Min krönika inför Mellostarten - Så går det! smygtitta på repetitionerna

Smygtitta på repetitionerna här:

Som vanligt skriver jag i Nya Åland om Melodifestivalen, finska UMK och Eurovision Song Contest. Nu börjar det. Mellostart och UMK-start på lördag. Så här tänker jag om årets bidrag innan jag hört och sett låtarna. Jag har dukat upp allt om Schlagern i Nya Åland 5.2. Köp tidningen.

Både i Sverige och i Finland sätter gallringen igång på lördag. Sverige har vunnit hela sex Eurovisioner. I år vill Björkman vinna en sjunde gång för att gå om Irland i maratonligan av vinnande länder. SvT blundar av förskräckelse. Festen i maj blir en dyr historia. Finland ligger efter rejält. Kanske kan ålänningen och kompositören Jonas Gladnikoff vaska fram en vinnare åt Finland så småningom. Något måste ju hända efter Lordi. Men det lär inte bli i år, Gladnikoffs ”Good Enough” är visserligen en hyffsad schlager, men inte bra nog. Den känns lite daterad och för ”svensk” för finsk smak. Vi får se hur det går nästa vecka då hans bidrag tävlar i finska UMK. Jag recenserar UMK alldeles snart, kolla på min topplista nedanför.

 Vad kan jag säga om årets artister i Mellon då? Inte mycket. Ingen stjärnglans direkt, men många kan ändå överraska och det är alltid kul med skrällar.

Själv tycker jag det nästan är mer intressant att se vem som skrivit låtarna. Då kan man redan på förhand gissa vem som överraskar. Värst är Bobby Ljunggren. Han har sin 46:e melodi med i Mellon. Med det leder han maratonligan. Bobby har skrivit ”Constellation price” (tröstpris) med Henrik Wikström, Mark Hole och Martin Eriksson. Tillsammans har de tävlat med 77 bidrag i festivalen genom åren. Artisten som fått äran att framföra deras bidrag i år är Idol-trean Robin Bengtsson. Det kan räcka till tröstpris, andra chansen. Men då jag smygtittade på repet verkade Robins låt starkast.

 

Ace drar fram det starkaste esset

På lördag är det nog ändå Samir och Viktor som går till final. Fredrik Kempe har bara en låt med i år och det är hans 30:e hittills. Kempe har skrivit ”Bada nakna” tillsammans med David Kreuger som också var med och skrev sanna Nielsens ”Undo”. Kreuger har även levererat musik åt Westlife. Den starka duon gör Samir och Viktor farliga. ”Bada nakna” tippas bli årets sommarplåga och fotbollsrefräng.

Ace Wilder är också tillbaka med maffigaste scennumret i första omgången. Stark även hon eftersom låtskrivarna, Makarna Deb, har slutat etta, tvåa och etta i Mellon de tre senaste åren med Robin Stjernbergs ”You”, Ace Wilders ”Busy Doin’ Nothin” och Måns vinnarlåt ”Heroes”.

Ace drar fram det starkaste esset med ”Don´t Worry” och slungas till final om Makarna Deb har har gett fröken Wilder sin bästa låt. Det har de säkert gjort, fast de även skrivit bidragen till Isa, Molly Pettersson Hammar och Lisa Ajax, som tävlar i de andra deltävlingarna.

I premiärprogrammet tävlar även ”Din Soldat”-duon Albin & Mattias och så kan man notera att Camilla Läckberg skrivit text till en discodänga som framförs av Anna Book.

 

Kan Krista krossa konkurrenterna?

I deltävling två får vi även se Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson bilda en trio. Det måste väl också räcka till final. Floppar gör däremot After Dark tror jag.

Till final går även hon som jag väntar mest på. Finlandssvenska ”Marry Me” Krista Siegfrids tävlar med en låt på svenska. ”Faller” har hon skrivit tillsammans med Gabriel Alares, som skrev silverlåten i Wien efter Måns mumsiga guld. Nämligen den ryska balladen ”A Million Voices”. Krista är stor vän av maffig show. Hon är ett sprudlande glädjepiller som kommer att få hela Sverige att sätta sina ostbågar i luftstrupen. Årets överraskning blir Krista, hoppas jag.

