Dami Im är Eurovisionens hjärter dam

David möter Dami Im – Australiens stora stjärna. Intervju i Nya Åland idag inför kvällens semi två:

Dami Im är en av de mest omsvärmade stjärnorna i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Nya Åland fick en exklusiv intervju med sångerskan på Globen Hotell. Som tack för det fick hon en stor platta finsk mjölkchoklad, vilket gjorde henne jätteglad. Dami är en mycket varm och jordnära person. Vi sitter och skrattar högt båda två under hela intervjun. Många artister har inövade svar och pratar på som maskiner, men Dami Im skiljer sig rejält från mängden.

- Jag är lite klumpig. Gör dumma saker, är blyg och går i fula kläder, jag gissar att det är sådana vardagliga saker som folk kan relatera till. Att också helt vanliga människor kan lyckas i livet om man har talang eller något att förmedla.

Under eurovisionsveckan har dock sångerskan klätt sig i grymt vackra kreationer. Hennes designers Steven Khalil och Carla Zampatti har packat ned flera väskor med stiliga plagg för att Dami Im skall lysa som hjärter dam i Stockholm. Och det gör hon verkligen.

Dami Im är Australiens egen askungesaga. Hon kom från ”ingenstans” och 2013 slog sångerskan igenom med dunder och brak i The X Factor.

- Jag är den första öst-asiat som fått ge ett ansikte för immigranter på den australienska tevehimlen.

Australien deltar för andra året i rad i Eurovisionen. Det skulle bli en engångsföreteelse i samband med programmets 60-års jubileum, men Australien gjorde en så grym succé med Guy Sebastian ifjol att EBU ändrade sig trots att bolaget inte är med i EBU.

- Det är eurovisionsfeber varje år i Australien. Alla tittar! Vi kunde se tävlingen redan på 80-talet. Själv började jag titta som tonåring. Den relation och nära kontakt vi har med Europa gör att vi älskar programmet, säger Dami Im. 

Ifjol tittade 4 miljoner australiensare, vilket var rekord. Enligt Australiens Head of Delegation Paul Clarke lär Christer Björkman ha bett Australien återvända.

- Christer sade att vi mer än gärna får komma tillbaka och att det är bäst att vi stannar kvar för alltid, log Clarke då han på Australiens ambassads fest skulle presentera sångerskan.

- Dami Im representerar på ett ypperligt sätt hur mycket gott immigrationen fört med sig till vårt land, säger han stolt. 

- Jag är från Sydkorea, men flyttade som 9-åring till Brisbane. Min pappa skickade iväg mig, mamma och mina syskon för att ge oss en bättre framtid, Pappa måste bli kvar och arbeta i Sydkorea ett tag för att trygga vår tillvaro. Det var tufft. Jag kunde inte språket så jag talade inget. Jag började istället spela klassisk piano. Det gav mig styrka. Fast i hemlighet älskade jag popmusik och hade Spice Girls som idoler. Det tog väldigt länge innan jag hade självförtroende nog att också sjunga, säger Dami.

Idag är Dami Im 27 år och efter vinsten i The X Factor har karriären gått upp som en raket. I vintras lät man Guy Sebastian och Conchita Wurst presentera Dami som årets representant inför miljoner tv-tittare.

- Det är en så stor ära att få representera ett helt land, Guy Sebastian har varit en bra stöttepelare och gett mig goda råd inför den här stora resan. Och Conchita fick mig att skratta så mycket. Vilken härlig person!

- Min låt Sound Of Silence handlar om ensamhet. Hur vi idag har mer och mer kontakt med varandra rent tekniskt genom våra telefoner och datorer, men samtidigt blir mer och mer förlorade och ensamma. Samtidigt behöver vi också tystnad och ro för att kunna gå in i oss själva och känna efter vilka vi är, säger sångerskan.

Nu har också Dami Ims föräldrar och man kommit till Stockholm

- Min man Noah står mig allra närmast i livet. Mina föräldrar förstår inte ännu hur stort Eurovision är. Jag är så glad att ha dem här med mig i Stockholm. För dem är jag den där lilla flickan som kan strosa omkring hemma och vara gå i fula kläder och prata vardagliga saker. Det håller mig på jorden.

Som en liten gåva till föräldrarna spelade hon in en hel skiva med Carpenters låtar.

- Jag ville lyfta upp den musiken så den inte glöms bort. Det finns inte många som skriver så perfekta kompositioner som Carpenters. Plattan blev klar just innan eurovisionen blev aktuell. Jag inser nu att jag måste ge ut en platta till med eget material, säger hon.

Någon dag senare hade jag fått en inbjudan till Ambassadens Australienfest på Euro Club. Jag fick veta att hennes mor och far hade anlänt och frågade presschefen om jag kunde få en bild på dem med Dami Im samt med ett av hennes trogna fans som rest ända till Stockholm bara för att se sångerskan tävla. Det fick jag. Vi gick till en balkong med utsikt från Stockholms slott. Dami sken upp när hon fick se oss.

- Tack för chokladen, jag rusade ut på stan för att leta efter mer. Den finska chokladen är inte lika söt som den svenska, jag blev helt hooked, skyndade hon att säga.

Hennes föräldrar var jet-laggade men uppenbart stolta. Jag gissar att vi förgyllde dagen för hennes  fan, Kurtis Carter som fick vara med på fotosessionen. Då jag fotade började Australiensisk teve att filma oss.  Allt skall dokumenteras till Down Under. Ikväll går sångerskan till final. Det står skrivet i de Australienska stjärnorna.

 

 

 

12.05.2016 kl. 15:23

Tippade åtta rätt av tio

Dessa gick vidare: Här på bloggen lyckades jag tippa 8 av 10 rätt. På min lappa under sändningen hade jag nio rätt, men det räknas ju inte.

