETYG PÅ LÅTARNA (klicka)

26.01.2017 kl. 22:52

Finland väljer bidrag i ett jämntjockt startfält


1. EMMA: “Circle of Light”
★★★★
Det har gjorts mycket jämförelser med Danmarks vinnarlåt Teardrops och Emelie de Forrest. Och visst, tankarna går åt det hållet. Att blanda pop och ethno i en midtempo produktion med eld som element. Men melodin är inte alls lik Danmarks vinnarlåt även om vår EMMA är ganska lik danska Emelie.

Hur som helst är den här produktionen mycket modernare än Teardrops. jag lyssnar mycket hellre på Circle of Light. Finland är galet om vi inte skickar den här till Ukraina. Det är inget nytt under solen, ingen stor överraskning, men bra nog för att gå till final och där klara sig rätt bra tror jag.


ALVA: “Arrows”

★★★

Radiovänlig och söt liten poppärla. Alva har en kristallklar klingande röst som passar teen-pop av den här kalibern. Men melodin är lite för upprepande för att det skall bli intressant. Här saknas det "fula" överraskande inslaget. En helt ok låt som går in i örat som vilket radioskval som helst men som inte går till historien som en låt vi minns. Synd, för låten hade kunnat bli nåt om man funderat lite till. Alva är en solklar stjärna.


GÜNTHER & D’SANZ: “Love Yourself”

★★★

Tankarna går till Army of Lovers från Sverige. Även Günter är från vårt västra grannland och han är redan en halvkänd popikon med hits som “Ding Dong Song” and “Touch Me“.

Nu är det igen fråga om en riktig popsmocka, men med en gräslig text som helt sonika uppmanar dig att masturbera. Det går inte att tolka ordlekarna på annat sätt. Inte ett recept som går hem i Kiev. "Disgusting" är kommentarerna under videon från internationella fans.  Och europop är väl ganska ute eller är det coolt igen?


ANNI SAIKKU: “Reach Out For The Sun”

★★★

Det börjar så lovande. Uppbyggnaden är inbjudande. Och likt Emma och Alva så har även Anni en solklar röst. Men sedan när refrängen kommer faller hela låten. Den har några oohooo oohoo som Laleh använder, men det blir tyvärr för slätstruket. Man försöker nå solen, men når inte långt.


KNUCKLEBONE OSCAR & THE SHANGRI-LA RUBIES: “Caveman”
★★
Jag tycker det här är rätt underhållande. Influenserna kommer från alla håll och hamnar till slut i en sopkorg. Jag hör lite david Bowie i inledningen och lite Alcazar, En soppa som alla älsar att hata, men den har nåt.


NORMA JOHN: “Blackbird”
★★
Som om låten kom från Norge. A Monster Like me och Silent Storm möter vinnarlåten i Oslo 1996, The Voice. Vackert, melankoliskt men en aning för vackert och tillrättalagt. Det lyfter aldig och den rätta magin innfinner sig inte heller. Det blir bara trist. och jag som älskade de norska föregångarna.


LAURI YRJÖLÄ: “Helppo elämä”
★★
Startfältets enda låt på minska låter åtminstone som 2017. Häftigt arrangemang med lite Coldplay och mycket influerat av Justs Heartbeat.
Jag gillar det här och det skulle inte alls göra något om Lauri sjöng på finska i Kiev.


CLUB LA PERSÉ: “My Little World”

My little world is going nowhere, sjunger de och där har de rätt. Perse betyder röv och det här är från röven. Det spelar inte ingen roll hur mycket man försöker göra dragshow med alla ingredienser som finns från bögvärlden om man inte kan sjunga alls. Divine, vakna till liv igen. Men likt väl kommer jag att ha kul till detta på DTM då jag fått i mig några promille.


ZÜHLKE: “Perfect Villain”

Det här är mitt val om inte EMMA vinner. Jag älskar artisten, rösten är Anastasia och en quirky text som inte betyder nåt, men som man lägger på minnet.
"What would the X-Men do
If they came to the rescue
Would they lose their powers too
If their kryptonite was you"

Härlig eurovsions-nonsens-text.MY FIRST BAND: “Paradise”

Så var det igen en Coldplay-låt i dessa sammanhang. Inte alls dåligt. Den kan mycket väl vinna UMK. Men igen en text som får mig att lyfta på ögonbrynen och humma förundrande:

I wanna see you satisfied
so lemme kiss your paradise, paradise
I, I’mma leave you paralyzed
when i kiss your paradise

Inte för att jag att jag är pryd men, nån måtta får det väl vara.

 

26.01.2017 kl. 20:37

- Jag önskar att 1944 aldrig hade behövt skrivas

Min artikel i måndagen 16.5 Nya ÅlandUkrainska sångerskan Jamala sång om sovjetiska diktator Josef Stalins 1944 utvisning av Krim tatarerna föll tv-tittarna i smaken i årets Eurovision Song Contest.

