Betyg på alla låtar i första semifinalen

Här är mina betyg på första semifinalen. Läs också min krönika och intervjun med Sanna Nielsen i Nya Åland idag.

Ungern, Holland och Sverige är bäst ikväll

Ikväll börjar Eurovision Song Contest med semifinal från B&W hallarna i Köpenhamn. Vi får inte rösta ikväll eftersom Finland inte deltar i den här semifinalen. På torsdag och lördag får vi rösta förstås. Men Sveriges Sanna Nielsen deltar och scenshowen är grym. Aldrig tidigare har man använt så mycket strålkastare. Tv-produktionen görs inte av svenskar som annars varit regel under många år. Det märks för det är annorlunda.

1. Armenien **** Aram MP3 Not Alone
Årets ESC öppnar med en av storfavoriterna. Aram sjunger känslosamt och lidelsefullt till denna vackra ballad som utmynnar i en rockig känsloyttring med dramatiska stråkar. Farlig utmanare till Sannas ”Undo”. Dåligt engelskt uttal dock. FINAL

2. Lettland X (ingen stjärna)
 Aarzemnieki 
Cake To Bake
”I´ve got a cake to bake I got no clue at all” sjunger de. Lettland borde stannat hemma och bakat kakor till tv-festen istället. De har verkligen ingen aning hur man gör musik. Kultstatus har den. Anti-ESC och barnen kan tycka det är charmigt och trallvänligt.

3. Estland **
Tanja
 Amazing
Vilken copycat! Här han man sneglat på Loreen och kopierat allt förutom att det låter daterat. Tanja vill visa att hon kan dansa också, vilket gör att numren känns alltför överarbetat. Funkar bra som radiodänga på RixFM. Otroligt att hon kan sjunga samtidigt som dansaren kastar runt henne genom hela numret. FINAL

4. Sverige *****
Sanna Nielsen
Undo
Med Ace Wilder hade Sverige tagit hem segern. Det kan de göra med Sanna också, men hon får tävla mot verkligt starka ballader till konkurrenter. Har man försökt vinna mellon sju gånger så är man sanna mina ord värd att få representera Sverige. Och hon gör det med heder! FINAL

5. Island **** Pollapönk No prejudice
Punkig ska-låt med ett gäng skäggiga killar i regnabågsglada halare. Lyssna till texten med budskap om fördomar och diskriminering. Passande påminnelse i dessa tider. Pollapönk har turnérat i Europa med Blur och varit förband till Prodigy, Suede, Pulp och Sparta. Vilken cred-lista! FINAL

6. Albanien ** Hersi Matmuja One night's anger
Midtempo sång som är rätt söt med fina harmonier men den faller genast i glömska. Sticker inte ut. Jämför sufflé med torr makaronilåda. Det här är det senare alternativet.

7. Ryssland ** Tolmachevy Twins Shine
De här två tvillingarna vann Junior Eurovision 2006. Då nioåriga små barbiedockor i ryska kitschiga klänningar. Nu är de tillbaka som två 17-åriga toppmodeller. Den effektiva låten är skriven av bland annat Philip Kirkorov som skrivit fem framgångsrika bidrag för olika länder till Eurovision tidigare och svensken John Ballard. Kommer Putins Krim-gate och ryska anti-homolagen att straffa dem? Förmodligen inte. FINAL

8. Azerbajdzjan **** Dilara Kazimova  Start A Fire
Som vanligt har Azererna köpt in en snygg låt skriven av svenskar. Det är en lidelsefull sång som påminner om den där sista pianoballaden man hör innan man sticker från hotellobbyn då sista drinken är urdrucken. Det är lite sömnigt, men ger välbehag. FINAL

9. Ukraina **** Maria Yaremchuk Tick-Tock
En av årets mest modernare låtar som kanske är för modern för att gå hela vägen. Maria har skrivit låten själv och den kommer att spelas på diskoteken i sommar. Ukraina får många sympatiröster i år och deras show är som vanligt outstanding. Och showen med ekorrhjulet är den bästa ikväll. FINAL

10. Belgien ** Axel Hirsoux Mother
Axel är mammas pojke som sjunger en hyllningshymn till sin mamma. Det väcker sympati. Speciellt om man sjunger som Axel. Alla mammor kommer att rösta in Belgien till final. För mig blir det dock lite pretentiöst och insmickrande fast det är morsdag på söndag och allt. FINAL

11. Moldavien * Cristina Scarlat Wild Soul
En aggressiv eurovisionsballad som vi hört hundra gånger från öst tidigare. Melodramatiskt och skrämmande. Jag vill fly ut undan för att slippa denna djävulsdrivare. Häxan skrämmer mig.