Azerbajdzjan RÄTT
Ryssland RÄTT
Nederländerna RÄTT
Ungern RÄTT
Kroatien FEL
Österrike RÄTT
Armenien RÄTT
Tjeckien RÄTT
Cypern RÄTT
Malta RÄTT

Ute:

Grekland RÄTT
Finland FEL
Island FEL
Moldavien RÄTT
San Marino RÄTT
Estland RÄTT
Montenegro RÄTT
Bosnien-Hercegovina RÄTT
11.05.2016 kl. 03:24

Sandhja fick respass, men var ändå stolt över sin insats

Sandhja did not sing it away trots låttiteln. Hon gjorde sitt bästa framträdande hittills tillsammans med sina kompisar i AkkaBellat. På söndag får vi veta hur många röster som Sandhja till slut fick, men bland de tio bästa var hon alltså inte.

Låten "Sing it away" har ett budksap om att hitta glädjeämnena i livet genom att sjunga, sade hon på pressträffen som ordnades för finsk press efter sändningen.

– Vi ville komma hit med ett budskap om glädje och att göra vårt allra bästa och det har vi nu gjort. jag är stolt över vad vi tillsammans gjorde. Nu skall jag vara kvar veckan ut och njuta av den här erfarenheten. Jag tänker inte lämna stockholm än.

Det kunde visserligen skönjas en lätt besvikelse. Men Sandhja och hennes tjejer peppade varandra och höll humöret uppe. I natt skulle de ut och festa med Krista Siegfrids på Euro Club.

11.05.2016 kl. 03:05

Davids betyg på semifinal ett - de går vidare!

Eurovision Song Contest i Stockholm

Finland startar hela showen med girlpower

Uppslaget som det ser ut i tidningen Nya Åland idag.

Ikväll gäller det för Finland. Kampen om en finalplats till lördagen blir tuff, tror Nyans schlagerskribent David Lindström. Åtta av arton låtar får packa väskan redan ikväll. Det har aldrig varit en mer svårtippad semifinal, bara ryssen Sergey är säker.

Du kan se programmet med svenskt referat i Yle TV2, Radio Vega och på Yle Arenan. Eurovisionen sänds i flerljud på TV2. Eva Frantz och Johan Lindroos refererar på svenska. Även på SvT 1 kl. 22.00. Programledare är Petra Mede och Måns Zelmerlöw.

Finland ***

1. Sandhja - Sing It Away
Sandhja får starta hela showen. Det är svängig sisu-disco som rivstartar i Globen. Men den lovande inledningen förbyts ganska snart med en gapig 90-talsrefräng. Energiskt men daterat. FINAL

Grekland *

2. Argo - Utopian Land
Det här smakar lika mycket möglig koda som en dålig Rezina. Zeus kommer att rasa av ilska och ge hemläxa åt musikgudinnan Euterpe. Grexit är ett faktum i denna musiktävling.

Moldavien **

3. Lidia Isac - Falling Stars
Lidia sjunger om sitt eget öde. Liksom alla fallande stjärnor slocknar de så småningom. Den här stjärnan lyser inte ens i tre minuter. Anonym schlager som kunde varit vigd åt Charlotte Perrelli för tio år sedan.

Ungern ***

4. Freddie - Pioneer
En snygg Dressman-hunk med raspig röst och en effektiv vissling som direkt ur Arkiv X är tre ingredienser som får den här Gulaschen att smaka rätt hyfsat. Den växer vid varje lyssning. FINAL

Kroatien **

5. Nina Kraljić - Lighthouse

Marhällan från Kroatien är en fin fyr som blinkar flirtande åt alla håll. Försöker vara en ny Emelie de Forest, men hon sabbar alla chanser genom att gömma sig i en jätteklänning som liknar en stor rishög på soptippen.

Holland ***

6. Douwe Bob - Slow Down

”Calm After the Storm” kom tvåa efter Conchita. Nu försöker Holland med framgångsreceptet country igen. Denna gång utan själ och med fantasilösa Beatles-idéer. Det lunkar på lite mysigt, men smakar lika segt som en trist Edamerost. FINAL

Armenien ***

7. Iveta Mukutjian - LoveWave

Iveta börjar viska Hey It´s Me precis som Adele i ”Hello”. Just före refrängen kommer en obegripligt lång larmsignal och sedan börjar armenskan argsint gapa fram pretentiös smörja till olidlighet. Tufft och sexigt kan tyckas, eller är det lockrop på kor i Armenien vi hör?

Kommentar: Efter att jag såg dressrehearsal första gången igår har jag ändrat åsikt här. Armenien är riktig okej! FINAL

San Marino **

8. Serhat - I Didn’t Know

Då San Marino äntligen hade omdömet att efter fyra år på raken göra sig av med Ralph Siegels gammalschlager, valde man att skicka en Leonard Cohen-wannabe som varit programledare för Turkiets Jeopardy. Bonney M-kompet får dig åtminstone att le lite.

Ryssland ****

9. Sergej Lazarev - You are the Only One
Ryssarna satsar stenhårt och skickar sin största stjärna. John Ballard har varit med och skrivit låten som tidigare år kunnat vinna hur lätt som helst. Det är klassisk, redan lite daterad ESC-schlager. Sitter dock som en smocka med tävlingens mest kompliserade och farligaste scenshow. Jag vill inte till Sotji. FINAL

Tjeckien **

10. Gabriela Gunčíková - I stand
Huvudrätterna i Tjeckien serveras ofta med knödel och andra klimpar. Det här är som knödel mitt i ESC-soppan. Man vet inte riktigt vet hur det smakar bara att det är rätt jobbigt att tugga sig igenom. Men sångerskan levererar och det ser rätt snyggt ut i rutan. Bytte denna som jag hade till FINAL tidigare mot Armenien. Ej till final alltså.

