Betyg på alla bidragen i semi ett, vilka tio går till final?

09.05.2017 kl. 18:29

Så här ser uppslaget med recensionerna på årets första semi i eurovisionen ut. Vilka tio går vidare? Vad tycker jag om bidragen? Tryck på bilden och förstora.

Eurovision Song Contest 2017 – semifinal ett ikväll

Finland och Sverige går lätt till final

 

1. Sverige ***
Robin Bengtsson – I Can’t Go On
Herreys är de enda som haft startnummer ett från Sverige tidigare. Då vann de lite överraskande. Men det gör inte Robin med dressman-reklam-walk. Numret är snyggt, men känns lite för slipat och perfekt.  TILL FINAL


2. Georgien *
Tamara Gachechiladze - Keep the Faith
Förra gången denna sångerska skulle vara med i Eurovision blev landet stoppat efter att de försökte delta med en låt som hette We don´t wanna Put in. En anti-Putin-låt alltså. Nu är hon här med ett sömnigt försök till gapig 007-låt. Trist!


3. Australien ****
Isaiah - Don't Come Easy
Dami Im kom tvåa ifjol med samma låtskrivare som årets 17-åriga Isaiah försöker med. En ballad som är självklar på lugna favoriter men som saknar en egen identitet. Korsa Alexander Ryback med ett rådjur och ni har en gullfaktor som kammar poäng.

TILL FINAL


4. Albanien *
Lindita - World
Lindita lider, jag lider, ni tittare lider. Lidelsefullt gapande. Men den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.


5. Belgien **
Blanche - City Lights
Bästa låten på skiva, men stackars 17-åriga Blanche ser vettskrämd ut och rösten svajar.  Jag får twinpeaks-känsla. Jag hade gett fem stjärnor om artisten fått till det. Det blir hur som helst en radiohit.


6. Montenegro **
Slavko Kalezić - Space
Mer självgod än Slavko är i uttrycket får man leta efter. Låten är som en dålig version av en B-sida på en Alcazar-singel. Slavko gör stort nummer av sin fläta, men kalkoner som detta hör till ESC och höjer stämningen för hela programmet.


7. Finland ****
Norma John - Blackbird
Lasse och Leena låter som Eurovision lät i slutet av 90-talet. Nocturne, Den Vilda och The Voice. Vackert, visst! Som en hymn från finska Lappland. Det är mörkt, mystiskt och lite trist, men skall man leta ljus i mörkret hittar man det i Leena. Årets klockrena röst! TILL FINAL


8. Azerbajdzjan ****
DiHaj - Skeletons
Det är femte gången Sandra Bjurman skriver en låt till Azererna. Och det har ju gått bra. Den svenska låtskrivaren vann 2011 med Running Scared. En svart häst. Åtminstone rent bildligt. En av dansarna får bära hästhuvudet i ett shownummer som kunde vara Loreens. TILL FINAL


9. Portugal *****
Salvador Sobral - Amar Pelos Dois
Portugal har som bäst varit sexa. I år kommer man att toppa det. Salvador är som salva för själen i den här tävlingen. Tänk er en gammal Disney-film eller Monica Zetterlunds En gång i Stockholm. Det är stämningsfullt, gammalmodigt, äkta och originellt. Me like! TILL FINAL


10. Grekland ***
Demy - This Is Love
Uptempo-schlager är välkommet efter sju ballader. Det som Helena Paparizous vinnarlåt 2005 (förra gången vi var i Ukraina). Men här saknar jag de grekiska tongångarna. En massprodukt att dansa i hissen till.  TILL FINAL


11. Polen ***
Kasia Moś – Flashlight
Ballad nr åtta och den tredje som kunde vara ett ledmotiv i en bond-film. Snyggt, välsjunget, sensuellt. Ni som gillar svulstiga ballader a la Lara Fabian och Celine Dion kommer att rösta Polen till final.  TILL FINAL


12. Moldavien *
SunStroke Project - Hey Mamma
Sunstroke Projekt körde samma koncept 2010 i Oslo. Ni minns saxofonen som blåste till en sommarhit med bidraget Run Away. Nu har Epic Sax Guy tagit fram saxen igen, men den här gången klipper de till en flopp istället för sommarhit.


13.  Island ***
Svala - Paper
På pappret är Paper ett upplägg som borde gå hem. Det är modernt producerat som en isländsk Robyn, radio-pop a la 2017. Men lite kyligt och inte lika hittigt som Robyn.

TILL FINAL


14. Tjeckien **
Martina Bárta - My Turn
Sängkammarballad för nattradion. Rökigt och mysigt, men jag börjar tro att jag fått minnesförlust. Hur lät den nu igen? Tjeckien checkar ut nu!


15. Cypern **
Hovig - Gravity
Thomas G:son har haft 13 låtar med i Eurovision Song Contest. Imponerande! I år tävlar han som låtskrivare för Cypern. En effektiv rockschlager, det är som en fadd cypriotisk Haloumi, men ingen Euphoria direkt.


16. Armenien ***
Artsvik - Fly With Me
Artsvik har snott en slinga ur Madonnas ”Frozen”. Ibland känns det som om Jon Henrik Fjällgren skall börja jojka då refrängen aldrig kommer. Scenshowen brukar rädda Armenien. De är rätt duktiga på det.  TILL FINAL


17. Slovenien *
Omar Naber - On My Way
Omar Naber deltog även förra gången ESC var i Ukraina. Då tog han sig inte till final. Då hade han en mycket bättre låt med ”Stop” än denna låt som han sparat i tio år för rätt tillfälle. Det här är mossa men killen kan sjunga och det ser bra ut. TILL FINAL


18. Lettland *
Triana Park – Line
Triana Park kom till tävlingen på sjätte försöket med en clubbig låt för dansgolvet. Kan verka kul i balladbassängen. Sångerskan låter som en oförlåtligt nasal Anastasia med uselt engelskt uttal.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!