Den 32 -årig operasångaren fick högsta poäng av 534 poäng för sin låt " 1944 .

Efter protester från ryska politiker var EBU tvingade att granska sångtexten för eventuell diskning då den ansågs vara för politisk.. Men ”2944” godkändes.. Jamala har tidigare förnekat att låten har ett politiskt budskap och velat beskriva den som en minnessång över en familjetragedi. Låten handlar om din gammelmor.

Vad skulle du vilja säga till din gammelmor?

– Jag vet inte, det är så svårt att förklara vad jag känner. Jag önskar att den här låten inte hade behövt existera, säger sångerskan till den samlade pressen.

Australiens Dami Im blev tvåa med 511 poäng , följt av Ryssland Sergey Lazarev på tredje plats med 491 .Australiens Dami Im snuvades på vinsten då tittarrösterna presenterades. Dami, som intervjuades i Nyan i torsdags, var inte besviken över andra platsen.

- Det var som att få högsta vinsten på en skraplott varje gång det trillade in en tolva. Jag hade inte räknat med det alls, säger sångerskan till australienska teve-bolaget SBS.

 Hon tyckte själv att det nya sättet att presentera resultatet var bra. Först delades ju jurygruppernas resultat ut. Då låg Dami Im ännu i en solklar ledning.  Tv-tittarnas hade australiensiskan på en fjärde plats. Det räckte till ett silver för sångerskan.

- Det var bra och spännande, nu såg alla ut att ha en chans. Jag är så oerhört stolt att som immigrant ha fått representera Australien och gjort dem stolta.

Ryssland fick för andra året i rad en andraplats. Sergeys avancerade nummer vann publikomröstningen, men ratades av jurygrupperna. Det kan nämnas att den ryske sångaren Sergey själv har sagt att Krim hör till Ukraina. Duellen mellan länderna var därför ännu mer spännande.

Efter att tevekamerorna slocknat försökte EBU-chefen Jon Ola Sand lugna ner den oro som infann sig  i presscentret över att Ukraina skall ordna tävlingen.

– Vi måste givetvis prata om det. Ukraina var mycket bra värdar för ESC 2005. Jag var där då som chef för Norges delegation., men det är klart att alla fans och journalister måste kunna åka till Ukraina i säkerhet, och jag är övertygad om att de kommer att välkomna oss och se till att vi kan känna oss trygga.

– Jag är övertygad om att vi får ett fantastiskt Eurovision i underbara Kiev nästa år.

Det slutliga budskapet i presskonferensen var : Välkommen till Ukraina
17.05.2016 kl. 08:36

Visst är Ukrainas låt vacker, men hade föredragit Australien

Photographer: Andres Putting (EBU)

Det blev inte som jag tippade. Australiens Dami Im med ”Sound of Silence” låg i topp efter av jurygrupperna hade redovisat sina röster men det räckte inte hela vägen. Hon slutade tvåa.

Istället fick vi en vinnare som många hade med i toppstriden, men som få trodde kunde vinna hela tävlingen. Jamalas känsliga sång grep tag också hos mig , men jag tror att många telefonröster också hade rent politiskt syfte. Man ville knäppa Ryssland på näsan. Och det gjorde Ukraina med besked då Ryssland igen snuvades på segern av jurygrupperna.  Själv hade jag tippat en femteplats för Ukraina.

Sveriges femteplats var toppenresultat för ett värdland, men de ögonblick då man såg Justin Timberlake gå fram och hylla Frans, var den verkliga vinstlotten för honom.

Programmet och arrangemangen var kanske tidernas bästa någonsin. Programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede var exemplariska. Justin Timberlakes medverkan höjde ESC till en ny nivå. Det nya röstningspresentationen blev succé. Det höll alla i spänning ända till slut. Sverige kan det här, det är det ingen tvekan om. Men sent på natten till söndagen var det en ganska tryckt stämning bland press och fans i tunnelbanan på väg till efterfesten. Ukraina var ingen favorit hos dem.

Redan det faktum att Jamala fick framföra sitt politiska budskap i tävlingen hade kanske räckt. Nu när Ukraina även skall arrangera tävlingen, finns risken att det utnyttjas och börjar osa propaganda.

Det är också roligare om vinnarlåten blir en stor hit som spelas på radio. Den här tävlingen har alltid varit politisk även om EBU vill att det enbart skall vara en förenande musiktävling. I blåste det upp till flagg-strid mellan Azerbajdzjan och Armenien. Och Ryssland lär inte vara särskilt nöjda efter den här förnedringen. Jag känner visst sympati för Ukraina., men efter min intervju med Dami Im och träffen med hennes ljuvliga föräldrar hade jag unnat Australien en seger trots att de inte tillhör Europa.

Förra gången jag var i Kiew hade jag kul, då skrev jag även för Hufvudstadsbladet. Vi får se om jag åker nästa år.