Dessutom skall fröken Siegfrids vara programledare i finska uttagningen UMK, men då hon tävlar i Sverige får hon en ersättare i Helsingfors. Snällt av YLE att gå med på det.

 

Kleerup svingar Swingfly till final

I tredje deltävlingen är det bara Swingfly feat. Helena Gutarra som väcker mitt förhandsintresse. Och det är för att Andreas Kleerup och Jocke Åhlund snickrat ihop ”You Carved Your Name”. Swingfly och Oscar Zia till final är min gissning.

 I den sista deltävlingen tävlar Thomas G.son med sitt 43:e bidrag. Någon ny ”Euphoria” väntar jag mig inte denna gång. Det är fjantiga trion Dolly Style som framför ”Rollercoaster”. Dags att sätta ostbågarna i öronen istället.

Martin Stenmark är som vanligt här med stort självförtroende. Han är rätt säker på final. Och Linda Bengtzing ger aldrig upp. Hon kämpar tappert. 

I det svaga sista startfältet (åtminstone på pappret. Vi har ju inte hört låtarna än) så är det väl Martin eller Linda som får göra årets redan korade vinnare sällskap till final.

Sist ut går Molly Sandén med sin ”Youniverse”. Hon får sjunga sist för att Björkman vill att hon skall vinna. Och så har ju Molly komponerat med pojkvännen Danny Saucedo. Gulligt!

Tänk om Frans skulle skrälla. Killen, som blev stjärna över en natt redan som sjuåring med Zlatan-låten, är årets debutant. Kan han peta alla förhandsfavvisar? Jag vill se nya stjärnskott.

 

Programledarna större stjärnor än de tävlande

Programledare är Gina Dirawi. Inget att säga om det annat än att jag gillar henne. Med sig har hon starka sidekickar i varje program för att fira 15 år. I Malmö skulle Charlotte Perelli medverka som programledare, men i torsdags fick hon sparken för att hon gör TV-reklam.  Det är mot SvT:s regler. Skandal innan programmet ens börjat. Hon får dock vara med som artist. Men i morgon får Gina sällskap av Petra Mede (leder även Eurovisionen i maj), Henrik Schyffert är värd Norrköping, Sara Dawn Finer i Gävle, Peter Jöback och Ola Salo i andra chansen och William Spetz i finalen.

De kommer att fixa festen kan jag lova.

David Lindström

Nyans Schlagerexpert

 

LÄS ALLA INLÄGG

Publicerad 04.02.2016 kl. 17:59

Lika som bär: Rafaela Truda och Ariana Grande

Visst är det stora likheter mellan min favorit i UMK 2016, Rafaela Trudas "Rise Up" och Ariana Grande - "Problem" ft. Iggy Azalea. Men so what!? Måns "Heroes" hade också stora likheter med David Guetta fjol. KÖR PÅ! WIN IT! Eller vad tycker du?

LIK SOM BÄR MED...
 

Publicerad 03.02.2016 kl. 09:46

Min topp 18 inför UMK 2016

 

Det är dags för Finland att rösta fram ett bidrag som skall tävla i Eurovision Song Contest 2016 i Globen i Stockholm.

Jag har lyssnat på alla 18 bidragen i UMK och måste medge att de håller rätt hög kvalité. 

Det finns inget bidrag som är så dåligt att det inte hör hemma här, men det finns heller inget som kan vinna i Stockholm.

Jag har placerat bidragen i den ordning som jag gillar dem. Jag tror dessutom att någon i min topp tre har bäst chans att klara sig bra i ESC. Vad tycker du?

ps... Jag vill poängtera två saker;
1. Jag har inte bedömt låtarna efter hur videon är producerad. Jag har bedömt låtarna och artistenas potential.
2. ALLT kan ändra då jag sett artisterna live. Det är ändå HUR de framför bidragen som avgör, speciellt nu när låtarna håller så jämntjock kvalité. Min topp 18 ser förmodligen helt annorlunda ut då jag sett artisterna live. 

