Ingrosso-krossen

09.03.2018 kl. 00:05

tillbaka till alla blogginlägg

 
Min krönika i fredagens Nya Åland 9 mars inför finalen i Melodifestivalen.

Ni som följt med i kvällspressen och schlagerexperternas bloggar har under fem veckor inte fått läsa så mycket annat än gnäll. Produktionen är urkass, ”huvuden kommer att rulla på SvT”, programledarna har mobbats och låtarna beskrivs som ”sämst någonsin”.

 

Det har varit ord och inga visor. Jag har också blivit bortskämd och förblindad av SvT:s oerhört proffsiga produktion år efter år. I år rullade det liksom bara på. Det saknades nerv. Så visst, det ligger en hel del sanning i kritiken.

Humorinslagen har varit lika roliga som en hög med dammtussar under sängen. David Lindgren och Fab Freddi i all ära, men nästa år vill jag se programledare som är varma i kläderna och som har humor i blodet.

Min dröm-duo att leda festivalen skulle vara Robert Gustavsson och Christine Meltzer. Eller varför inte Krista Siegfrids. Vilken fest det skulle bli.

 

Men trots alla missar är ändå Mellon en folkfest. Än så länge. Det finns dock anledning för SvT att ta sig en funderare. Kanske skulle tre program + andra chansen och final vara tillräckligt. Jag orkade faktiskt inte titta på andra chansen i år. Det fick bli finska UMK då.

Jag har tittat på andra länders delfinaler. Malta, Rumänien, England, Schweiz, Frankrike. Jag lovar er. Ingen skulle orka titta på sådan dynga till slut i Sverige. Så var lugna i båten, det är inte så farligt. Endast Finland har kommit upp i Sverige-nivå.  Ja, bättre i Finland faktiskt.

Låtarna då? Jo det har förekommit många övertramp, bottennapp och rena uppstötningar, det skall medges. Men i finalen har vi sju starka låtar som alla skulle klara av att utmana finska Saara Aalto i Lissabon. Men det saknas en given vinnare som ”Euphoria” eller ”Heroes”.

Det är oerhört jämt i toppen. Kvällstidningarna tror på Mariette eller Benjamin Ingrosso.

Jag är tveksam till Mariette, men visst kan jag ha riktigt fel. Min magkänsla säger att slutsegraren kan bli Benjamin eller möjligen Jessica Andersson, Liamoo, Felix Sandman?

Till och med Samir och Viktor kan shuffle-skrälla och John Lundvik kan få sitt magical moment.

Ovissheten gör det extra intressant och roligt. Det är lika öppet som när Robin Stjernberg överraskande kom från andra chansen och vann 2013.

Hur skall jag kunna tippa det här? Dagsformen och jurygrupperna avgör.

Men jag måste våga mig på en djärv gissning.

 1. Benjamin Ingrosso
 2. LIAMOO
 3. Jessica Andersson
 4. Samir och Viktor
 5. John Lundvik
 6. Felix Sandman
 7. Mariette
 8. Mendez
 9. Margaret
 10. Renalda Braun
 11. Martin Almgren
 12. Rolandz

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!