Så bra Sobral - Grattis Portugal

14.05.2017 kl. 18:52

Tumult och glädje bland den portugisiska pressen vid ögonblicket då Portugals seger blev klar. Jag stod på ett bord och filmade. Rörande. GRATTIS till er första seger Portugal. FOTO: David Lindström

Portugal skrällde och vann Eurovision för första gången

Portugal tog sin första vinst någonsin i Eurovision Song Contest. Salvador Sobral sjöng hem segern med sin emotionellt jazziga ballad Amar Pelos Dois.

Sången, som är skriven av hans syster fick arton tolvor av de nationella jurygrupperna och även högsta poäng från de sammanräknade telefonrösterna, som sedan förra året delas ut sist i rösträkningen för att göra röstningen med spännande.

-Jag förstod inte först att jag vunnit, man måste ju vara en matematiker för att hänga med i det där, sade Salvador på presskonferensen.

Salvador Sobral hade svårt att föreställa sig själv som en ny nationalhjälte. Den äran ville han ge Ronaldo. Den nya segraren har ännu inte insett vilken mottagning som väntar hemma i Lissabon. Ifjol hade Portugal tappat hoppet och var inte ens med i tävlingen i Stockholm.

- Man tänkte om på tv-bolaget. De ville komma med något nytt och bjöd in landets bästa kompositörer. Min syster är en av dem. Hon väntade barn och det blev inte någon sång skriven förrän de sista timmarna innan deadline, berättar Sorbral.

Det var ju tur att de gjorde det.  En del kritiker i menar att melodin, liksom vinnaren ifjol, inte går att spela på radio och inte kan bli någon hit.

- Min syster och jag gör inte musik för kommersiell radio, vi spelar och sjunger till er.

Vi gör musik som betyder något och jag hoppas att jag bidragit till att den här tävlingen får en ny riktning där olika typer av musik får en plattform. Musik som människor vill lyssna på och inte något som radiostationer tvingar oss att höra sexton gånger om dagen på någon playlist. Kanske äkta reggae?

Vinnaren lät systern Luisa sjunga halva segermelodin. Det var ju hon som hade skrivit den och hon repeterade även under den första veckan istället för sin svårt hjärtsjuke bror, som dessutom nyligen gått igenom två brockoperationer.

- Det var oklart om han skulle kunna komma hit överhuvudtaget eftersom han behöver vara nära sitt sjukvårdsteam, förklarade Luisa.

Men Salvador kom och han segrade med stor marginal.

DAVIDS KOMMENTAR (KRÖNIKA)

En skön seger

Så skönt att Portugal äntligen har vunnit. De har varit med i tävlingen sedan 1964. Som bäst har landet varit sexa (1996).
När jag första gången hörde Salvador sjunga så reste sig håren på mig. Jag borde ha litat på min magkänsla då och vågat tro att det var en guldgosse som sjöng rakt in i hjärtat på människor.

 I fredagens Nya Åland tippade jag ett silver för Portugal, men sänkte till brons i lördagens digitala tidning då jag plötsligt fick vinnarkänsla för Bulgarien Kristian Kostov.  Det var också Bulgarien som kom tvåa.

Så här skrev jag i min krönika i lördagens digitala tidning:

”Portugal är nytt genuint och äkta. Mer äkta kan det inte bli.
Det är bara så skönt att höra och se Salvador stå där i all sin enkelhet och sjunga sin systers fina melodi.

I semi två dök det upp överraskningar som kan ställa till det.  Bulgarien är en underdog som har stora chanser att ta hem segern. Jag har nu sänkt Portugal till ett brons. Kristian Kostov sjunger näst sist och kommer att ta alla med häpnad. Sjukt vad den där lilla killen kan. En ny flickidol och stor stjärna är född. ”

Vad hände med storfavoriten Italien då? Han föll totalt och landade till slut på en sjätte plats. Genrepet hade gått dåligt för Francesco. Han levererade inte. Det var då juryn bestämde sina poäng. I finalen missade italienaren en massa kameravinklar och han improviserade så att allt såg lite rörigt ut.  TV-publiken vill rösta på det som når genom rutan. Det gjorde påde Portugal och Bulgarien.

Jag är lite tudelad. Tävlingen behövde en snabb rolig låt som vi alla kan dansa till.
Visst hade det varit roligt med Italien.

Speciellt efter Jamalas stillsamma visa ifjol. Men jag kan inte låta bli att mysa över Portugals seger. De var verkligen värda den.

Stackars Jamala förresten. Mitt under hennes återseende med TV-publiken då hon sjöng sin nya låt i mellanakten, rusade en galning upp på scenen med den australiensiska flaggan och drog ner byxorna. Han blottade länge sin bak inför tv-kameran och chockade arrangörerna totalt. EBU-bossen Ola Sand var bedrövad. Straffet i Ukraina för den företeelsen lär inte bli nådig.

Galningen var den ukrainska journalisten Vitalii Sediuk. Känd för att störa evenemang. Han hålls nu fängslad i tre dagar och kommer att åtalas.

Jag vågade mig på en tippning i fredags och lyckades pricka in åtta länder av tio i min topp tio-lista. Moldaviens femte plats och Norges tionde hade jag inte alls kunnat förutspå.  Men jag har aldrig någonsin prickat så många bidrag inom topp tio.

Finland kom på en tolfte plats i den första semifinalen.

Roligt att Sverige fick en femte plats. Det var de också värda.
Sist på 42:a plats kom San Marino som fick ett poäng i semifinal två.

Resultatlistan (min topp tio tippning på lördagen inom parentes)

1. Portugal (3)

2.  Bulgarien (2)

3. Moldavien

4. Belgien (5)

5. Sverige (6)

6. Italien (1)

7. Rumänien (4)

8. Ungern (9)

9. Australien (10)

10. Norge

11. Nederländerna

12. Frankrike

13. Kroatien

14. Azerbajdzjan

15. Storbritannien

16. Österrike

17. Vitryssland (7)

18. Armenien (8)

19. Grekland

20. Danmark

21. Cypern

22. Polen

23. Israel

24. Ukraina

25. Tyskland (tippade sista plats)

26. Spanien

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!