12. San Marino **
Valentina Monetta Maybe
Det är tredje året på raken som Valentina tävlar i ESC med en sång skriven av Ralph Siegel (vinnare 1981). Både bottennappet Facebook-song och ifjol den pompösa schlagern Crisalide floppade. Kanske Maybe gör detsamma. Som en tidig bond-låt a´la Russia With Love.

13. Portugal ** Susy Quero Ser Tua
En somrig lambada med lite gulliga inslag. Men sångerskan är mer än lovligt svag i rösten. Jag tror att min syster sjunger bättre i duschen faktiskt. Synd. För anslaget är rätt sött.

14. Nederländerna ***** The Common Linnets  Calm After The Storm
Kvalitet rakt igenom! amerikanskt sound har aldrig gått hem i ESC. Men tack vare det faktum att Avicii gjort countrysoundet rumsrent kan det här gå bra. Det är riktig musik skriven av kända kompositörer. Gillar gitarrerna, attityden och soundet. Och scenshowen är stilrenare än Sannas! Supersnyggt! FINAL

15. Montenegro * Sergej Cetkovic – Moj Svijet
Jag brukar älska smäktande balkanballader a la Lane Moje och Molitva. Här finns alla bekanta ingredienser, men den här kompositionen är inte lika effektiv. Det är bara en sämre kopia som söver.

16. Ungern ***** András Kállay-Saunders Running
En av mina personliga vinnarkandidater. Det är i och för sig en mycket tragisk text om barnmisshandel. Men historien är sann och András sjunger fantastiskt. Ärligt, snyggt, vackert och Running har stor hit-potential. BRAVO! FINAL

 

 

Publicerad 06.05.2014 kl. 11:44

Krönikan i Nyan idag: Politik präglar eurovisionen

Inför kvällens semifinal skriver jag om stämningarna här i Köpenhamn. Läs Nya Åland idag eler här på bloggen för disg som inte får tag på tidningen.

 

Publicerad 06.05.2014 kl. 11:39

Sanna vill bli den nya Celine Dion

Idag publicerar Nya Åland stort ESC-special inför semifinalen ikväll. Löpsedel, första sidan och tre sidor i tidningen blev det. Mer kommer på torsdag. Köp Nya Åland idag eller smygläs här på bloggen.

Klicka på bilden för att läsa:

Publicerad 06.05.2014 kl. 10:55

Karlar i klänning

Islands bidrag ”No Predudice” har en text som handlar om att få stopp på all diskriminering. Det skäggiga poppunk-bandet Pollapönk bar klänningar i regnbågens färger då de gick på röda mattan in till invigningsfesten i rådhuset. Inför direktsända tv-kameror sade de ”Kvinnor kämpade länge för rätten att få bära byxor, nu är det tid för män att bära klänningar” Killarna skämtade och korrigerade; ”Nej helt allvarligt. Vi har på oss detta för att vi kämpar mot all slags diskriminering. Alla har rätt att leva sitt liv så som den vill.”

Dragartisten Conchita Wurst som egentligen heter Tom har protesterat mot de ryska anti-homolagarna hela veckan. Han har fått mest uppmärksamhet av alla då han verkligen ser ut som en vacker kvinna, fast med med skägg. Det har väckt jubel i väst och massprotester i öst. Läs mer om Conchita på torsdag då Österrike tävlar.

Publicerad 05.05.2014 kl. 15:36

Snyggaste aftonklänningarna på röda mattan till invigningen av Eurovision

Likt Oscarsgalan har även eurovisionen varje år en festlig ingång på röda mattan framför hundratals fotografer. I år var det på väg till invigningsfesten på rådhuset i Köpenhamn. David Lindström fotade deltagarna.Här har han valt ut de stiligaste aftonklänningarna på deltagarna:

1. Sverige Sanna Nielsen har äntligen hittat stilen. Snygg i rött. 2. Ukrainas Mariya Yaremchuk. 3. Spaniens Ruth Lorenzo. 4. Englands Molly. 5. Hollands sångerska har tagit på sig Sannas scenklädsel ser det ut som, 6. Tvillingarna från ryssland var enhetligt snygga, 7. Estlands Tanja passa i turkost. 8. Dragartisten Conchita Wurst kom i vitt. 9. Porugal. 10. Irlands Cann-Linn hade valt att ha lite för urringat men snygg var hon. 11. Italiens Emma.

