Davids BETYG på alla bidragen i ESC-finalen

13.05.2017 kl. 12:42

LÄS ALLA ARTIKLAR (KLICKA)1. Israel ♡♡♡
Imri Ziv - I Feel Alive

Imri var sist ut i semi två nu är han först i ledet, omvänd ordning för Robin Bengtsson som tävlar i samma kategori popsnöre. Fördel Robin, men jag dansar hellre till Tel Aviv än till Stockholm.


2. Polen ♡♡♡

Kasia Moś – Flashlight

Snyggt, välsjunget, sensuellt. Godis för dig som fortfarande spelar CD-skivor med Lara Fabian och Celine Dion.


3. Vitryssland ♡♡♡
NaviBand - Story Of My Life

Birk och Ronja firar att våren har kommit. Och jag blir lika glad jag med. Sockerdricka som bara bubblar av lyckorus. 70-tals hippien är tillbaka.  PLATS 6-10

 

4. Österrike ♡♡♡
Nathan Trent - Running on Air

En kopp te med Ed Sheeran utan extra socker. Lite feelgood för filten på gräsmattan i sommar.


5. Armenien ♡♡♡♡
Artsvik - Fly With Me

Madonnas ”Frozen” och Sertab som vann för Turkiet 2004 har fått en kronföljare. Kan Azererna verkligen täckas låta bli att rösta på det här. De ger alltid 0 poäng åt grannfienden nämligen. Toksnyggt! PLATS 6-10


6. Nederländerna ♡♡
O'G3NE - Lights and Shadows

En avslagen Destiny´s Child. Perfekt stämsång av tre Barbies, som kunde gifta sig med Kendockorna som leder programmet. Plastförpackning.


7. Moldavien
SunStroke Project - Hey Mamma

Epic Sax Guy tog fram saxen och stötte ut små trudeluttpruttar som räckte till final. Inte undra på att de ropar på mamma. Pruttar på…


8. Ungern ♡♡♡♡
Joci Pápai - Origo

Samma trend som vinnaren Jamala ifjol. Joci Pápai serverar romsk folkmusik som berör. Jon Henrik Fjällgren kunde göra ens samisk version. PLATS 6-10
9. Italien  ♡♡♡♡

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma

Italien har årets King Kong-hit i i jämförelse med resten av startfältet. Och apan på scenen hjälper säkert till att få barnen att jubla. Francescos härliga italienska sommar-trall smittar av sig direkt. San-Remo-vinnaren kammar hem rubbet.

Vi längtar också efter något nytt och äkta. Det har Italien i Occidentalis Karma. 113 miljoner visningar på YouTube är grymt. Ingen slår det! Vi snackar schlager med stort S här.

VINNER

UDRAG UR MIN KRÖNIKA Släng in en  pizza i ugnen. Glöm chipspåsen. Nu skall vi ladda våra italienska batterier. Kanske en drink med rom, för det är till Rom vi åker 2018. Det kan ni skriva upp!

Jag har inte varit så säker på en vinnare sedan Loreen eller Alexander Ryback tog hem guldet. Årets vinnare heter Banarne. Förlåt , han heter Franceso Gabbani och han är den största stjärnan Italienarna någonsin skickat till tävlingen. Efter en lång paus på fjorton år kom Italien tillbaka till Eurovisionsfamiljen 2011. Det har gått rätt skapligt sedan dess, ett silver och ett brons och två bland de tio bästa. Men nu blir det alltså guld för Italien. Bravissimo!

Det är skönt att tävlingen får en vinnare från de stora länderna som varit med länge. Det behövs, annars kan tävlingen dö ut.

Det är skönt att vi får en vinnarlåt som vi alla kan tralla med i och som dessutom har en dans som vi alla kommer att lära oss i sommar.

Det är skönt att vinnaren sjunger på sitt eget språk och att artisten bara är så härlig som en italiensk charmör kan vara.
Han heter Francesco. Han har hjälp av en Gorilla och en dans. Och han ironiserar kring fenomenet hur vi västerlänningar tror att vi kan ta till oss östliga kulturer och "westernisera" dem. Buddha och Nirvana. Människans evolution från apan, en idé som han fick då han läste The Naked Ape, skriven av brittiska etologen Desmond Morris.

Ifjol handlade det om Josef Stalins tvångsdeporteringar av ursprungsbefolkningen, krimtatarerna 1944. Viktigt budskap och vacker sång, men ingen schlager direkt. I år får vi kontrasten.


10. Danmark ♡♡
Anja - Where I Am

Anja har vunnit The Voice of Australia. Låt oss gissa att det trillar in en tolva från Australien. Toni Braxton möter Mariah Carrey, men tunnare.


11. Portugal ♡♡

Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

Portugal har som bäst varit sexa. Salvador är som salva för själen i den här tävlingen. Tänk er en gammal Disney-film eller Monica Zetterlunds En gång i Stockholm. Det är stämningsfullt, gammalmodigt, äkta och originellt. Me like! TREA

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Bronset går till Portugal. (skrev silfver i torsdags) Väl förtjänat om det går så. Portugal har som bäst varit sexa på femtio försök. Ifjol tappade landet hoppet och beslöt att inte delta.

- Jag kommer att göra Portugal stolta. Vi får ju en bättre placering än i fjol, skämtar Salvador Sorbral till mig på invigningsceremonin. Han bryr sig inte om schlager, men gillade finska bidraget, som han redan gjort en cover på med sin syster. Sobral är svårt hjärtsjuk så systern har repeterat istället för honom. Det är också hon som skrivit låten.

