Dami Im är Eurovisionens hjärter dam

12.05.2016 kl. 15:23

David möter Dami Im – Australiens stora stjärna. Intervju i Nya Åland idag inför kvällens semi två:

Dami Im är en av de mest omsvärmade stjärnorna i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Nya Åland fick en exklusiv intervju med sångerskan på Globen Hotell. Som tack för det fick hon en stor platta finsk mjölkchoklad, vilket gjorde henne jätteglad. Dami är en mycket varm och jordnära person. Vi sitter och skrattar högt båda två under hela intervjun. Många artister har inövade svar och pratar på som maskiner, men Dami Im skiljer sig rejält från mängden.

- Jag är lite klumpig. Gör dumma saker, är blyg och går i fula kläder, jag gissar att det är sådana vardagliga saker som folk kan relatera till. Att också helt vanliga människor kan lyckas i livet om man har talang eller något att förmedla.

Under eurovisionsveckan har dock sångerskan klätt sig i grymt vackra kreationer. Hennes designers Steven Khalil och Carla Zampatti har packat ned flera väskor med stiliga plagg för att Dami Im skall lysa som hjärter dam i Stockholm. Och det gör hon verkligen.

Dami Im är Australiens egen askungesaga. Hon kom från ”ingenstans” och 2013 slog sångerskan igenom med dunder och brak i The X Factor.

- Jag är den första öst-asiat som fått ge ett ansikte för immigranter på den australienska tevehimlen.

Australien deltar för andra året i rad i Eurovisionen. Det skulle bli en engångsföreteelse i samband med programmets 60-års jubileum, men Australien gjorde en så grym succé med Guy Sebastian ifjol att EBU ändrade sig trots att bolaget inte är med i EBU.

- Det är eurovisionsfeber varje år i Australien. Alla tittar! Vi kunde se tävlingen redan på 80-talet. Själv började jag titta som tonåring. Den relation och nära kontakt vi har med Europa gör att vi älskar programmet, säger Dami Im. 

Ifjol tittade 4 miljoner australiensare, vilket var rekord. Enligt Australiens Head of Delegation Paul Clarke lär Christer Björkman ha bett Australien återvända.

- Christer sade att vi mer än gärna får komma tillbaka och att det är bäst att vi stannar kvar för alltid, log Clarke då han på Australiens ambassads fest skulle presentera sångerskan.

- Dami Im representerar på ett ypperligt sätt hur mycket gott immigrationen fört med sig till vårt land, säger han stolt. 

- Jag är från Sydkorea, men flyttade som 9-åring till Brisbane. Min pappa skickade iväg mig, mamma och mina syskon för att ge oss en bättre framtid, Pappa måste bli kvar och arbeta i Sydkorea ett tag för att trygga vår tillvaro. Det var tufft. Jag kunde inte språket så jag talade inget. Jag började istället spela klassisk piano. Det gav mig styrka. Fast i hemlighet älskade jag popmusik och hade Spice Girls som idoler. Det tog väldigt länge innan jag hade självförtroende nog att också sjunga, säger Dami.

Idag är Dami Im 27 år och efter vinsten i The X Factor har karriären gått upp som en raket. I vintras lät man Guy Sebastian och Conchita Wurst presentera Dami som årets representant inför miljoner tv-tittare.

- Det är en så stor ära att få representera ett helt land, Guy Sebastian har varit en bra stöttepelare och gett mig goda råd inför den här stora resan. Och Conchita fick mig att skratta så mycket. Vilken härlig person!

- Min låt Sound Of Silence handlar om ensamhet. Hur vi idag har mer och mer kontakt med varandra rent tekniskt genom våra telefoner och datorer, men samtidigt blir mer och mer förlorade och ensamma. Samtidigt behöver vi också tystnad och ro för att kunna gå in i oss själva och känna efter vilka vi är, säger sångerskan.

Nu har också Dami Ims föräldrar och man kommit till Stockholm

- Min man Noah står mig allra närmast i livet. Mina föräldrar förstår inte ännu hur stort Eurovision är. Jag är så glad att ha dem här med mig i Stockholm. För dem är jag den där lilla flickan som kan strosa omkring hemma och vara gå i fula kläder och prata vardagliga saker. Det håller mig på jorden.

Som en liten gåva till föräldrarna spelade hon in en hel skiva med Carpenters låtar.

- Jag ville lyfta upp den musiken så den inte glöms bort. Det finns inte många som skriver så perfekta kompositioner som Carpenters. Plattan blev klar just innan eurovisionen blev aktuell. Jag inser nu att jag måste ge ut en platta till med eget material, säger hon.

Någon dag senare hade jag fått en inbjudan till Ambassadens Australienfest på Euro Club. Jag fick veta att hennes mor och far hade anlänt och frågade presschefen om jag kunde få en bild på dem med Dami Im samt med ett av hennes trogna fans som rest ända till Stockholm bara för att se sångerskan tävla. Det fick jag. Vi gick till en balkong med utsikt från Stockholms slott. Dami sken upp när hon fick se oss.

- Tack för chokladen, jag rusade ut på stan för att leta efter mer. Den finska chokladen är inte lika söt som den svenska, jag blev helt hooked, skyndade hon att säga.

Hennes föräldrar var jet-laggade men uppenbart stolta. Jag gissar att vi förgyllde dagen för hennes  fan, Kurtis Carter som fick vara med på fotosessionen. Då jag fotade började Australiensisk teve att filma oss.  Allt skall dokumenteras till Down Under. Ikväll går sångerskan till final. Det står skrivet i de Australienska stjärnorna.

 

 

 

Kommentarer (2)
Thank-you for this amazing article and your support for Dami!!
Kurtis12.05.16 kl. 20:34
Nice Interview :-) Dami Im Is Awesome :-) Wishing Her The Best Of Luck Tonight And Looking Forward To Watching Her Live, Hearing Her Fantastic Voice :-)
Dan Law12.05.16 kl. 21:06

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!