Cypern ***

11. Minus One - Alter Ego

Thomas G:son har skrivit en schlager-rock som passar den här gruppen lika bra som cypriotisk halloumi på grillen. Det smakar bekant redan, intet nytt under solen, men det funkar. Röstar vi av iver? Skulle inte tro det. FINAL

Österrike ***

12. Zoë - Loin d'ici
Gulli-gulligt sockersött Vanessa Paradis-sockervadd. Jag tor många kommer att gilla den här smickrande refrängen. Och barnen kommer att älska Alice i Underlandetbilderna i rutan. Kul att de sjunger på franska och inte på engelska som alla andra. FINAL

Estland **

13. Jüri Pootsmann - Play
Fjolårets Goodbye to Yeasterday var kanske årets bästa låt. Samma kompositör skickar en ung Idol-vinnare med en 007-låt som får dig att gäspa så det ekar i Tallinn. Stilig mörk sammetsröst, men inte mycket mer.

Azerbajdzjan ***

14. Samra - Miracle

Gabriel Alares skrev fjolårets tvåa från Ryssland och årets Mellolåt för Krista Siegfrids. Samme svensk skickade den här snygga förpackningen. Vänta er inga mirakel (trots titeln), bara ännu ett snyggt och slipat nummer från Azererna, men Samras röst har varit svajig i veckan. FINAL

Montenegro ***

15. Highway - The Real Thing
Hatad av fansen. Men jag gillar det psykedeliska, suggestiva och annorlunda i det här lite märkliga numret. Att rösten dessutom påminnen om Depeche Mode gör inte saken sämre. Men nån Highway till final är det definitivt inte.

Island **

16. Gréta Salóme - Hear Them Calling

Älskad av fansen. Jag tycker att Greta lånar lite väl mycket. Jag får inte ihop det här till en låt som det går att lyssna på trots att det visuella är både Loreen och Måns på en och samma gång. Kom med nåt eget! FINAL

Bosnien och Hercegovina *

17. Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala - Ljubav je
För pompöst, för seriöst, för insmickrande, för mycket Balkan. Orkar inte.

Malta ***

18. Ira Losco - Walk On Water
Ira har varit med förr. Hon kom tvåa i Tallinn 2002 med 7th Wonder (en ESC-klassiker). I år vann hon den Maltesiska finalen igen men beslöt att byta ut sitt bidrag mot en sång som Molly Pettersson-Hammar har skrivit. Och det är bättre än Mollys egen Hunger som hon sjöng i Mellon, men ändå ingen vinnare trots att hon har en liten medhjälpare i magen. FINAL

 

 

 

 

10.05.2016 kl. 17:34

Sandhjas mål ikväll är att vinna

Min artikel i dagens Nya Åland inför Sandhjas semifinalkvällIkväll är det dags för Finlanda Sandhja att försvara de blåvita färgerna. Det gör hon genom att sjunga först av alla och rivstarta hela den gigantiska musikfesten i Globen med sin fartfyllda souliga discodänga ”Sing it Away”.

- Det är en ära att få inleda årets upplaga av Eurovision Song Contest, säger Sandhja.

Nya Åland träffade sångerskan på ambassadör Jarmo Viinanens och fru Irmelis eurovisionsmottagning i det ståtliga residenset på Västra Trädgårdsgatan intill Kungsträdgården. Huset, som var rivningsfärdigt på 40-talet, köptes upp av Finland för en rätt billig summa och räddades således från att jämnas med marken. Ambassadörsparet bor i det vackra ”palatset”.

Sandhja stortrivs i Stockholm. Överallt där hon rör sig ekar hennes kännspaka klingande skratt. På residenset uppträdde hon och hennes fem körsångerskor AkkaBellat med en a cappellaversion av tävlingsbidraget.  Gästerna på mottagningen firade Finlands 60:e bidrag till Eurovisionen.

- Vad passar bättre att fira med Sandhja så här inför Finlands 100 års jubileum. Vi är kanske inte lika bra på schlager som Sverige, vi har vunnit en gång med Lordi, men de har vunnit sex gånger. Vi minns kanske inte alla Abba 1974, men Selma Lagerlöf som vann ifjol minns vi alla, skämtade ambassadör Viinanen. Han korrigerade sig och inflikade att det var Måns Zelmerlöw han syftat på.

Jarmo Viinanen bjöd upp Krista Siegfrids som tävlade för Finland 2013. Inför de inbjudna gästerna framförde hon sitt eurovisionsbidrag ”Marry Me” och ”Faller” från årets Mello.

Krista är alltid lika glad. Hon kan konsten att få alla på gott humör. Och nu var hon var på spralligt humör och uppenbart tagen av det ståtliga residenset. Denna kväll skulle hon vara konferencier för festkvällen.

- Jag vill nog bli president. En dag skall jag bli det, skojade Krista.  Hon passade på att peppa Sandhja och ge henne några goda råd inför kvällens tuffa tävling. Sandhja kör ju med ett liknande koncept som Krista gjorde. En stark solosångerska och ett riktigt girlpowergäng med fem tjejer som dansar och sjunger.

25-åriga Sandhja Kuivalainen föddes 1991 i Esbo. Hon har en mångkulturell bakgrund med påbrå från Karelen, Guyana och Indien. Det har också färgat hennes musik och sätt att vara.

- Jag har ett hem i min själ på många ställen, men mest är jag nog en person som trivs på stugan vid en sjö i Finland.

Under veckan genomgår sångerskan ett hektiskt schema med otaliga intervjuer, hundratals selfies, uppträdanden på kringliggande arrangemang förutom repetitionerna i Globen.

