BETYGEN på bidragen i semi två. Räkna med fyra, glöm resten

11.05.2017 kl. 10:21

Här är mina recensioner och hur jag tror det går ikväll. Har inte sett riktigt alla repetitioner av alla bidreg i denna semi. Så det kan ändra till finalen. Men så här tyckte jag då texten gick in till Nya Åland:

Eurovision Song Contest 2017 – semifinal två ikväll

Räkna med fyra, glöm resten!

Rumänien, Ungern, Vitryssland och Vitryssland

 

1. Serbien **
Tijana Bogićević - In Too Deep

I år finns ingen lidelsefull balkanballad. Så synd. Var är Molitva och Lane Moje? Det här är en typisk Mello-dänga som typ Velvet brukar sjunga.  Svenska låtskrivaren Joacim Persson är med på tre bidrag i den här semin (även Makedonien och Bulgarien). Måtte va rekord. . TILL FINAL

2. Österrike ***
Nathan Trent - Running on Air
Gillar du Ed Sheeran så är Nathan din kopp te. Feelgood, söt och enkel radiopop. Inte lika rak som Frans´ If i am Sorry, men jag lyssnar gärna på låten i bilen på sommaren. TILL FINAL

3. Makedonien ****
Jana Burčeska - Dance Alone
Jag kan inte låta bli att tänka på Nina Persson i Cardigans och låten My Favourite Game. Fast det här är lättare pop. Ingen dålig influens i alla fall. Klart en av den här semins bästa.  TILL FINAL

4. Malta *
Claudia Faniello – Breathlessly

En ris a la Malta utan både ris och grädde. Den här skulle inte ens Lugna favoriter våga lägga på spellistan. Sanna Nielsen kom till ESC på sjunde försöket. Claudia lyckads på elfte gången. Det är så man tappar andan. Det är nog därför hon sjunger Breathlezzz…

5. Rumänien  ***
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

En rappare och en jänta som joddlar. Gräslig låt tycker jag (0 stjärnor), men samtidigt är det löjliga snackisar den här tävlingen behöver. Ilinca kan verkligen joddla, det går hem i stugorna. Favvis för fans och småbarn. Joddeleeiii!  TILL FINAL

6. Nederländerna **
O'G3NE - Lights and Shadows

Kraftfullt midtempo popspår med R&B-influenser. Känns dock som om Destiny´s Child/TLC-vågen har sköljt förbi. Perfekt stämsång av tre oberörda Barbies. De kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.

7. Ungern ****
Joci Pápai - Origo

Går på samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Det är historia, rötter, budskap och att förmedla äkta känsla som gäller. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. TILL FINAL

8. Danmark ***
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien i finalen. Versen är som en Toni Braxton och refrängen en Mariah Carrey, men tunnare. TILL FINAL

9. Irland ***
Brendan Murray - Dying to Try

Låter som en Westlife-singel som de kunde släppa lagom till morsdag. En smörballad som får det rätt tufft mot Bulgarien och Australien som tävlar i samma genre. Brendan är nog bränd mot de två trots den balla ballongen på scenen.

10. San Marino – (minustecken)
Valentina Monetta & Jimmie Wilson - Spirit of the Night

Valentina Monetta sjunger vad som helst för att få vara med i tävlingen. Hon försöker för fjärde gången – åter igen med gamle Ralf Siegels komposition. (skrev vinnaren Ein bißchen Frieden 1982 och haft 25 låtar med i ESC). Omdöme: sillsallad med vaniljsås.

11. Kroatien – (minustecken)
Jacques Houdek - My Friend

Det finns inget fräscht med en Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Finns det någon tvål som kan tvätta mina öron! Vad gör regnbågen på scenen då ju sångaren har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.

12. Norge **
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.

13.  Schweiz **
Timebelle - Apollo

Inleds som en Sia-ballad, övergår i en Sara Larsson-brygga för att utmynna i en lättrallad schlagerrefräng. Som en schweizerost utan hål. Ett ok pålägg på den här sega mackan till semifinal. TILL FINAL

14. Vitryssland ****
NaviBand - Story Of My Life

Här är åtminstone två glada vitryssar. Det är ett smittande glädjepiller. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka. Glöm krig och förtryck i tre minuter och njut. TILL FINAL

15. Bulgarien *****
Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet.  En flickidol med årets bästa ballad och en av de bästa rösterna bakom gluggen mellan tänderna. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! TILL FINAL

16.  Litauen – (minustecken)
Fusedmarc - Rain of Revolution

Vill du veta hur det låter om man slänger in Bjørks galenskap, Ronja Rövardotters vårskrik och Kate Bush i en shakemixer? Då låter du bli att gå på muggen just nu. Annars är det hög tid för en paus.

17.  Estland ***
Koit Toome & Laura - Verona

80-tals popen är tillbaka. Ni som älskade Modern Talking kommer att skrika av lycka och dansa med parasolldrinken i högsta hugg. Sommarhit på reklamradio. Barnsligt effektiv hubba bubba-pop. TILL FINAL

18.  Israel ***
Imri Ziv - I Feel Alive

Israel har siste man ut. Sverige hade förste man in. De tävlar i samma kategori, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm. Imri får det nog trångt täten.  TILL FINAL

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!