Saara Aaltos första UMK-bidrag läckte ut för tidigt och det verkar riktigt lovande

08.02.2018 kl. 22:04

tillbaka till alla blogginlägg

 

UPDATE - LYSSNA PÅ LÅTEN HÄR

Idag bara några timmar innan det blir officiellt släppt, har Saara Aaltos första bidrag  Monsters läckt ut på YouTube. Skivbolaget var snabba med att plocka bort videon, men fortfarande kan man höra en så kallad ”snippet” av låten.
Jag twittrade denna snippet tidigare utan att veta att den inte är officiell. Sorry för det.

Och vad är det jag hör?

Jo en fartfylld, välproducerad och röstkrävande låt som öppnar dina sinnen direkt. Saara skrev den med Linnéa och Joy Deb (skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes)

JAG GILLAR DET! Det verkar riktigt lovande. Det börjar nästan osa en rejäl framgång för Finland och Saara Aalto i Eurovision Song Contest i Lissabon i maj. Om det är nån som inte visste det, så skall Saara tävla mot bara sig själv i Metro Arena i mars. Hon skall framföra tre bidrag i en påkostad YLE-produktion med ingen mindre än Mel C från Spice Girls som gäst-artist.

Att låten läckte ut för tidigt tar bort överraskningen för fans över hela Europa. Att någon olagligt laddar upp låten tar bort hypen kring releasen. Samtidigt som det ju är bra med lite surr på nätet, rykten och stora rubriker. Båda kvällstidningar har redan lagt ut nyheten och en lång rad eurovisionsbloggar.

Kan det vara så att ”tricket” är medvetet från skivbolaget för att få mer uppmärksamhet?

Möjligen, men jag skulle inte tro det. Skivbolaget Warner erkänner dock missen, men jag tror inte den var avsiktlig.

Saara själv tar det med ro.

- Inte kan man göra något åt det, egentligen är det ju bara fint att eurovisionsfansen är så ivriga att få höra låten och att de fick feelis och genast tog den till sig, säger hon till tidningen Ilta Sanomat.

Skall Finland vinna med en monster-hit igen?

Låten är en typisk floorfiller som är lätt att dansa till. I sången sjunger Saara om monster och demoner från hennes förflutna, men att hon nu är starkare och inte längre rädd.

Är mostren Lordi? Eller är det demonerna som gjort att Saara alltid slutat tvåa i alla tävlingar?

Eller är det den ovänliga mediaförföljelsen hon syftar på?

Hur som helst behöver Saara inte vara rädd denna gång. Jag hör redan nu att det här kan sluta riktigt bra. Om första låten är så här bra, vad skall de andra två låta som?

Det här är käpplängder så mycket bättre än något vi hittills hört från svenska Mellon i år.

"Monsters" kan bli de andra monstren i rad som tar hem vinsten till Finland efter Lordi.

Saara kommer dessutom att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Krista Siegfrids har gett sin första reaktion på låten. Krista stordiggade och kunde redan föreställa sig hur fansen kommer att dansa till låten på Euro Club.

I natt kommer det att finnas ett livestream party för att fira den officiella releasen. Jag lägger ut den officiella videon i den här artikeln när den är tillgänglig.

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!