Darude med darr på ribban

14.05.2019 kl. 11:07

<<alla artiklar

 

Ikväll sänds den första semifinalen i Eurovision Song Contest. Som vanligt befinner jag mig på plats för att bevaka tävlingen för Nyan. Denna gång i ett sommarvarmt Tel Aviv. 
Förra veckan uppgav Israel att det skjutits 600 missiler från Gazaremsan med dödsfall på båda sidorna om konflikten. 

En vecka senare anländer jag till Israel och killen som skjutsar mig till mitt boende berättar att det är slutskjutet ett tag. ”Det tar tid för dem att tillverka nya raketer”, säger han och berättar vidare vad som hänt. Han intygar att jag kan vara helt lugn nu trots att området han själv bor på, var just det som drabbades mest. Men nu skall inte den här spalten handla om det. Eller som en taxichaffis skrattade och sa: ”Förra veckan sköts det missiler, nu sjunger vi schlager och är glada”. 

Jag väntade mig rigorösa säkerhetsarrangemang, men faktum är att det inte als verkar vara så övervakat som tidigare år. Åtminstone inte vad vi märker. 

Jag kom senare till eurovisionsbubblan i år än tidigare så jag har inte hunnit se så många bidrag repetera, varför mina omdömen och betyg mer baserar sig på vad jag tycker om låtarna. Det kan vara väldigt missvisande eftersom scenkarisma och hur länderna paketerat in showen nästan har mest betydelse. 

Favoriterna som på förhand var så kallade säkra vinnarkandidater börjar det bli mer tyst om bland fansen här. De har helt enkelt inte övertygat under repetitionerna. Istället dyker underdogs upp och imponerar med snygga nummer. 

Jag återkommer till dem eftersom de inte tävlar i den första semifinalen. Det gör däremot Finland som skickat Darude feat. Sebastian Rejman. Två supersympatiska killar som många vill tala med tack vare Darudes megahit Sandstorm. Jag håller tummarna för Finland som får hårt motstånd i kväll. Det är tio som skall till final och det har aldrig varit så jämt och osäkert som i år.

William Lee Adams (bilden),på den största fansajten Wiwibloggs tror att Finland har chans på finalplats, men säger att det blir på håret. Han deltog själv som Englands jury i Åbo och röstade fram Look Away genom att dela ut Englands poäng i den finska uttagningen. 


Vilka är då Finlands motståndare ikväll? 

Säkra till final är nog Grekland, Cypern, Island och otroligt nog också gräsliga Australien. 

Troligen vidare är Slovenien, Tjeckien och Georgien. 

Om de tre sista platserna i finalen tävlar Estland, Belgien, Portugal, Finland, Serbien, Ungern och Portugal. 
Troligen chanslösa är Vitryssland, San Marino, Polen, Georgien och Montenegro (som kommer allra sist). 
 

Ingen ikväll hör till storfavoriterna. Ni får vänta till på torsdag då också Sverige, Norge och Danmark deltar. 

Ikväll får vi hålla tummarna för Finland!

 

David Lindström i Nya Åland 14,5.2015

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!