15.05.2016 kl. 13:09

Resultatet i ESC 2016

 

   1.  Ukraina (Jamala – ”1944”): 532

   2.  Australien (Dami Im – ”Sound of Silence”): 511

   3.  Ryssland (Sergej Lazarev – ”You Are The Only One”): 491

   4.  Bulgarien (Poli Genova – ”If Love Was A Crime”): 307

   5.  Sverige (Frans – ”If I Were Sorry”): 261

   6. Frankrike (Amir – ”J’ai cherché”): 257

   7.  Armenien (Iveta Mukuchyan – ”LoveWave”): 249

   8.  Polen (Michał Szpak – ”Color Of Your Life”): 229

   9. Litauen (Donny Montell – ”I've Been Waiting for This Night”): 200

   10. Belgien (Laura Tesoro – ”What's The Pressure”): 181

   11. Nederländerna (Douwe Bob – ”Slow Down”): 153

   12,  Malta (Ira Losco – ”Walk On Water”): 153

   13, Österrike (ZOË – ”Loin d'ici”): 151

   14, Israel (Hovi Star – ”Made of Stars”): 135

   15. Lettland (Justs – ”Heartbeat”): 132

   16. Italien (Francesca Michielin – ”No Degree of Separation”): 124

   17. Azerbajdzjan (Samra – ”Miracle”): 117

   18. Serbien (Sanja Vučić ZAA – ”Goodbye (Shelter)”): 115

   19. Ungern (Freddie – ”Pioneer”): 108

   20. Georgien (Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas – ”Midnight Gold”): 104

   21. Cypern (Minus One – ”Alter Ego"): 96

   22. Spanien (Barei – ”Say Yay!”): 77

   23. Kroatien (Nina Kraljić – ”Lighthouse”): 73

   24. Storbritannien (Joe and Jake – ”You're Not Alone”): 62

   25. Tjeckien (Gabriela Gunčíková – ”I Stand”): 41

   26. Tyskland (Jamie-Lee Kriewitz – ”Ghost”): 11

Finland slutade på en femtondeplats i semi ett med 51 poäng, det räckte inte till final. Armenien gav Finland 8 poäng, vilket var det högsta för finska Sandhja. Sverige gav Finland fyra poäng.

15.05.2016 kl. 12:56

Davids spåkula - tippar utgången för alla 26 bidrag. NU: Jämför med resultatet!

Det är sannerligen ingen lätt uppgift, men jag kan inte låta bli att utmana mig själv. Jag tror att det kan gå så här

1. Australien - resultat tvåa, vann juryomröstningen.
- bredaste stödet. Jyryfavorit. Asiaterna i Europa kommer att tokrösta. Stark låt, stark pipa och Dami är en stjärna det lyser om!

2. Ryssland- resultat trea  - oerhört snygg och avanserad show. Snygg och sympatiske Sergey vinner många hjärtan trots att Ryssland är mycket kontroversiellt rent politiskt. Låten lite gammaldags.

3. Österrike - resultat 13:e fel där! - årets skräll. Får barnen att rösta. Gulligt bidrag. Enda som sjunger på franska. Melodi som alla kan nynna till.

4. Frankrike- resultat sexa, nära.  - kunde vinna men bidraget får inget lyft i tv- produktionen.

5. Ukraina - resultat VINNARE - gripande, får sympatiröster, stark sångerska.

6. Italien resultat 16:e
- trea ifjol, men då publikens vavorit. Mycket stark låt och mycket bra artist. Vackert!

7. Armenien - tippade helt rätt!
-
sist ut i tävlingen. Sticker ut. Stark artist med bra låt.

8. Sverige - kommer att få mycket tittarröster, men juryn vill inte att Sverige vinner igen.

9. Lettland resultat 15:e
- bra startnummer och året riktigt stora radiohit.

10. Belgien - tippade helt rätt!
- Pigg och glad tjej som vinner på charm.

11. Spanien resultat 22
- kunde kanske komma ännu högre. Spaniens bidrag tar lite udden av Ryssland genom att de får sjunga med en ännu fartfullare låt direkt efter Sergei.

12. Israel -resultat 14:e
rörande vackert. Rösten säger allt. Kanse kan nå ännu bättre placering.

13. Bulgarien - radiohit. Bra schlager. Möjligen för lågt nere på listan, men alla kan inte vara i topp.

14. Cypern resultat 21
- schlagerrock som går hem hos de flesta.

15. Azerbajdzjan - resultat 17:e
- Asererna kommer alltid högt, men inte högra än så här i år.

16. Polen - resultat åtta.
- stark pipa, många polacker i Europa som röstar.

17. Ungern - resultat 19:e
- Helt okej, men han har starkare konkurrenter.

18. Tyskland resultat SIST
- Förtjänar bättre, kan få en del barnröster med Alice i underlandet-temat och mangastilen.

19. Holland - resultat elfte plats.
-
alltid nån som gillar Beatles-country. Söt sångare.

20. Malta resultat- tolfte
- tror inte på bättre plats trots att Ira varit tvåa tidigare. Låten är inte tillräckligt bra.