- Hela den här processen är så intensiv att jag inte ens hinner uppfatta vad allt som händer runt omkring. Jag är ständigt utanför den sfär som känns bekant och bekväm, men det är också genom de här erfarenheterna jag växer som människa och artist. Jag försöker hela tiden överträffa mig själv och göra mitt allra bästa. Det är nog först när jag kommer hem som jag tror att jag kan njuta. Det är en ära och stort ansvar att representera ett helt land i en tävling som denna, men jag är så tacksam, säger sångerskan.

 

I dagarna kom Sandhjas nya album som hon jobbat på i två år. Eurovisonen har hon inte så stor koll på. Hon medger att hon inte brukar titta på tävlingen och hon har inte heller hört årets alla bidrag. Hon träffade Frans på den Nordiska festen tidigare i veckan.

- Jag har faktiskt inte hunnit höra Sveriges låt ännu, men han var ju söt. Belgiens och Spaniens låt har jag däremot hört. De har samma värme och glädje min låt säger hon.

Ikväll står hon i ett ljusblått läderfodral. Finsk design som skiljer sig rejält från alla andra sångerskors klänningskreationer.  Sångerskan hör inte alls till de som det surrar kring, men många i presscentret tror att hon ändå kan ta sig till final.

- Mitt mål är att vinna, men jag tar ingen stress över det. Det går som det går. Det som händer är meningen för mig, säger Sandhja.

 

Text och foto: David Lindström

Den infällda bild på ambassadörsparet tog Lilian Brunell.

 

10.05.2016 kl. 17:03

KRÖNIKA I NYAN IDAG: Schlager-Stockholm

Stockholm står värd för årets eurovisionsfest, det kan ingen missa. Överallt hänger det Eurovisionslogon med årets tema ”Come Together”.

 

Det arrangeras fester, konserter och utställningar var än man rör sig i staden. Varuhuset NK har gjort sex skyltningar med en svensk vinnare i varje fönster.  På invigningen stod Carola och Loreen själva i sina specialdesignade fönster.

Intill ligger Kungsträdgården som förvandlats till en enda stor eurovisionsby med konserter och massor av roliga evenemang för allmänheten.

Det är ingen brist på program. Jag hinner gå på en liten bråkdel av allt som staden har att erbjuda kring tävlingen. Har du ingen biljett till finalen? Åk hit i alla fall och titta på finalen på något annat evenemang med storbildsskärm.

Jag fick en inbjudan till den stora invigningen av ABBA The Muceums  eurovisionsutställning ”Good Evening Europé”. Utställningen besöktes av Björn Ulveaus, Carola, Måns, Loreen, Richard Herrey och en lång rad artister från årets eurovision. Där vimlade av kändisar och press. Ryssen Sergey var uppenbart road av de fina dräkterna som visades upp i glasmontrarna. Här finns bland annat Conchita Wursts guldklänning och Ukrainska Verka Serdushkas glittriga silverfodral.

Senare samma kväll hade jag fått en inbjudan att gå med den svenska delegationen på Mamma Mia The Party. Frans var avslappnad och verkade ha superkul då ABBA-låtarna sjöngs runt de uppdukade borden med grekisk mat. Tyrol har förvandlats till en enda stor taverna – precis som i filmen. Servitörerna skojar friskt med matgästerna som får ta del av underhållningen. Jag tycker kanske att manuset som binder ihop det hela är mer än lovligt konstlat. Den ena åsnebryggan efter den andra gör detta till en sämre upplevelse än musikalen eller filmen Mamma Mia, som ju har en smart och rolig dialog. Men jag köper det hela. Till Mamma Mia The Party kommer man för att ha trevligt tillsamman kring en meny med grekisk mat och ABBA-låtar.

Utanför Stockholms slott har man byggt upp EuroClub och EuroCafe. Hit kommer alla artister och ackrediterade eurovisionsfolk för att festa tillsamman. Till EuroCafé kommer också allmänheten in. Här intervjuas bland annat artisterna i en Meet And Greet-hörna. Du får autografer, du kan ta selfies och äta supergod mat tillsammans med fansen och kanske någon av artisterna om du har tur.

Som vanligt sänds eurovisionen i tre separata program. Ikväll är det semifinal ett.  Det är ett jämntjockt startfält som är oerhört svårtippat. Tio av arton låtar skall gå till final på lördag och på torsdag väljs ytterligare tio. Det enda som är säkert ikväll är att ryssen Sergey går till final. Hans farliga nummer där han klättrar upp på en sex meter hög skärm är imponerande och låten är redan en klassiker.  Sergey har diggats storligen för sin attityd till tävlingen. Jag talade med honom på Eurovisionsutställningen i ABBA-museet.

- Folk får vifta med regnbågsflaggor hur mycket de vill under mitt nummer.Jag har massor av homosexuella vänner, säger han.

Politiken i Ryssland är en black om foten för Sergey som har uppträtt på flera gayställen i Ryssland. Tidigare år har publikenn buat då det ryska bidraget framförs. I Wien lade man på bandade applåder för att buropen inte skulle höras. Det tänker man inte göra på SvT.

Sergey har förberett sig på buropen från publiken.

- Jag hoppas de gillar min sång och låter bli att bua, säger han lite uppgivet.

 

EBU hade tidigare förbjudit alla ”politiska” flaggor i tävlingen. Regnbågsflaggan, den palestisnka flaggan och den samiska flaggan var till exempel inte längre tillåtna. Men i veckan har EBU ändrat hållning efter en stark kritikerstorm i media.

Nu får du vifta med den åländska flaggan även om det rekommenderas att den nationella Finlands flagga sveper i publikhavet då Sandhja sjunger. Norskan som är same får hejas på av den samiska flaggan, men man får inte provocera fram ett politiskt budskap med flaggor, säger man nu på EBU.

Ovan kan du läsa vad jag tycker om bidragen. Jag har inte sett alla repetitioner så flera av bidragen kan få en helt annan bedömning om de kommer till final.  Bäst ikväll är Ryssland. Någon annan från den här delfinalen kan inte hota honom.

