Davids betyg på Mellofinalisterna

09.03.2019 kl. 09:30

Tillbaka till alla artiklar

Tillbaka till alla artiklar

1. Jon Henrik Fjällgren "Norrsken (Goeksegh)" ***

Fjällräven Fjällgren ger mig renskav i öronen av lättsmält jojk. Norrsken uppstår när laddade partiklar accelereras till höga energier i jordens magnetosfär och kraschar i atmosfären. Precis så är det med Fjällgrens Norrsken. Du fascineras i stunden, men lyssnar aldrig på nytt.
Visste du?
Jon Henrik Fjällgren är född i Colombia. Han vann Talang 2014. År 2015 blev han tvåa och 2017 tog han brons i Mellon. Utöver sång och kampsport arbetar han som renskötare.


2. Lisa Ajax "Torn" **

Far du över golvet med Ajax blir det säkert glasklart och rent. Så är fallet med Lisa Ajax. Glasklart, rent men tyvärr utan lite skit som gör en röst personlig och behaglig att lyssna på. Gällt och skrikigt. Synd på ett så bra låtbygge. Sarah Dawn Finer hade vunnit med detta.

Visst du?

Lisa vann Idol 2014. Hon kom sjua i Mellon 2016 och nia 2017. Lisa har 275.000 följare på Instagram.


3. Mohombi "Hello"  **

”Hello” kommer inte i närheten av Mohombis egen världshit ”Bumpy Ride”. Den låten skulle vinna Eurovision Song Contest. ”Hello” är mer som ett rop på hjälp inifrån en cementblandare som hakat upp sig.

Visste du?

Mohombis Bumpy Ride har varit topp10 i tio länder och spelats 88 miljoner gånger på Spotify. Han har svensk mamma och kongolesisk far. Jobbat som låtskrivare åt Shaggy och Pitbull.


4. Lina Hedlund  "Victorious" **

Hade önskat Alcazar-Lina en bättre låt än den här gamla schlagern utan egen identitet. Att påstå att det är ABBA korsat med Loreen är att ta i. Det är snarare Lili & Sussi korsat med Friends.

Visste du?

Tillsammans med Alcazar har Lina varit med och tävlat i Melodifestivalen hela fem gånger. Tillsammans med sin syster Hanna tävlade de med ”Big time Party” 2002. Lina är sambo med barnprogramledaren Nassim Al Fakir (bror till artisten Salem Al Fakir).


5. Bishara  "On My Own" ****

Sveriges svar på en ung Michal Jackson visar hur man förvaltar ett bidrag skrivet av fjolårsvinnaren Benjamin Ingrosso. Lite osäkert svaj på rösten förlåter vi när man ändå har all känsla i rösten. Allt som Ajax saknar. VINSTVARNING

Visste du?
16-åriga Bishara jobbar för Laila Bagge och delar skivbolag med Zara Larsson. Han uppptäcktes genom sina sånginlägg på YouTube och har aldrig uppträtt för publik innan Mellon


6. Anna Bergendahl "Ashes To Ashes" *****

Anna går ur askan till elden. Från avgrunden, med floppen senast, till en direkt fajt i hetluften. Jag älskar den här countryschlagern. Etta på Svensktoppen. Bara att gratulera. Etta imorgon? Hon kan skrälla! SKRÄLLVARNING

Visste du?
År 2010 vann Anna Melodifestivalen med bidraget "This is My Life". Hon tog sig inte till final i Eurovision Song Contest och försvann efter det som artist i nio år drabbad av panikångestattacker. Anna studerar som bäst till läkare.


7. Nano "Chasing Rivers" ****

Nanopartiklar är så små att de tränger in under huden. Nanos gospelballad-partiklar tränger in i varje blodåder och trillar sakta ut ur tårkanalen som små milda droppar. Vackert men inte lika stort som ”Hold On” för två år sedan.

Visste du?
Fyrabarnspappan Nanos mamma kommer från Åland. Artisten har ett förflutet kriminellt liv som lyckligtvis byttes ut mot familjeliv och musik. Han slog igenom i Mellon med ”Hold On” 2017 där han kom tvåa.


8. Hanna Ferm & LIAMOO "Hold You" ***

Ell & Nikki från Azerbajdzjan vann hela Eurovsionen med den liknande balladen ”Running Scared” 2011. Samma upplägg och samma känsla. ”Hold You” har legat under ett karbonpapper och blivit en blekare kopia. Men Hanna och LIAMOO är strålande artister.

Visste du?

LIAMOO vann Idol 2016. Han kom sexa i Mellon ifjol med ”Last Breath”. Han jobbar även som modell. Hanna Ferm blev tvåa i Idol-finalen 2017. Det är första gången hon är med i Mellon.


9. Malou Prytz "I Do Me" **

Ace Wilde är kaxigare, Sarah Larsson har mer stjärnglans. Prytz försöker vara båda. Ge henne några år till så kanske!?. Men inte med denna låt.

Visste du?
Malou Prytz är yngsta deltagaren i år med sina 15 år. Då hon inte deltar i talangtävlingar spelar hon innebandy.


10. John Lundvik "Too Late for Love" *****

Hela finalarenan kommer att bli ett enda väckelsemöte med svängig, själfull gospel.
John Lundvik kom trea med ”My Turn”. Nu är det hans tur att vinna så ballongerna spricker av spirit i Friends. VINNER

Visste du?
Londonbördige John har skrivit låten som Björn Skifs sjöng på Victorias bröllop. Och han skrev filmmusiken till Snabba Cash. Han har skrivit Englands vinnarbidrag i år till eurovisionen i Tel Aviv.


11. Wiktoria "Not With Me" ***
Victoriafallen är ett av de största vattenfallen i världen. Wiktoriafallen i Friends Arena dränker artisten, men inte låten. Jag tror mer på den här olyckliga balladen än Lisa Ajax dito. Nästan Sanna Nielsen-nivå.

Visste du?
Wiktoria blev fyra i Mellon 2016 med ”SaveMe”. 2017 tävlade hon igen med  "As I Lay Me Down", som slutade på sjätte plats. Wiktoria är gör den svenska rösten till karaktären Vaiana i Disneyfilmen med samma namn.


12. Arvingarna "I Do" ***

Efter fem tårdrypande ballader är det klart som korvspad att man slutar med en dansbandsdänga som till och med får soffpotatisen att svänga i stugorna. Här har ni låten som kommer att sjungas på bröllop många år framåt. Gillar inte alls dansband, men ger mig i det här fallet.

Visste du?

Arvingarna firar 30 år som band med 20 låtar på svensktoppen. De vann Mellon 1993 med klassikern "Eloise". Låten kom sjua i Eurovision samma år. År 1999 kom de trea med bidraget "Det svär jag på" men under framträdandet fungerade inte Casper Janebrinks mikrofon, varför gruppen fick framföra sitt bidrag på nytt.

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!