Publicerad 01.02.2016 kl. 18:34

LIKA SOM BÄR: Nya ESC-loggan och IKEA Maskroslampa

Den nya loggan för årets Eurovision Song Contest i Stockholm har stora likheter med IKEAs kända maskroslampa. Faktum är att de båda föreställer en utblommad maskros. Tycker dock att den nya loggan är snygg och mycket användbar.

Läs SvT:s artikel om den nya loggan och vad man har tänkt att den skall förmedla och användas till.

SVT ARTIKEL

Publicerad 28.01.2016 kl. 18:43

Sverige FALLER för Krista

Krista Siegfrids byter flagg - tävlar i svenska Melodifestivalen. Så jäkla kul! Krista var en fräsch fläkt i finska UMK och drog in i Eurovisionen i Malmö som en stormvind. Nu gäller det att hela Sverige FALLER för hennes egen låt FALLER.

Krista gillas av de flesta schlagernördar, inklussive Christer Björkman. Han ville ha med Krista i Mellon redan ifjol. Erbjöd henne en låt som hon, hör och häpna, nobbade. Hur kunde hon?, tänkte jag. Det var ju hennes dröm att en gång få vara med i svenska Mellon. Och vilken chans att nå ut med sin musik i Sverige och etablera sig som artist där. Hennes debutalbum borde ha slagit igenom. Det var ett genomarbetat album fullt av radiohits. Men det är svårt att slå i Sverige även om man tävlat i ESC.

Krista nobbade Björkmans invit. Hon tyckte inte att låten passade henne. Tufft säger jag. Jag skulle vilja veta vilken låt hon nobbade. Det har hon inte talat om.

Trägen vinner. Nu är Krista i Melodifestivalen 2016 i ett startfält som saknar riktigt stora stjärnor. Hon har själv skrivit låten med Gabriel Alares (skrev två av Rysslands bidrag (2013 och 2015) De kom femma och tvåa i ESC.

Jag vet att Krista skriver starka låtar och tillsammans med Gabriel kan det bli fett. Att hon dessutom sjunger på svenska gör inte saken värre. Tvärtom. Darin och Danny har också gått över till att sjunga på svenska. Det är helt rätt tänkt, Krista.
Att hon fick med en låt bland de 28 är otroligt. 2450 bidrag skickades in.

På förhand segertippas Molly Sandén. I Sverige uppmärksammas Krista, men ingen har pratat om henne som slutsegrare. Jag tror vi har att göra med en underdog. Krista är målmedveten, proffsig, kan marknadsföra sig själv och lyser som artist. Bara låten är toppen så. Huvudsaken är ändå att hon fick med en låt i Sveriges största nöjesprogram. En låt i Mellon är en garanterad hit som spelas på alla radiostationer hela våren. Så har det varit under många år nu. Kanske borde Krista spela in en skiva på svenska. Översätt Can You See Me, On & Off, Better on My Own och Amen till svenska. Lägg till nytt material och Mellohiten FALLER.

Här en Spotify lista med alla artisterna i årets Mello. Andra låtar förstås. För de nya får vi höra i februari.

Publicerad 30.11.2015 kl. 23:22

Jag är i Australien men skriver schlager ändå

Missar tyvärr nog både UMK och Mellon, finns inte måmga ställen som har så bra wifi att jag kunde streama på webben. Helt otroligt.

På grund av att jag är alterneringsledig och är på jorden runt resa blir bloggen rätt fattig på texter under denna vår. Jag åker dock till Wien och d blommar bloggen upp igen. Men i dagens Nya Åland skrev jag en "inför mellon"-artikel på två sidor i alla fall. Här är texten:

David från Down Under

Schlagerhälsningar från Hobart!

Sveriges femte årstid börjar imorgon. Mellan vinter och vår kommer nämligen mellon, ett musikaliskt menföre. Årets Mello blir lite annorlunda för undertecknad, Nyans egen schlagerskribent. Jag skriver från en av världens absolut vackraste öar till en lika vacker övärld. Från Tasmanien till Åland. 16000 km är avståndet mellan Hobart och Mariehamn. Men jag låter inte avståndet och det faktum att jag är ett år alterneringsledig hindra mig från att titta på tävlingen och skriva om det. Traditioner är till för att hållas.