FOTO: David Lindström

Publicerad 05.05.2014 kl. 15:26

Nu skall jag till Finlands ambassad på mottagning

Äntligen har jag skrivit klart artiklarna inför första semifinalen imorgon. De publiceras i Nya Åland och på bloggen imorgon. Därför har bloggen legat lite stilla idag.

Varje år brukar Finlands ambassad bjuda på en mottagning för artisten och delegationen som deltar i Eurovsionen för Finland. Även en del journalister är inbjudna. Kl 17 skall jag vara där, varför jag kommer att missa genomdraget av första semifinalen som börjar om en stund. Skall bli kul att träffa ambassadör Anne-Marie Nyroos och Teemu Kassila samt alla inbjudna gäster.
Softengine är säkert lika stiliga på ambassaden som de var vid invigningsseremonin på röda mattan igår.

 

Publicerad 05.05.2014 kl. 15:07

Kommer Frankrikes höga hår att gå in i Eurovision Book Of Records

Högsta håret är ett av alla rekord som presenteras underhållande i den nya boken Eurovision Book of Records. Frågan är om boken måste skrivas om efter frankrikes frillor i år.

Publicerad 04.05.2014 kl. 17:10

Lilians 16 drinkrecept till alla bidrag

Min väninna Lilian Brunell har gjort passande drinkar till alla bidragen i ESC. Blanda ihop en drink till din favoritlåt. Hur smakar det till exempel med en varm Rakomelo till Albaniens bidrag.

RECEPTEN HITTART DU HÄR

Publicerad 04.05.2014 kl. 17:03

Nordic Party på EuroClub

Den 3:e maj var det nordisk fest på EuroClub i Köpenhamn. Samtliga nordiska länder delot och framförde sina bidrag live på inför en entusiastisk publik. Det bjöds på god mat och dryck och artisterna framförde ett flertal extranummer. Softengine från Finland sjöng sin kommande nya singel Jellow Houce, Sveriges Sanna gjorde ett potpurri av de sju bidrag hon tävlar med i Melodifestivalen, Norges Carl Espen bjöd på ABBAs Waterloo i en skön version och Islänningarna i Pollapönk gjorde en cover på Blur. Basim var inte länge på festen Han sjäng enbart Danmarks song. Till slut ställde alla artister upp på ett gruppfoto. Det var en askul fest!

 

 

Publicerad 04.05.2014 kl. 13:23

När jag blundar

Finland och Norge kan ta varandra i handen i år. Båda har satsat på tolkningar som kan ge ett lite introvert intryck. Carl Espen, som sjunger Silent Storm och Topi som sjunger Someting Better, blundar stora delar igenom låten. Det kan ge ett innerligt uttryck och kännas äkta, men det finns även riskt att det blir inåtvänt om sångaren inte får kontakt med tv-publiken.

Aftonbladets Tobbe Ek, som sitter bredvid mig gillar Finlands bidrag men han har tidigare i veckan skrivit att Finland skall "sluta blunda".

- Jag vidhåller vad jag sagt. Det funkar inte att blunda sig genom låten. Man måste nu ut till tittarna, säger Tobbe, som för övrigt skriver den roligaste bloggen på nätet om eurovisionen. Kolla här

Norges sång är en ledsen ballad där det passar bättre att stänga ögonen. Och Carl Espen blundar inte lika mycket.
- Man får inte blunda för mycket, du vill inte heller att jag sitter med ögonen stängda när jag talar med dig, säger Tobbe.

* "När jag blundar" var titeln på Pernilla Karslssons bidrag i Azerbaijzan för två år sedan. Men Pernilla bludade inte.
 

Publicerad 03.05.2014 kl. 17:19

Finland har det enda rocknumret

Finland är ett av de länder som är svårast att sia om i år. Låten är enligt de flesta "ganska bra". "Det låter coldplay", tycker alla jag talat med. Men samtidigt är låten inte speciellt originell och den sticker inte ut tillräckligt.
Det är main stream rock, säger en brittisk kille vid kaffeapparaten.

Topis falsett är klockren och energin är det inget fel på. Jag tror att tillräckligt många kommer att gilla Softengines "Something better" för att vi skall ta oss till final.

DÄRFÖR GÅR DET BRA FÖR FINLAND

Finland har årets enda rocklåt och det finns VÄLDIGT mycket ballader i år.

DÄRFÖR GÅR DET DÅLIGT FÖR FINLAND

Pojkarna är väldigt unga. De har inte synts till så mycket och ger ett ganska introvert intryck. Topi blundar nästan genom hela låten. Risk att man inte får kontakt med kameran.

Jag hoppas och tror på min första tes. Det vill säga Finladn till final!