21. Storbritannien resultat 24
- Boyband som får flickröster, men låten slår inte direkt.

22. Tjeckien resultat 25
- har oturen att gå ut som tvåa i tävlingen. Ingen minns den när det skall röstas.

23. Serbien resultat 18:e
- underskattar jag östblockets makt när jag lägger Serbiens så här lågt?

24. Litauen - resultat nia
- finns bättre killar med popsnören i år.

25. Georgien - resultat 20:e
- en av mina favoriter. För svår. Juryn ratar. Men Oasis fansen som gillar psykidelisk rock älskar, de röstar dock inte.

26. Kroatien resultat 23
- SIST! rätt nätt låt, men tror inte juryn prioriterar den och vem röstar på ett träd som ser ut som en lampskärm?

 

14.05.2016 kl. 14:10

Betygen på finallåtarna i ESC 2016

Australien sitter redan på prispallen

Mina sex sidor om Eurovisionen i dagens Nya Åland. Du som inte bor på Åland får betygen på låtarna här!1. Belgien ***
Laura Tesoro - What's The Pressure
Disco med riffet lånat från Queens ”Another One Bites The Dust” gick hem tack vare Belgiens nya Sandra Kim. Hon är glad och söt  som en jordgubbspralin. Vem gillar inte det.  TOPP TIO

2. Tjeckien **
Gabriela Gunčíková - I stand

Klassisk ESC-ballad och juryfavorit. Gillar du Celine Dion eller Mariah Carrey så är det här en mellanmjölksvariant.

3. Holland ***
Douwe Bob - Slow Down

Vi skall lugna ner oss tycker Douwe och håller en tio sekunder lång konstpaus mitt i sången. Första gången någon försöker vinna genom att vara tyst. Mysigt och sympatiskt dock.

4. Azerbajdzjan ***
Samra - Miracle

Svenske kompositören Gabriel Alares har blandat ihop lite olja till Azererna. Samras röst har varit mer än lovligt svajig. Jag gillar melodin. Kan gå bra om hon sätter tonerna i nothäftet.

5.  Ungern ***
Freddie - Pioneer
Dressman-hunken med den raspiga rösten och en effektiv vissling som direkt ur Arkiv X är tre ingredienser som får den här Gulaschen att smaka rätt hyfsat.

6. Italien *****
Francesca Michielin - No degree of separation
Italienska är så vackert.. Så många som sjunger på engelska. San Remo-tvåan Francesca är ingen förhandsfavorit alls. Jag tror hon kan vara juryfavvis och en vinnarkandidat som DARK HORSE.

7. Israel ***
Hovi Star - Made of Stars

Israels Boy George må vara en drama-queen, men divan har värme och sjöng med tårar i ögonen. Sånt gillar vi. Rösten är sammet och numret är avskalat och snyggt. Melodin växer.

8. Bulgarien ***
Poli Genova - If Love Was A Crime

Poli gör fansen och reklamradiostationerna lyckliga. Här är en av årets radiohitar även om Poli inte direkt skiner på scenen. Förutom hennes ben som plötsligt börjar lysa.

9. Sverige ****
Frans - If I Were Sorry
Om bara västländerna var med som förr skulle Frans charma hem pokalen. Frans har chans, men flera östländer förstår inte det här och juryn kommer inte att låta Sverige vinna igen.  TOPP TIO

10. Tyskland ***
Jamie-Lee  -  Ghost

Gulligt och charmigt.  Gillar japanska Manga-stilen som ju Yohio införde i Mellon. Tävlar med Österrike och Belgien om barnens röster i år. 18-årige vinnaren från Voice of Germany  är på grund av svajig röst inget att räkna med i toppskiktet.

11. Frankrike ****
Amir - J'ai cherché

Årets svärmorsdröm charmar de flesta med årets mest trallvänliga sång. Handklapp och ett lånat Youuuu från Robin Stjernbergs You gör att Frankrike får sin placering på länge. Men tv-produktionen lyfter inte upp favoriten. TOPP FEM

12. Polen **
Michał Szpak - Color Of Your Life
I semifinalen sjöng den annars så tonsäkra Szpak spak-falskt. Smöret har härsknat.

13. Australien ****
Dami Im - Sound of Silence

Dami är damen som dammar av det mesta här ikväll. Varför hon skall svepa hologram i tv-bilden är obegripligt, men Dami sitter ju redan på prispallen och sjunger. VINNER

14. Cypern ***
Minus One  - Alter Ego

Thomas G:son schlager-rock passar den här gruppen lika bra som cypriotisk halloumi på grillen. Tillräckligt melodisk rock för att gå hem hos många.

15. Serbien ***
Sanja Vučič ZAA - Goodbye

Poprockens dramadrottning leker Amy Winehouse. Nåt att dricka sliwowitz till kanske.

16. Litauen **
Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Det är andra gången Donny är i final. Och andra gången som det är rätt trist.