Ni tänker säkert att ingen på Tasmanien har hört talas om Melodifestivalen... 
Då tar jag död på den förutfattade meningen direkt. 
Redan första kvällen i "down under" träffade jag tre personer som började prata om Eurovision Song Contest och även om Mellon då jag berättade att jag var svenskspråkig. Detta utan att jag själv lett in samtalet på ämnet. Australien har blivit schlagertokigt. I 20 år har man sänt tävlingen på TV, men det är under de senaste åren det blivit riktigt stort. Åtminstone i regnbågsvärlden. 
Förra året handlade en av mellanakterna i Danmarks Eurovision helt om schlagertokiga Australien. Och att Abba är stora här visste ni säkert redan. En av fem äger en platta med Abba. 

Jag får titta på Mellon med min iPad om wifi funkar normalt. För fjortonde året i rad genomförs Melodifestivalen med deltävlingar. Formatet har förnyats något. I år har man minskat ner antalet bidrag med fyra. Sju låtar tävlar i varje deltävling istället för åtta, i andra chansen går fyra bidrag till finalen den 14 mars, där tolv tävlande gör upp om biljetten till Wien istället för tio som åren innan. Programledare är Sanna Nielsen och Robin Paulsson.

Hur ser startfältet ut då? Jo jag är nöjd! Det kryllar av nykomlingar, eller för allmänheten okända namn. Det garanterar överraskningar och nya stjärnskott. Det är bra. Vem vill se Magnus Carlsson, Andreas Johnson och Jessica Andersson varje år? Tydligen många eftersom de är med i år igen. Okej det är några år sedan vi fick se Magnus. Jag ger honom en chans. Däremot  tror jag att tittarsiffrorna kommer att rasa. I de fyra deltävlingarna lyser de stora artisterna med sin frånvaro. Ingen artist får folk att flockas runt rutan i år.

Okej Eric Saade. Han är ju känd. Stor? Knappast!  Killen har haft två hits från Mellon, men särskilt megastor är han ju inte. En spektakulär scenshow lär vi få se och hitmakaren Fredrik Kempe har snickrat ihop låten tillsammans med David Kreuger, som bland annat jobbat med Britney Spears och Westlife. De skrev även fjolårsvinnaren UNDO.   I "Manboy" duschade Eric och i "Populär" sprängde han en glasbur. Stort nummer har utlovats även denna gång.

Men inget är hemligt fram till direktsändning längre. Det är bara att läsa kvällstidningarna så har man ju sett allt på förhand. Förhandsfavorit? Ja! Eric Saade kom trots allt trea i Eurovisionen, nu har han sikte på guld i Wien.

Måns Zelmerlöf är också han en artist som slog igenom i Mellon. Cara Mia är en klassiker på schlagerhimlen. Men sedan blev han snabbt en mysfarbror med hela svenska folket genom programledarrollen i Allsång på Skansen. Måns får äran att sjunga sist av alla 28.
Stor stjärna? Knappast! Favorit? Kanske, om  låten är mumma.

Jag skulle vilja se namn som Mando Diao, Marie Fredriksson, Laleh, Robyn, Agnes Carlson, Zara Larsson eller Tove Lo (trea på USA-listan). Miss Li tävlar, men bara som låtskrivare tyvärr.

Låtskrivarna är annars alltid intressanta att följa. De gamla schlagerrävarna Fredrik Kempe, Thomas G:son och Bobby Ljunggren är ju självklart med och strider. De har säkert många hits på kommande även denna gång, men en svart häst i sammanhanget är John Gordon. Han skrev tyska vinnarlåten "Satellite" med Lena. Han har skrivit gruppen Neverstores bidrag i deltävling två. Att Avicii skulle bidra kan man bara drömma om och glömma.

Årets comeback: Marie Bergman och Sanne Salomomsen
Årets nytt försök: Magnus Carlsson, tävlar för åttonde gången
Årets favorit: Eric Saade
Årets avhopp: Finlandssvenska Krista Siegfrids tackade nej till Mellon i år. "Inte rätt låt", avböjde hon då Björkman frågade.
Årets rykte: Att Linda Bengtzing skulle tävla för Storbritannien
Årets vinnare: En nykomling som slår favoriterna underifrån.


Visste du att...

