SvT, varför alltid gubbe och tjej som programledare? Jag har förslag på nästa års radarpar!

10.02.2014 kl. 16:47

Först vill jag säga att PROGRAMLEDARNA i årets melodifestival, Nour el Refai och Anders Jansson fått ett manus som är under all kritik. Skit och inget annat. Sämre humor har inte serverats sedan systemet med deltävlingar startade. Verkligen uselt. Det märks att stackars Nour inte är nöjd och känner sig obekväm. Hon är ju annars kul. Men töntigast av alla är ändå Anders Jansson. timingen sitter inte alls.

Jag har reflekterat över en sak. Varför är programledarpar ALLTID en gubbe i kostym och en betydligt yngre, gärna snygg tjej? Nämn ett program på Sveriges Television eller ute i världen som har gjort tvärtom? En lite rund äldre dam i byxdräkt och en ung snygg kille i tuffa kläder! Här är mitt förslag på programledare till nästa års Mello.

Babben Larsson och William Spetz!

Jag har blivit upplyst av en reporter på QX om att jag har fel i mitt resonemang. I fallet MELLON måste jag krypa till korset och erkänna. Det här fick jag veta:

"Jag kan hålla med om att det känns så "i allmänhet" (har inga siffror där) men i MF?

2004: Charlotte Perrelli, Ola
Lindholm & Peter Settman (nej)
2005: Olika varje vecka (nej)
2006: Lena PH (nej)
2007-2008: Kristian Luuk (nej)
2009: Petra Mede (nej)
2010: Måns 27 och Christine 39 (omvänt)
2011: Marie 30 och Richard 47
2012: Sarah, Gina, Helena (nej)
2013: Gina 23 och Danny 27 (knappast "gammal gubbe" och ung tjej, va? Mera jämngammalt?)

Innan i år har det alltså skett en gång på de senaste tio åren - och då har dessutom funnits ett sådant omvänt exempel du frågar efter?"

KOMMENTAR TILL DETTA: Tycker fortfarande att det är för många gubbar på TV. Oldsberg och Kronér i alla ära, men var är brudarna? Och det har faktiskt ännu inte hänt att man haft en äldre kvinna och en yngre man som programledarpar. Det var det som var pointen.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver:
Kul reflektion. Har ofta tänkt detsamma, och nu senast idag då nya programledarparet för SVT:s nya filmprogram presenterades ...
Eva01.12.15 kl. 00:48

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!