Betyg på semifinal ett i Tel Aviv

14.05.2019 kl. 11:16

<<alla artiklar

 

Finland klarar finalplatsen med nöd och näppe

1. Cypern ***
Replay - Tamta

Tamta tackade nej till ”Fuego”, som ifjol gav Cypern en andraplats med Eleni Foureira. Allt var skapat av ett svenskt team utom sångerskan. I år skickar Cypern en kopia på låten och svenskarna får fixa till det igen. Nu tackade Tampta ja till låten som passligt nog heter ”Replay”. 

FINAL

 

2. Montenegro *
Heaven - D mol

Jag är i himlen och faller sjunger denna sextett som definitivt faller ut ur tävlingen. Det hjälper inte att i sista minut försöka piffa upp en gammal Stock Aitken Waterman-inspirerad dynga med lite balkaninfluenser. 

 

3. Finland ***
Look Away - Darude feat. Sebastian Rejman

Brygga till refrängen påminner om Kim Wildes ”You Keep Me Hanging On”, men det är inget plagiat. EDM-standard med Darudes maffiga arrangemang ger tryck, men jag saknar det där lilla extra. Rejman har scennärvaro och showen är snygg. 

FINAL (gränsfall)

 

4. Polen **
Fire of Love (Pali się) - Tulia

Minns ni de ryska gummorna som kom tvåa med sitt brödbak på scenen? Nu är typ barnbarnen från Polen här med en uppdaterad kopia och piffat upp det hela med att härma finska etnobandet Wärttinä. Kunde ju vara rätt kul. Men, eh…

 

5. Slovenien ****
Sebi - Zala Kralj & Gašper Šantl

En stämningsfull Vanessa Paradis-pudrad liten godnatt-visa med en sångerska som försiktigt visk-sjunger textraderna, skapar en stämning som kryper in under huden. Anna Bergendahl sade hon fick Billie Eilish-feeling – jag håller helt med.

FINAL

 

6. Tjeckien *****
Friend of a friend - Lake Malawi

Den här killen gör mej bara lycklig. Glädjen som finns i både röst och framförande går att ta på. En modern jazzig och musikal-poppig smocka som går på repeat in min Spotify. Min favorit ikväll! 

FINAL

 

7. Ungern *** ½
Az én apám - Joci Pápai

Ungerns egen Nano tävlade för två år sedan och blev åtta i finalen. Nu är han tillbaka med en lidelsefullberättelse om sin pappa. Jag tror på allt han sjunger fast jag inte förstår ett ord. Äkta vemod! Tvekar på finalplatsen. Om Joci kniper finalplatsen så kan Finland ryka tyvärr.

 

8. Vitryssland ***
Like it - Zena

Så här blandar man till en vitrysse utanför baren. Det bästa landet någonsin skickat är en modern Zara Larsson-pastisch med en älskvärd tjej, som kanke känns en aning oerfaren på scenen. Lyckas hon med numret ikväll är finalplatsen inom räckhåll. 

 

9. Serbien *
Kruna - Nevena Božović

Den enda balkan-balladen i år. Fast med alla klischéer vi hört tusen gånger och inte end nära klassikerna och förlagorna ”Lane Moje”eller ”Molitva”. Artisten Kruna får ta av sig kronan nu! 

 

10. Belgien ****
Wake up - Eliot

Eliot är schlagerns Billy Elliot eller Belgiens svar på Finlands Isac Elliot. Bräcklig och skör och berörande med en ballad som låter 2019. Supersnygg vers men svagare refräng tyvärr. Killen har dock lidit av rampfeber under repen i Tel Aviv. 

FINAL

 

11. Georgien ***
Keep on going - Oto Nemsadze

Tankarna går till Ukrainas vinnarbidrag ”1944”med Jamala. Det här trollet skapar en stämning på scenen som ger mig gåshud. Vilken röst. Från vilken del av magen kommer den?

FINAL

 

12. Australien *
Zero Gravity - Kate Miller-Heidke

Jag bara kan inte lyssna på detta. Zero Gravity har verkligen noll dragningskraft. Kate hickar, fast med operaröst. Jag hickar av panik. Och hon sjunger svajande på en svängande stålpinne. Helknäppt, men också den mest spektakulära och minnesvärda scenshowen sedan Lordi. 

FINAL

 

13. Island ****
Hatrið mun sigra - Hatari

BDSM-tekno-punk trodde jag aldrig skulle dyka upp här.  Tänk dig Klaus Nomi som möter Marilyn Manson och går på en tekno-club för sadomasochister. Bandet beskriver sig som antikapitalistiska art-performers. Island har missat finalen fyra år på raken. Det gör de inte nu. Det är iögonenfallande och överraskande.  

FINAL

 

14. Estland **
Storm - Victor Crone

En svensk sångare som floppade i Mellon, vinner i Estland och kommer med en Avicii-stöld som sitter på trumhinnan som ett plåster. Det här är låten du först minns av alla men också den du först tröttnar på och aldrig mer vill höra igen. 

FINAL

 

15. Portugal ** 
Telemóveis - Conan Osiris

Man skulle kunna tro att Kina skickat detta bidrag. Ett postmodernt konststycke som ingen kan nynna på imorgon. Portugal fortsätter på vägen de hittade med vinnarskallen Salvador Sorbral. Bra gick det då, nu är det kanske för avant garde för att gå hem i stugorna. 

 

16. Grekland ***
Better love - Katerine Duska

Glöm Tzatziki. Tänk Eurythmics från 80-talet. Blunda och du hör Annie Lennox som förvandlas till Amy Winehouse. Snyggt, men jag vill ha tillbaka grekiska tongångar till ESC. 

Inget fel på vinet, men jag vill ha retsina. 

FINAL

 

17. San Marino ***
Say na na na - Serhat

Den här fina mannen har varit mr Jeopardy i Turkiet. Han var också med i ESC 2016. Då kom han inte till final. Den här disco-na-na-na-dängan har Serhat själv skrivit på fem minuter. Delar har han nog snott från Patti Austins ”Baby, Come To Me”. 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!