Carola Häggkvists hit Främling erbjöds först åt Kikki Danielsson. Kikki tackade nej till vinnarlåten och valde istället Varför är kärleken röd?

SIFFRAN:
54 gånger har SvT sänd Melodifestivalen, Alice Babs vann den första med Lilla stjärna 1958.

David Lindström, Nyan schlagerskribent sedan 2002
 

Publicerad 05.02.2015 kl. 04:28

Farid från Azerbajdzjan sjunger som Conchita. Azererna gillar men juryn ratar.

Fjolårets tvåa Farid gillar Conchitas vinnarlåt. Det är lite si och så med engelskan. Fint att megastjärnan Farid visar sin uppskattning. Det gjorde ju inte den azeriska jurygruppen, som hade Österrike på näst sista och tredje sista plats. Däremot tyckte folket i Azerbajdzjan om Rise Like a Phoenix. De hade den som trea. Samtliga jurymedlemmar i Azerbajdzjan hade ärkefienden Armenien som sista rankade land och vise versa i Armenien. Man kan spekulera i att Sverige nu tycks ha straffats för att Loreen kritiserade Azerbajdzjan då de arrangerade tävlingen. Den azeriska jurygruppen hade Sanna som tredje sist. Undrar varför man inte dikvalifiserade den här juryn som så uppenbart röstade medvetet unisont.

En annan märklig sak är Armeniens röstning. Folket har Österrike som tvåa medan de fem i jurygruppen rankar den näst sist. Medeltalet gör att Österrike därför blev utan poäng. Samma jurygrupp rankade Malta som etta medan folket igen tyckte den var nästsämst och också Maltas medeltal gjorde att landet blev utan poäng.

KOLLA alla röster

Klicka på bilderna för förstoring

Publicerad 15.05.2014 kl. 00:03

Kristas kyss och Conchitas skägg blev droppen för Turkiet

Foton: David Lindström

Everyway That I Can

Det har gått envisa rykten om att Turkiet skulle komma tillbaka till Eurovision Song Contest. Men nu verkar det som om dörren till schlagervärlden stängs. Volkan Bozkir, ordförande i utrikesutskottet i det turkiska parlamentet, meddelade vid en presskonferens, att Turkiet inte kommer att återvända till Eurovision längre.

Turkiet kommer inte att återvända till tävlingen efter att ha vägrat att visa tävlingen förra året på grund av en kyss mellan Krista Siegfrids och en av hennes kvinnliga körsångare. Finlands så kallade "lesbokyss" retade upp turkarna. Och nu när Conchita Wurst segrade tappade man helt tålamodet och stänger dörren till Eurovision för Turkiet.

År 2013 skapade Turkiet Turkvision, som är liknande till Eurovision, där ENDAST turkiska nationer tillåts delta. Azerbajdzjan vann 2013.

Jag tycker Conchita kunde svara med Turkiets vinnarlåt från 2003: Sorry guys, but I wanna convince you "EVERY WAY THAT I CAN"

Synd tycker undertecknad och hoppas att en tolerantare inställning också växer fram i Turkiet framöver.
Källa: oikotimes.com

LÄNK TILL TURKIETS EGEN SONG CONTEST

Publicerad 14.05.2014 kl. 21:47

Conchita är etta på iTunes i Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Polen...

På senaste Ryska iTunes listan ligger Conchita Wurst både på första och fjärde plats. I Vitryssland är Österrikes vinnarbidrag också etta.
Publicerad 13.05.2014 kl. 03:20

Italiens jury hade Softengine som bäst medan Ungerns tv-tittare gillade Finland bäst

Finland hade fått 12 poäng av Italien om vi haft enbart juryrsöster som avgjorde. Finland hade fått 12 poäng av Ungern om endast telefonröster från folket hade avgjort. Nu räknades våra poäng med 50% televoting och 50% jury. Varje land har en jury på fem musiker som rankar alla 26 bidragen i tävlingen. Om vi haft enbart jury hade Softengine fått 114 poäng. Det hade räckt till en 7:e plats i finalen.

I semifinalen var det hela fyra av totalt arton länders jurygrupper som rankade Finlands Softengine som ETTA av de 15 tävlande. Juryn i Schweiz, UK, Italien och Tyskland rankade oss etta.