På presskonferensen tar Salvador starkt ställning för flyktingarna i Europa. Han bär en stor tröja med texten ”SOS Refugees” på.  Han säger att Finland, Italien och hans egen sång har innehåll och melodier som han själv gillar.


12. Azerbajdzjan ♡♡
DiHaj - Skeletons
Sandra Bjurmans femte låt till Azererna. Running Scared vann. En av dansarna får bära hästhuvudet i ett shownummer som kunde vara Loreen i skolbänken. Är det därför de tagit fram en griffeltavla?. Skeletons är ingen svart häst för det.


13. Kroatien  ☹
Jacques Houdek – My Friend

En Andrea Bocelli-luktande snubbe som pretentiöst sjunger duett med sig själv. Han har utsetts till årets homofob i Kroatien två år på raken.  KISSPAUS


14. Australien ♡♡
Isaiah - Don't Come Easy

17-åriga Isaiah  har samma låtskrivare som fjolårstvåan Dami Im. Snyggt och välproducerat paket. Korsa Alexander Ryback med ett rådjur och ni har en gullfaktor. Skriv upp att 12-poängaren kommer från Sverige för tredje året i rad till Australien.  PLATS 6-10


15. Grekland
Demy - This Is Love
Ett försök att göra moussaka utan grekiska smaker. En anonym Uptempo-schlager som är lika spännande som skvalet man hör i ett charterplan på väg till Rhodos.


16. Spanien
Manel Navarro - Do It For Your Lover

Jag glömde Spanien i gårdagens tidning. Kan man tänka sig. Jag ber inte om ursäkt för det, jag glömmer den hela tiden Spanien trots att han upprepar Do it for Your Lover 28 gånger. Minns hellre andra sånger.


17. Norge
JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment

Grabbarna med Grab The Moment grabbar inte tag om mig. Det smakar bara mesig mesost. Nu har Norge ackurat haft akut brist på idéer. Fast låten är enligt dem själva ett hopkok av 1000 idéer.  Kul med Norden, men den här finalbiljetten borde varit vigd åt Estland!


18. Storbritannien ♡♡
Lucie Jones - Never Give Up on You

Emmelie De Forest, som vann  med ‘Only Teardrops’ för Danmark, har skrivit en ballad till engelsmännen. Hon vinner inte igen, men det kan gå rätt bra för den här känsliga balladen. Artisten är äkta och det belönas alltid.


19. Cypern ♡♡

Hovig - Gravity

12 poäng från Grekland till Thomas G:sons effektiva, men aningen fadda cypriotiska Haloumi, kan få en hygglig mittplacering. Ingen Euphoria, men ett snyggt Linus-på-linjen-nummer. Vem kom på den idén?


20. Rumänien  ♡♡
Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It

Okej jag kapitulerar. Hatar egentligen joddling, Men den här jökjäntan och snygga rapparen charmade totalt. Om vi har en svart häst som kan skrälla så är det denna härliga duo. Tävlingen behöver ett nummer som väcker oss i sofforna. Joddeleeiii!  FYRA (skrällvarning!)

UTDRAG UR MIN KRÖNIKA Så Italien, Bulgarien och Portugal är de tre som troligen i topp om inte ….

Jag upprepar, om inte…

jodeleiiiii jodeleiiiiooo kommer ut som kocko ur gökuret och skräller. Rumäniens charmiga joddlingsorgie är nämligen grymt charmig. Jag gissar på tolv-poängare från länder som Holland, Tyskland, Schweiz och Österrike. Det här joddlandet går hem i alperna och på oktoberfesten, tro mig.


21. Tyskland 
Levina - Perfect Life

Jag dör av tristess. Jo, det låter radio 2017, men än sen då.  Tyskland, ni vet väl att luften har gått ur Nenas 99 luftballonger för länge sedan. Det är roligare att skicka Angela Merkel.


22. Ukraina
O.Torvald - Time

Årets enda rockiga bidrag. Finland är ju lite med. Är det inte The Rasmus som är på scen? De sjunger om tid. Det tar lång tid innan vi är i Kiev igen om det fortsätter så här.


23. Belgien  ♡♡
Blanche - City Lights

Vettskrämda Blanche kan ta det lugn nu. Hon har årets största hit i en lite ask tillsammans med Italienaren och Bulgarien. Bästa låten på skiva! Bara nervervarna håller så skräller hon.  TOPP FEM


24. Sverige ♡♡

Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Drömplacering i slutet av programmet. Numret är kanske det snyggaste, men känns för slipat och perfekt. Robin har dock övat på att flirta med kameran, han gör ett mindre stramt intryck nu. Men som sagt det är inövat. Säger som Trump: There must be a moment of surprise.  PLATS 6-10


25. Bulgarien ♡♡

Kristian Kostov - Beautiful Mess

Kristian är bara 17 år. Den första i tävlingen som är född på 2000-talet. Årets bästa ballad och kanske den största rösten bakom gluggen mellan tänderna. Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. Kommer att vara med i toppstriden. He is in it to win it! Jag är grymt imponerad. Etta på Spotify imorgon.

TVÅA

 


26. Frankrike
Alma – Requiem

En storfavorit bland fansen. Jag förstår grejen, men i mina öron försvinner allt lika snabbt som det snygga Eiffeltornet på scenen.  Det låter som en hickande hyena som vart safarirally i Afrika.

LÄS ÄVEN MIN FINALKRÖNIKA från fredagens pappersupplaga och den uppdaterade krönikan i dagens digitala tidning. KLICKA

 

 

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!