Finlands Blackbird har flugit upp bland favoriterna

09.05.2017 kl. 18:13

Jag har koncentrerat mig på att skriva för tidningen och inte blogga så mycket i år. Men kommer givetvis att lägga upp mina tidningsartiklar här på bloggen.

Här är min artikel med Norma John!Finlands Blackbird har flugit upp bland favoriterna

Finlands artister Leena Tirronen och pianisten Lasse Piiranen. Tillsammans kallar de sig Norma John och framför en låt som Lasse själv har skrivit.

Den heter Blackbird och handlar om smärtan man känner efter att kärleken tar slut och minnena som stannar kvar.

Lasse är pianist i Finlands version av Så skall det låta, han har i många år ackompanjerat Leena under hennes solokarriär och under tiden skrivit låtar. Då blev de också nära vänner.

Jag träffar duon under en liten fest som ambassadör Juha Virtanen inbjudit oss till. Vi samlas i en mysig liten pianobar tillsammans med inbjudna gäster. Baren Kupidon ligger alldeles nära det berömda Majdan-torget, som varit den centrala platsen både för den orangea revolutionen 2004 och nu senast år 2014, då man lyckades tvinga bort både president och regeringen från makten.

Jag frågade ambassadören om han är orolig för nya oroligheter under eurovisionen nu när landet igen ligger i fokus. Ryssland har ju dragit sig ur då tävlingen då deras artist fick inreseförbud. Rysslands rullstolsburna Julia Samoljova hade sjungit flera gånger på ockuperade Krimhalvön, som också är den ukrainska fjolårsvinnaren Jamalas hemort. Julias uppträdanden var enligt Ukrainsk lag en krigsförbrytelse och en givetvis en provokation. Enligt källor hade Ryssland aldrig tänkt åka till Kiev, de var det enda landet som inte hade bokat hotell åt sin stora delegation. Istället fick man Ukraina att se ut som en syndabock i sammanhanget, då man under årets eurovisionslogga har mottot ”celebrate diversity” (fira mångfald).

- Om ryssarna försöker provocera med flit genom en sådan hybrid, får du fråga dem om. Men det är tråkigt om man försöker politisera den här fina tävlingen Hotbilden ligger här hela tiden, det pågår konflikter bara 600 kilometer österut. Här i Kiev känner man inte av det. Just nu är också säkerhetsarrangemangen mycket höga, men det är klart att det lönar sig att var på sin vakt., säger ambassadören.

Lasse och Leena verkar stortrivas i den gröna staden Kiev. Eftersom de sjunger tidigt i den första semifinalen har de varit i Ukraina redan i tio dagar för att repetera. Schemat har varit tufft. Uppträdanden och intervjuerna avlöper varandra, men duon verkar ta det lugnt och njuter av all uppmärksamhet.

- Vi tycker om att träffa människor och mötas kring vår musik, säger Lasse.

Scenshowen liknar den man använde i finska Mellon, men den är givetvis mycket större. En sjuttio meter lång led-skärm förstärker numret. Det ser mycket mäktigt ut i tv-rutan och Leenas röst och proffsiga arbete med tv-kamerorna övertygar. Finland har stigit till åttonde plats på vadslagningslistorna. Under veckan har fansen röstat och utsett finska bidraget till ”dagens bästa repetition” i konkurrens med bland annat Sverige. Trots detta vågar duon inte ta ut något i förskott.

- Det är klart att det ger en indikation på att vi gjort saker rätt, säger Leena.

- Spekulationer lämnar vi till dem som slår vad, vi spelar, sjunger och försöker göra vårt yttersta så att vi själva blir nöjda med vår insats, säger Lasse.


Det märks tydligt att Finland varit en underdog som stigit under repetitionsveckan.  Norma John får ständigt krama och ta selfies med hundratals fans på plats. Risken att bli sjuk är uppenbar efter så många omfamningar.

- Man kan inte gå och vara rädd för sådant. Det är klart att fansen skall få vad de vill ha, jag kan bara hoppas att vi hålls friska, säger Leena och knackar i en träbänk.

Norma John har satsat på promotion under hela våren. De har åkt runt Europa och sjungit på Eurovisionsfester i London, Holland och Israel. Där har de också träffat många andra artister.

- Då vi redan umgåtts med en del av de andra artisterna redan en längre tid är det klart att sympatierna för deras bidrag ligger nära hjärtat, men om du vill veta vilka melodier vi gillar så är det nog Portugal, Spanien, Bulgarien, Island och Polen, säger Leena.

- Vi har redan pratat om att skriva låtar tillsammans med Polens sångerska Kasia Moś redan i sommar. Vi får se vad det blir. Jag får också tårkanalerna fyllda då jag ser och hör Portugal sjunga, men det finns så många bra låtar i år, säger Lasse.

Ikväll står de på scenen med startnummer sju. Då får vi se om Blackbird sjunger sig till final.

Text och foto: David Lindström

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!