Undvik att rösta bort Lundvik

09.03.2019 kl. 09:27

Mellon är mellanmjölk för trygghetstorskar
(krönika publicerad i Nya Åland 8.3.2019)

Tillbaka till alla artiklar

Hur ofta byter du från mellanmjölk till fettfri- eller helmjölk?

Just det, vi är trygghetstorskar. Varför byta när man kan sippa på det invanda. Vi vill ha det som det alltid har varit. Tror vi i alla fall.

Därför ser melodifestivalen ut på samma sätt varje år. Ballongerna är där. Deltävling efter deltävling får vi se nummer efter nummer anpassade till vår nordiska invanda lätt och lagom-smak.

Ifjol var det dock inte mycket fett i mjölken. Den omgången sågades rejält. Bäst före-datumet hade gått ut för länge sedan. Är det någon som ens minns vem som var programledare? Det var heller inte många låtar som gick till historien. 

I år blev det en uppryckning. Jag ger mer än godkänt till programledarkvartetten Sarah Dawn Finer, Eric Saade, Marika Carlsson och Kodjo Akolor. Men SvT kunde släppa lite på de färdigskrivna replikerna. Kasta manus och låta skickliga programledare improvisera ens lite. Vi har ju en stand up-komiker med i gänget.

Ett skämt sitter sällan när man märker att det läses upp från en skärm.

Men vem kan motstå Sarah Dawn Finer? Att hon inte vann med Kempes monsterballad Moving On för tio år sedan är ett brott som ännu inte preskriberats. Hon hade sjungit skiten ur alla utom Alexander Ryback i Moskva 2009. Hon hade kommit tvåa. Malena Ehrnmans La Voix slutade på plats 21 i finalen. Skicka Dawn Finer igen. Nästa år tack!

Årets höjdpunkt: När Kodjo överraskade med att låta Johnny Logan sjunga vinnarlåten Hold Me Now framför sin egen mamma. Då rann tårarna på många inklusive programledarna.

Finalfältet i år är väl mellanmjölk det också, men jämfört vad de andra länderna sysslar med så är Melodifestivalen rena smoothien med mycket extra frukt. Så varför klaga.

I skrivande stund har 25 av 41 länder valt sina bidrag till Tel Aviv. Det finns inte många av dem som ens skulle platsa i en mellofinal. Konkurrensen hittills är svagdricka. Endast Italien, Tjeckien, Tyskland, Belgien och England har låtar som innehåller kolsyra.

Vinner John Lundvik melodifestivalen kan han faktiskt få tävla mot sig själv eftersom han skrivit Englands snygga ballad. Faktum är att det lutar åt Lundvik och han skulle kunna vinna även i Tel Aviv. Skulle tv-tittarna få bestämma tror jag på Bishara. Vi snackar om en ny Carola här. En 16-åring som ber till gud och sjunger sig rakt in det svenska folkets hjärtan.  Men den internationella juryn kommer att belöna Lundvik och Anna Bergendahl mer. Det finns endast en duo som kan blanda sig i topp med de ovan nämnda och det är Hanna Ferm & LIAMOO. Någonstans tror jag att Jon Henrik Fjällgren börjar kännas en aning passé trots att han väcker alla svärmödrar ur sina drömmar med sina bruna renögon.

Jag tippar finalen så här:

VINNARE: John Lundvik

2:a Bishara

3:a Wiktoria

4:a Anna Bergendahl

5:a Hanna Ferm & LIAMOO

6:a Jon Henrik Fjällgren

7:a Arvingarna

8:a Lina Hedlund

9:a Nano

10:a Lisa Ajax

11: Mohombi

Sist: Malou Prytz

 

David Lindström, schlagerexpert för Nya Åland

 

 

 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!