Alla Aaltos låtar är släppta, här är mina betyg

22.02.2018 kl. 19:42

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall tävla mot sig själv med tre bidrag i årets finska Mello, UMK. Kalla det för Euroviisut igen, please!

Alla tre bidrag är nu ute på nätet med respektive video. Jag gillar alla tre men håller fortfarande Monsters som min etta. Den har största wow-effekten och den sjunger jag gärna med i.

Dominos är också bra och den har växt betydligt sen jag först hörde den. Jag gillar dock inte hur producenten gjort ett lager på lager med Saaras röst. Så gjorde också ABBA och det är snyggt, men då kommer heller inte Saaras unika, klingande klara röst fram tillräckligt. Den håller utan kör.

Sämst av de tre är ändå Queens trots att också den håller måttet. Men jag får inte lust att spela den på replay lika mycket som Monsters och Dominos.

Jag måste också påpeka att mycket kan ändra då Saara sjunger live och framför bidragen. Saara kommer att återförenas med stjärnkoreografen Brian Friedman och Lukas McFarlane som hon arbetade med under sin tid på The X Factor UK. Friedman och McFarlane kommer att vara kreativa regissörer och koreografer, som ansvarar för att skapa en ny och spännande show för Lissabon.

Så här tycker jag om de tre och Saaras chanser.

1. Monsters ★★★★★

 

Jag älskar det här. Jag vill lyssna på den om och om igen. Gillar hur låten är uppbyggd, snyggt producerad och lite mystisk. Har definitivt den största wow-effekten. Kan gå hur långt som helst i ESC och en säker finalplats. Saara får här visa hela sin skala. Hennes pipa håller för både låga och höga toner.

Saara har skrivit sången med Joy Deb, Linnea Deb och Ki Fitzgerald. Samma Debs som skrev vinnarlåten Heroes åt Måns Zelmerlöf, bara en sån sak

2. Domino ★★★★

 

Saara har skrivit låten med riktigt namnstarka schlagerrävar. Thomas G:son skrev vinnarlåten Euphoria för Loreen och  Bobby Ljunggren har skrivit bland annat Carolas Evighet och Sanna Nielsens Emty Room . Ytterligare Johnny Sanchez och Will Taylor har biddragit.

Det blev ett proffsigt popbygge a la ABBA. Den låter väldigt enkel och tillgänglig, men den växer faktiskt och blir bara bättre och bättre. Också den här borde klara finalplats i Lissabon, men Domino är inte lika originell som Monsters.

3. Queens ★★★

 

Jag vet inte så mycket om Farley Arvidsson och Charlie Walshe. Tom Aspaul har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge. Saara Aalto berättar i en intervju att de träffades i London för att skriva ihop, men att det inte ville bli till något. Plötsligt kom Saara upp med en gammal idé hon haft då hon gjorde låten No Fear. Från det byggde man på och Queens uppstod. Den är effektiv men sticker inte ut tillräckligt och kunde riskera att inte nå final i Lissabon.

 

 

Kommentarer (1)
Monsters är bäst
Di23.02.18 kl. 08:14

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!