MELLOSTART PÅ LÖRDAG: Humorn tar över i stjärnfattigt startfält

01.02.2018 kl. 23:48

FYRA DAGAR EFTER DETTA SKREVS. NU KAN DU LYSSNA PÅ BIDRAGEN:

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon kickstartar från Karlstad. Det är samma procedur som förra året. Det är samma procedur varje år. Så har det varit i femton år nu. Jag kommer att tycka, gissa och analysera läget. Känna på trenderna och ge betyg på finallåtarna i Friends Arena.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. I fjolårets försnack var rubriken ”Schlagerdivornas kamp”. Två tidigare vinnare, Loreen och Charlotte Perelli skulle ställas mot varandra. Vem skulle ta hem det hela, undrade jag. Två som tidigare vunnit hela Eurovisionen kunde ju inte ställa upp med vad som helst!?

Det blev pannkaka av det hela. Ingen av de två divorna gick till final. Jag hävdar fortfarande att Loreens ”Statements” var för bra för sammanhanget, men det må vara glömt nu.

Nu är det dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
 

• STJÄRNFALL

Faktum att storfavoriterna fallit under flera år, är säkert orsaken till att INGEN stor svensk artist vill ställa upp. Det är för mycket begärt att Zara Larsson, Veronica Maggio eller First Aid Kit skulle ens tänka på det, men varför inte Icona Pop (Så mycket bättre dög ju) eller en comeback från Lena Ph? Jag skulle älska att se Laleh, Robyn, Kleerup eller Oskar Linnros i tävlingen. Det kan vi glömma. Det hetaste årets skörd kan erbjuda är Kicki Danielsson och Mariette.  WOW ;-)
 

PROGRAMMET
• Melodifestivalscenen blir den största någonsin: Här sparas det inte på krutet.

Och programmet leds av David Lindgren. På förhand får jag ingen kick av det beskedet. Det känns som ett säkert och tryggt val. Sidekicken Fab Freddie blir barnens favorit??, har inte sett honom, så vi får väl se. Var är kvinnorna SvT?
 

HUMORN

• För att bredda programmet är inte bara melodierna och shownumren viktiga. Det skall finnas rum för en stor dos humor också. Då Edward af Sillén fått sköta manuset och SvT har valt bra programledare, har det varit lyckat. Andra år (som ifjol) har det varit en smärre katastrof av torftig humor. I år är det inte bara mellanakter och mellansnack som skall vara roligt, nu skall ett bidrag i varje deltävling gå under devisen ”humorbidrag”. De som skall underhålla oss med ”roliga” tävlingsbidrag är Robert Gustafsson, Jonas Gardell och Edward Blom. Men det finns inte på pappret att Blom skulle vara aktuell för Lissabon i maj så varför skall de vara en del av tävlingen?
 

FÖR BRA

• Enligt Christer Björkman var fjolårets låtar ”för bra”. De var alla som klippta och skurna för Spotify och radiolistor, vilket enligt schlagergeneralen blev lite långrandigt och tråkigt att följa under fyra veckor. Därför ville man i år bredda utbudet och krydda med både humor och smalare musikgenrer. Det kan hända att detta är en smart idé om vi skall orka se Mellon i tjugor år till. Alla är inte fans av ESC. Jag ger idén en chans.  

 

DELTÄVLINGARNA

1. Från Karlstad får vi se Edward Blom sjunga om ”Livet på en pinne” och Kicki Danielsson sluddra fram ytterligare en country. Suck. Finalklar på pappret: Benjamin Ingrosso.
 

2. I Göteborg kommer Jonas Gardell att försöka övertyga oss att ”Det finns en väg”. Den vägen är svår att se i det här startfältet, när resten är totalt okända artister utom Samir & Viktor som säkert vill vara med varje år. Jag finaltippar bidrag nummer 4 på grund av de urstarka låtskrivarna Linnea Deb (Heroes med Måns) och Arash. Sjunger gör okända polskan Margret.
 

3.  Malmö. Fredrik Kempe har förmodligen skrivit en hit till Jessica Andersson (som vann tävlingen med FAME 2003. Hon deltar för sjunde gången. Här är också Kalle Moraeus,  Mendez och idolvinnaren 2015, Martin Almgren.
 

VINSTVARNING

4. Örnsköldsvik. Här får vi se Robert Gustafssons ”Fuldans”. Resten är en gåta.
Utom… sist men inte minst. Christer Björkman bruka låta den artist som det är störst förväntningar på att sjunga sist av alla 28 bidrag. Det är ofta den artist som han gissningsvis också vill att skall vinna Mellon. I år är det Mariette , som tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years”. Enligt ryktena är årets Mariette-låt snäppet bättre. Det luktar vinst på förhand, men Mellon överraskar alltid!

Här väntar en större drös med okända nykomlingar än någonsin. Skrällvarning!

Till mello-finalen återkommer jag med betygen och så hårdbevakar jag naturligtvis Eurovision Song Contest från Lissabon, där finska Saara Aalto också tävlar.

David Lindström
Nyans schlagerexpert

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!