Min intervju med Darude i Nya Åland

14.05.2019 kl. 10:55

<<alla artiklar

 

Darude rev av sin Sandstorm på invigningspartyt

 

I lördags invigdes klubben Euro Club med Nordic Night, där alla nordiska länder plus Estland deltog. Nya Åland fick en längre pratstund med Ville Virtanen (Darude) och Sebastian Rejman som sjunger det finska bidraget Look Away. Ikväll gäller det om vi skall få se Darude i final på lördag eller inte. 

Euro Club är den officiella klubben där artister, fans, pressfolk och ländernas delegationer festar tillsammans med ackrediteringsbrickor hängandes runt halsen. 

Vi sätter oss på en soffa och gör intervjun samtidigt som vi blir filmade av några tv-team som vill få bilder på Darude. Duon har hårdsatsat på marknadsföring under hela våren. Ville Virtanen, som var megastor Dj på nittiotalet, ser nu sin chans att få uppmärksamhet för sitt projekt, Darude även i dessa sammanhang. Det är inte fråga om någon come back. Han har hela tiden varit aktiv och gjort arenaspelaningar världen över. 

- Vi har varit i Amsterdam, London och Madrid där det satsas stort på Eurovision Prepartys, säger Virtanen. 
- I Amsterdam förstod vi vilken jättebubbla vi hamnat i. Vi har verkligen haft roligt hela tiden. Vi tar det inte på så stort allvar, vi är så rutinerade och har så mycket erfarenhet att vi kan ta det rätt cool, inflikar Rejman. 

Då det blev känt att Darude skulle delta i eurovisionen seglade Finland upp i toppstriden om slutsegern på lördag. Nu har deras låt ”Look Away”rasat ner till plats 33. 

- Det är bara några människor som följer listor och slår vad. Det är ändå de stora massorna som röstar. Det kan vara helt bra att ligga som underdogs och visa vad vi kan när det gäller. Jag tänker inte låta mig nedslås av några odds, säger Virtanen. 
 

Duon stortrivs på det nordiska partyt. Virtanen har lyssnat på samtliga bidrag och började digga Österrike så mycket att han gjorde en egen Darude-remix av deras låt. 


- Jag mötte sångerskan Paenda på promotion-turen i Amsterdam och vi fann varandra direkt. Hon skickade över enbart sångpartiet, så jag kunde göra en grundlig remix. Jag fick inspiration och kunde inte låta bli att sätta ner tid på det, säger Virtanen. 

 

Ville Virtanen uppger att har varit många gånger på Åland, men aldrig uppträtt där som Darude. 

- Jag var fem före att skriva på ett kontrakt för RockOff, men då skulle jag ha måsta åkt hem mellan turnén i USA och Australien så det blev lite för krångligt. Däremot åkte jag och min bästa vän en sex timmars resa med vattenskoter från Gustavs till Åland, minns Virtanen. 

Rejman, som också har ett förflutet som ishockeyspelare, är stolt över en vinst mot IFK Mariehamn då han för första gången stod som målvakt för IFK Helsingfors.

- Vi vann över Åland! Det kommer jag alltid att minnas, säger Rejman. 
 

Ikväll tävlar killarna för Finland. Jag undrar hur de kommer att reagera om de åker ut ur final. 
 

- Som en ärlig finne måste jag säga att det kommer att kännas för jävligt, vi har gett allt och är ju här för att gå vidare. Men vi får bara försöka ta till oss allt roligt som hänt på vägen. I går då vi repeterade hade vi grymt roligt tillsammans på scenen. Jag tror att det kommer att gå fint, säger Virtanen. 

Senare på kvällen fick hela EuroClub känna på trycket då Darude spelade sin jättehit ”Sandstorm”och årets bidrag. Kort därefter uppträdde både Charlotte Perrelli och Krista Siegfrids. 
 

Text och bild: David Lindström

 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!