Alla kort läggs på Saara Aalto

02.03.2018 kl. 17:23

tillbaka till alla blogginlägg

David Lindströms artikel i Nya Åland i fredagens tidning 2mars inför den finska finalen med Saara Aalti i UMK18
BILDTEXT vid bilderna på Saara Aalto: 
Titta vilka kreationer. Saara Allto bär en dräkt för varje nummer. Stylisten Vesa Silver ville komma bort från Saaras ”prinsessalook” och göra henne tuffare och fräckare.
Foto: Anton Sucksdorff

 

Hela nöjes-Finland bubblar av förväntansfull spänning inför lördagens UMK, som den finska Mellon heter. Nu satsar YLE stort med en mega-show omgiven av internationella namn. Och artisten man lägger allt krut på heter Saara Aalto.

Efter år av besvikelser okade inte YLE se flera uteblivna finalplatser i Eurovision Song Contest. Den enda hyffsade placeringen efter Lordis vinst 2006 är rockbandet Softengines elfte plats 2014.

I augusti utlystes som vanligt en uppmaning att skicka in bidrag till tävlingen, men tydligen ansåg de ansvariga producenterna på YLE att bidragen inte höll måttet.

Istället ringde UMK-teamet upp Saara Aalto och frågade om hon ville ha en direktbiljett till Lissabon. Det ville hon så klart. Saara har försökt vinna finska eurovisionen två gånger och båda gångerna kom hon tvåa. Imorgon skall artisten tävla mot sig själv med tre nummer i en direktsänd galashow från Metroarena i Esbo.

Saara Aalto har fått stå ut med mycket smutskastning och illvillig journalistik. Efter alla motgångar var hon mycket nära att ge upp sin dröm att slå igenom som artist trots att hon kämpat hårt ända från barndomen, då hon tog sina första krävande pianolektioner.

Men allt vände när hon av en tillfällighet fick möjlighet att flytta till London och delta i X-Factor UK. Där var succén ett faktum. Engelsmännen älskade Saara, men också där slutade hon på en hedrande silverplats. Programmet visades i 26 länder, vilket gör at Saara redan är känd för många. Till Finland kom hon hem som en ny nationalhjälte.

Imorgon lördag får vi se resultatet av flera månaders förberedelser. Saara Aalto har själv skrivit tre låtar tillsammans med bland andra syskonen Deb, som skrev Måns Zelmerlöfs vinnarlåt Heroes. Låter heter Monsters och den är redan nu stor bland fans i Europa. Musikvideon har över en miljon strömmar. Det andra bidraget, Domino, har hon skrivit med Thomas G:son som komponerat över femti bidrag till eurovsionen. Mest känd är naturligtvis Loreens Euphoria. Det tredje och sista bidraget är en hyllning till världens kvinnor. Bidraget Queens har Saara skrivit med Tom Aspaul, som bland annat har skrivit Feels so Good åt Kylie Minouge.

She is in it to win it

Saara Aalto vill inte lämna något åt slumpen. När hon för en gång skull fick chansen att representera Finland gör hon det med besked. Saara har utmärkt sig för att jobba stenhårt, men motgångarna har gjort henne ödmjuk inför uppgiften.

Hon vet dock att det inte bara är låten som tävlar. Det krävs mer. I X-Factor blev hon känd för att ge allt i den ena spektakulära showen efter den andra. Då jobbade hon med koreografen Brian Friedman – ett världsnamn som koreograferat shower och videos för både Beyoncé och Britney Spears världsturnéer.

Saara Aalto, som blev god vän med Friedman under X-factor-tiden lyckades få honom att ställa upp och planera tre sprakande shownummer för samtliga tre bidrag i morgonens tävling. För de uppseendeväckande färggranna dräkterna står designern Vesa Silver.

- Till skillnad från tidigare år blir detta unikt. Vi har anlitat folk från England, USA, Sverige och Norge för att jobba med Saara. Ni kommer att få se något som aldrig gjorts tidigare, säger UMK:s producent Anssi Autio på YLE:s hemsida.

