Kristas tips till Softengine ikväll

Finlands ambassad ställde till med en festlig mottagning för det unga bandet Softengine i veckan. Ambassadör Ann-Marie Nyroos med sin man Teemu Kassila tog emot i den vackra gula byggnaden på Sankt Annæ Plads. Inför 150 inbjudna gäster bjöds det på dryck och ambassadsnittar.

Här är artikel som ingår i dagens Nya Åland:

08.05.2014 kl. 17:27

Ålänningen Gladnikoff har skrivit Irlands bidrag

Här en min artikel om Jonas Gladnikoff. ingår i dagens Nya Åland.

08.05.2014 kl. 17:23

ConchitaChampagne och Softdrink till Softengine - drinkrecept till alla bidrag

Min vän Lilian har blandat ihop festliga passande drinkar till alla bidrag. Kolla här vilken champagne som passar till skäggiga divan Conchita Wurst till exempel.
TILL RECEPTEN

07.05.2014 kl. 15:49

Top 3 av årets promotionmaterial

Glasögonen och mobilfodralen akn man beställa från Markku Vähä-Koivisto
0400-371071
markku.vaha-koivisto@arkkiplussa.fi

07.05.2014 kl. 14:51

De tio som gick vidare till final från semi ett

Jag hade 8 av 10 rätt

Montenegro - gissade inte rätt här. Men okej det är årets enda balkanballad och en sådan skall väl alltid vara med fast den är tråkigare än de vackra föregångarna Molitva och Lane Moje.

Ungern - välförtjänt. tippade rätt. Fortfarande en av mina favvisar.

Ryssland - söt sång, inget dåligt bidrag. Och väntad finalplats.

Armenien - Vackert. Förhandsfavoriten är inte längre på min lista som vinnare dock. Artisten räcker inte.

Azerbajan - också vacker och inte oväntat en finalist.

San Marino - tippade helt fel. Jag tror jury har gett lite sympatipoäng och Valentina som försökte för tredje gången komma till final.

Ukraina - Snyggaste numret tillsammans med Holland, helt solklar kandidat till toppstriden på lördag.

Sverige - det är bara att vinna på lördag. Känns det som nu i alla fall.

Holland - så stiligt och snyggt. Kvalitet.

Island - älskar att budskapet om mänskliga rättigheter gick fram. Kul och färgstarkt björn-gäng som visst skall vara i final.

06.05.2014 kl. 23:51

Semifinalen öppnas med Kristas kyss

22.00 Semifinalen börjar. Återkommer med mer imorgon.
06.05.2014 kl. 22:00

Sverige är pressens vinnare i semi 1

Varje år röstar pressfolket i presscentret. Nu är röstningen avslutad. Sverige vann med en poäng över Ungern. Röstningen går ut på att man skall tippa vilka tio som går till final, inte att ge poäng.

 

06.05.2014 kl. 21:32

Dansk Tv kastar Sanna Nielsen i soporna

06.05.2014 kl. 12:19

Betyg på alla låtar i första semifinalen

Här är mina betyg på första semifinalen. Läs också min krönika och intervjun med Sanna Nielsen i Nya Åland idag.

Ungern, Holland och Sverige är bäst ikväll

Ikväll börjar Eurovision Song Contest med semifinal från B&W hallarna i Köpenhamn. Vi får inte rösta ikväll eftersom Finland inte deltar i den här semifinalen. På torsdag och lördag får vi rösta förstås. Men Sveriges Sanna Nielsen deltar och scenshowen är grym. Aldrig tidigare har man använt så mycket strålkastare. Tv-produktionen görs inte av svenskar som annars varit regel under många år. Det märks för det är annorlunda.

1. Armenien **** Aram MP3 Not Alone
Årets ESC öppnar med en av storfavoriterna. Aram sjunger känslosamt och lidelsefullt till denna vackra ballad som utmynnar i en rockig känsloyttring med dramatiska stråkar. Farlig utmanare till Sannas ”Undo”. Dåligt engelskt uttal dock. FINAL

2. Lettland X (ingen stjärna)
 Aarzemnieki 
Cake To Bake
”I´ve got a cake to bake I got no clue at all” sjunger de. Lettland borde stannat hemma och bakat kakor till tv-festen istället. De har verkligen ingen aning hur man gör musik. Kultstatus har den. Anti-ESC och barnen kan tycka det är charmigt och trallvänligt.