David Lindström
Nyans eurovisionsexpert

10.05.2016 kl. 16:57

Jag bevakade Frans och hamnade i Expressen

På Nordiska Festen på EuroClub utanför Stockholm slott bevakade jag Frans. Jag ville ha en bild på honom och finska Sandhja, vilken jag lyckades arrangera. Men märkte inte att Expressen fotade. Jag hamnade i tidningen följande dag ha ha

Sandhja passade på att skoja lite med Frans då jag arrangerade en bild på dem tillsammans.

- Jag har faktiskt inte hört Sveriges låt än, avslöjade hon.

09.05.2016 kl. 15:02

Titta på finlandssvenska panelen De Eurovisa

I år fick jag äran att delta i programmet De Eurovisa. Det sista programmet med Marika Krook och mig som gäster visdes i lördags. Men du kan titta på alla avsnitt på YLE Arenan ännu till slutet av maj.

I vårt avsnitt bedömmer vi finallåtarna, samt diskade Rumänien och så Bulgarien.

Du kan se programmet här

09.05.2016 kl. 14:57

Eurovision Stockholm come together - en hektisk start på veckan!

Jag kom till Stockholm på torsdagen den 5.5 och sedan dess har det varit full rulle med aktiviteter. Så mycket att jag inte hunnit blogga. Jag skall ju också fylla tidningen Nya Åland med ESC-nyheter under en hel vecka. På torsdagen gick jag direkt från Viking-båten till Globe Arena Hotell för att intervjua australienska sångaren Dami Im. Artikeln kommer i tidningen som handlar om hennes semifinal nästa vecka.

På fredagen satt jag i presscentret och kollade lite repetitioner och några presskonferanser, bl. a. Finland och Ryssland.

Sandjha klarade sin presskonferens galant. Senare på kvällen hade Finlands Ambassadör Jarmo Viinanen mottagning på Finlands Residens. Det var en mycket trevlig tillställning med Krista Siegfrids som fick agera programvärd. Hon presenterade kvällens hedersgäst Sandhja som sjöng sin Sing it Away a capella. Sen sjöng Krista själv sin Marry Me och Mello-låten Faller.

08.05.2016 kl. 00:54

Betyg på Mellofinalen 2016

I fredagens Nya Åland har jag som vanligt ett uppslag med Mello-final. Du som inte har tidningen och har hittat till den här bloggen kan läsa schlagerextra-uppslaget här.

 

Dags för en Frans-tastisk final!

 

”Molly Sandén får sjunga sist i delfinalen. Björkman vill att hon skall vinna. Molly har komponerat låten med pojkvännen Danny Saucedo. Gulligt!, men suck så förutsägbart.”

”Ace Wilder är tillbaka. Stark även hon eftersom låtskrivarna, Makarna Deb, har slutat etta, tvåa och etta i Mellon de tre senaste åren med Robin Stjernbergs ”You”, Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin” och Måns vinnarlåt ”Heroes”. Ace drar fram det starkaste esset med dessa kompositörer och slungas till final”

”Tänk om Frans skulle skrälla. Killen, som blev stjärna över en natt redan som sjuåring med Zlatan-låten, är årets debutant. Hoppas han petar alla förhandsfavvisar. Jag vill se skrällrubriker.”

 

De här tre citaten är klippta ur krönikan inför Mellostarten. Jag publicerade texten i Nyan den 5 februari innan vi ens hört låtarna. Jag hade spåkula kan man säga. Gissade även att After Dark, Martin Stenmark och Linda Bengtzing skulle floppa, vilket de gjorde rejält. Men de dissades inte för att schlagern skulle vara död i den här tävlingen. De floppade för att veteranerna inte höll måttet, helt enkelt. Skyll inte på appen. Alla kan konsten att trycka på ett hjärta på sin smarttelefon. Men visst kändes alla gamla schlagerdivor märkligt passé. Utom glada Anna Book, som diskades. Hon hade fått en finalplats, det är jag säker på.  Med bra melodier går gammelschlagerbidragen till final även i framtiden. Det gjorde ju Hasse Andersson ifjol.

På förhand skulle årets Mello bli en finalfajt mellan Molly Sandén och Ace Wilder. Men nu får de stå i skuggan av Frans, Frans, Frans och kanske Robin Bengtsson.

Vad var det som hände?
Jo till final kom ett helt gäng unga tonårstalanger med påkostade scenshower. Alla låter som om de är gjorda för Spotify och reklamradio.

Vad händer då?
Jo, vi tröttnar på det polerade och ytliga.  I år är det jämnt skägg. Ingen låt sticker ut tillräckligt mycket. Ett annat år hade vilket bidrag som helst från årets skörd kunnat vinna Mellon, men i år konkurrerar bidragen ut varandra. Undantaget är Frans och Ace.

Vad leder detta till?
Jo vi söker det unika, det som får oss att haja till. Då alla andra serverar bakelser så smakar det gött med ett enkelt, glatt och litet mariekex. ”I am sorry”, schlagerfolks, men det blir Frans-tastiskt! Ärligt, naturligt och okalkylerat. Plagiatanklagelser har blommat upp. Frans låt lär vara en kopia på Matt Simons låt "Catch & Release”. Visst är det likt, men inget plagiat.

Det som möjligen kan sätta käppar i hjulet för Frans lilla charmoffensiv är en schlagerkonservativ jury. Juryn från tio olika länder står för 50% av rösterna. Utan deras omdöme hade Frans varit självskriven vinnare. Nu kan det bli en kompromiss. Saltiga Ace mitt i det söta, enkla Robin Bengtsson eller till och med Wiktoria? Trots att vadslagningsfirmorna har Molly Sandén på andra plats efter Frans, säger min magkänsla att vi vill ha något annat än det som Loréen redan gjort.

