KRÖNIKA, Kommentar till semi ett. Ett sorgligt kapitel

11.05.2017 kl. 09:50

KRÖNIKA SOM INGÅR I DAGENS NYA ÅLAND

Ett sorgligt kapitel

Ikväll är det dags för semifinal två. 18 nya bidrag tävlar om de tio sista åtråvärda finalbiljetterna på lördag.

Semifinal ett var ett sorgligt kapitel för blåvitt. För tredje året i rad är Finland inte i final.

”Finland och Sverige går lätt till FINAL”, var min rubrik i tisdagens tidninge. Det vägde lika lätt som ett löfte från Donald Trump.

Sverige gick som väntat vidare. Det var fler bidrag som övertygade mer än de gjort tidigare under repetitionerna i veckan. Norma John skall ändå vara stolta över sitt bidrag. Det var snyggt och allt gick klockrent. Den finska duon var åtta hos betting-bolagen att vinna hela tävlingen. Och i presscentrets egen röstning var Finland trea bland de som tippades vidare. Men tji fick Finland.

 I sista sekund plockade jag bort Belgiens vettskrämda Blanche, men hon lyckades på något sätt få till det så att sympatierna föll på henne. Fortfarande är City Lights årets bästa låt. Därför är det ändå kul att se Belgien i final. Jag hade inte så många rätt som jag brukar. Borde givetvis ha tippat Moldaviens saxofonnummer och Cyperns Linus på linjen-trall var heller ingen överraskning. De vann på det fartfylld mitt i balladdominansen. 14 ballader av 18 bidrag var inte heller till Finlands fördel.

Jag tror att min egen favorit, Portugal kanske ”stal” rösterna från Finland. De som ville ha något stillsamt och känsligt kunde inte låta bli att charmas av Salvador Sorbral. Håren reser sig när man ser den svårt hjärtsjuke portugisen sjunga.

Följande länder gick alltså vidare från semifinal ett i tisdags:

1. Moldavien. Tippade FEL i tidningen, rätt senare på bloggen

2. Azerbajdzjan RÄTT gissat

3. Grekland. RÄTT igen

4. Sverige RÄTT och helt självklart. Hade blivit dötrist utan

5. Portugal RÄTT och helt RÄTT!!!!

6. Polen RÄTT och välförtjänt

7. Armenien RÄTT. Var enormt bra då det gällde.

8. Australien RÄTT, fast jag tyckte den var lite trist ändå.

9. Cypern FEL tippat, men gungade med under semin. Inte förvånad. Grattis G:son!

10. Belgien FEL, men jag borde förstått bättre.

Ute ur tävlingen är Finland, Georgien, Albanien, Montenegro, Island, Tjeckien, Slovenien och Lettland.

Ett annat sorgligt kapitel var själva programmet. SvT gjorde det så mycket bättre från Stockholm ifjol. De tre manliga programledarna i Kiev var lika roliga som tre Ken-dockor i en dammig bokhylla.  Verka Serduchka var kul dock. Hon/han tävlade för Ukraina och kom tvåa då Finland ordnade tävlingen för tio år sedan. Hade heller sett den stjärnprydda silver-tanten som underhållare i Greenroom.

Här intill kan ni se hur jag tippar kvällens semifinal.

Det finns några nummer som gör programmet sevärt. Men de lär ni får se i finalen ändå. Nämligen Rumäniens joddling, Ungerns etno, och Vitrysslands glädjespruta. Annars är också den andra semifinalen ett sorgligt kapitel.

David Lindström

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!