3. Estland **
Tanja
 Amazing
Vilken copycat! Här han man sneglat på Loreen och kopierat allt förutom att det låter daterat. Tanja vill visa att hon kan dansa också, vilket gör att numren känns alltför överarbetat. Funkar bra som radiodänga på RixFM. Otroligt att hon kan sjunga samtidigt som dansaren kastar runt henne genom hela numret. FINAL

4. Sverige *****
Sanna Nielsen
Undo
Med Ace Wilder hade Sverige tagit hem segern. Det kan de göra med Sanna också, men hon får tävla mot verkligt starka ballader till konkurrenter. Har man försökt vinna mellon sju gånger så är man sanna mina ord värd att få representera Sverige. Och hon gör det med heder! FINAL

5. Island **** Pollapönk No prejudice
Punkig ska-låt med ett gäng skäggiga killar i regnabågsglada halare. Lyssna till texten med budskap om fördomar och diskriminering. Passande påminnelse i dessa tider. Pollapönk har turnérat i Europa med Blur och varit förband till Prodigy, Suede, Pulp och Sparta. Vilken cred-lista! FINAL

6. Albanien ** Hersi Matmuja One night's anger
Midtempo sång som är rätt söt med fina harmonier men den faller genast i glömska. Sticker inte ut. Jämför sufflé med torr makaronilåda. Det här är det senare alternativet.

7. Ryssland ** Tolmachevy Twins Shine
De här två tvillingarna vann Junior Eurovision 2006. Då nioåriga små barbiedockor i ryska kitschiga klänningar. Nu är de tillbaka som två 17-åriga toppmodeller. Den effektiva låten är skriven av bland annat Philip Kirkorov som skrivit fem framgångsrika bidrag för olika länder till Eurovision tidigare och svensken John Ballard. Kommer Putins Krim-gate och ryska anti-homolagen att straffa dem? Förmodligen inte. FINAL

8. Azerbajdzjan **** Dilara Kazimova  Start A Fire
Som vanligt har Azererna köpt in en snygg låt skriven av svenskar. Det är en lidelsefull sång som påminner om den där sista pianoballaden man hör innan man sticker från hotellobbyn då sista drinken är urdrucken. Det är lite sömnigt, men ger välbehag. FINAL

9. Ukraina **** Maria Yaremchuk Tick-Tock
En av årets mest modernare låtar som kanske är för modern för att gå hela vägen. Maria har skrivit låten själv och den kommer att spelas på diskoteken i sommar. Ukraina får många sympatiröster i år och deras show är som vanligt outstanding. Och showen med ekorrhjulet är den bästa ikväll. FINAL

10. Belgien ** Axel Hirsoux Mother
Axel är mammas pojke som sjunger en hyllningshymn till sin mamma. Det väcker sympati. Speciellt om man sjunger som Axel. Alla mammor kommer att rösta in Belgien till final. För mig blir det dock lite pretentiöst och insmickrande fast det är morsdag på söndag och allt. FINAL

11. Moldavien * Cristina Scarlat Wild Soul
En aggressiv eurovisionsballad som vi hört hundra gånger från öst tidigare. Melodramatiskt och skrämmande. Jag vill fly ut undan för att slippa denna djävulsdrivare. Häxan skrämmer mig.

12. San Marino **
Valentina Monetta Maybe
Det är tredje året på raken som Valentina tävlar i ESC med en sång skriven av Ralph Siegel (vinnare 1981). Både bottennappet Facebook-song och ifjol den pompösa schlagern Crisalide floppade. Kanske Maybe gör detsamma. Som en tidig bond-låt a´la Russia With Love.

13. Portugal ** Susy Quero Ser Tua
En somrig lambada med lite gulliga inslag. Men sångerskan är mer än lovligt svag i rösten. Jag tror att min syster sjunger bättre i duschen faktiskt. Synd. För anslaget är rätt sött.

14. Nederländerna ***** The Common Linnets  Calm After The Storm
Kvalitet rakt igenom! amerikanskt sound har aldrig gått hem i ESC. Men tack vare det faktum att Avicii gjort countrysoundet rumsrent kan det här gå bra. Det är riktig musik skriven av kända kompositörer. Gillar gitarrerna, attityden och soundet. Och scenshowen är stilrenare än Sannas! Supersnyggt! FINAL

15. Montenegro * Sergej Cetkovic – Moj Svijet
Jag brukar älska smäktande balkanballader a la Lane Moje och Molitva. Här finns alla bekanta ingredienser, men den här kompositionen är inte lika effektiv. Det är bara en sämre kopia som söver.