Mycket förklaringar. Nu försöker jag mig på att gissa placeringarna. Det har aldrig varit svårare.

Om vi resonerar som de svenska kvällstidningarna att Spotify-lyssningarna anger resultatet skulle Ace Wilder hamna näst sist och Samir & Victor vinna överlägset. Så går det ju inte. Nu röstar tv-tittare och jury också på det som passar i Eurovision Song Contest i maj.

Jag tippar resultatet så här. Antalet spelningar på Spotify inom parentes.

1.    Frans  (6 070 000)
2.    Ace Wilder (1 627 000)
3.    Robin Bengtsson (2 680 000)
4.    Wiktoria  (1 855 000)
5.    Molly Sandén (2 465 000)
6.    Oscar Zia  (2 235 000)
7.    Lisa Ajax  (1 960 000)
8.    SaRaha  (3 082 000)
9.    David Lindgren  (1 094 000)
10.  Samir & Victor  (8 822 000)
11.  Panetoz  (2 300 000)
12.  Boris René  (1 918 000)

 

David Lindström
Nyans schlagerexpert

 

Melodifestivalen 2016

Ace Wilder - ett kaxigt ess i rockärmen

Imorgon lördag är det äntligen Melodifestivalfinal. Då avgörs vilket bidrag som får åka hela vägen från Friends Arena till Globen i Stockholm i maj.

Det blir en stjärnspäckad finalkväll i år. Femton specialinbjudna akter medverkar i ett raffinerande Melodifestivalmedley.

– Vi ville avluta jubileumsåret med en explosionsartad hitkavalkad med kära återseenden och ge någonting extra till publiken, som är med varje vecka genom att titta och rösta, rasa och älska, säger producent Edward af Sillén.

Listan är på artister som medverkar i programmet förutom de som tävlar:

• Dj Mendez – ”Adrenaline”
• Mariette – ”Don't Stop Believing”
• Timoteij – ”Kom”
• Brandsta City Släckers ” Kom o ta mig”
• Linus Svenning – ”Bröder”
• Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
• Magnus Carlsson – ”Live Forever”
• Caroline af Ugglas – ”Snälla, snälla”
• Andreas Johnson – ”Sing for Me”
• Nanne Grönvall – ”Håll om mig”
• Anton Ewald – ”Begging”
• Kikki & Bettan – ”Vem e de du vill ha”
• BWO – ”Lay Your Love On Me”
• Charlotte Perrelli – ”Hero”
• After Dark – ”La Dolce Vita”

 

1. Panetoz – ”Håll om mig hårt” ★★★

Panetoz V-formade riverdance-nummer levererar så mycket energi att de skulle kunna bli en ny emergikälla för Vattenfall. Hela Globen börjar glöda bara vid första anblicken. Sann glädje utan en tillstymmelse av tillgjordhet. Ett bra ös helt enkelt!

2. Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead ★★

En svensk Rihanna framför en ridå med toapapper. Frågan är om inte nyårsrevyn på Högtomt har roligare dekor. Det saknas bara skurborste och lite Ajax så är städskåpet klart. Ja, Ajax står ju på scen och sjunger en helt okej Spotify-hit.  Får Ajax gömma sig i städskåpet efter resultaten trillat in?

3. David Lindgren – We are Your Tomorrow ★★

Med en fjärde och åttonde plats i bagaget från tidigare år är David i final igen. Nu med en låt som lånat lite väl mycket från Axwell & Ingrosso ”Sun Is Shining”. Det är Davids bästa hittills, men Lindgren känns lika spännande som om Stefan Löfven fått en lasershow i Almedalen.

4. SaRaha – Kizunguzungu

Barnkalasschlager som uppfyller småbarnens behov. Det är lika glatt och pastellfärgat som sockervaddet Dollystyle lämnade i artistlogen från andra chansen. Och tyvärr lika påfrestande kladdigt. Hur blir man av med den här melodislingan.

5. Oscar Zia – Human ★★★★

Äntligen ett nummer där texten betyder något. Att Oscar själv skrivit låten märks och det gillar jag. Om det inte vore för Måns Zelmerlöw hade detta kanske vunnit i år. Tror dock att man söker annat trots att Oscar berör med sin bombastiska ballad.

6. Ace Wilder – Don't Worry ★★★★★

Kaxiga Ace Wilder heter vad det är fråga om. Hon är det vilda esset i denna lek. ”Dont worry”, Ace! Du behöver inte vara ”busy doing nothing”. Numret är klart för Globen. Det är i särklass snyggaste showen, kul att se på.  Ace kunde bli farlig även i ESC, men efter semifinalen har det varit märkligt tyst om henne.  Frassen Frans ställde allt på ända. Tvåa igen eller är också hon för gammal? UTMANARE

7. Robin Bengtsson – Constellation Prize ★★★

Munspelet och Robins charmiga ögon gör det här numret till något som står ut trots att låten inte är märkligare än ”Thursdays” med Lovestoned från 2010. Årets svarta häst. Robin kommer säkert att plocka både jury- och publikröster. Kan räcka till seger. Det är snyggt och avskalat. SVART HÄST

8. Molly Sandén – Youniverse  ★★

Det finns inget som inte är proffsigt här. Allt är utstuderat och lånat i minsta detalj. Perfekt nummer, perfekt röst. Lite Robin Stjernbergs ”You” och mycket Loreen. Bjuds det på något nytt? Nej ingenting! Mollys perfekta paket är lika spännande som Guinnes Rekordbok på julafton.

9. Boris René – Put Your Love on Me ★★★

Sveriges Bruno Mars har lånat hatten och energin från Guy Sebastian som tävlade för Australien i Eurovisionen. Det kan tyckas vara ett smart drag eftersom Sverige gav Guy Sebastian sin tolva i ESC-finalen i Wien. Men det var då det.