I Eurovisionen i Lissabon kommer man inte att använda sig av led-skärmar, därför gör man det inte heller imorgon lördag. Alla tre bidrag får massiva scenografiska lösningar, som ger koreografer och artisten själv stora utmaningar.
 

- Jag har aldrig gjort ett så svårt nummer som i Queens, det blir tufft, säger Saara Aalto i TV-programmet Halv Sju.

Programledare är Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen och som gästartist får vi se Melanie C, sångerskan som blev världskänd som Sporty Spice.

Vilken av de tre bidragen som får åka med Saara Aalto till Lissabon avgörs till hälften av TV-tittarna och för den andra hälften en internationell jury.

Text: David Lindström, Nya Ålands schlagerexpert
Så snyggt sjunger Saara – betyg på bidragen

Efter veckor av medioker så kallad tv-underhållning i Melodifestivalen kan vi kanske hoppa över Andra chansen imorgon och titta på finsk teve för omväxlings skull.

Nästa vecka har Sverige ändå en hyfsad final med en del fina bidrag. Men Mello-turnén i år har lämnat kvar mycket att önska framöver. Programmet har inte levererat den Mello-nivå som vi är vana vid. Sverige brukar vara överlägset bäst i Europa. Och fortfarande är produktionen ju ljusår bättre i jämförelse med vissa länders uttagningar. Men ändå smakar årets Mello bara mellanmjölk. Jag återkommer till Mellon nästa fredag.

Därför är jag grymt taggad att se vad finska YLE lycka åstadkomma då de verkligen storsatsar på sin produktion.

Jag är oerhört förväntansfull inför Saara Aaltos shownummer imorgon. Än så länge har jag bara läst om vad som komma skall, men vi har ju redan fått höra låtarna. Jag recenserar dem på basen av de musikvideor du hittar på min blogg. Men imorgon då vi ser Saara framföra de tre låtarna kan allt ändras. Mycket beror på hur hon lyckas sjunga de krävande låtarna live och framförallt hur hon framför dem. Jag är på plats i Metro-arena och följer programmet live.

Jag älskar Saaras scenkläder. Det påminner om uppdaterade Charlotte Perrelli-versioner från 1998. Och då gick det ju riktigt bra med kroppsstrumpa. Det är stor hype kring Saara. Hon kommer att åka till Lissabon med ett av de tre nedanstående bidragen, men trots att man ännu inte valt segermelodin ligger Saara fyra på spelbolagens sammanslagna oddslista.

I maj får vi se hur det går, då åker jag till Portugal. Vi kan skicka vad som helst med Saara, det här kommer att gå riktigt bra.

Betyger är satta innan jag sett uppträdandet med showen i arenan.

1. Monsters ♥♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saara hoppar genast ur bekvämlighetszonen och serverar en maffig pop-snäcka som doftar både Lady Gaga och Britney Spears. Den är redan storfavorit bland fansen, men enligt vissa kritiker är Monsters det sämsta popbygget av de tre. Jag håller inte alls med. Skicka Monsters till Lissabon, det blir en monsterhit!

2. Domino ♥♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Fyra meter höga dominobrickor skall falla i Saaras andra nummer som inte bara låter som en G:son produktion. Den ÄR signerad G:son och det är supersnyggt. Domino är det poppigaste bidraget med en stark och effektiv refräng. Den behöver dock fler lyssningar än Monsters för att bita sig fast.

3. Queens ♥♥♥

Artist: Saara Aalto

Saaras budskap är viktigt också i det tredje bidraget. Här vill hon hylla alla världens kvinnor.

Queens är inte lika omedelbar som Monsters, men den har kanske det mest radiovänliga soundet av dem alla samtidigt som Saaras mångsidiga och starka röst framhävs. Jag gillar Madonna-referenserna från Vogue i musikvideon. 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!