17. Kroatien **
Nina Kraljić - Lighthouse

Klänningen är behållningen. Sångerska sticker upp som en knappnål i ett träd som förvandlas till två tvättbräden med påskfjädrar.

18. Ryssland ****
Sergej Lazarev - You are the Only One

Tävlingens farligaste och snyggaste scenshow är så full av effekter att snygge Sergey riskerar falla ur fokus som artist. Klassisk och lite daterad BWO/Alcazar-schlager som alla trodde skulle vinna. Få se!  SILVER?

19. Spanien ****
Barei - Say Yai

Så här skulle Azucar Moreno låta idag och jag älskade Bandido. Finns likheter. Gillar housepianot och flamencoinfluenserna. Synd att hon inte sjunger på spanska dock.

20. Lettland ****
Justs - Heartbeat

Tillsammans med Sverige är Justs bultande hjärta årets modernaste bidrag. Den går direkt upp på radiostationernas spellistor. Love it! TOPP TIO

21. Ukraina ***
Jamala – 1944

En sång om Dzjamalas gammelmormor som liksom många andra krimtatarer tvångsförflyttades till Uzbekistan och Kazakstan. Man kan dra paralleller till dagens Krim-konflikt, men det gjorde inte EBU utan lät Jamala sjunga sin rörande klagosång.  TOPP FEM

22. Malta ***
Ira Losco - Walk On Water

Molly Pettersson-Hammars andra låt i finalen. Inte dumt alls för svenskan. Med en bulle i ugnen får Ira Losco som kom tvåa med 7:th Wonder dansa mindre och sjunga mer.

23. Georgien ***
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas - Midnight Gold

Jag är så glad att Oasis-psykideliska Midnight Gold tog en guldbiljett till final. hatar. Ett lyft efter alla gapande sångerskor i långklänningar.

24. Österrike ***
Zoë - Loin d'ici

Machomännen, schlagerbögarna och barnen. Alla verkar gilla Vanessa Paradis-pastischen som leker Alice i Underlandet. Att den sockersöta marängen dessutom sjunger sitt glittrande örhänge till sång på franska gör detta farligt. Kan skrälla!  TOPP FEM

25. Storbritannien **
Joe & Jake - You're Not Alone

Hur mycket är det tillåtet att låna från Coldplay?
Radioskval som kan locka tonårsflickornas röster, men låten faller i glömska. Fredrik Kempe tweetade att han diggade det här, det är ju alltid något.

26. Armenien ***
Iveta Mukutjian - LoveWave

Först en Hey It´s Me-viskning som Adele i ”Hello”. Sedan ett långt brandlarm. Och så Iveta som liknar Anastacia i ett häftigt hologram snott av Beyoncé i Super Bowl. Snyggt lånat och årets överraskning. TOPP TIO

14.05.2016 kl. 13:56

Frans den enda som fick chans att vinna från Norden

 

Ikväll glöder Globen av glitter. SvT kommer att sända tidernas kanske bästa Eurovision Song Contest.

Vi har ett finalfält med många bra låtar och en show som inte går av för hackor. Fast det är just hackor det kostar. Efter Måns Zelmerlöws nyskapande vinnarshow ifjol så kryllar det av skärmar med effekter och nytt för i år är alla hologram som bygger upp numren.

Jag har varit imponerad av mellanaktsnumren The Gray People som gestaltade flyktingsituationen i Europa var oerhört gripande och en av de snyggaste koreografier jag sett.

Industrirobotarnas dans i den andra semin fick åtminstone mig att tappa hakan. Vilken precision. Och öppningsnumret med Måns och Petras Eurovision-dans är redan en klassiker. Vad som kommer i finalen vill jag inte avslöja.

Men en sak vet ni säkert redan. Justin Timberlake uppträder med sin nya singel för första gången live. Häftigt. Frans som tävlar ikväll, var inne på samma spår som jag i min förra krönika. Det här ger med credd till programmet och genererar säkert större stjärnor till tävlingen i framtiden.

Manuset innehöll flera politiska ställningstaganden som gav mer djup och på humorsidan var det sexuella anspelningar som gällde, ofta serverade av Petra Mede.

I tisdagens och torsdagens tidning prickade jag  in 16 av 20 finalbiljetter och dömde ut alla nordiska länder utom Finland. Trist att vi har bara Sverige kvar.  Men de nordiska länderna var inte bra nog, så är det.

Vem vinner ikväll då?

Ukraina tror många, Tror inte det räcker.

Frankrike är fansens favorit.  Även juryn gillar den.

I TV-programmet De Eurovisa, där jag var gäst, trodde jag på Italien eller Sverige.

Sverige är nu det enda nordiska landet och Estland är också ute. Det genererar röster från hela norden, men Sverige faller på att juryn inte vill ha Sverige som vinnare.

Italien är fortfarande med i toppstriden, men det är oerhört jämnt och svårtippat. Det kan bli en skräll som Österrike eller Spanien.

