Saara Aalto åker till Lissabon med en monsterhit

04.03.2018 kl. 12:39

tillbaka till alla blogginlägg

Saara Aalto skall representera Finland med Monsters. Det var den melodin som hade den största hypen på förhand och som i Nya Åland fick fullt betyg ***** av undertecknad i fredagens Nya Åland och här på min egen blogg.

Favoriten höll för trycket även om många, liksom jag ändrade uppfattning under Saaras liveperformans. Då det gällde imponerade ”Dominos” röstmässigt och den showen var mer iögonenfallande med dominobrickor som föll och med artisten roterande i 360 grader.

I år hade YLE redan utsett Saara på förhand, men hon skulle tävla mot sig själv med tre olika bidrag.

Vinnarlåten hade element vi sett förut, med en gotisk mörk kåpa och flaggviftande. ”Monsters” var inte ett dåligt nummer, men ”Domino” och ”Queens” såg betydligt bättre ut i teve.

Efteråt talade jag med Michael Monroe från Hanoi Rocks. Han såg showen i arenan och hade även han G:sons popsnäcka Domino som klar favorit. Samma tonläge hördes bland jutymedlemmar och press.

Saara tar dock pressens farhågor med ro.

- Vi skall titta på numret och analysera vad vi kan göra för ändringar. Det skulle ju vara tråkigt att åka till Lissabon med exakt samma nummer, säger Saara med glimten i ögat.

Hon tänker att Monsters ändå höll hela vägen för att den fått längst exponeringstid i förväg då den släpptes tre veckor innan tävlingen.

Saara Aalto firade först med sina närmaste, men anlände senare till den officiella efterfesten på DTM. Där for hon genast upp på dansgolvet och dansade med programledaren Krista Siegrids och de nästan legendariska schlagersystrarna CatCat, som hade ett kul mellanaktsnummer i tv-showen.

Något vilt festande blev det inte för Saara.

- Jag skall in i studion och göra klart mitt album redan imorgon så jag måste kunna sjunga då också, säger en lättad Saara.

- Jag är glad att åka till Lissabon med en fartfylld låt som har ett djup i texten, den handlar ju om att vi alla har våra egna monsters som spökar i våra liv, men att det är viktigt att vi ta hand om oss själva och varandra. Livets mening är att hitta sin egen grej, tro på den och följa sitt hjärta, säger sångerskan.

På festen träffade jag de svenska låtskrivarna Joy och Linnea Deb, som skrivit vinnarlåten tillsammans med Saara.

- Vi är mycket glada, det blev faktiskt riktigt spännande då vi såg Domino live. G:ssona låt är ju riktigt bra.

Paret Deb avslöjade också att de skrivit två låtar till med Saara, som kommer på hennes nästa album.

- Vi kommer säkert att fortsätta göra musik tillsammans, Saara är så oerhört duktig. Jag tror att Saara till och med kan vinna i Lissabon, säger Linnea Deb.

G:sson var nöjd med silverplatsen.

- Jag trodde hela tiden att Monsters skulle slå vår låt, den var ju klar förhandsfavorit, säger G:sson, som nyligen fyllde femti med imponerande femtiett eurovisionsbidrag bakom sig.

I maj får vi se om Finland vinner på temat monster igen. Lordi-monstren tog hem segern till Finland första gången år 2006.

- Det är kanske ett gott omen. Jag trycker vi har en grym låt som kan klara sig riktigt bra. Jag är inte en person som tar någon stress över alla förväntningar, jag åker till Lissabon för att göra mitt allra bästa, säger Saara.

- Det är tack vare Mel C som jag blev artist, hon har inspirerat mig oerhört mycket, säger Saara. FOTO: David Lindström

ARTIKELN INGICK I NYA ÅLAND MÅ 5.3.2018

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!