 

Publicerad 03.05.2014 kl. 16:55

Polen satsar på porr

Polens bidrag Slavic Girls väcker uppmärksamhet i presscentret. Speciellt bland de nordiska journalisterna på plats. Aftonbladets Tobbe Ek skrattar högt när han ser hur en av tjejerna sitter gränsle framför en trähink och tjärnar smör med menande inbjudande kåta blickar direkt riktade till kameralinsen. Det är så sexistiskt och opolistiskt inkorrekt för våra nordiska värderingar att det blir sjuk humor.

Enligt polackerna själva är det parodi på hur omvärden uppfattar begreppet "slaviska flickor" som sexsymboler. Jag är inte säker på att det budskapet går hem dock. Däremot kommer alla chauvinistiska män att rösta på bidraget. Känsliga uppmanas blunda. Ni som gillar kitch a´la La Camilla skall titta då Polen entrar den massiva scenen med sitt färgsprakande nummer!

Publicerad 03.05.2014 kl. 16:04

Ukraina: Det är klart att jag inte kan göra det här oberörd

Ukrainas Mariya Yaremchuk har just haft sin presskonferans. Hon är stolt och glad över sitt nummer och det skall hon också vara. Ukraina har nästan alltid haft det bästa shownumret och så är fallet även denna gång. denna gång är det dock speciellt för Ukraina att delta. Att showa och vara glada kan vara tungt i tider som dessa. Mariya ger sin syn på saken.

Mariya har själv skrivit sin låt Tick Tock. Frågor om kläder och ganska onödiga detaljer är vanliga på de här presstillfällena. Här får man inte prata politik. Det är en musiktävling, punkt!
Och visst. Sanna Nielsen sa också att Eurovisionen visar att alla länder kan vara tillsammans - Join Us är också årets slogan. Och det är det som är grundidén med hela eurovisionen. Men på Ukrainas pressis låg ändå frågan i luften och till slut kom den.

"Hur har du klarat av att jobba med ett eurovisionsnummer under de tider som Ukraina nu går igenom".

Den annars så glada, söta och späda artisten blir plötsligt allvarlig. Tårarna är nära. Programledaren låter henne tala ut trots att politik inte får vara på tapeten här.

- Du, det är klart att jag inte kan gå oberörd igenom det här. Det har funnits tider då det känns väldigt jobbigt. Och stunder det inte gått att jobba. Men samtidigt vill jag göra alla i Ukraina stolta och glada och göra det absolut bästa jag kan. Konflikter tar slut, men musiken lever alltid vidare, säger sångerskan.

Orsaken till att politik inte får diskuteras i presstillfällena att alla länder skall känna sig välkomna som deltar och det är en musiktävling. Många artister vill heller inte bli inblandade i konflikter.

Men Mariya Yaremchuk drog hem en lång applåd efter inlägget.

Rysslands tvillingar fick ungefär samma fråga "Är ni oroliga över att konflikten mellan Ryssland och Ukraina kommer påverka hur folk röstar och att det kommer att påverka er negativt?

Svaret blev följande:

– Vi kom hit för att sjunga och det är det som är viktigt för oss, så det spelar ingen roll. Vi är här för att reprensentera vårt land.

Ja inte är det tvillingarnas fel. Undrar vad de svenska körtjejerna bakom Rysslands tvillingar tänker egentligen.

text och foto: David Lindström (för Nya Åland)

Se Ukrainas avanserade nummer från repetitionerna (det är inte så här det ser ut på tv-skärmarna:


Publicerad 02.05.2014 kl. 19:05

Isbjörnarna freakar i presscentret

Det gäller att gå dit där det är kul. De härliga isbjörnarna improviserar framför en webbsändning mitt i presscentret. Jag går fram och snackar lite med killarna. Låten har blivit mycket bättre nu när de sjunger på engelska istället för isländka. Det brukar vara tvärtom, men den här genren (brittpunk) är så förknippad med engelska att det faktiskt lyfter låten och texten som ju är oerhört viktig. LYSSNA PÅ DEN PUTIN!

Pollapönk har turnérat  i Europa med Blur och varit förband till Prodigy, Suede, Pulp och Sparta. Ingen av de 37 här kan komma med något liknande. Dessutom är det isländka inslaget en glad smällkaramell bland alla balladbedövningar.

Publicerad 02.05.2014 kl. 17:50

Undo unplugged på pressisen

Sanna charmade ett stort pressuppbåd på den andra presskonferensen som hölls efter dagens repetition.
Se Sanna sjunga UNDO UNPLUGGED
Publicerad 02.05.2014 kl. 16:44

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!