16. Ungern ***** András Kállay-Saunders Running
En av mina personliga vinnarkandidater. Det är i och för sig en mycket tragisk text om barnmisshandel. Men historien är sann och András sjunger fantastiskt. Ärligt, snyggt, vackert och Running har stor hit-potential. BRAVO! FINAL

 

 

06.05.2014 kl. 11:44

Krönikan i Nyan idag: Politik präglar eurovisionen

Inför kvällens semifinal skriver jag om stämningarna här i Köpenhamn. Läs Nya Åland idag eler här på bloggen för disg som inte får tag på tidningen.

 

06.05.2014 kl. 11:39

Sanna vill bli den nya Celine Dion

Idag publicerar Nya Åland stort ESC-special inför semifinalen ikväll. Löpsedel, första sidan och tre sidor i tidningen blev det. Mer kommer på torsdag. Köp Nya Åland idag eller smygläs här på bloggen.

Klicka på bilden för att läsa:

06.05.2014 kl. 10:55

Karlar i klänning

Islands bidrag ”No Predudice” har en text som handlar om att få stopp på all diskriminering. Det skäggiga poppunk-bandet Pollapönk bar klänningar i regnbågens färger då de gick på röda mattan in till invigningsfesten i rådhuset. Inför direktsända tv-kameror sade de ”Kvinnor kämpade länge för rätten att få bära byxor, nu är det tid för män att bära klänningar” Killarna skämtade och korrigerade; ”Nej helt allvarligt. Vi har på oss detta för att vi kämpar mot all slags diskriminering. Alla har rätt att leva sitt liv så som den vill.”

Dragartisten Conchita Wurst som egentligen heter Tom har protesterat mot de ryska anti-homolagarna hela veckan. Han har fått mest uppmärksamhet av alla då han verkligen ser ut som en vacker kvinna, fast med med skägg. Det har väckt jubel i väst och massprotester i öst. Läs mer om Conchita på torsdag då Österrike tävlar.

05.05.2014 kl. 15:36

Snyggaste aftonklänningarna på röda mattan till invigningen av Eurovision

Likt Oscarsgalan har även eurovisionen varje år en festlig ingång på röda mattan framför hundratals fotografer. I år var det på väg till invigningsfesten på rådhuset i Köpenhamn. David Lindström fotade deltagarna.Här har han valt ut de stiligaste aftonklänningarna på deltagarna:

1. Sverige Sanna Nielsen har äntligen hittat stilen. Snygg i rött. 2. Ukrainas Mariya Yaremchuk. 3. Spaniens Ruth Lorenzo. 4. Englands Molly. 5. Hollands sångerska har tagit på sig Sannas scenklädsel ser det ut som, 6. Tvillingarna från ryssland var enhetligt snygga, 7. Estlands Tanja passa i turkost. 8. Dragartisten Conchita Wurst kom i vitt. 9. Porugal. 10. Irlands Cann-Linn hade valt att ha lite för urringat men snygg var hon. 11. Italiens Emma.

FOTO: David Lindström

05.05.2014 kl. 15:26

Nu skall jag till Finlands ambassad på mottagning

Äntligen har jag skrivit klart artiklarna inför första semifinalen imorgon. De publiceras i Nya Åland och på bloggen imorgon. Därför har bloggen legat lite stilla idag.

Varje år brukar Finlands ambassad bjuda på en mottagning för artisten och delegationen som deltar i Eurovsionen för Finland. Även en del journalister är inbjudna. Kl 17 skall jag vara där, varför jag kommer att missa genomdraget av första semifinalen som börjar om en stund. Skall bli kul att träffa ambassadör Anne-Marie Nyroos och Teemu Kassila samt alla inbjudna gäster.
Softengine är säkert lika stiliga på ambassaden som de var vid invigningsseremonin på röda mattan igår.

 

05.05.2014 kl. 15:07

Kommer Frankrikes höga hår att gå in i Eurovision Book Of Records

Högsta håret är ett av alla rekord som presenteras underhållande i den nya boken Eurovision Book of Records. Frågan är om boken måste skrivas om efter frankrikes frillor i år.

04.05.2014 kl. 17:10

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!