10. Frans – If I Were Sorry ★★★★★

Frans har lyssnat en del på På Ed Sheeran och Justin Timberlake, men vad gör det. Killen kan stå där framför en anslagstavla med glödlampor och guppa lite försynt samtidigt som han charmar alla med sin självklara enkelhet. Frans har samma röst som Salem al Fakir (jag har ännu inte kommit över att man inte skickade honom) fast inte lika genial komposition. If I Were Sorry blir sämst tvåa, men jag är inte alls ledsen om den vinner. Jag älskar det! VINNER

11. Wiktoria – Save Me ★★★

Wiktoria är en svensk version av Dolly Parton. En countryschlager med ett visuellt nummer som kunde vara hämtat ur ett avsnitt av X-Files. Projektionerna på kroppsstrumpan hade passat bättre till en ballad. Varför stå stilla i tre minuter då det svänger.

12.  Samir & Viktor – Bada nakna ★★★

Det slutar med årets största hit med snart nio miljoner lyssningar på Spotify (nästan dubbelt mer än tvåan Frans). Det och faktum att den självkgoda duon får sjunga sist torde vara tillräckligt för att blanda sig i topstriden. Men jag tror inte att man vill skicka låten till Eurovisionen trots att Fredrik Kempe skrivit årets mest trallvänliga bagatell.

 

 

 

 

 

 

 

 

10.03.2016 kl. 23:21

Kristas skräckscenario med Lordi

För Krista var det en utmaning att stå som programledare. Men hon klarade sig galant.

- Du vet, det är ju inte så länge sedan jag har lärt mig finska.

I början av programmet uppträdde monstren i Lordi med ett uppseendeväckande nummer. Det är tio år sedan de segrade i Grekland. Mitt i Hard Rock Halleluja tog Mr Lordi fram en cirkelsåg med rök och pyroteknik och låtsassågade Krista Siegfrids i mitt i tu på en sjukhusbrits. Låtsasblodet bara strittade ut på publiken.

- Produktionsteamet intygade att numret var ofarligt, men det var det inte alls. Sängen började faktiskt brinna. Jag var livrädd och vågade inte titta, kunde Krista berätta då vi satt i bussen på väg till efterfesten.

 

28.02.2016 kl. 19:07

Några av mina bilder från UMK 2016

UMK2016
28.02.2016 kl. 19:05

Experterna om "åländska bidraget" Good Enough

Ikväll kan vi skicka åländskt bidrag till Globen

Ikväll är det många ålänningar som med intresse väljer att titta på finalen av den finska melodifestivalen, UMK (Tävlingen för ny musik) istället för den sista delfinalen i svenska Mellon. Som Nya Åland tidigare kunnat berätta har vi ju ett åländskt bidrag med i finalen.

Jonas Gladnikoff, som är bosatt på Åland står bakom bidrag nummer tre tillsammans med fyra låtskribenter. ”Good Enough” skrevs på Åland i somras tillsammans med Primoz Poglajen, Michael James Down och Matthew Ker.

Ikväll kl. 21 gäller det.  Blir det en biljett till Eurovision Song Contest i Globen eller inte?

Annica Milán och Kimmo Blom som framför ”Good Enough” anses ha chanser. Dels är de fansens favorit. Bidraget leder i en stor omröstning på sajten escstats.com. Sedan i måndags har man kunnat rösta på YLEs UMK-sida. Fansen är ivrigast och röstar i förväg. Det kan ha gett det åländska bidraget försprång inför kvällens final.

Nya Åland har frågat tre experter vad de tror. Samtidigt ger vi här betyg på de nio finalbidragen. Programledare är Krista Siegfrids ja Roope Salminen.

Följ finalen ikväll 27.2.2016 kl. 21 Yle TV2, Yle X3M eller på nätet:  yle.fi/umk

Experterna ger svar om ”Good Enough” är bra nog


Ronny Larsson
Chefredaktör på tidningen QX och känd schlagerprofil med egen schlagerblogg

- Jag tycker att den finska finalen känns mycket mer intressant och varierad än de andra nordiska. Det är kul att se att låtkvaliteten ökat de två senaste åren men den där riktiga toppen saknas, som Satin Cirkus fjol (som ni borde ha skickat!). Mest hoppas jag nog på Love is Blind med Cristal Snow. Dels för att det är en bra låt och för att den har ett underbart kärleksbudskap att skicka ut i Europa. Slipa Cristals framträdande så kan det gå hyfsat.

Gladnikoffs låt är min favorit i år. Älskar den här typen av klassisk duettschlager! Tyvärr tycker jag att Kimmo Blom inte alls höll måttet röstmässigt under delfinalen och jag tror att det kan bli deras fall. Hade han levererat lika bra som Annika Milán kunde den ha slagits om segern. Men på skiva är den min överlägsna favorit!

 

Jouni Pihkakorpi
Ordförande i världens största eurovisionsklubb, OGAE Finland och själv ett stort fan bland klubbens 1118 medlemmar.
 

- Det är väldigt jämnt i år. Vi kunde faktiskt skicka vilket bidrag som helst.

Good Enough hör ju till favoriterna, speciellt bland fansen. Den ligger även högt i min ranking.  Låten för i sig inte med sig nåt nytt, men den berör och den fastnar genast då man hör den.  Hoppas det går bra för Annica och Kimmo, med Good Enough är vi med säkerhet också i final i Globen.

 

Geir Rønning
Representerade Finland i Eurovisionen 2005 med ”Why”.  Sjua i svenska Idol 2010.

- Jag befinner mig faktiskt på Åland just nu, ha ha, men du David så här tycker jag: Standarden är överraskande bra. Jag är särskilt imponerad över Mikael Saari, men även Saara Aalto. Jag visste redan att Kimmo och Annica är väldigt bra!

