Betyg på de tolv finalbidragen i Melodifestivalen 2018

09.03.2018 kl. 00:14

tillbaka till alla blogginlägg

Davids betyg på Melfest 2018 ingår i Nya Åland fredag 9 mars och här i schlagerbloggen

Benjamin, Liamoo och John är bäst

 

1. Méndez – "Everyday" ♥♥

Vi inleder med SM i falsksång. Mendez gör den anatonala sångskalan till en charmig konstform. Han tar det med despacito för det svänger ju om denna chili con carne.

Visste du?
Mendez bor i Chile där han är megastjärna. Han har varit där de senaste åren med familjen och gjort den ”Familjen Osbourne”-inspirerade dopkusåpan ”Los Méndez” i fyra säsonger. Han kom tvåa 2002 med ”Adrenaline”. Razor Tongue blev hans stora genombrott 1999.

 

2. Renaida – "All the Feels"

Tropical house-maskinen har spottat ut en gammal Rihanna. Än sen då? Glad tjej. Får jag lust att sjunga i duschen eller dansa på köksbordet? NEJ!

Visst du?

Sjungit i musikalen Aladdin

 

3. Martin Almgren – "A Bitter Lullaby"

Martin wants to make Mellon great again. Det är bara cowboy-hatten som saknas i denna urtråkiga truckförar-rock. Det är lika inspirerande som att titta på en röllig kakstus iklädd  en potatissäck.

Visste du?

Martin vann Idol 2015.

 

4. John Lundvik – "My Turn" ♥♥♥♥

John njuter mest av alla och levererar så mycket äkta känslor att benen på hans flygel skakar. En arenaballad som når samma nivå som Sarah Dawn Finers ”Moving On”. Om det var final i USA hade det här varit i vinnaren. Så snyggt.

Visste du?

Londonbördige John har skrivit låten som Björn Skifs sjöng på Victorias bröllop. Och han skrev filmmusiken till Snabba Cash. Han har också tagit stafettbrons i SM på 100 meter. 

 

5. Jessica Andersson – "Party Voice" ♥♥♥

Rykten gick i höstas att Alcazar skulle vara med i Mellon. Jag kan ge mig sjutton på att den här Madonna-discon var tänkt åt trion. Jessica har en dunderschlager, signerad Fredrik Kempe, som hon piper fram i ett snäpp för högt tonläge. Men topp tre kan det bli.

Visste du?
Undertecknad träffade Jessica senast i Riga 2003, där hon tävlade för Sverige i duon Fame. Det blev en femte plats för ”Give Me Your Love”. Hon blev tvåa i Mellon 2015 med ”Can’t Hurt Me Now”.

 

6. LIAMOO – ”Last Breath” ♥♥♥♥

Välproducerad Eminem-skön rap med snygga harmonier. Mynnar ut i en refräng som definitivt platsar på topplistan 2018. Kommer kanske inte att gå hem bland jurygrupperna för att det skall räcka till seger.

Visste du?
Göteborgspojken Liamoo (Per Liam Pablito Cacatian Thomassen) vann Idol 2016.

7. Samir & Viktor – "Shuffla" ♥♥♥

Det i särklass det bästa som den här duon har uppträtt med hittills. Jag har inget emot att hela Europa skulle få shuffla. ”Epic Sax Guy”-saxofonen är effektiv. Det lyckades både 2010 och 2017 i eurovisionen så visst funkar årets svenska saxparty lika bra. Party.

Visste du?
Samir Badran och Viktor Frisk har varit med i Mellon två gånger tidigare - och gått till final vid båda tillfällena. Ni minns ”Bada nakna” och ”Groupie”.

 

8. Mariette – "For You" ♥♥♥

Min mamma brukade ha en sån där turban när hon kom från duschen. Mariette har den för att någon idiot intalat henne att hon tappar röster om hon det syns för mycket av hennes dreadlocks. Mariette är kompetent, men när har ”kompetent” lett till seger? Hennes tidigare låtar smakar gott årgångsvin i jämförelse. Jag får väl äta upp det här, men i min bok är detta ingen vinnare.

Visste du?

Mariette har tidigare kommit trea med ”Don´t Stop Believing” och fyra med ”A Million Years. Låtskrivaren Jörgen Elofsson har komponerat sex låtar till Britney Spears.

 

9. Felix Sandman – "Every Single Day" ♥♥♥

Felix innerliga och gripande snyftballad om förlorad kärlek går rakt in i hjärtat. Frans gjorde det avskalat och äkta. Salvador Sorbral lyckades vinna allt. Felix kan lika bra trotts att han sitter i mörkret och sjunger i en hårtork.

Visste du?
Tävlade i Melodifestivalen med "Gotta thing about you" 2017 med gruppen FO&O. Felix har fixat årets solodebut i Los Angeles med ett gäng unga amerikaner.

10. Margaret – "In My Cabana"

Sockersliskigt tropiskt sommar-stuk som man får lust att spola ner. Man längtar nästan efter vintern igen.

Visste du?
Polska Margaret hade en stor hit 2017 med "Cool me down", en låt som kom tvåa i den polska melodifestivalen 2016. En av låtskrivarna, Linnea Deb har skrivit årets finska vinnarlåt med Saara Aalto.

11. Benjamin Ingrosso – "Dance You Off" ♥♥♥♥

Michael Jackson, Imagination och Bruno Mars har fusionerats och förlovat sig med Daft Punk. Vigselförättaren Benjamin får alla att tacka JA i Mello-kyrkan. Ingrosso har funkpop-ingredienser som funkar för de flesta. Kan vinna!
Visste du?
Han blev femma i fjol med "Good Lovin". QX-Ronny tycker att en Benjamin-vinst är värd nåt om han får dansa med Benjamins mamma Pernilla Wahlgren i Lissabon. Vann Lilla Mellon 2006.

12. Rolandz – "Fuldans" ♥♥♥

Kvällen underhålling borde hålla sig utanför tävlingen, men jäklar vad kul det skulle vara om Sverige skulle få dåndimpen och den internationella jurys skulle vara så drogad av Benjamin-gunget att de skulle skicka Robert Gustavsson till Lissabon.

Visste du?
Den påhittade gruppen fick sitt namn efter en karaktär i "Torsk på Tallinn", Roland Järverup. Rolandz har hunnit ge ut fyra plattor. Största hiten ”Jajamen” har över 10 miljoner strömmar på Spotify.

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!