Betyg på bidragen i semifinal ll

16.05.2019 kl. 13:33

Sverige åker på en räkmacka direkt till final

1. Armenien ***

 Walking out - Srbuk

Walking out promenerar rakt in till final med sin välproducerade rockballad a la Anouk.

Srbuk har en röst som heter duga.

FINAL

 

2. Irland **

 22 - Sarah McTernan

Tillbakalutade countryballader brukar inte alltid gå hem i de här sammanhangen men den här Taylor Swift-kopian är charmerande. Snusar på finalplats?

 

3. Moldavien *

 Stay - Anna Odobescu

”Stay, no matter what they say” sjunger Anna med alla balladklichéer du bara kan komma på. ”Stay” stannar inte kvar i tävling, men pipa har Anna.

 

4. Schweiz ****

 She got me - Luca Hänni

Min schlagernäsa säger att det luktar seger, men sånginsatsen har varit si så där under veckan. Vi har En ny Despasido med extra allt från smakhyllan och Lady Gagas dansare – bara det! Sitter direkt. Sommarens stora radiohit, jag lovar.

FINAL

 

5. Lettland *

 That night - Carousel


På 90-talet när Vaya Con Dios var stora hade den här gonattsången fått en del poäng. Det är lika lätt att hitta ”Carousel” i finalen som att hitta en knappnål i en höstack. 

 

6. Rumänien **

 On a Sunday -  Ester Peony

Ester ser mer ut som hon är med i Gäster med gester. En kvinnlig Dracula med en drös av drama. Inget fel på denna western-rnb-kombi, irriterande stönig sång dock.

 

7. Danmark **

 Love is Forever - Leonora

Ett inställsamt klister som blandar fyra olika språk: danska, engelska, tyska och franska. Det smakar smørrebrød med för mycket remoulad. Minns någon låten Lemon Three? Här finns influenser. Piggt, glatt, mysigt och trallvänligt, men inte min kopp te.

FINAL

 

8. Sverige *****

 Too Late for Love - John Lundvik

Ett av de starkaste bidragen Sverige har haft. Grymt mäktigt med gospelmammorna i slutet. En säker finalplats för äkta kärlek. Numret har lyft och är än bättre än då John vann Mellon.

Grattis Sverige, vi får ett resultat!

FINAL

 

 

9. Österrike *

 Limits - PÆNDA

Sången heter Limits och det finns faktiskt gränser för hur tråkigt och introvert det kan bli. En lita stjärna får PÆNDA för att hon faktiskt kan sjunga och har fint blått hår.

 

10. Kroatien *

 The dream - Roko

Roko har ett hundra ton rokoko-vingar på ryggen. Det är tungt att vara ängel, men trots att killen kan sjunga den här svulstiga, pretentiösa saken så hjälper inte vingarna till något annat än att han får flyga hem till Kroatien redan ikväll.

 

11. Malta *** ½

 Chameleon - Michela

Veckans klättrare. Jag nynnar hela tiden på årets ris a la Malta. ”Ge mig vatten, jag är simmare, ge mig eld jag är en kämpe, ge mig kärlek jag är en älskare.” Knäppare text får man leta efter. Låtbygget är fräscht, fräckt, medryckande och kul.

FINAL

 

12. Litauen *

 Run with the lions - Jurij Veklenk

Att sjunga i falsett är årets trend. Många killar gör det, men inget gör det så mycket och så störande som Jurij.

 

13. Ryssland ****

 Scream - Sergey Lazarev

Sergey kom trea i ESC då han tävlade i Stockholm med "You Are the Only One". Den ryske superstjärnan återvänder med en stark och lidelsefull ballad. Blir det Sotji som står värd nästa år?

FINAL

 

14. Albanien

 Ktheju tokës - Jonida Maliqi

Ktheju levererar smärtsam klagosång späckat med inlevelsefull och emotionell spirit. Men det är nog svårt att ta till sig låten vid första lyssningen. 