Ryssland säger alla. Snygg show, sympatisk kille, melodi man minns! Den är klart favorit, men jag tippar ändå en överraskning i Italien eller nya favoriten Australien.

Bestäm dej, David! Okej vi säger väl Australien då. Den har största bredden och glimmar av glamour. Och asiaterna i Europa kommer att tokrösta, tro mig..

David Lindström

 

 

 

14.05.2016 kl. 13:51

Frans: Jag vill göra Sverige stolt

Frans fokuserar på publikkontakt och att förmedla sitt budskap

David Lindströms intervju med Frans i Nya Åland

 

Nya Åland fick tjugo minuter intervjutid med Frans uppe på Globenhotellets tak. Ett steg för långt och vi skulle ramla ner. Han tvekar lite att fotograferas nära kanten. Frans är fyllde 17 så sent som i december förra året. Han verkar mycket fokuserad och mogen för sina unga år och gör ett osedvanligt avslappnat intryck.

- Jag sätter inte press på mig själv för att uppfylla andras förväntningar. Pressen lägger jag på mig själv så att jag kan göra så bra ifrån mig som möjligt.

- Men visst, det har varit väldigt hektiskt under hela veckan, jag har kanske kunnat gå upp på hotellet och vila nån timme, annars är det full rulle hela tiden.

Frans gäspar till och ler.

- Men tro inte att det har varit jobbigt. Jag har fått göra en massa roliga grejer som att åka snabb gummibåt och så har jag vart på Mamma Mia The Party, där ju du också var med, David. Alla repetitioner har varit grymma. Jag njuter.

Du heter Frans Osifoh Jeppsson-Wall. Osifoh är ovanligt, vad betyder det?

- Det är ett afrikanskt namn, pappa är från Nigeria och mamma är svensk. Osifoh betyder ”för generationen vidare”, Det är lite kul och perfekt för mig.

Frans behövde inte kvalificera sig genom en semifinal eftersom Sverige står värd för tävlingen i år.

- Ja det är tufft att åka ut, det är synd att det finska bidraget inte gick vidare jag sade det till henne. Konstigt, för det var en bra låt.

Vad handlar din låt om?

- Jag vill att alla skall ha sin egen tolkning vad den handlar om. Men jag kan säga att det handlar om fasen efter en relation som man bara vill glömma bort. Det är ett slags sorgearbete.  Att komma över någon är ju en blandning mellan sorg och glädje så att man kan gå vidare.

Blir det mer musik av Frans ganska snart?

- Verkligen! Jag har redan skrivit klart två låtar och jobbar på den tredje. Jag är här för att göra musik, vi skall finslipa lite så blir skivan klar.

Ser du det här som en tävling?

- Nej, min låt lever sitt eget liv, det har ju redan bevisats. Om jag vinner får jag ju sjunga låten ett par gånger till, säger har och skrattar.

Du slog igenom som 7-åring med sin låt om Zlatan.  Vad känner du när du hör den på radio?

- Jag känner inte att det är jag. Jag ler och tänker, vem är det? Det var så länge sedan och då gjorde man bara saker som kom framför näsan. Sedan var det inget mer med det. Jag minns inte heller perioden då jag var sju. Därför blir det blir extra konstigt när man hör och ser sig själv som liten.

Kvällstidningarna jagar dig och skriver om tekniskt strul på scenen. Är du oroad över det till lördag?

- Jag är verkligen inte oroad.  Låten handlar om mig. Jag sätter fokus på det.  Jag har sjungit I´m Sorry några gånger så jag kan den. Jag vill att allt skall komma väldigt naturligt, därför har jag heller ingen koreografi. Man kan inte sjunga till en kamera, det känns jättekonstigt. Det är publikens energi man får gå på, det är till dem man berättar historien.

Frans har ingen koll på vilka spelningar och uppdrag han har framöver. Om han till exempel kommer till Åland.

- Där har jag aldrig varit, det skulle var sjukt kul att få spela där. Men mitt team har inte tagit upp fler jobb med mig just nu. Det blir för mycket på en gång. Just nu koncentrerar jag mig på Eurovision.

Frans har synts en hel del ihop med de andra artisterna. Han går gärna fram till dem och snackar lite.

- De är skönt folk allihopa.  Vi sitter alla i samma situation. Innerst inne vi alla här för att verkligen vinna detta och göra vårt land stolt, samtidigt som vi är här för att njuta, det är once in a lifetime liksom. Jag t-har trivts med artisterna från Spanien, Frankrike, Finland och Ryssland. De är supertrevliga.  

De andra bidragen, är det musik du kan lyssna på?

- Jag vet inte vad som hänt, men jag tycker verkligen att det är så många bra låtar i år. Jag gillar Frankrike, Spanien och Australien är väldigt bra. Och nu när Justin Timberlake också skall vara med blir det en helt annan nivå. Det kommer att ändra mångas syn på eurovision, det blir creddigare. Det är ju en brilliant idé som Justin fått. Han har tänkt hur han skall nå så många som möjligt och det gör han ju med Eurovision. Nästa år kanske Beyoncé med.

