Krista Siegfrids, Jag blev ju kär i Francesco!

12.05.2017 kl. 15:44En dag med Krista Siegfrids och SvT i Kiev

Jag blev ju kär i Francesco!

Ni minns Krista Siegfrids som gifte sig med hela Europa i Malmö 2013. Hon tog sig till final med sin Marry Me och kuppade med en flickkyss i slutet.

För de flesta brukar sagan ta slut efter en medverkan i Eurovisionen. Men inte för Krista Siegfrids. Hon älskar schlager och hittar ständigt på nya saker för att få vara med i ESC-karusellen. För att hon vill, men också för att hon kan. Krista verkar kunna allt!

Sveriges Television lät Nyan vara med Krista och filmteamet en hel dag då hon jobbar med sitt senaste uppdrag. Hon debuterar nämligen som programledare i Sverige för programmet Fredagkväll, som ikväll sänds från Kievs Eurovisionbubbla.

Det finns få som är så glada och positiva som Krista Siegfrids. Vart än hon rör sig far hon på som hon svalt ett dussin Duracell-batterier. Energi har hon för fem, men också ett stort hjärta och för det mesta på ett strålande glatt humör. Alla artister och fans här nere i Kiev skiner upp då hon uppenbarar sig. ”More is more” är hennes motto och det tycks gå hem hos folk.  Hon dansar med fansen, tar selfies och sjunger.

- Det är så sjukt roligt att få göra det här. Jag gjorde en liknande grej för finsk teve ifjol, men jag måste ju vara med om eurovisionen på något sätt. Jag har alltid varit inblandad sedan jag själv tävlade. Nu får jag följa med Robin och alla artister här, ler hon.  


Vi träffas i lobbyn på lyxhotellet Intercontinental. TV-teamet börjar dagen med att filma ett islag med förhandsfavoriten Francesco Gabbani från Italien. I Italien är han störst just nu, där han ligger seglat upp som etta på albumlistan. Han vann San Remo och väntas även vinna här i Kiev. Låten Occidentali´s Karma har otroliga 112 miljoner visningar på YouTube. Efter ett tag dyker stjärnan upp.

- Ciao bello – it´s so nice to meet you, utbrister Krista och omfamnar Francesco med en varm kram. Francesco har träffat hundratals journalister under veckan. Det gäller att vara på sin vakt. Men Krista kunde han inte motstå. Hon charmar honom totalt genom att bland annat ge honom en present…

Plötsligt tar hon fram en banan ur klänningen. Den är förstås till Gorillan som dansar med Francesco i finalen.

Krista vill lära sig dansen, som förmodligen blir sommarens gimmick på alla dansgolv. De börjar dansa och sjunga och snabbt sitter koreografin som den skall.

Efter intervjun far vi snabbt vidare till följande hotell för att träffa Danmarks deltagare Anja. Hon är egentligen från Australien, vilket betyder att landet Down Under har två artister med i år. Anja berättar bland annat för Krista att hon vunnit Voice of Finland i Australien. Girl power uppstår mellan de båda, som byter instagramkonton med varandra. Krista är nämligen mycket aktiv på sociala medier.
 

- Anja är en härlig tjej som sjunger alldeles fantastiskt, vilken energi, säger Krista.

Taxin väntar och vi ilar vidare till Robin Bengssons hotell. Nu skall Krista vara med då den svenska Melodifestivalklubben möter sin svenska idol. I lobbyn väntar ett femtio-tal fans, alla iklädda blågula t-skjortor med Robins bild på bröstet. De tar en gruppbild och så får alla en liten Robin-påse med promo-material. Krista gör en intervju med Robin.  Hon tror att det kommer att gå riktigt bra för Sverige i år.

- Mina absoluta favoriter är Sverige, Finland och Italien, tyvärr föll vi bort. Det var jättetråkigt. Och så älskar jag Ungern, men jag tror inte den kan vinna, säger Krista och hoppar på Sverige egen artistbuss på väg till arenan där de skall följa med Robins repetition. På kvällen uppträder Krista på den internationella Eurvisionsklubbens stora party i ett smockfullt Euro-Club.  Hon är ihågkommen. Det märks. Fansen filmar ivrigt med sina mobiler.
- Kul när folk vill filma och ta bilder, men samtidigt försvinner en del av publikkontakten som det var förr på konserter, tycker Krista.

Jag undrar om hon själv kommer att delta i Eurovision igen. I vintras skämtade Krista att hon skulle representera San Marino för att det förmodligen skulle vara lättaste vägen att ta sig till tävlingen. Många i Kiev spekulerar även att Krista kanske är den som leder Melodifestivalen nästa år nu när hon också är etablerad programledare.


- Om Christer Björkman frågar så säger jag ja direkt. Det skulle vara fantastiskt. Jag älskar ju det här, säger hon och dansar vidare med fansen då Måns Zelemerlöw uppträder på klubben med Hero och Cara Mia.

Kristas lista:

Allt detta har Krista hunnit göra inom schlagerbubblan

• Deltagit både i Idol och Voice of Finland. Senare var hon själv domare i The Voice Kids
• Var med i musikalen PlayMe, 2009
• Medlem i Daisy Jack som också uppträdde på RockOff. (uppträtt på RockOff två gånger)
• Deltagit i finska Mellon, där hon vann och åkte till Malmö med Marry Me och tog sig till final. Senare släppte hon det hyllade debutalbumet Ding Dong!
• Varit programledare för finska Mellon de två senaste åren
• Deltagit i Melodifestivalen med Faller, 2016 och Snurra Min jord, 2017

• Programledare i SvT:s Fredagskväll


••• Ikväll kan ni se Krista Siegfrids dag i TV-programmet Fredagkväll kl 20:35 i Barnkanalen och på SVT Play.

••• imorgon lördag sänds eurovision Song Contest från Kiev kl 22 både på FST5, med svenska referat från ”De Eurovisa” och SvT1 med Måns Zelmerlow och Edward af Silén.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

David Lindström

 

Följ mig på TWITTER

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 iKöpenhamn, 2015 i Wien och i år blir det Stockholm!.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev, då jag också blev god vän med Geir Rönning som tävlade med "Why" det året. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. I år är jag experttyckare i De eurovisa på YLE FEM.

Men i 13 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir två sidor om Mellon och över 10 sidor om Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!