Från Krim till Rom - krönikan idag och finalkvällens uppdaterade version

12.05.2017 kl. 15:08

Den här krönikan är inne i dagens Nya Åland. Då hade jag ännu inte sett semifinalen. Morgondagens krönika inför finalen ser annorlunda ut. Jag publicerar morgondagens krönika här under. Den är ännu inte publicerad i tidningen.

Från Krim till Rom

Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.

Resten då…

Silvret går till Portugal. (här har jag ändrat mig i morgondagens tisning)

Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.

Bronset går till något av följande länder: Bulgarien, Belgien, eller Rumänien. Där har ni topp fem!

Sverige får nöja sig med en plats bland de tio bästa.

Imorgon startar den 62:a upplagan av världens äldsta musiktävling och TV-program. I år visar ett 50-tal länder tävlingen. Till och med USA, China och Nya Zeeland sänder ESC förutom Australien som visat programmet redan i 30 år. 42 länder deltog i år, 26 är kvar och Ryssland hoppade av efter att ha försökt skicka rullstolsburna Julia Samoljova som uppträtt på Krim efter Rysslands annektering – ett brott mot ukrainsk lag. Sympatierna skulle falla på Ryssland och syndabocken skulle bli Ukraina, som givetvis inte släpper in ”krigsförbrytare”. Nästa år får Ryssland inte delta eftersom man måste sända årets final för att få vara nästa år. Ryssland har enligt medieuppgifter aldrig tänkt delta i Ukraina. Delegationen hade inte ens bokat hotell som de andra länderna gjorde tidigt. Allt var planerat för att sätta Ukraina i dålig dager efter Krim-smockan som fjolårsvinnaren Jamala delade ut ifjol. Vi får Celebrate Diverstity (fira mångfalden) utan Ryssland den här gången.

David Lindström Kiev

Finalskräll att vänta?

UPPDATERAD KRÖNNIKA. PUBLICERAS I NYA ÅLAND IMORGON LÖRDAG

Läs finalkrönikan i fredagstidningen. Jag står fast vid varje ord. Jag hävdar fortfarande att Italien vinner trots att det kan vara farligt att vara så favorittippad. Francesco är bara sååååå bra. Och jag tror vi längtar efter en riktig sommarhit som vi kan dansa till. Juryn vill det. Vi vill det.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

Men också Portugal är nytt, genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar i uppträdandena som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född.

Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.

Superviktigt är också startordningen. Den vet vi nu. Man kan lugnt säga att det blev baktungt. Sverige fick en drömposition. Robin Bengtsson går ut som 24:a direkt efter hypade Blanche från Belgien som sjunger före svensken. Och direkt efter Robin har vi en vinnarkandidat till i Bulgariens Kristian Kostov. Bland de sista sex numren har vi fyra som kan vinna. Det är trångt i slutet, kan man lugnt säga.

Det brukar ju vara en fördel att ligga där i programmet. Men är det bra med så många favoriter efter varandra. Vi får se vem som vinner på det.

Danmark har värsta positionen i startfältet. Måste vara en mardröm för Anja att sjunga efter Italien och så kommer Portugal direkt därpå. Att ligga mellan två medaljgossar kan inte vara så kul. Möjligen är det till nackdel för både Italien och Portugal att sjunga så tidigt i programmet. De hade passat bättre mot slutet.

Jag brukar våga mig på en tippning. Så jag lägger ut en topp tio:

1. Italien

2. Bulgarien

3. Portugal

4. Rumänien

5. Belgien

6. Sverige

7. Vitryssland

8. Armenien

9. Ungern

10. Australien

26. Sist kommer Tyskland

… vänta. Programmet då? Jag har ju inte kommenterat det. Kanske för att det inte finns så mycket att nämna förutom att tv-produktionen är snygg i rutan. Varje låt kommer till sin rätt. Visst det är snyggt. Men annars går det inte att jämföra med Stockholm 2016.

David Lindström

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!