Finland får hemläxa, Sverige har receptet

16.05.2019 kl. 13:26

>> Tillbaka till alla artiklar

Tricket att skicka Darude till eurovisionen lyckades inte. Enligt många var låten för svag. Darude-fans väntade sig en ny ”Sandstorm”. Men projekter Darude feat. Sebastian Rejman var något helt annat och inte särskilt nytänkande. Jag hade gärna sett att Ville Virtanen hade tagit dance-genren till en ny nivå.  Den israeliska TV-produktionen runt det finska bidraget var dessutom allt för rörigt och ofokuserat.

En nästsista plats i finalen för starka Saara Aalto och missad finalplats för Darude är inte vad YLE hade hoppats på då man ändrade på eurovisionsuttagningen i Finland. YLE får nog väldigt svårt att övertala en etablerad artist nästa år att ställa upp i tävlingen. Fallet är nämligen stort och många vågar nog inte ta risken efter detta. Det är inte utan anledning att Darude-duon är besvikna. I grunden är konceptet Finland satsat på inte så dåligt, men då MÅSTE allt funka hela vägen ut. Nu blir det hemläxa.


Skicka Krista Siegfrids nästa år. Hon både kan och har sagt att hon vill göra comeback i tävlingen. Hon om någon vet vad som krävs. I år har hon synts överallt. Krista har uppträtt på flera eurovisionsfester i Tel Aviv, hon har gjort programledarinslag och varit kommentator samt gjort journalistjobb. Det finns ingen hejd på vad hon hinner och orkar med.

Jag tippade åtta rätt av tio bidrag till final.
Vitryssland räknade jag inte med, men deras nummer satt verkligen rätt när det gällde. San Marino gick vidare med en glad disco, en snygg tv-produktion och supersympatiske, men falsksjungande Serhat. Kul för honom.
Att Island gick till final första gången på fyra år var verkligen roligt och välförtjänt.
Australien gav jag en överkorsad stjärna. Det gör jag även nu om jag bedömer låten. Men numret var något av det vackraste jag sett. Så snyggt till så hemsk låt.

 

Ikväll gäller det för Sverige och här finns inget att orda om. Det blir finalbiljett direkt! Svenskarna kan alltid koka ihop eurovisionsnummer som ligger i tiden och går hem på bred front.

Sverige hjälper också Ryssland. Alla utom sångaren Sergey är från Sverige. Skall de sno segern från Lundvik? Har de inte duktigt folk i Ryssland? Bombäkert till final.
Andra säkra länder till final är Nederländerna, Schweiz och Azerbajdzjan.

 

De som förmodligen tar de sista fem platserna är Nordmakedonien, Malta, Armenien och sist vidare är möjligen Norge och Danmark men de kan skickas hem till förmån för någon som skräller.

 

Det kan med andra ord bli en final med alla nordiska länder utom Finland. Snyft.
 

 

 

 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!