Ser du det här som en tävling?

- Nej, min låt lever sitt eget liv, det har ju redan bevisats. Om jag vinner får jag ju sjunga låten ett par gånger till, jag önskar bara att ni njuter av eurovisionen, för det blir ett roligt år i år, säger har och skrattar.


Favoritmat: Pasta mozzarella
Favoritmusik: Allt som har ett bra budskap, jag gillar och lyssna på texten.
Favoritställe: Ystad
Favoritperson: Min familj, mina närmaste vänner, min farmor, mormor och morfar och alla supportrar till 110 procent.

David Lindström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.05.2016 kl. 04:57

KRÖNIKA I DAGEN NYA ÅLAND: Det är dags att ta tävlingen till en ny nivå

Den första semin i Eurovision Song Contest var i tisdags. Finland fick tyvärr respass. Det är inte så kul, Sandhja gjorde ett energiskt nummer men verkade något spänd. Att gå ut först av alla har aldrig varit en fördel.  Nu är det andra året på raken som vi inte får se Finland i final. Men Sandhja var på strålande humör ändå och festade hela natten på EuroClub.

- Jag är stolt över vårt bidrag, vi gjorde vårt allra bästa. Nu var det meningen att det skulle gå så här. Det ger mig en erfarenhet till som får mig att växa som människa och artist, sade Sandhja.

Det gick heller inget vidare för Islands Gréta. Sångerskan var rätt säker att hennes Loreen-kopia skulle kvalificera sig, men det har sällan varit framgångsrikt att kopiera en tidigare vinnare. Estland fixade inte heller en finalplats.

Det ser ut att bli ett katastrofår för Norden. Danmarks boyband-dänga imponerar föga och Norge har sett svajig ut. På grund av pressen har norskan Agneta ställt in alla presskonferenser och intervjuer. Det kanske ändå inte spelar så stor roll för resultatet, men jag tycker att tempoväxlingen i Norges bidrag är märkligt.

Hoppet står alltså till Frans. Och det kommer att gå hur bra som helst.  Imorgon får ni en specialintervju för Nyan med Sveriges nya guldpojke.

Programledarna Petra Mede och Måns Zelmerlöw är klockrena som värdar för den här tv-festen. Deras under-bältet-skämt haglade i sändningen. Petra skojade med den officiella devisen Come Together och sade cum together istället, vilket fick hela presscentret att skratta. Storleken spelar ingen roll i den här tävlingen sade hon då hon beskrev San Marino.  Lite pubertalt kanske, men det är ju underhållning.

Annars undrar även jag om det här är det bästa Europa har att erbjuda. Det är märkligt att länderna inte skickar bättre musik och att de stora artisterna inte vill vara med. Tänk ändå hur många som tittar och vilken genomslagskraft programmet ändå kan ge. Justin Timberlake har insett detta och ville själv framföra sin nya låt av Max Martin. Det får vi se på lördag!

Eurovisionsarrangören tackade och tog emot Timberlake med öppna armar. Det är dags att föra det här programmet vidare och utnyttja den potential som 200 miljoner tittare kan ge. Varför inte ha en super-act varje år, likt det man gör med Super-Bowl i USA. Skit samma att det stjäl all uppmärksamhet från årets B-artister. Förhoppningsvis gör detta att större stjärnor vågar delta framöver. Jag menar, kan Timberlake så…

 I år visas tävlingen i alla deltagande länder, inklusive Australien.  Kina sänder och för första gången även i USA. Exakt hur mycket fler tittare det kan generera är inte klart.

Och så har vi flaggproblematiken. EBU förbjöd först att man viftar med andra flaggor än de deltagande ländernas officiella. Men efter påtryckningar blev det igen tillåtet med regionala flaggor bara man inte gör ett politiskt statement. Stackars säkerhetsvakter vid spärrarna. Hur skall de veta vad min åländska flagga betyder nere i Sotji nästa år? Jag briefade Nyans Johan Orre hur komplicerat detta är, läs hans ledare kring ämnet i dagens tidning.

För övrigt tippade jag nio finalister av tio i tisdagens tidning. Min FINAL-stämpel hade fallit bort i tidningen på Armenien men det korrigerade jag i bloggen.  Jag hade bytt ut Finland mot Kroatien. Mitt enda misstag så här långt. Må vara att jag var lite snäll där :-)

Vilka som går vidare ikväll, tippar jag här nedan.

David Lindström

Nyans Eurovisionexpert i Stockholm

12.05.2016 kl. 18:07

Betyg på alla låtar i semi två - dessa tio går vidare

Jag prickade nio av tio rätt i den första delfinalen, få se hur det går ikväll. Höjde Belgiens låt till tre stjärnor, hade fallit bort en i tidningen.

