Saara Aalto fick drömläge i Lissabon

29.01.2018 kl. 17:00

tillbaka till alla blogginlägg

Idag arrangerade EBU lottdragning i Lissabon. Det blev klart vilka länder som deltar i vilken semifinal och vilka av de fem stora plus värdlandet som röstar i vilken semifinal. 

Finland fick drömläge för tävlingsklara Saara Aalto. Hennes chanser att gå till final ökade avsevärt. Jag klargör varför:

+ Finland är i den första semfinalen med Saara Aalto. Äntligen fick Finland en plats i den andra delen av programmet. Det är statistiskt mycket bättre. Många börjar titta senare och då man skall börja rösta minns man ofta de som sjöng i slutet av programmet.

+ Att dessutom England skall rösta i den första semin ökar Finlands chanser att ta sig till Final för första gången sedan 2014. Saara kom nämligen tvåa i engelska X-factor 2017 och blev Saara med hela England. Nu väntar vi en 12:a av UK!

+ Island och Estland i samma delfinal brukar också rösta på Finland. tyvärr får vi ingen hjälp av Sverige och Norge i år heller.

+ En faktor som ökar Finlands chanser är att både Azerbajdzjan och Armenien sjunger i semi ett. De har aldrig gett röster åt varandra, vilket gör att det teoretiskt sätt ger Finland chans att få poäng från dem. 

- Det är ett land mer med i den första semin, vilket minskar chanserna.

Sverige har det ännu bättre. De får tävla i den andra semifinalens andra del. Och de har Danmark och Norge med i samma delfinal. Sverige i final är så gott som säkrat. 

Vilka sånger som Saara Aalto kommer att sjunga väljs den 3 mars. 

Men vi får höra de tre tävlingsbidragen den 9 februari, 16 februari och 23 februari. Vilken sång som vinner avgör en internationell jury och tv-tittarna tillsammans. 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!