Nu startar Melodifestivalen och UMK

01.02.2019 kl. 00:34

>>>Tillbaka till alla blogginlägg

Imorgon lördag är det dags för Sveriges stora folkfest igen. Mellon startar i Göteborg. För sextonde året på raken kommer jag att vara Nyans schlagerexpert. Tycka, gissa, hylla och dissa. Känna på trender och ge betyg. Givetvis hårdbevakar jag Darudes resa till Tel Aviv via Finlands UMK19. Och i maj åker jag till Israel föör att följa Eurovision Song Contest.

Naturligtvis går det inte att säga så mycket innan vi hört låtarna. Men jag har tittat på startfältet som i år ser mer lovande ut än det tydliga mellanåret ifjol. Om humorn (som sedan uteblev) skulle prägla fjolårets Mello så verkar årets programmakare istället satsa på bredd i artistfältet för att engagera alla möjliga målgrupper i Sverige.

 

Det är alltså dags för årets tävlingar under sex lördagar. Och vad händer i år?
Här är fyra kategorier.

 

• VETERANER

Årets utropstecken! SvT har satsat på många veteraner. En del av dem riktigt rutinerade. Ann-Louise Hanson och Jan Malmsjö tävlade mot varandra för jämnt 50 år sedan. Den nu 86-årige Jan Malmsjö kom då på delad första plats med Benny Anderssons och Lasse Berghagens låt ”Hej Clown, men en utslagsjury utsåg Tommy KörbergsJudy min vän till segrare och Ann-Louise Hanson, som i år är med för fjortonde gången, slutade då trea. Någon revansch för veteranduo kan vi nog inte räkna med i år. Chanslös är nog också Arja Saijonmaa. Hon deltog 1987 med "Högt över havet", som kom tvåa med bara en poäng efter Lotta Engberg. Arja gjorde ett nytt försök 2015 med Vad du än trodde så trodde du fel. Tredje gången tror jag att finskan hamnar på en jumboplats.

 

• TRE TIDIGARE VINNARE
Revanschsugna är tre tidigare vinnare av Melodifestivalen, men som gjort en blygsam insats i Eurovision Song Contest. Anna Bergendahl knep segern 2010 med låten "This is my life". I eurovisionen floppade hon rejält vilket resulterade i att Sverige för första gången inte kvalade in till final. I morgon skräller Bergendahl och går direkt till final enligt flera tyckare i svensk press. Och på oddsen ligger hon topp tre för att vinna Mellon i år.

Martin Stenmarck vann Mellon 2005 med "Las Vegas" men i Istanbul slutade han på en snöplig 19:e plats. Arvingarna vann med "Eloise" 1993. Pojkbanden kom på en hedersvärd sjunde plats, men det var innan systemet med semifinaler infördes.
De senaste årets floppar för återvändare i tävlingen höjer inte oddsen för ovanstående försök.
Charlotte Nilsson, Loreen och Carola har alla tre missat Mellofinalen då de återvänt som tidigare vinnare.

 

• ÅTERVÄNDARE SUGNA PÅ FÖRSTA VINSTEN

Nano, som kom på andra plats 2017 med sin superhit "Hold on", deltar även i år. Visste ni förresten att Nanos mor är från Åland? Om hon tittar på lördag blir hon nog rejält glad. Nano lär ha en monsterhit i bagaget och går säkert till final.

John Lundvik slog igenom ifjol  då han knep en tredje plats med ”My Turn”. Lundvik har också skrivit en låt till den engelska uttagningstävlingen.

Wiktoria slog igenom i 2016 med ”Save Me” och slutade fyra i finalen. Följande år kom hon sexa. Nu satsar hon enligt uppgift på en trist ballad.

Andreas Johnson är med för sjunde gången och har som bäst varit tvåa. Passé?

Margaret minns vi från ifjol med ”In My Cabana”.

Jon Henrik Fjällgren har varit nära att vinna tåv gånger. Norrlänningen kom tvåa 2015 och trea 2017. En annan som suktar efter en första seger är tidigare Alcazar-medlemmen Nina Hedlund.

 

• VINNAREN BLAND DE UNGA DEBUTANTERNA

Om det går som det gjort de tre senaste åren är det en ny yngre nykomling som tar hem segern även i år. De många unga som röstar gillar nya ansikten och underdogs med moderna bidrag.

Omar Rudberg möter forna bandkollegan i FO&O, Oscar Enestad. Världsstjärnan Mohombi har en jättehit i bagaget. Hans “Bumby Ride” har spelats 86 miljoner gånger på Spotify. 15-åriga Malou Prytz är kanske årets svarta häst. Lika ung är Bishara Morad, som blivit en snackis i sociala medier tack vare sin starka sångröst.

Det har också gått bra för tidigare deltagare från Idol. Här har vi Hanna Ferm & LIAMOO som nu gör en duett, Lisa Ajax, som deltar för tredje gången samt Zeana och Rebecka Karlsson.
Allt beror på låtar, framförande och dagsform. Men det sannolika är att ni hittar vinnaren bland de unga i slutet av denna krönika. Betyg på tolv finalbidrag får ni i Nya Åland inför Friends-finalen den 9 mars.

 

Programmet kommer att ledas av kvartetten Sarah Dawn Finer, Marika Carlsson, Kodjo Akolor och Eric Saade.

Melodifestivalen kan ses lördagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.

I deltävling från Scandinavium i Göteborg ett ser vi följande bidrag. Man kan inte rösta från Åland:
1. Chasing rivers – Nano - FINALTIPPAD

2. No drama – High15

3. Not with me – Wiktoria

4. Mina bränder – Zeana feat. Anis Don Demina - Andra chansen

5. Mina fyra årstider – Arja Saijonmaa

6. Hello – Mohombi – Andra chansen

7. Ashes to ashes – Anna Bergendahl - FINALTIPPAD

 

• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena

• Deltävling 3: 16/3, Leksand, Tegera Arena

• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena

• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla

• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena


David Lindström

Schlagerexpert för Nya Åland

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!