Dami Im slår knockout i semi två

1. Lettland ****
Justs - Heartbeat

En snygg modern poplåt. Som en 2010-talets George Michael. Gillar arrangemangen och Justs raspiga röst. Kommer att funka på radio och Spotify. En hit helt enkelt. FINAL

2. Polen **
Michał Szpak - Color Of Your Life

Det här är manna för den som gillar sliskiga ballader. Snyggt smörpaket, men det här smöret saknar salt. Michael är inte någon Johnny Logan, och heller ingen estradartist a la Celine Dion för att kunna bära upp detta. FINAL

3. Schweiz ***
Rykka - The Last Of Our Kind

Rykka ser ut som en sprallig Marilyn Monroe. Det är som en Mari Fredriksson-ballad som kunde platsat på en gammal Roxette-platta, men låten har lika många tomma hål som en schweizerost. FINAL

4. Israel **
Hovi Star - Made of Stars

Israel skickar en Boy George-kopia med sinne för dramatik. Enligt honom själv slets hans pass sönder i ryska tullen då han skulle promota i Moskva. Jag finner den historien lika trovärdig som den här låten. Är den gjord av stjärnorna också?

5. Vitryssland *
Ivan - Help You Fly

Han ville uppträda naken tillsammans med två vargar. Ivan den förskräcklige har inget omdöme, det hör man ju på den här låten. Och jag som så gärna skulle vilja se Vitryssland någon gång. Lär inte bli nästa år dock.

6. Serbien ***
Sanja Vučič ZAA - Goodbye

Den här damen är poprockens dramadrottning. Det överdramatiserade sättet att framföra gör att man hajar till och märker denna Amy Winehouse-wannabe. Låten heter Goodbye och det skulle bli Goodbye om det inte vore för färggranna Sanja.  FINAL

7. Irland **
Nicky Byrne - Sunlight

Nicky var medlem i Westlife. Kommer fansen att troget rösta? Inte så säker. Det är main stream radio pop-rock utan själ. Du har hört den här låten 1000 gånger. Som ett reklamspår för solkrämen Sunlight. FINAL

8. Makedonien **
Kaliopi Dona

Så här kunde Italien låta i ESC på 80-talet. Kul med lite gammaldags dramatiskt schlager. Ändå är det ett svagt nummer vi får se. Gillar den raspiga rösten dock. FINAL

9. Litauen **
Donny Montell - I've Been Waiting for This Night

Förra gången, 2012 tävlade han med förbundna ögon och hamnade på en 14:e plats i finalen. Jag är inte lika säker det går lika bra med det här popsnöret. Igen en Mix Megapol utfyllare utan egen identitet.

10. Australien ****
Dami Im - Sound of Silence
Nu snackar vi star quality. Australien storsatsar och skickar igen en av sina superstjärnor.  En snygg ballad med något tjatig refräng, men Dami lyfter upp vad som saknas med sin röst. FINAL
 

11. Slovenien *
ManuElla - Blue And Red

Tänk att man måste flyga till Stockholm för att tala om att blått är blått och rött är rött. Tack för den informationen, nästa tack!

12. Bulgarien ****
Poli Genova - If Love Was A Crime

Igen en artist som varit med förr. Men denna gång med något som kan vara med i toppstriden. Jag gillar allt här. Egen identitet, bra sångerska, originalitet och en catchy refräng. Det skriker final. FINAL

13. Danmark **
Lighthouse X - Soldiers Of Love

De rödvita skickar en sån här feel-good boyband-trall varje år känns det som. Det gick inget vidare ifjol och det kommer det inte att göra i år heller. Smakar ljummen pølse.

14. Ukraina ****
Dzjamala -1944

En sång om Dzjamalas gammelmormor som liksom många andra krimtatarer tvångsförflyttades till Uzbekistan och Kazakstan av Stalin. Ryssland har försökt stoppa bidraget som propaganda, men de lyckades inte övertyga EBU att detta skulle handla om dagens konflikt i Krim, även om man lätt kan dra paralleller. FINAL


15. Norge **
Agnete - Icebreaker

Aldrig har någon vunnit genom att kopiera andra vinnare och varför denna märkliga tempoväxling mitt i sången? Igen en låt av svensken Alares. Norge ni kan bättre.


16. Georgien ***
Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas - Midnight Gold

Gillar man Oasis så är det här kvällens räkmacka. Om än en pykidelisk version. Igen ett bidrag som fansen hatar. Jag blir lite lättad och upplyft efter alla gapande sångerskor i långklänningar.

17. Albanien **
Eneda Tarifa - Fairytale

Och här fortsätter gapandet. Eneda sjunger bra, men försök nynna på det här i duschen.
 

18.  Belgien ***
Laura Tesoro - What's The Pressure

Årets tråkigaste låt blev omgjord till disco med ett riff lånat från Queens ”Another One Bites The Dust”, den här kommer du att svänga till på Arkens dansgolv. Påminner om Finlands bidrag men Laura är piggare än finska Sandhja. FINAL

 

 

12.05.2016 kl. 15:33

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!