Vi har inte helheten där allt är perfekt som det var med Lordi!  Men så lägger vi inte ner 40.000 euro på egen show som svenskarna nu gör.

Gladnikoffs låt är bra, men inte alls lätt att sjunga så det är ett svårt uppdrag Kimmo Blom och Annica Milan har fått! Det bäddar för sur sång vid minsta lilla fel från någon av de båda, men det kan gå! 

27.02.2016 kl. 12:22

UMK-final - betyg på alla bidragen

Davids betyg på finska finalen finns i dagens Nya Åland. Tyvärr hade layoutaren missat att jag gav fyra stjärnor till Mikael Saari. Det är korrigerat i denna skärmdump.

 

1. Cristal Snow: “Love Is Blind” ★★★

Cristal har inte världens bästa röst, men showen är snygg. Den kända radioprofilen kom trea i förra försöket. I videon kysser han en man på en herrgård, men någon ”bögkyss” på scenen får vi inte se. Idén till låtbygget är snyggt. Det låter väldigt mycket Hurts eller som Pet Shop Boys i en lam slowmotion. ”Love Is Blind” tar skruv först mot slutet.

 

2. Stella Christine: Ain't Got Time For Boys ★

Rökig jazzig R’n’B som hade funkat på 90-talet i ESC. Sömnigt, tråkigt, segt. Jag fattar att det här är kvalitét, men jag tänder inte alls på några strängar.

 

3. Annica Milán & Kimmo Blom: “Good Enough” ★★★

Annica och Kimmo har klätt ut sig till familjen Adams i ett spegelhus. De framför en rock-schlager som svenska duon FAME kunde ha sjungit i Mellon redan i början av 2000-talet. Först var jag tveksam. Det är lika bekant som Ålandspannkaka med plommonkräm. Här finns inga överraskningar. ”Good Enough” är bra nog för att skicka till Stockholm. Det är schlager med Roxette-vibbar och fansens favorit. Vill du rösta ”åländskt” så väljer du bidrag nummer tre.

 

4. Eini: ”Draamaa” ★★★

En finsk Charlotte Perrelli korsad med Lill Lindfors sjunger en äkta sisu-schlager. Finlands okrönta discodrottning har regerat sedan 70-talet. Jag blir charmad, kul att den är med. Vi kan nog ändå inte skicka ett drama med fyra A:n till Globen. Eini hör hemma på finska dansbanorna.

 

5. Barbe-Q-Barbies ”Let Me Out” ★★★

Ingen finsk final utan rock.  Den här Vanilla Ninja-pastischen vinner på att höras och ses live. Tjejbandet kan rocka rått och rätt. Blir inte förvånad om de går och vinner hela tjotaballongen.

 

6. Tuuli Okkonen ”Don´t Wake Me Up”  ★

I semifinalen inledde Tuuli med falsksång. Klangen är en klen version av Agnetha Fältskog och låten är som en Roxette-ballad som Per Gessle har glömt att spela in på 90-talet. Tuuli betyder blåst. Men här är det vindstilla, väck mig efter det här.

 

7. Sandhja: “Sing It Away” ★★

Lisa Stansfield goes disco. jag borde trycka på gilla, men det är något som inte sitter och då menar jag inte ormskinnet på sångerskan. Sing It Away är catchy, men saknar identitet.

 

8. Saara Aalto: "No Fear" ★★★

2011 kom Saara snöpligt nog tvåa med en snygg ballad. Hon kan sjunga. I höstas kom sångerskan modigt ut som gay och nu sjunger hon om att våga vara sig själv. Barndomsdrömmen att en gång vinna kan gå i uppfyllelse.  På pappret finns alla ingredienser till ett vinnarrecept. Showen är utstuderad i detalj. Men låten bygger på tok för många idéer. Det är som att äta ärtsoppa, med smörkräm och sushi.

 

9. Mikael Saari: “On It Goes” ★★★★

Vinnarkandidat nummer två är finskt tungsinne i sin vackraste och mest dramatiska form. Balladen ”On It Goes” är ett konststycke i sig, men kräver fler lyssningar för att den skall öppna upp dina sinnen. Kanske för svår, men snyggt är det. Mikael kom tvåa efter Krista Siegfrids 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

27.02.2016 kl. 12:06

UMK 2016 del III - betyg på bidragen

LIEMINEN: “Pehmeiden arvojen vaalijat”   ★★★

Daft Punk möter Sebastian Tellier på finska, inte helt tokigt. Fast mot slutet av de tre minuterna börjar du redan att tröttna. 

 

TUULI OKKONEN: “Don’t Wake Me Up”   ★★

Det här låter som en ballad som Per Gessle har lämnat i byrålådan redan 1999. Med Marie Fredriksoon hade man kunnat skönja lite värme. Med Tullis metalliska klara röst blir det bara kallt och opersonligt. 

 

SANDHJA: “Sing It Away”   ★★★

Lisa Stansfield goes disco. jag borde gilla de här, men det är bara nåt som inte svänger i mitt huvud. Gissar ändå att Sanhja kniper en finalplats.

 

GUŠANI BROTHERS: “Poom Poom”   ★★★★

Vi behöver lite nonsen trash Ibiza-pop i vårt kalla Finland. Vi behöver fler som gör glad, låt vara löjlig, pop. Men även om poom poom har årets sämsta text så blir man ju bara glad och vill upp på dansgolvet. Det är visserlgen inte 2016, snarare 2010, men who cares, its fun!

 

BARBE-Q-BARBIES: “Let Me Out”  ★

Det var i tiderna fräscht när Finland införde rock i ESC. Men den här Vanilla Ninja pastischen kunde vi varit utan.  

 

 PIETARIN SPEKTAAKKELI: “Liian kuuma”   (ingen stjärna alls)

Liian tylsä = för trist. Snälla stäng av. 

20.02.2016 kl. 17:44

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!