Davids betyg på Mellofinalen, vem vinner?

Publicerad 09.03.2017 kl. 23:29

 


LÄS OCKSÅ: Loreen skulle ha vunnit Eurovisionen igen

LÄS OCKSÅ: "Davids dom - sämsta programmet på 15 år"
LÄS OCKSÅ: Så tippar David - placeringarna från 1-10

LÄS OCKSÅ: Betyg och recensioner av alla 12 finallåtarna i Mellofinalen 2017


Här är recensionerna och betygen på låtarna i Melodifestivalfinalen på lördag. De publiceras i fredagen 10.3 tidningen. Men för er som inte kan köpa tidningen ger jag allt i bloggen. Varsågoda!
 

Victory för Wictoria – Nano blir andra

 

Imorgon lördag är det äntligen Melodifestivalfinal. Då avgörs vilket bidrag som får åka hela vägen till Kiev i Ukraina i maj.  Det blir en jämtjock finalkväll i år. Och bäst av alla är inte ens med, anser Nyans schlagerexpert David Lindström.

Programmet sänds i SVT1 imorgon 12 mars klockan 21.00–23.00 + eftersnack. Programmet sänds även på YLE FEM:  I Finland kan vi inte rösta.

Artisterna i finalen:

1.    Ace Wilder – Wild Child ★★★
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Ace Wilder

Ace tappar en stjärna för varje gång hon är med. Busy Doing Nothing var ★★★★★.
Ifjol tävlade hon med Don't Worry och fick även då full pott. Idag skulle bidraget få ★★★★. Det som kändes fräscht och kaxigt med Ace känns nu mer beräknande. The wild child är ingen vild unge längre. 

2. Boris René – Her Kiss ★★
Låtskrivare: Tim Larsson, Tobias Lundgren

Även Boris var med ifjol. Då med skönt studsande r´n´b-gung som var grymt charmigt. Nu har fotbollshunken lagt bollen åt sidan och satsar med en mix av Pointer Sisters diskodänga ”I'm so excite”d och Prince ”Kiss”. Glatt men intet nytt under solen. Ett steg tillbaka tyvärr.

3. Lisa Ajax – I Don’t Give A
Låtskrivare: Ola Svensson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad

Skulle Lisa vinna kan hon behöva mycket Ajax för att tvätta bort ordet Fuck som hon upprepar hela 18 gånger. Det går inte att sjunga i Kiev. ”Jag bryr mig inte vad andra säger”, sjunger hon. Och jag bryr mig inte om tvättmedelskopian på Zara Larsson floppar rejält.

4. Robin Bengtsson – I Can’t Go On ★★★
Låtskrivare: David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg

Robin ser lika elakt slipad ut som de bortskämda killarna i filmen Ondskan. Men det är inget fel på låten och numret är både originellt och stiligt. Femma ifjol med "Constellation Prize". TREA

5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenhdåaroeh) ★★★
Låtskrivare: Jon Henrik Fjällgren, Sara Biglert, Christian Schneider, Andreas Hedlund

Fjällräven Jon Henrik Fjällgren får alla renar i Lappland att tappa hornen av lycka. Hans mamma Ulla har sytt kläderna till showen. Bara en sån sak. Respekt! Renhåren reser sig, det är klart man blir berörd av det här.  Men Sagan om Ringen-Aninia tillför inte så mycket tyvärr. FYRA

6. Anton Hagman – Kiss You Goodbye
★★
Låtskrivare: Christian Fast, Tim Schou, Henrik Nordenback

Den välkammade YouTubaren Anton slog ut Loreen med lite pojkcharm och en Spotify-bagatell som blir rätt tjatig efter två minuter. Puss på dig och farväl till Kiss You goodbye.

7. Mariette – A Million Years  ★★
Låtskrivare: Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Mariette Hansson, Jenny Hansson

Mariette är mångas favorit. Jag fattar inte vad som är så speciellt. Känner mig som en av de fyra dansarna som är upphängda i gummiband för att orka studsa igenom det här strömlinjeformade numret. Hon var sååå mycket bättre för två år sedan.

8. FO&O – Gotta Thing About You
Låtskrivare: Robert John ”Mutt” Lange, Tony Nilsson

Slätstruken pojkbandspop som känns lika nyskapande som en skiva franskbröd med lördagskorv. Vad låten gör i final är bara mysko. Ibland räcker det tydligen att vara söt och sjunga skapligt.

9. Nano – Hold On ★★★★★
Låtskrivare: Nano Omar, Gino Yonan, Ayak, Carl Rydén, Christoffer Belaieff, Rikard de Bruin, David Francis Jackson, Johan Röhr

Äntligen har vi kommit fram till 2017. Här möter vi Hozier-vibbar med sköna drum'n'bass-rytmer.  Artisten har ett sympatiskt och ärligt uttryck. Äkta är bara förnamnet. Hoppas på vinst men tror på en andraplats. TVÅA

10. Wiktoria – As I Lay Me Down ★★★★★
Låtskrivare: Justin Forrest, Jonas Wallin, Lauren Dyson

Här vi Sveriges popcountrydrottning nummer ett. Det här är den enda artisten som varit med förut som uppgraderar sig själv till första klass. Grym låt, fantastisk röst med höga Mariah Carrey-pip och så mycket glädje. I like! VINNER

11. Benjamin Ingrosso – Good Lovin' ★★★
Låtskrivare: Benjamin Ingrosso, Louis Schoorl, Matt Parad

Helt rätt i tiden med retrodisco och lite Justin Bieber/Timberlake. Det finns en hel del på Spotify med liknande sound. Mamma Pernilla Wahlgren slog igenom med Picadilly Cirkus 1985.  Det är sonens tur 32 år senare att också komma fyra eller femma.

12. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues  ★★★
Låtskrivare: Owe Thörnqvist

En man som heter Owe skräller och tar sig till final med en kopia på sig själv. Nån som minns "Varm korv boogie". Nu blir det mer Röcka-rök-rock. Kul med en still going strong-senior som är född 1929. Och så har han ju skrivit "När min vän" för Monica Zetterlund som kom tvåa 1962. RESPEKT!

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!