 

15. Norge *

 Spirit in the sky - KEiiNO

En blandning sliskig godispåse med allt för mycket socker och dålig smak. Stöld från Saara Aalto, missplacerad jojk, inställsam och klämkäck smörig smörja. Det är inte Mello 1990 som är trenden i år. Jag brukar alltid ha Norge i topp, men i år hoppar vi över det.

FINAL

 

16. Nederländerna ****

 Arcade - Duncan Laurence

Ok, låten är fem stjärnor och skulle lätt kunna vinna finalen på lördag. Men vad gör de? Dunkan sitter på scen och tittar ner på en liten synt med en ful lampa i plexiglas framför sig. Ingen ögonkontakt, ingen show. Ville de inte vinna?

FINAL

 

17. Nordmakedonien ***

 Proud - Tamara Todevska

Tamara gör comeback i tävlingen med en stark ballad och feministiskt budskap om att inte låta sig slås ner. Gränslöst, tidlöst och snyggt. De kan nog vara stolta över ”Proud”.

FINAL

 

18. Azerbajdzjan ****

 Truth - Chingiz

Som alltid lyckas azererna få till en scenshow som sticker ut och med svensk låtskrivare.

Modernt popsmycke som låter Robyn, men med en stark manlig stämma och en atmosfär från mellanöstern.

FINAL

 

David Lindström

Följ mig på Instagram

Följ mig på Twitter

 

När jag var 8 år såg jag ABBA vinna Eurovision Song Contest. Då var jag såld. Sedan dess har jag tittat på festivalen varje år. Jag började själv sjunga och uppträda. Lärde mig alla sånger utantill på alla språk och var ett frenetiskt schlagerfreak.

Jag sjunger min egen låt Susanna på Melodifestivalen i Mariehamn. Året är 1977 och jag har just fyllt 11.

Första gången jag var på plats var 1996. Wille Wilenius hade accrediterat mig för Radio x3m och jag fick åka dit och rapportera för kanalen. Minns att jag intervjuade bland annat Gina G och att jag råkade säga att jag tyckte nån sångare var söt, vilket ansågs vågat på den tiden.

Sedan dess har jag varit på plats 2000 i Stockholm, 2002 i Tallinn, 2003 i Riga, 2004 i Istanbul, 2005 i Kiev, 2006 i Aten, 2007 i Helsingfors, 2008 i Belgrad, 2009 i Moskva, 2010 i Oslo, 2011 i Düsseldorff, 2012 i Baku, 2013 i Malmö, 2014 i Köpenhamn, 2015 i Wien, 2016 i Stockholm, 2017 i Kiev, 2018 i Lissabon och nu blir det 2019 i Tel Aviv.

Med åren blev detta mer en hobby. Som att samla på frimärken. Det facto lyssnar jag inte så mycket på schlager. Om jag gör det så är det låtar ur Eurovisionen och Melodifestivalen som INTE är schlager utan helt vanlig musik.

Dock har jag inget emot att kallas expert. Jag har jobbat som oddssättare för PAF.COM och tippat rätt vinnare många år i rad. För tidningen HBL har jag varit utsänd under 2005 i Kiev. På radio har jag gjort ett flertal eurovisionsprogram genom åren eller varit gäst. Jag har varit experttyckare i De eurovisa på YLE FEM och utsänd reporter för Svensk Presstjänst, SPT.

Men i 16 år har jag skrivit för Nya Åland. Det blir 10-15 sidor i tidningen om UMK,  Mellon och  Eurovision Song Contest. Trots att jag får breda ut mig mycket i tidningen, blir det enorma mängder bildmaterial och små anekdoter kvar som jag gärna delar med mig.

Därför har jag 2010 öppnat denna Eurovisionsblogg. Kära läsare välkommen till min nördiga Eurovisionsblogg. Nu kööör vi!