John Lundvik tävlar mot sig själv

16.05.2019 kl. 13:08

>> Tillbaka till alla artiklar

John Lundvik är stolt över sitt bidrag

Vi går in i tävlingen med full glädje
 

Då John Lundvik vann melodifestivalen var det inte många eurovisionsexperter som snackade om Sveriges chanser. Men i Tel Aviv har hans poppiga gospel ”To Late For Love” plötsligt seglat upp som en av de heta segerkandidaterna. Nya Åland fick en exklusiv intervju med artisten på hans hotell i Tel Aviv.

 

Lundvik har just avslutat en tv-intervju på hotellets soliga takterrass då han vänligt kommer fram och skakar hand och ler stort med sitt kännspaka och vänliga leende.

Storfavoriten sätter sig i soffan bredvid mig och pratar som om vi skulle känt varandra länge.

Lundvik har inte bara fått äran att representera Sverige i ESC, han är också den första i eurovisionshistoriens 64-åriga historia som tävlar mot sig själv då han komponerat också det brittiska bidraget ”Bigger Than Us”.

- Det är ju bara så roligt och hedrande just för att det inte gjorts förut.  Samtidigt känner jag mig lite splittrad, för man vill ju att båda låtar skall gå bra. Det blir spännande. Michael Rice, som sjunger min låt är alldeles fantastisk, fast mitt bidrag är bättre. Jag är oerhört stolt över det vi gjort, säger Lundvik som först hade velat sjunga sin brittiska tävlingslåt i Mellon.

Tur att de tänkta annorlunda, för ”To Late för Love” har blivit en megastor hit i Sverige och legat etta på allt från Svensktoppen till Digilistan.

 

- Det är kul att det blivit så. Låten är ju inte min låt längre, den har blivit hela folkets låt och det är inte många gånger sånt händer. Jag får videoklipp sänt till mig där körer sjunger den, dansgrupper och idrottsfolk som repar till den. Det är överväldigande när man har skrivit den själv att den blir en sådan monumental succé, säger han. 

John Lundvik har också satt sina spår i kungahuset. Han skrev den officiella bröllopslåten för kronprinsessans bröllop. Jag undrar om kungafamiljen sagt något som lämnat intryck.

- Det var nog på Victoriadagen då jag och Jessica Andersson stod framför kungaparet och sjöng. Plötsligt såg jag hur tårarna rann ner för Victorias kinder. Efteråt kom hon fram till mig och sa ”den här låten betyder så oerhört mycket för mig, tack för att du är en del av en av mina största dagar i livet”. De orden kommer att sitta kvar för alltid. Att få vara en betydande del av kronprinsessans liv är ju stort.

Som låtskrivare har Lundvik jobbat för många stora artister, skrivit musik till tv-serien Empire. Han var också med på den finlandssvenske popidolen Isac Elliots debutplatta.

- Det stämmer. Jag skrev låten ”No 1” för Isac. Han är ju en grym talang som för tankarna till Justin Bieber. Det roliga är att min rap som jag sjöng in på demon blev kvar i slutproduktionen, säger Lundvik.

Från början sjöng Lundvik in alla körarrangemang själv i sin låt och kom snabbt på att han ville ha gospelkänsla.

- Ja är så glad och stolt över att jag kom på idén att ringa min vän Paris som snickrade ihop ett gäng glada gospelsångerskor direkt. Både jag och min låt är glad. Jag ville ha med glädje. The Mamams bildades och flögs in från olika håll och vi bara klickade direkt. Vi är som en familj, säger han.

John Lundvik har bekanta på Åland. Han hoppas att de tittar ikväll.


- Jag var där som pojk väldigt mycket, jag älskar ju att fiska. Däremot har jag inte varit på Åland så mycket som vuxen.

Ikväll gäller det för John Lundvik och vi på Åland får inte rösta på Sverige förrän i finalen i på lördag.

 

Text och bild: David Lindström

 

 

 

 

Kommentarer (1)
Hej jag heter Viola Gonçalo. Jag kommer från Trondheim, men jag flyttade till Waterton Lakes National Park i Kanada med min man. orden kan inte förklara hur upphetsad jag är nu, tack vare Drigbinovia för att ha fixat mitt brutna äktenskap, lämnade min man mig och våra barn till en annan kvinna. Vi var gifta i sju år och under vårt äktenskap hade vi en hård kamp, ​​en trogen morgon berättade för mig att jag vill ha en skilsmässa med mig, så jag försöker mitt bästa för honom men han är att jag inte vill se att jag bor i Australien nu med en annan kvinna. och han gjorde alla meddelanden ogiltiga. Jag lärde mig att mitt liv var slut och mina barn såg aldrig sin far igen. Jag försökte vara stark för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågade mitt hjärta. Jag var säker i sju år eftersom jag verkligen älskade honom. Och jag tänker på honom varje dag och natt, och jag skulle vilja få honom tillbaka i mitt liv. Jag gick bokstavligen galen och behövde gudomligt ingripande. Jag har sagt alla mina problem till mina vänner som har liknande utmaningar i sitt gifta liv. Men hon tog mig till en mycket kraftfull man som heter DrIgbinovia. Hon sa att han var den enda anledningen till att hon var lycklig, så jag bestämde mig för att få honom att prova att jag gjorde en massage till sitt WhatsApp nummer på +2348144480786 eller du kan också maila honom på doctorigbinovia93@gmail.com då gjorde han kärlek stava för mig, till mina grejer överraskade, min man ringde mig för första gången under de senaste veckorna. Och han berättade för mig att han saknar oss lika mycket som barnen. Jag var så förvånad över att mitt hjärta var fyllt av glädje och spänning och han bad om ursäkt för hans misstag och ursäktade mig för smärtan jag orsakade. Så han kom hem med mycket kärlek och glädje tillbaka till oss, och från och med den dagen är vårt äktenskap nu starkare än tidigare. Tack vare Drigbinovia är han en mycket kraftfull man, så jag bestämde mig för att berätta för min historia för någon man eller kvinna som går igenom samma smärta. Jag vill att du ska veta att det finns en lösning. Drigbinovia är lösningen, en riktig och kraftfull trollkarl som bad att hjälpa kvinnor och barn att hjälpa till i deras smärtsamma tid. Och har också en stavning för att bota HIV, cancer, etc tack för din tid
Viola Gonçalo09.06.19 kl. 23:18

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!