 

Publicerad 12.05.2014 kl. 22:54

Alla jurymedlemmarnas personliga poäng

Från varje land finns det fem personer i jurygrupperna. Nu avslöjas alla namn och efteråt också exakt hur de röstat. Varje jurymedlem måste ranka alla 26 bidrag. Oscar Zia och Sasha Jean-Baptist från Sverige rankade Finland som tredje bäst av alla till exempel. Och jurygruppen från England hade Finland som total tvåa vilket hade gett 10 poäng om enbart var jurys som bestämde.

I Ungern förstörde juryn Finlands 12:a. Ungerska tv-tittarna tyckte bäst om Softengine, medan juryn ratade. I italien var det tvärtom. Juryn hade gett 12 poäng åt Finland medan telefonröstara där hade oss som tolfte.

Det är också intressant att se att i telefonröstningen hade Ryssland Österrike som trea, medan juryn rankade ner bidraget till en elfte plats.

I Armenien var skillnaden ännu större. Folket ville ha Conchita som tvåa medan jurys tyckte hon var näst sämst. Det tyckte juryn i Azerbaijzjan också medan folket ville ha Rise Like a Phoenix som trea. Med enbart teleröster hade Conchita varit en ännu större vinnare.

Här kan du se hur alla jurymedlemmar röstade

Publicerad 11.05.2014 kl. 15:37

Finland kom trea i semifinalen

Nu är också reultaten för semifinalerna officiella. Holland vann den första semifinalen medan Österrike vann den andra.

SEMI I
Holland 150
Sverige 131
Ungern 127
Armenien 121
Ukraina 118
Ryssland 63
Montenegro 63
Island 61
Azerbaijan 57
San Marino 40
UTSLAGNA
Portugal 39
Estland 36
Lettland 33
Belgien 28
Albanien 22
Moldavien 13

 

SEMI II
Österrike169
Rumänien 125
Finland 97
Schweiz 92
Vitryssland 87
Norge 77
Grekland 74
Polen 70
Malta 63
Slovenien 52
UTSLAGNA
Litauen 36
Irland 35
Makedonien 33
Israel 19
Georgien 15

Publicerad 11.05.2014 kl. 15:23

Conchita är den viktigaste vinnaren någonsin


FOTO: David Lindström

Conchitas seger för en tolerantare värd

Årets vinnare var den viktigaste triumfen i Eurovision Song Contest någonsin. Österrike vann med den ”skäggiga damen” Conchita Wurst.  Artisten har hela veckan talat om vikten av tolerans och frihet med övertygande allvar. Det har inte handlat om klyschor för att hämta hem poäng. Han vet vad han talar om. En barndom fylld av mobbning låg som grund för att resa sig och breda ut sina fredsvingar som en fågel Fenix. Tom Neuwirth, som alltså iklär sig rollen som dragartisten Conchita förde fram sitt budskap med välkommen tydlighet. I Östeuropa, där homofobin fått makt över lagstiftarna, får minoriteter lida. I sitt hemland Österrike har det fascistiska och främlingsfientliga partiet FPÖ samlat hela 20 procent av rösterna. Nu har Conchita satt ner foten och blivit en nationalhjälte i höga klackar. Vilken revansch!

På tre fantastiska minuter i direktsändning förvandlades Conchita till en symbol mot den växande intoleransen. TV-tittarna visade tydligt vad de tycker om detta och belönade den nya schlagerdrottningen med en övertygande seger. Dana International gjorde det 1998, men nu fanns det en annan dimension i ett uppträdande med en man i klänning.

- Det är otroligt vad lite skäggväxt kan orsaka, skrattade Conchita då hon fick frågor om alla protester som haglat över artisten.  Likt en Jesusgestalt på en ikonmålning stod artisten och levererade hundra procent.

- Denna kväll är tillägnad alla som tror på en framtid i fred och frihet. Du vet vad du är, vi är förenade och vi är ostoppbara, det kan låta klyschigt men jag menar det. Jag drömmer om en värld där vi inte behöver diskutera onödiga saker som sexuell läggning eller vem vi älskar. Om Putin tittade på programmet tror jag att mitt budskap gick fram. Det går inte att stoppa oss, sade Conchita efter att segertårarna hade torkat.

