Finland tror på en ny sandstorm från Darude

01.02.2019 kl. 01:00

>>>Tillbaka till alla blogginlägg

 

 

Finland har gjort det igen. Ifjol ville YLE satsa på en och samma artist. Då var det Saara Aalto som fick tävla mot sig själv med tre bidrag. Favorittippade Aalto tog sig visserligen till eurovisionsfinal i Lissabon, men slutade på näst sista plats.

Och som Nya Åland skrev i tisdags är det alltså världskände DJ:n Darude som representerar Finland i Eurovisionen i Tel Aviv. Den 2 mars är det finsk final i Åbo med tre av Darudes bidrag. Den världskända DJ:n har tagit med sig den finlandssvenska sångaren och nära vännen Sebastian Rejman som solist eftersom bidragen inte enbart får vara instrumentala.

Darude, som egentligen heter Ville Virtanen, kunde inte säga nej till YLE:s erbjudande då han fick helt fria händer att göra vad han ville. Under hela hösten komponerade han i hemlighet trettio låtar och nu har han bestämt sig för de tre som tävlar den 2 mars.


Darude är kanske den mest kända artist som tävlat för Finland. 116 miljoner spelningar har Darudes ”Sandstorm” spelats på Spotify. Och då kom låten åtta år innan Spotify fanns.  Jämför det med andra finska internationella hits. Stjärnskottet ALMAs ”Chasing Highs” har streamats 98 miljoner, 45 miljoner har Rasmus’ ”In The Shadows” spelats och lika många gånger har Bomfunk MC:s ”Freestyler” streamats. Nightwish och HIM kommer inte ens i närheten.

 

Darude är alltså i en klass för sig och Sebastian Rejman har en imponerande röst. Enligt Darude själv har Rejman en guldstrupe och en manlig karisma som får folk att falla pladask.
Det ser alltså rätt ljust ut på pappret för Finlands del. Med en bra låt finns det visst utrymme för en riktig dance-låt i ESC.  Speciellt i vacuumet efter Avicii. Vilka de tre bidragen blir avslöjas med videos under tre fredagar (8, 15 och 22 februari). De tre låtarna uppförs med en spektakulär scenshow i direktsändning i UMK19: Darude i Yle TV2, lördag 2 mars kl. 21.00.

 

I år arrangeras tävlingen i Darudes tidigare hemtrakter i Åbo. Biljetterna till Logomo är redan till salu.

 

Programvärdar för nittio minuter direktsändning från UMK19 är finlandssvenskarna Krista Siegfrids och Christoffer Strandberg samt Mikko Silvennoinen. Showen refereras på svenska av Eva Frantz och Johan Lindroos.

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!