Conchita understryker dock att det även i öst finns massor med människor som tänker som hon. Den nykrönte ikonen får till exempel mest med fan-mejl från just Ryssland. Och enligt uppgifter fick artisten nästan mest röster i Ryssland via textmeddelanden.

Men det var inte bara budskapet som var det rätta med tävlingen i år. Conchita själv hade det vackraste numret, det mest övertygande och innerliga framförandet och en fem-stjärnig, bombastisk kärlekshymn till ballad.

I Fredagens tidning kunde jag inte utnämna Österrike som segrare även om det var min tanke. Conchita var nämligen inte klar som finalist då tidningen gick i tryck. Men till nyhetssändningen i Åland24 nämnde jag Österrike, Holland och Sverige som segerkandidater och de kom också etta, tvåa och trea. Sedan såg jag genrepet och blev säker på min sak. Då slog jag fast i en intervju med österrikisk tv att Wien får arrangera tävlingen nästa år.

Hollands andra plats var också mer än välkommen. De visade sig att man kan ställa upp i tävlingen med kvalitetsstämplad musik utan krusiduller.
Betyget på de tre i topp var fem stjärnor. Även mina övriga favoriter Ungern, Armenien och Ukraina fanns med på topp tio.

Alla nordiska länder klarade sig hyfsat och Sveriges Sanna Nielsen var mer än nöjd över sitt brons.

För det unga bandet Softengine gick det också väldigt bra. Innan sista landet skulle rösta låg Finland ännu på plats nio, men hamnade till slut på en värdig elfte plats. I den andra semifinalen kom Finland trea.

Jag minns inte när jag senast skulle ha varit mer nöjd över resultatlistan. Det har visat sig att det är lyckat att dela upp rösterna mellan publik och jury.

Aldrig någonsin under mina 13 år på plats har jag sett en så nöjd journalistkår. Det här var en seger för Eurovisionen, där grundidén är att förena Europa under fredliga former med denna musiktävling.  Det är också en viktig en seger för en tolerantare värld. Och jag är så glad att detta blev en seger för Conchita personligen. Det är han verkligen värd.

 

Här är resulatet:

1. Österrike. Conchita Wurst: "Rise like a phoenix" 290 poäng
2. Nederländerna. The Common Linnets: "Calm after the storm" 238
3. Sverige. Sanna Nielsen: "Undo" 218
4. Armenien. Aram MP3: "Not alone" 174
5. Ungern. András Kállay-Saunders: "Running" 143
6. Ukraina. Maria Jaremtjuk: "Tick-tock" 113
7. Ryssland. Tolmachevy Sisters: "Shine" 89
8. Norge. Carl Espen: "Silent storm" 88
9. Danmark. Basim: "Love cliché love song" 74
10. Spanien. Ruth Lorenzo: "Dancing in the rain" 74
11. Finland. Softengine: "Something better" 72
12. Rumänien. Paula Seling & Ovi: "Miracle" 72
13. Schweiz. Sebalter: "Hunter of stars" 64
14. Polen. Donata & Cleo: "My slowianie" 62
15. Island. Pollapönk: "No prejudice" 58
16. Vitryssland. Teo: "Cheseecake" 43
17. Storbritannien. Molly: "Children of the universe" 40
18. Tyskland. Elaiza: "Is it right" 39
19. Montenegro. Sergej Cetkovic: "Moj svijet" 37
20. Grekland. Freaky Fortune featuring Risky Kidd: "Rise up" 35
21. Italien. Emma Marrone: "La mia cittaà" 33
22. Azerbajdzjan. Dilara Kazimova: "Start a fire" 33
23. Malta. Firelight: "Coming home" 32
24. San Marino. Valentina Monetta: "Maybe" 14
25. Slovenien. Tinkara Kovac: "Round and round" 9
26. Frankrike. Twin Twin: "Moustache" 2

 

Publicerad 11.05.2014 kl. 14:27

Conchita vann Eurovision

YES! Jag återkommer med uppdateringa imorgon. Har inget svenskt keaboard hør.
Publicerad 11.05.2014 kl. 01:34

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!